Comédia VI

Lectia a sasea e de o confuzie impenetrabila, marturisind despre o lene intelectuala rusinoasa. Ni se livreaza de la inceput o timpenie – cum ca singele boului sacrificat pentru preot(i) avea alte proprietati rituale decit cel al tapului „pentru YHWH”. Cel dintii il purifica pe oficiant (probabil prin aceeasi dinamica aberanta a deplasarii de vinovatie si necuratie asupra templului), in timp ce, in mod exceptional, cel de pe urma vidanja templul de orice imunditie. Evident, textul nu sustine nicidecum o asemenea prostie. Singele ambelor jertfe avea acelasi rost si acelasi traseu. Nici asupra boului pentru preoti nu se asezau miini care (cica) sa-l transforme in caraus de pacate. De altfel, animalele din Leviticul 16 sint departe de a constitui singurele jertfe asupra carora nimeni nu-si intindea mina – toate sacrificiile publice impuse de calendarul sarbatorilor erau la fel de neintinate (chit ca – nu uitati! – ofertantul privat isi punea mina pe capul tuturor animalelor dedicate focului, nu doar pe cel al jertfei „pentru pacat”, deci gestul nu avea nimic de a face cu ideea vreunui transfer de vina sau necuratie).

Apoi, se comite, in mai multe feluri, deja plicticosul pacat al tipologizarii. Davidson insusi avertizase, in teza lui de doctorat, ca a extinde interpretarea tipologica dincolo de aplicatiile practicate de autorii noutestamentali e un joc periculos. Or, nu exista niciun dram de sugestie in NT ca Yom Kippur e de interpretat tipologic asa cum e in teologia adventista. Mai mult, epistola Catre evrei sustine ca preotia lui Isus e de alta obirsie, de alt rang, de alt tipic decit cea levitica. A impune calendarul levitic peste teologia Hristosului din Nazaret e neavenit. Adaugati la remarca asta banala si pe aceea ca doctrina adventista a ispasirii e, precum apocalipticismul „istoricist” aferent, imposibil de demonstrat empiric, si veti incepe sa dibuiti dimensiunile mestesugului de timpenie ticluit. Apropo, calendarul religios iudaic incepea cu trimbitele (a saptea luna noua) si ispasirea, nu cu pastele. Daca tot se abereaza scheme profetice plecind de la sarbatorile levitice, sa se purceada, zic, in ordinea justa. Asa macar s-ar sincroniza cum trebuie, tipologic vorbind, si cealalta colosala fantasmagorie apocaliptica – cea a ploilor Duhului (ploaia timpurie cade toamna, la inceputul calendarului cultic, cea tirzie primavara, de paste).

Tapul „pentru Azazel” (acceptind numele propriu) nu are cum sa reprezinte pe nimeni. Tapul „pentru YHWH” nu-l reprezenta pe YHWH. Era pentru. La fel, tapul pentru Azazel nu-l reprezenta pe Azazel. Mai mult, saracul animal nu avea nicio vina, nici nu avea cum sa fie pedepsit. Doar zarurile facusera din el parabola a destinului ex-centric al celor care nu se supun gloriei de temut a centrului. El era singurul animal asupra caruia se marturisea ceva – un rezumat al relelor care trebuiau tinute la distanta tot timpul anului, nu doar de Yom Kippur. Episodul acesta de ritual nu are nimic de a face cu Deuteronomul 19 si legea martorului mincinos. Tapul pentru Azazel nu a acuzat niciodata de nimic pe nimeni. Trecind in registrul creativitatii tipologizante, imaginati-va, rogu-va, ca va duceti la tribunal sa va plingeti impotriva unui vecin, ca judecatorul va spune ca acuzatiile formulate nu au temei, deoarece l-a iertat el pe impricinat, si ca aveti de suportat pedeapsa prevazuta in articolul de lege pe care il invocaserati impotriva vecinului. Misto, nu?

Am aratat altundeva ca evreul nu era in pericol de moarte doar o zi, toamna. Sabatul saptaminal (Exod 31:15; 35:2; Leviticul 23:3), dar si anul sabatic (Leviticul 25:4) sint amindoua numite shabbat shabbaton („sabat de sabatizare” – al doilea cuvint e un singular abstract, precum grecescul sabbatismos din Evrei 4) – se moare si din nerespectarea celui dintii. Asa cum se poate sfirsi excomunicat (una dintre posibilele intelegeri ale kareth-ului) si din neglijarea pastelor, de pilda (Exod 12:15; Numeri 9:13). Evreul era continuu sub judecata legii, nu doar intr-o singura zi, toamna.

In fine, daca Isaia 6 e un soi de Yom Kippur, cit de idiot trebuie sa fie profetul sa apara (fara voia lui, evident) inaintea grozavului centru cu pacate neiertate, si cit de ignorant trebuie sa fie serafimul sa nu stie ca de Yom Kippur nu se mai transfera pacate asupra templului, caci acesta nu mai poate fi decit decontaminat?

5 Responses to Comédia VI

 1. beniamin51 says:

  personalizat

  Ce s-ar face Poli fara „jungla” ?
  Doar de dragul tau ,duminica trecuta am participat la o „adunare” (adunatura) de atei ce au cumparat in Atlanta o cladire istorica (1800-s)si care peste mai bine de 150 de ani a fost ocupata de o biserica baptista primitiva.
  Culmea ironiei –o biserica baptista ,astazi este ocupata de atei ce se intilnesc in fiecare a doua duminica din luna. si prezinta discursuri anti-God .
  Erau aproximativ 100 de persoane ,iar invitatul zilei a fost un tip (Dale MC-Growen) care isi prezenta cartea –

  Atheism For Dummies – .

  – In timpul prezentari ,aveam impresia ca participam la o predica de-a lui Poli intr-o adunare de adventisti .unde discrepanta de inteligenta intre vorbitor si audienta este mult mai adinca chiar decat the GRAND CANYON-ul din Arizona.

  http://www.caesarsmessiah.com/

  In ce priveste site-ul de mai sus se potriveste foarte bine :
  „”Ehei, ‘multe lucruri as fi fost capabil sa inteleg daca nu mi se explicau.’ ”

  Atei sint doar la prima si a doua tetapa in ce priveste adevarul fata de ideia de Dumnezeu -si cum bine spunea Eminesc :–„iar voi in cercul vostru strimpt NOROCUL va petrece………iar Dumnezeu pentru voi ramane NEPASATOR si RECE.”

  „”
  ” All truth passes through three stages.
  First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed.
  Third, it is accepted as being self-evident.”

  Daca nu te impotrivesti evolutiei intelectuale ,normal ar fi sa ajungi si la treapta nr-trei.
  Crestinii sint deja la a treia treapta ,pentru ei ideia de Dumnezeu este self-evidenta .

  George ,tu ai putea fi primul papa ateist al biserici ateiste din Romania.
  Cand iti vei manifesta prezenta adu-ti aminte si de mine ,theistul tau preferat.
  Ps–la intilnirea urmatoare cu acesti atei din atlanta am sa le povestesc despre ateul meu preferat din Romania

 2. beniamin51 says:

  Personalizat

  Ca tot vorbim de temple ,jertfe si politica de mainipulare a maselor ,ia spune-mi tu ce crezi de acest link ??
  Poli ar putea si el sa comenteze daca vrea.
  Noapte buna si vise placute.

 3. beniamin51 says:

  Poli

  Tipologia sanctuarului in interpretarea adventista este o fabulatie fantastica produsa de o imaginatie bolnava datorita -marei desamagiri-prin care au trecut adventistii generatiei 1844.

  Au mizat totul pe „asul din maneca” si si dupa ce l-au pus pe masa ,au creat o problema mai mare decat ceea pe care voiau sa o rezolve.
  De cele mai multe ori nu agreez cu concluziile tale ,insa de data aceasta ai dreptate suta la suta.
  Au trecut poate mai mult de sapte ani decand ,studiind foarte atent cartea LEVETICUL-ui in conjunctie cu epistola catre EVREI , am realizat ca sistemul jertfelor din Levetic nu are nimic de a face cu jertfa Domnului Isus.
  Cel care a scris epistola catre Evrei ,s-a straduit sa arate exact contrariul la tot ceea ce astazi se predica si se crede in adventism ,referitor acest sanctuar „ceresc”.

  Ideia ca in V.T .omul care pacatuia trebuia sa-si puna mana peste animalul de jertfa ,transferind astfel pacatul lui asupra animalului (capra ,bou sau turturica) si ca acest animal sau pasare in mintea lui reprezenta pe Mesia care trebuia sa vina ,nu are nici un suport in v.t. si nici in Noul testament.

  Intrebarea mea pentru cei ce inca mai cred aceste fantezii este :
  1-pentru ce fel de pacate i se cerea evreului sa aduca jertfe ?””
  Raspunsul i-l dau tot eu ,iar cei care nu vor sa creada i-i sfatuiesc sa studieze atent si dupa aceea sa comenteze daca mai au indrazneala sa o faca.

  Jertfele de la templu erau aduse pentru PACATE FARA VOIE ,si cu siguranta nu pentru pacate pe care NU l-e poti comite FARA VOIE .
  EX:
  1–inchinare la alt Dumnezeu –nu exita jertfa .
  2-calcarea sabatului –
  3-adulter
  4-luarea numelui lui D-zeu in desert
  5–razvratire fata de parinti
  Pentru aceste pacate nu era prescrisa nici o jertfa ,iar pacatosul trebuia omorit cu pietre.

  Cum poate sa gandeasca cineva ca jertfa adusa pentru ca te-ai atins FARA VOIE de un animal mort sau ca ai contactat o eczema pe corp ,a reprezentat jertfa lui ISUS pe cruce ??

  Isus a murit in locul nostru pentru pacatele pentru care Moise nu a prescris nici o jertfa ,pentru pacatele comise CU VOIA si care odata comise PACATOSUL TREBUIA SA FIE OMORIT.

  De aceea in epistola catre Evrei se spune ca legamintul cel nou este mult mai bun decat cel facut cu evreii .Este bazat pe promisiuni mai bune , si nu are nimic de a face cu legamintul cel vechi ,si jertfele prescrise de Moise.

  Cine vrea sa vada in jertfa lui Isus o implinire a jertfelor vechi testamentare ,e liber sa o faca ,si sa se amageasca singur ,iar rezultatul va fi o alta mare desamagire ,o desamagire ce poate i-l va duce sa vada ADEVARUL ca Isus este mijlocitorul unui legamint nou ,legamint ce nu are nimic de a face cu cel facut cu evreii.

 4. beniamin51 says:

  Personalizat

  Edi ,polihronu ,Florin Laiu si cu tine ati fost alesi de dumnezeu pentru a face acea CERNERE mult predicata de la amvoanele adventiste. si astfel impliniti o profetie care spune:
  „”am sa mai clatin ,inca odata toate ideile adventiste ,cu scopul ca sa ramina in picioare doar acele lucruri care nu pot fi clatinate”.

  Cum te simti in postura de -uns al Domnului- prin care EL a clatinat si doborit lucrurile ce puteau fi doborite:
  1-Elena White a cazut ca profet
  2-sabatul a fost pus intr=o lumina noua
  3-interpretarea fantezista despre relatia intre cele doua sanctuare a fost calcata in picioare
  4-ideia ca adventismul detine TOT ADEVARUL a fost dovedita ridicula
  5-Ideia ca ,conferinta generala cand vorbeste ex-catedra este vocea lui Dumnezeu pentru omenire

  Stau si ma intreb ,cand aceasta cernere se va sfirsii ,oare ce mai ramine in picioare din adventismul stiut de noi ??

 5. polihronu says:

  beni,

  esti pe drumul cel bun.

  perso,

  profet pervers ce esti!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: