Comédia IX

Despre apocaliptica din Daniel am combatut pe indelete acum doi ani, mai ales in dialog cu Florin Laiu – daca nu sinteti la curent, incepeti de aici si parcurgeti musai asta si asta si asta. Nu o sa reiau decit chestiuni strict pertinente studiului SS in discutie. Si, pentru ca tot sintem la capitolul link-uri, sa vi-l dau si pe acesta, unde, in antepenultimul paragraf, aratam ca intelegerea corecta (ce tine cont de sintaxa) a pasajului din Ioan 5:24 implica evitarea judecatii (nu doar a condamnarii) pentru cei care sint „in Hristos”. Anyway.

Secventa de fiare din Daniel 7, din care rasare „cornul cel mic”, nu se poate termina decit, ca in capitolul 8, cu „Grecia” (deci in secolul II i.e.n.). „Fiul omului” e, precum monstrii din prima parte a viziunii, simbolic, reprezentind sfintii lui Israel (numiti ca atare in explicatia viziunii – Vern Poythress si Gerhard Hasel argumentau convingator, acum aproape patru decenii, ca „sfintii celui preainalt” sint iudeii postexilici). „S-au deschis carti” (nearticulat) nu e o referinta la vreo carte anume (dintre celestele, metaforicele volume pomenite altundeva in Tanakh) sau la probatoriile din tribunalele moderne. In antichitate, procesul se desfasura eminamente oral, singurele carti ce se deschideau fiind codurile de lege care trebuiau consultate pentru incadrarea faptei si formularea sentintei.

Daniel 7 e exclusiv despre judecarea fiarelor (mai precis a ultimei fiare – v.12), nu a sfintilor lui Israel – „fiul omului” nu intra in scena decit dupa pronuntarea verdictului si executarea sentintei. Israel fusese deja judecat prin exil, era rindul asupritorilor lui Israel sa-si primeasca dreptul – sfintii fiind mai degraba, precum spiritele de sub altar, cei care depun plingere impotriva fiarelor (Apocalipsa 6:10). Apropo, Moskala recunoaste asta in comentariile pentru instructori (procesul si condamnarea adversarilor sfintilor e mintuirea pe care o asteapta sfintii), nereusind sa priceapa insa consecintele pentru doctrina adventista a „judecatii de cercetare”.

Daniel (ca oricare alt profet veterotestamentar) nu e preocupat decit de soarta Ierusalimului cit se poate de terestru, iar orizontul asteptarilor lui eschatologice nu depaseste epoca macabeilor. Si daca ar fi loc pentru Roma in schemele lui apocaliptice, unde e Bizantul, unde-s sasanizii, unde-i Califatul (umayazii, abasizii, fatimizii, ayyubizii, mamelucii, otomanii), unde-i Richard Inima de Leu, unde-i Imperiul Britanic (cel mai mare din istorie), unde-i statul evreu? Daniel n-a anticipat un sfirsit al lumii care sa astepte aparitia tuturor acestora. Sfirsitul inchipuit de el era imperiul davidic, cu centrul la Ierusalim – n-a venit niciodata, nici n-a fost vreodata altceva decit o utopie. Orice dilatare „istoricista” a profetiilor Vechiului Testament e o timpenie megalomana (cum megalomane, e drept, sint profetiile insele).

In fine, m-am prapadit de ris citind cum „judecata de cercetare” are menirea de a demonstra, in beneficiul exclusiv al restului (extrem de ipotetic) al universului, ca adevaratii crestini sint „safe to save„. Eu prefer sa fiu unsafe to save. A elimina posibilitatea raului din om reduce drastic demnitatea si farmecul speciei.

19 Responses to Comédia IX

 1. POLIHRONU

  …… “judecata de cercetare” are menirea de a demonstra, in beneficiul exclusiv al restului (extrem de ipotetic) al universului, ca adevaratii crestini sint “safe to save“

  Ca bun si fidel oxigenat, azi am deschis ; Comedia VIII.

  Un gand care nu-mi da pace de mult timp, revine.

  – Cine conduce universul cand toti; judecator si avocati ai acuzarii si ai apararii (tatal fiul si satana) sunt in sala de judecata?

  -De ce se permite ca raul sa continuie pe pamant daca instigatorul este in sala de judecata?

  -Daca tot ce ne place este interzis (caci vine de la cel rau), cine este Satana care inca face ce stie si se pare ca face bine de vreme ce Dumnezeu nu poate opri cea ce condamna?

  Cine sunt restul universului?
  -vreun consilui in fata caruia Yahve, da socoteala de lucrarea prost facuta,
  -sunt creaturi care cer deasemenea socoteala lui dumnezeu,
  -daca ei au ratiune este posibil sa cunoasca cele doua componente (bine si rau) fara sa le experimenteze?
  mai este multe alte chesti.

 2. polihronu says:

  Mai este chestii, nu zic nu, dar n-o sa ma apuc eu sa detaliez o lectura pe care o consider abuziva. Reinterpretarea (proasta a) proastelor interpretari e specialitatea unora ca Gili Cirstea.

 3. polihronu says:

  CJ,

  slavit fie Gizas ca nu mai e pe nicaieri Efervescentia! Sa fi vazut pe acolo ilaritati, unele chiar sub semnatura lu’ polihronu 😉

  Ar trebui sa scriu odata ceva si despre panarama asta de hermeneutica. De pilda, nimic n-a facut mai rau in ultimele decenii decit asa-numita „critica canonica”.

 4. Capu-Varzã says:

  @polihronu
  „Ar trebui sa scriu odata ceva si despre panarama asta de hermeneutica. De pilda, nimic n-a facut mai rau in ultimele decenii decit asa-numita “critica canonica”.”

  Suna interesant. Scrie ceva cand ai timp. Te asigur ca articolele tale sunt citite cu interes chiar si de multi care poate nu scriu comentarii.

  „…a demonstra, in beneficiul exclusiv al restului (extrem de ipotetic) al universulu”

  Nu inteleg de ce adventistii continua sa sutina aceasta aberatie (demonstrarea pentru restul universului), cand acum se stie (uitandu-ne prin telescop) ca universul e un camp de razboi, unde tot timpul stele (inclusiv sisteme lor), se nasc, explodeaza si mor, deci nu exista lumi necazute in pacat, daca mai exista viata inteligenta, sunt la fel de cazuti ca noi.

  „…ca adevaratii crestini sint “safe to save“ „

  Adica, ca adevaratii crestini sint “adventisti“ :P.

  „A elimina posibilitatea raului din om reduce drastic demnitatea si farmecul speciei.”

  Vrei sa spui ca idea de reducearea a omului la un instrument muzical cu telecomanda pe vesnicie nu are farmec si nu te incanta :).

 5. polihronu spune:

  Mai este chestii, nu zic nu, dar n-o sa ma apuc eu sa detaliez …

  Acum nu. Cand ai timp mai da din casa. Spala rufele murdare si punele la uscat pe culme sa vada toti orbii ce se poarta sub haina alba.

 6. CJ ” De ce nu denunta edcibinium (si alti iluminati rationali urecheati ca el), in mod clar si public, erorile din doctrina adventismului (adventismul ca ideologie, per ansamblu) ca fiind imorale si absurde?
  Ei se multumesc doar sa carcoteasca cu limba scoasa, dar fara tupeu… de Legiune.”

  Renuntand la „erorii” inseamna a nu mai avea nimic special, egal cu moartea biserici. Fiecare biserica are un anumit tipar al ei. Mirarea mea este de ce se dau atat de mult cu capul de peretii pentru ” sanctuar”.
  Daca fiecare adventist ar studia cu atentie Epistola dupa Evrei si ar gandi cu capul lui(fara ochelarii bibliei) concluzia ar fi alta.
  Se invart intr-un cerc vicios si se calauzesc uni pe alti ca orbi, daca te duci sa le explici te trimit dracului ca tia luat el mintea.
  Incearca sa ajuti pe prost sa iasa din groapa si te vei trezi cu un par in cap.

 7. beniamin51 says:

  Poli

  Florin Laiu:-„”Dumnezeu, cu siguranţă, este istoricist, iar 1844 este sfârşitul celor 2300 de zile-ani, exact ce am crezut de peste 160 de ani, nu doar noi adventiştii, ci şi zecile de comentatori şi revivalişti pre-adventişti din sec. XIX, care au înţeles că perioada începe cu anul al şaptelea al lui Artaxerexe (Ezra 7) şi se încheie undeva în 1843-1847. Prin urmare, eu nu am de ce să rămân un preterist miop, sau un futurist prezbit, chiar dacă acum este modern să fii una sau alta – în nici un caz istoricist””

  Florin asta imi este foarte simpatic.In calatoria lui cu barca adventista spre constelatia Orionului se da drept un Barbarosa galactic ,un gigant aparator al unei platforme a carei piloni sint doar pura imaginatie Ellenista , neinteles de isasi echipajul adventist fundamentalist pe care vrea sa-l re-educe ,Dar el are fruntea ridicata spre cer de unde asteapta izbavirea echipajului , si a lui personala ,si pe buna dreptate spera impotriva oricarea sperante ca barca (biserica adventa) cu toate ca este plina de gauri si aproape se scufunda ,,pana la urma va reusi sa decoleze triumfator ,sa se ridice deasupra orizontului si astfel sa inceapa calatoria intergalactica de sapte zile plus repausul cu masa copioasa (soia ,scoici (fructele marii cum spunea Florin )si bere fara alcohol)in zi de sabat undeva pe o planeta necazuta in pacat.

  Daca viziunea adoptata de Florin este adevarata si se va implinii in generatia noastra ,generatie ultima pe aceasta planeta molestata de pacatul necredintei ,atunci noi sintem cei mai nenorociti dintre oameni ,iar tu si cu mine cu siguranta poate Florin se va indura de noi si ne va lasa sa ne prosternam la picioarele lui si ale echipajului carora astazi le ridiculizam teologia ..

  Referitor la citatul mentionat mai sus as avea o intrebare pentru cei ce-l cred pe Florin :

  In ce a constat actul de incepere a calcarii in picioare a sanctuarului din cer pe vremea lui Artaxexe (asa cum spune Florin ) si a continuat sa fie calcat pina cand au trecut 2300 de ani asa cum i s-a spus lui Daniel?

  Ps–comentariul de mai sus NU este directionat impotriva nici unei persoane mentionate ,ci este doar o trecere in revista foarte sumara a teologiei adventiste ,teologie care astazi a adus biserica adventa in criza de identitate.

 8. beniamin51 says:

  Personalizat

  Am vizionat video-ul de mai sus .Mi-a placut foarte mult prezentarea facuta.Am avut impresia ca ascult un martor al lui Iehova ,care incearca sa ridiculizeze teologia trinitariana a unui protestant sau catolic. ridiculizint modalismul sau mai stiu eu ce alta aberatie „crestina”.

  Daca asa ar fi Dumnezeul in care eu ma incred ,atunci maine m-a face ateu .Deocamdata nu am citit sau vizionat nici o informatie care sa faca ridiculos perspectiva mea despre Dumnezeu.
  Daca as fi adventist sau neo-protestant istoricist sau futurist da ,ai dreptate ca prezentari ca cele de mai sus ar fi problematice pentru credinta mea..
  Dumnezeul bibliei este un Dumnezeu suveran care se indura de cine vrea el si prin aceasta nu nedreptateste pe nimeni.
  Lucruri rele se intimpla la oameni „buni” si lucruri bune se intaimpla la oameni „rai”.Ce este nou in aceasta observatie ?–absolut nimic.
  Multi oameni au o imagine nerealista despre VALOAREA intrisica a speciei umane.
  Ti-am mai spus mai demult :-inaintea lui Dumnezeu oamenii ,animalele si tot ce exista au valoarea prafului de pe cumpana fantinii.
  Ca el vrea dupa buna placere a voi lui sa lase ca toti sa moara prin potop sau doar multi in sunami ,sau doar unul singur intr-un accident stupid cine esti tu sau eu sa comentam ?
  Daca se indura de tine sau de mine sau de altul ,are tot dreptul sa o faca si precis nu o face pentru ca a gasit cine mai stie ce valoare mare in tine sau in mine.
  Aminteste-ti ;-este universul creat de el si face ce vrea in acest univers fara sa dea socoteala la nimeni.
  Cel ce face legea o face pentru altii si el niciodata nu este sub juristrictaia legii ci este totdeauna deasupra ei .

  Vorba lui IOV ;–chiar daca ma omoara eu nu ma voi lepada de el,si sint pe deplin convins ca nici chiar aceasta moarte nu ma poate despartii pe vecie de cel care ma creat si ales dupa buna placere a voii sale.

  Spune-mi si mie in ce consta valoarea si demnitatea asta mare dupa care toti tinjim ,ca doar dupa spusele tale sintem doar o pulbere de praf cosmic ce asa la nimereala dupa ce a evoluat prin tufisul genealogic acum se da buricul planetei ,stiind foarte bine ca sfirsitul lui este exact de unde a plecat ,
  Pentru atei ,cu dumnezeu sau fara dumnezeu ei sint in aceasi galeata;adica vin de nicaieri si se duc nicaieri iar intre origine si destinatie se vad intelepti certinduse cu un dumnezeu ce pentru ei nici nu exista.
  Eu nu incerc sa convertesc pe nimeni la Dumnezeul meu si chiar daca as vrea tot nu depinde de mine .
  Poate intr-o buna zi Dumnezeu se va indura de uni dintre atei ,le va deschide inima si mintea , le va da ochi sa vada si urechi sa asculte,sa asculte aceea chemare irezistibila fara de care niciodata ei nu vor putea fi impacati cu Creatorul lor .

  E o mare binecuvintare ca cineva sa fie bagat in seama de catre Creatorul lui.

  Noapte buna si vise placute .

 9. spune beniamin51

  Dumnezeul bibliei este un Dumnezeu suveran care se indura de cine vrea el si prin aceasta nu nedreptateste pe nimeni.

  -Asta no mai cred. Atatea rugaciuni, morman de daruri si zecimi, atatea faceri de bine si toate sa fie ca o carpa murdara beni! unde ai citit tu asta?

  Perso cauta tu un dumnezeu mai ca lumea s-ai putem cumpara indurarea si vin cu tine. Tu esti sincer si stiu in cine ma incred.

 10. Perso stiam ca tu gasesti ceva frumos.

  Spiritul google cred ca atradus bine si asta mi-a placut:

  „When the philosophers and theologians gather to debate these things, my God grows bored and often falls asleep. Or else quietly slips away to where the wine is flowing and the guitars are playing, where the lovers are dancing and wooing each other”

  -Intelepciunea nu gaseste cuvinte s-a dea forma gandului, pentru ca gandul, da noi forme neintelesului, pentru ca suntem noi insine cei ce ne descoperim putin cate putin si devenim „Eu sunt”

 11. beniamin51 says:

  Personalizat

  „”For small creatures such as we the vastness (of the universe) is bearable only through love. Nu-i asa, Beniamin? „”
  Nu ,nu este chiar asa !Fraza de mai sus este o gogoasa mare si umflata insa fara nici un continut real.E facuta sa impresioneze doar pe cei cu gandire superficiala si ma surprinde faptul ca tu te-ai sinchisit sa o repeti !
  Deci,creaturile marunte ,adica, noi oamenii ,numai prin dragoste putem suporta (indura) imensitatea universului.
  Mai George ,poate tu esti mai destept ,si cu siguranta esti ,ia incearca tu si explica ce a vrut sa spuna Carl Sagan prin afirmatia de mai sus ?
  O fi avind el cateva idei sclipitoare ,insa aceasta nu este una din ele..
  Ce legatura poate exista intre :
  1-imensitatea universului ,
  2-capacitatea mea de a suporta (indura)sau nu aceasta imensitate
  3–si sentimentul dragostei ce se naste in fiintele marunte numite oameni.

  Cine se auto forteaza sa poate suporta imensitatea universului si gaseste solutia prin a iubii aceasta imensitate ,este un om fara minte ,deoarece aceasta imensitate a universului niciodata nu-i va impartasii sentimentele.
  Tie ti-ar place sa iubesti o femeie care sa ramina nepasatoare si rece la toate exploziile tale de tandrete si iubire??
  Eu inca nu am auzit ca cineva sa fi murit deoarece nu a mai putut suporta (indura) imensitatea universului.

 12. beniamin51 says:

  Personalizat

  Multumesc pentru incercarea de a raspunde si asa cum ai mentionat ,raspunsul este cam haotic.I-l primesc cu placere ,deoarece este de la tine.
  Cred ca ti-ai dat si tu seama ca indragosteala aia de imensitatea universului este un fel de imbatare cu apa de ploaie.
  Apropo, ultimile doua video sint foarte bune ,iar prima din ele este exact dupa inima mea. Multumesc pentru ea.
  Imi place foarte mult comentarile tipului respectiv despre responsabilitatile si privilegile oamenilor unii pentru altii.
  Totusi nu inteleg ,dilema falsa pe care o prezinta.
  De unde si pina unde ideia ca daca cineva crede intr-un Dumnezeu ,acel om ar trebui sa se debaraseze de toate responsabilitatile si privilegiile pe care le avem unul pentru altul ??

  Chiar daca am admite ca Dumnezeu nu este cu nimic mai mult decat un prieten imaginar , prieten care te incurajeaza sa razbesti prin dificultatile vietii ,si sa nu te lasi doborit de obstacolele ce par de neinvins ,.Ce este rau in a avea un astfel de prieten imaginar ?

  Isus spunea:
  „”in aceasta lume veti trece prin multe incercari ,insa eu va spun sa INDRAZNITI ,deoarece eu le-am biruit .Aveti credinta in Dumnezeu si aveti credinta in mine si astfel veti iesi biruitori „”
  Ce este rau in aceasta incurajare ce vine direct prin impulsul de la un om care a trecut prin incercari mult mai groaznice decit tu sau eu??

  Cand in viata ta si a mea primeaza dragostea fata de oameni ,Dumnezeu devine catalizatorul ce transforma caracterele noastre si cimenteaza inclinatiile pozitive ,deschizind mintea si inima spre un orizont nou ce altfel ar ramine complet inchis pentru cei ce resping pe acest „prieten imaginar” minunat.

  Dar daca acest prieten este real si nu doar imaginar ,atunci exista un dublu avantaj .Unul acum si altul cu bataie lunga chiar si dincolo de moartea fizica .
  Nu cred ca modul de viata a unui ateu umanist este superior calitativa vietii unui om care se increde in Dumnezeu ,si oameni pentru a face fata vicisitudinilor vieti.
  Si sti si tu foarte bine ca nu oricine zice Doamne,Doamne este sanatos mental ,cum tot asa .

  oricine nu zice Doamne ,Doamne ,nu inseamna ca este in toate mintile .
  O aplicare gresita a umanismului ateu ,cum si o aplicare gresita a credintei in Dumnezeu poate duce la o viata dezordonata si nu de putine ori la nebunie totala.
  Cu asta cred ca esti si tu de acord.
  Ps–imi plac videourile postate de tine. ,
  Conceptul depre un Dumnezeu ,aplicat rational si logic, nu este chiar asa de absurd cum pretind unii atei , ci din contra este foarte necesar pentru a nu cadea in extremisme de orce fel.
  Poate intr-o zi vei vedea si tu acest adevar al vietii ,adevar atat de necesar pentru a putea trai bine echilibrat pe aceasta frumoasa ,planeta albastra ,un adevarat sanctuar al sistemului nostru solar.

 13. beniamin51 says:

  Poli

  Am gasit o legenda evreiasca interesanta in care se arata cum Melchisedek a pierdut preotia si Avraam a preluat-o ,iar mai taiziu Isus .

  „”In spite of his great success, Abraham nevertheless was concerned about the issue of the war. He feared that the prohibition against shedding the blood of man had been transgressed, and he also dreaded the resentment of Shem, whose descendants had perished in the encounter. But God reassured him, and said: „Be not afraid! Thou hast but extirpated the thorns, and as to Shem, he will bless thee rather than curse thee.” So it was. When Abraham returned from the war, Shem, or, as he is sometimes called, Melchizedek, the king of righteousness, priest of God Most High, and king of Jerusalem, came forth to meet him with bread and wine. And this high priest instructed Abraham in the laws of the priesthood and in the Torah, and to prove his friendship for him he blessed him, and called him the partner of God in the possession of the world, seeing that through him the Name of God had first been made known among men. But Melchizedek arranged the words of his blessing in an unseemly way. He named Abraham first and then God. As a punishment, he was deposed by God from the priestly dignity, and instead it was passed over to Abraham, with whose descendants it remained forever””

  http://www.pseudepigrapha.com/LegendsOfTheJews/loj107.htm

  Foarte interesante legendele astea evreiesti.

 14. polihronu says:

  „o legenda evreiasca in care se arata cum Melchisedek a pierdut preotia si Avraam a preluat-o, iar mai tarziu Isus”

  Sint gata sa conced ca Noul Testament e o legenda evreiasca in care se arata ca Avraam a pierdut preotia si Isus a preluat-o 🙂

 15. beniamin51 says:

  Personalizat

  Multumesc pentru link-ul trimis ;
  http://www.godofevolution.com/best/

  Foarte bune articolele prezentate acolo.
  Isus a zis:
  „”va rataciti pentru ca nu cunoasteti scripturile ,puterea lui Dumnezeu si nici modul in care universul a aparut in timp si spatiu””

  Daca nu te-ai grabi sa clasifici afirmatia de mai sus ca fiind fara sens , s-ar putea sa-l intelegi pe Isus.si ceea ce a vrut sa zica .

  Adevarul este ca ateii nu cunosc scripturile ,nu cunosc puterea lui Dumnezeu si nu cunosc nici modul in care a aparut viata si cum s-a dezvoltat ea pe acest pamint..
  Ateii ,crestinii ,agnosticii si paganii sint in aceeasi situatie ,toti incerca sa gaseasca o pisica neagra intr-o camera intunecata si s-ar putea ca pisica sa fie undeva prin jungla admirind sau studiind natura.
  Daca ai fi tot atat de critc si cu evolutia ca metoda de creatie cum esti si cu celalalte teorii ,ai fi mult mai castigat.
  A fi dogmatic in ateism si evolutie nu este o virtute si nici un lucru intelept..

 16. polihronu says:

  E totusi o diferenta intre a sustine in mod dogmatic ca toate merele simt o atractie irezistibila catre centrul planetei si a sustine in mod dogmatic ca Isus e in cer mijlocind pentru noi. Diferenta este ca, daca renunti la dogmatism in primul caz, toate merele simt inca atractia irezistibila a centrului planetei si poti demonstra asta; in vreme ce, daca renunti la dogmatism in al doilea caz, nu mai ramine nimic.

 17. beniamin51 says:

  Polihronu

  Poli dragul meu tu chiar crezi ca merele sau pietrele pa care le arunci in sus , SIMT o atractie irezistibila catre centrul planetei .?? Si cum bine mersi ai putea tu demonstra ca merele sau petrele SIMT aceasta atractie?

  Sper ca vorbesti duhovniceste si atunci te apreciez pentru revelatia asta fenomenala.

  Da ai dreptate ca Isus nu are de ce sa mijloceasca astazi pentru absolut nimeni. undeva prin sanctuare prin Orion.
  Ma bucura faptul ca ai realizat acest adevar.Isus a terminat cu mijlocirea de tip adventist inca de acum aproape doua mi de ani. si e trist ca unii adventisti nu au descoperit inca acest adevar .
  Poli ,tu ai foarte multa dreptate cand ridiculizezi platforma adventista sabatariana ,insa demonstratia ta ca Isus nu mijloceste acum si judeca undeva printr-un sanctuar ceresc nu neaparat darima fundatia crestinismului istoric ortodox.
  Adventismul sabatarian a fost o erezie chiar de la nasterea lui si astazi tot mai multi adventisti isi dau seama de acest fapt .
  Exemplul bun i-l avem in echipa de la Chicago si Londra.
  Faptul ca adventismul este pe trecute si aproape de pieire ,nu inseamna ca crestinismul a fost desfiintat.
  Secta adventista nu a fost si nu a reprezentat crestinismul apostolilor ,acest adventism a aparut in 1844 si nu are radacini in istorie inainte de aceasta data.
  Faptul ca „merele” adventiste au inceput sa cada e un semn bun . Ca pamintul ne atrage poate sa fie adevarat sau nu , insa indiferent ca ne atrage sau nu ,noi cu totii vom ajunge sub glie,,iar aceasta glie pentru unii este destinatia finala iar pentru altii este doar o poarta spre un alt univers.
  Sa-ti spun ca asta depinde de capabilitatea ta de a alege ,te-as mintii .Nu dragul meu ,asta nu depinde de abilitatea sau vointa ta ci depinde de cel ce te-a creat.. insa acest adevar adventistii nu te-au incurajat sa-l studiezi.
  .

 18. polihronu says:

  b51,

  desigur, cred cu tarie ca, in duhul lor, merele simt 😛 Afirmatia mea de adineauri (despre dogmatism) e perfect valabila in dreptul oricarei alegatii teologice, adventiste sau nu. Sau „metafizice” – cum ar fi a ta despre „o poarta spre un alt univers”. Si ti-am lasat eu impresia ca am studiat doar doctrina adventista, nu si – de pilda – teologie predestinationista? Mai ieri iti dezavuam dominionismul.

 19. beniamin51 says:

  Personalizat

  Nu degeaba esti tu ateul meu preferat . George draga ,imi place analiza amanuntita facuta asupra ideilor lui Craig.
  Din perspectiva din care se uita acest critic ,da ,are foarte multa dreptate ,insa asa cum craig bine i-l atentiona ,comparatiile lui de multe ori nu sint valide.
  Exemplu bun este –;marturia duhului sfint –oricare ar fi ea ,nu face parte din evidentele ce pot fi testate cu instrumentele criticului respectiv.
  Uite un alt exemplu :

  Tu treci printr-o incercare foarte mare ,esti tulburat in sufletul tau ,si ai o convingere ferma ca nu exista solutie la problema ta .Esti stoic in manifestare si nu exteriorizezi disperarea ta .Prietenul tau cel mai bun este linga tine si vrea sa afle ce simti tu in inima ta.
  Dupa cateva intrebari pe care t-i le pune ,concluzioneaza ca ceea ce tu simti nu este real ci este doar un elefant pink in camaruta mintii tale.
  La fel se intampla si in alte sectoare ale vieti;
  Trebuie sa iei o decizie importanta intr-o situatie cand toate evidentele exterioare iti spune ca nu faci bine ceea ce faci. si in ciuda acestor evidente tu ai o convingere ferma si actionezi din instinct sau inspiratie de moment (numesteo cum vrei tu)si problema se rezolva cu succes.
  Natura umana este foarte complexa si cand la aceasta mai adaugi si influenta a ceea ce noi numim HOLY SPIRIT ….,atitudine sfinta ,atitudine deosebita de ceea ce este profan ,,atitudine sfinta in sensul ca este separata ,si accesibila doar unor indivizi ,lucrurile se complica sau clarifica si mai mult.
  De aceea Isus spunea cu atita claritate:
  Nimeni NU POATE sa vada aspectele imparatiei de care el vorbea daca nu este NASCUT DIN NOU..
  Este ca si cum ai incerca sa descrii culorile si splendoarea curcubeului ,unui om orb din nastere.
  George tu trebuie sa te nasti din nou ,si doar atunci vei ajunge sa intelegi aceste fenomene.
  Vestea proasta este ca aceasta nu depinde de tine..
  Asa cum esti tu acuma nu exista nici o umbra de vointa si ,putere in tine pentru a realiza acest fapt .
  Cred ca iti amintesti :
  EL da ,vointa ,puterea si infaptuirea si o face dupa buna placere a voi Lui.
  Incearca si dovedeste-mi ca sint gresit in ceea ce spun !
  Incearca tu sa te nasti din nou daca poti !
  Lupul poate sa-si boteze parul sarind intr-o baltoaca ,poate chiar sa-si schimbe parul ,insa nici odata nu-si poate schimba naravul.
  Geoarge ,deocamdata esti un fel de Nicodim in mijlocul noptii si inca soarele nu a rasarit pentru tine .
  Cand Domnul se va indura de tine numai atunci ti se va deschide „portalul” spre un alt univers .
  Pana atunci hai sa facem mai buna aceasta lume pe care acum o vedem si simtim amindoi.
  In ceea ce credem la fel mergem impreuna ,iar in celalate Domnul te va lumina poate candva in viitor .
  Lucrurile spirituale dobindite prin nasterea din nou nu pot fi clatinate .

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: