Satira și omorul

Numai ce l-a invocat Troparul pe unchiul său și grigorie s-a și autosesizat ca DNA-ul pentru a investiga acuzațiile de blasfemie, obrăznicie și batjocorire ce i se aduc nepotului său. Ca orice nepot care se respectă și care n-ar vrea să-l facă de rușine pe unchiul care este, acesta (nepotul, nu unchiul) n-a avut ce face și s-a apucat de meșterit la niște comics. Și nu orice ce fel de comics ci chiar primele made în studiourile MARVENTIST (un hibrid între Marvel și Adventist, adică dacă minune nu e, nimic nu e) și care au atras după sine o foarte necesară publicitate. Dar cum publicitatea nu vine niciodată singură ci mai mereu este însoțiță de paparazzi de fiesbuc și de străini și călătorii prin tarlaua lui Zuckenberg, iată că nepotul Troparul a fost urecheat frățește cu blestemele și acatistele de rigoare pentru sacrilegiul comi(c)s. Acum cât de împietrit să fie grigorie ca să nu-și dea seama că și urechile ‘mnealui erau vizate în subtext având în vedere că primele benzi desenate fără desene au început să fie publicate de grigorie de ceva ani buni și care și ele au stârnit la rândul lor sfânta îndignare. Doar că nepotul Tropar, fiind crescut în generația techno, l-a întrecut pe unchiul său și s-a apucat să le și deseneze pentru ca impactul să fie mare și instant, după cum zice o vorbă de la sumerieni că un desen face cât o mie de tropi. De-aia rezidenții din peșterile francofile de la Lascaux nu scriau ci desenau: nu pentru că era analfabeți ci pentru că erau avangardiști!

Deci despre ce este vorba pentru cei care nu știu despre ce este vorba? După cum peroram și în cazul evanghelistului de 4 stele, reacția fraților speriați de imaginiile blasfemitoare aduce din nou în discuție cazul cuviioșilor Sofoclie și Aristofanie care n-au avut ce face și pus bazele tragice și comice ale artei ca mijloc de interpretare a realității. Mamă ce snob sună! Acum concret, că n-am timp prea mult iar cetitorii își pierd iar răbdarea și dau fuga să se zgâiască la icoanele Troparului. Conform teoriei cu pricina există cam două tipuri de personaje în arta asta dramaturgică dar și în viața de zi cu zi că doar grecii ăia nu făceau artă doar de amorul artei! Deci la inventar ne ies următoarele două personaje: eroul și nelegiuitul care la rândul lor se împart în patru – în eroi tragici și comici și bandiți tragici și comici. Dar pe noi doar eroii ne interesează, că de tâlhari are cine să se ocupe. Iată cum își explică grigorie reacția sfioasă a fraților care au pus mâna la ochi în consternare când au vizionat imaginile cu pricina: prin metamorfoza mistică a photoshop-substanța-țiunii eroul tragic a fost trasformat în erou comic iar frații n-au putut îndura această mare apostazie de la Adobe Photoshop. Deci care-i problema? Problema este că frații reprezentați cu tupeu artistic de Troparul care este, erau încremeniți în icoanele făcătoare de marvel de care n-ai voie să te atingi sau să le rostești numele ca nu cumva să te trăznească Ilie sau să te mănânce urșii lui Elisei.

Mai concret, ca să vorbim pe limba profanilor de rând, koine și vulgata, cel aflat în poziție de autoritate (zeul, regele, șeful, preotul, etc.) și care și-a făcut flotant pe muntele Olimp, adică eroul tragic, are imunitatea garantată la părerile, observațiile, criticile, îndemnurile muritorilor de rând. Interpretarea, viziunea, înțelepciunea lui este dincolo de cuvinte, e definitivă, permanentă, sacră. Cu eroul tragic nu porți dialog ci primești recomandări, nu dezbați ci doar asculți, nu negociezi ci execuți. El reprezintă ordinea socială care nu trebuie încălcată iar cei care se încumetă vor suferi consecințele. Or când vine nepotul Troparul și-l aduce cu picioarele pe pământ în forma eroului comic oare ce vrea să însemne lucrul acesta? Însemnează că ordinea aceea ar trebui discutată iar cel care o plasează dincolo de rațiune merită să fie ironizat. Iar asta pentru că satira este gardianul rațiunii și face posibilă confruntarea relațiilor sociale artificiale bazate pe ierarhie și autoritate. Când LC, FL, IC sau CD sunt photo-reproduși în Elrond, Gandalf, Gimli ba chiar Bonaparte asta se traduce că doar în mitologia comică mai putem să-i abordăm într-un discurs rațional, și întru îndreptarea căilor lor cele pământești pe frații cocoțați pe muntele Găina. Tragedia se agață de convingeri ca Iona de pește, chiar și atunci când te scufundă cu succes însă comedia caută convigeri fără să exileze îndoiala și întrebarea. Și ca să închei homerian am să declar așa pe nepusă masă că atunci când umorul este excomunicat, demonizat, ridiculizat înseamnă că rațiunea a intrat în comă iar trolii chiar umblă ziua-n amiaza mare!

Despre grigorie
Ia sa vedem, aici e cel mai interesant, pentru ca toti cauta un personaj cu buletin de identitate, adresa, oras, tara, IP etc. Cine e grigore dupa ureche? Este varianta post-moderna a stramosului sau cronicarul, care tine mortis sa nu fie un „scriitoriu de cuvinte deşarte ce de dereptate“. Personaj generic, pe alocuri abstract dar in general colorat, care foloseste critica si metafora ca arme de lupta impotriva prostiei, mediocritatii, stereotipurilor, fatarniciei, abuzului, nesimtirii si ridicolului. Atat!

14 Responses to Satira și omorul

  1. Marcus Crassus says:

    Bucura-te, cucernice personalizat, fiindca
    de obsesii ai scapat,
    de ipocrizie te-ai liberat
    ideo[teleologia] ai abandonat.

    Hail Denethor, son of Ecthelion.

  2. Marcus Crassus says:

    ”Singurul care salvează toata povestea, cu satârul si umorul, ramâne Gollum. Și a lui obsesie ideo(teleo)logică. My precioussss!!!”
    That hurt!

    Dupa parerea mea, Personalizat este un believer. Uita-te aici mr Jungle si spune daca nu ai spune ”Amin” dupa fiecare fraza. Postmodernismul te calca pe bataturi, lupti impotriva religiei organizate apeland la ”adevar stiintific” si gandire critica… You’re not an atheist.

  3. Marcus Crassus says:

  4. Marcus Crassus says:

    Asta ziceam si noi… Crestinism, dar inteles duhovniceste. Evadarea din pestera, iluminarea, eliberarea de fortele intunericului (obsesii, ipocrizie, ideologie).

  5. Grigorica,

    Ia pune mana si tu si invata putin de-aici ca sa ai ce scrie daca tot iti place sa scrii. Satira e rasuflata, poate iti iese cu ceva mai serios, ca deh, nu mai esti copil sa tot scoti limba… :))

    http://www.igi.tv

    PS. Dai o bere cand te inalnesc, ca ti-am dat informatia la prima mana… 🙂

  6. grigorie says:

    Arie Csavdarie, te-ai întors acasă? Tot n-ai înțeles că comedia e mai serioasă ca tragedia iar domnul profesor dacă vrea să fie luat în serios trebuie să vorbească la mișto? Cât suntem încă pe pace, eu îți zic bine-ai venit dar nu cred că tu chiar asta vrei ca să mă apuc eu acum să scriu hrisoave pe emisiunile maestrului tău; nu de alta dar vor începe oamenii să înțeleagă ce spune!

  7. Grigorie,

    Pai fa si tu un bine oamenilor si tradu pe limba misto’ ce zice domn profesor, da vezi cum o faci sa nu te ia nimeni in serios, mai ales clovnul (m-am conformat si n-am mai pus punctele ca sa-i fac lui pe plac. deh, ce nu fac eu pentru voi?).

  8. Clovnule,
    tu zici bine ce zici, pana la urma lucrurile de valoare se impun si sunt apreciate indiferent ca ne plac ori ba. Da sa stii ca domn’ profesor stie sa rada la fel de bine ca noi. Si daca ma gandesc bine, cu el chiar poti discuta orice fara sa isi impuna in vreun fel opinia in virtutea aureolei data de titlurile autoritative. Cine i-a fost elev vreodata stie ca ce spun is real, not only created reality.

  9. Marcus Crassus says:

    Personalizat: Noi”? Sunteti legiune?

    „Garbage Day – cu privire la situatia jalnica pe care o deplangi, este rezultatul combinat al prostiei si machiavelismului. Nu ne descurajam. NE VOM BATE. Acum este Stalingradul nostru. Cand am citit dezvaluirile masonului am hotarat ca nu cedam nici un pas chiar daca am fost deja atacat, inclusiv prin interventii informale. SUNTEM FALANGA CREDINTEI. La modul serios, avem de luptat cu demoni. Oamenii incep sa se trezeasca. De ce crezi ca vine ba cate un pastor iezuit, ba cate un preot corupt mereu cu aceleasi clisee?

    Pentru ca ei vor falsa dilema, vor ca orice crestin cu credinta statornica sa-si caute alta biserica sau sa se scufunde in cinism nihilist si sa lase biserica pe mana iezuitilor. Domnilor, nu va faceti iluzii. Suntem crestini, dar suntem si romani! Suntem neoprotestanti dar suntem si patrioti, credem in universalitatea Evangheliei dar si in universalitatea ratiunii guvernate de Cuvantul lui Dumnezeu. Intelegem teologia dar si stiinta. Si suntem falanga credintei!” (citat de pe tropar)

  10. Marcus Crassus says:

    Personalizat,
    „Falsa dilema” nu era o intrebare retorica, asteptam si cautam raspunsuri si alte optiuni. Am terminat cu intrebarea pt a-i provoca pe cititori sa caute singuri raspunsurile.

    Te tii bine cu trolling-ul in continuare; dupa cum ai vazut, noi incercam sa fim putin corecti politic si oarecum constructivi, ceea ce ruineaza complet stilul.

    Do you believe in heaven?
    Is heaven a perfect place?
    Is there free will in heaven?
    Is there evil in heaven?

    Seriously? De-ale lu Dawkins si pretenii sai. Astia te-au biased rau de tot impotriva religiei. Ti-am spus mai sus ca esti religios in felul tau, iar pornirea impotriva religiei are in primul rand o baza emotionala.
    „De ce nu imi place Noul Adventism, cu impuls. toti sunt o apa si-un pamant. Adica, a’ventisti de rahat. ”
    Exact ce spuneam: religia e dusmanul suprem care trebe eradicat ca sa ne fie bine sa nu ne fie rau. Cei care cauta adevarul dar nu au ajuns in punctul in care te afli sunt de rahat, o apa si-un pamant. Jokerul este anatema fiindca a respins lumina ateismului radical militant. Mai adaugam aici sentimentalismul Personal („deh, pacate omenesti”) si avem tabloul complet.
    Noi nu avem nimic cu Clownul, apreciem trollingul lui si ironia, chiar daca pe alocuri isi mai da in petic. Iar „falanga credintei” era un bluff.

  11. Marcus Crassus says:

    Ma duc sa le cer banii si ideologia inapoi.

    Doctorul Filip Panait îl „completează“ pe Einstein

    „Subliniez că «Devastatorul» nu cuprinde doar capitole despre teologie. Deocamdată, nu am putut să o public, pentru că nu am găsit nici o tipografie liberă, mă voi ocupa de acest lucru, după 1 ianuarie 2008“, a mai precizat Filip Panait.
    Reamintim că lucrarea „Devastatorul“ i-a adus acestuia excluderea din Biserica Adventistă, fapt pentru care doctorul a intentat proces, cerînd daune de circa 19 miliarde de lei.”

    http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20071224&pagina=1&articol=15587

  12. harapalea says:

    hombre, cracanarea lu vandamn e rahat pe langa ce fac baietii astia doi

    aaaaa????

  13. harapalea says:

    eeee!!!!

  14. harapalea says:

    sau baiatu, vorbeste de la duhu sf soptire:

    de ce faci ma suparare?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: