Darwin, Papa, si Presedintele I

images Versiune audio

22 Responses to Darwin, Papa, si Presedintele I

 1. Intr-adevar, Papa Francisc este izolat si un singuratic in biserica sa. Si el are de dus o lupta de convingere pentru clerul catolic, pentru ca biserica sa sa fie relevanta in lumea actuala. De la inceputul primatului sau a intrat in forta cu o multime de idei, care erau opuse inaintasilor sai. L afel ca si Mojica, a refuzat scaunul impopotonat al papilor in schimbul unui scaun obisnuit, a renuntat la straiele stralucitoare si a facut apel la oamenii saraci, la condamnarea clericilor pedofili, la toleranta fata de homosexuali si chiar i-a mai scapat cateodata si o injuratura 🙂
  Acum reusita lui de modernizare tine si cat de lung va fi mandatul sau. Dupa asta, urmatorul test de sinceritate al bisericii catolice, ar fi sa recunoasca ca nu exista nici-un suflet. Ceea ce teologii numesc suflet, este de fapt tot biologic si anume creierul uman, iar multitudinea de manifestarii ale acestuia sunt inerpretate filozofic, sau teologic. Ratiunea – constiinta, moralitatea, recunoasterea sinelui, neobosita aviditate de cunoastere, angoase ale lipsei de sens, sau nefiinta, toate sunt explicate stiintific. In alt caz, ce ne facem cu sufletul injectat de Dumnezeu unui ovul, spermatodoid, fat, copil, care s-a ratacit in padure si a fost crescut de animale, iar cand acesta este gasit de oameni, el se manifesta ca animalul care l-a crescut. Unde este acum sufletul de la Dumnezeu?!

 2. Oricum ar fi, bisericile traditionale, catolica si ortodoxa si chiar protestanta, oricat ar parea de conservatoare, sunt mult avansate sectelor. Oricine poate fi credincios catolic, ortodox, sau anglican care sa creada in teoria evolutiei, fara a fi exclus din comunitatea religioasa, asa cum fac sectele. Aici se vede clar o separare a bisericii fata de stat sau neputinta bisericii de a-si sanctiona laicii pe motive de credinta/dogma.

 3. Si eu il apreciez pe Francisc, pentru deschiderea sa catre oameni. Este mai neobisnuit in randul papilor ce face el, poate si pentru ca este mai exotic, provine dintr-un mediu cu oameni liberi si mai revolutionari, in comparatie cu fosti papi care au fost mai sobri, mai scortosi, mai sfinti si au urmat linia dogmatica bisericeasca.
  Upss, dar ce fac, tocmai m-am inchinat fiarei si am primit semnul ei 🙂 😉

 4. fraier din mase,

  El a numit relațiile între persoane de același sex „intrinsec anormale” și „dăunătoare pentru copii”.

  Mai ales cand este vorba de relatiile intre preoti celibatari si copii.

 5. Exact, i-a prins acum zelul dreptatii.

 6. Capu-Varzã says:

  Edi, pe la minutul 41-42, vorbesti de atitudinea progresista a lui Ratzinger fata de cei divortati, de atei si homosexuali, este vorba chiar de Ratzinger, sau ai vrut sa spui Francis?

 7. CV,

  Nu stiu daca se vede, dar ma luptam cu o armata de virusi in timpul prezentarii. Fireste ca ma vrut sa spun Francis. R a fost un intelectual de elita, dar nu un progresist.

 8. fm,

  Este imposibil pentru cineva care crede in pacatul originar, sau accepta literal Gen 2, sa aiba o sexualitate normala. Un copil adoptat de un cuplu gay este expus la un model parental confuz, dar macar nu are o mama isterica cu coc si nu creste cu obsesia vinovatiei si a pedepsei pentru crima de a fi uman. Evreii, crestinii si musulmanii ar face mai bine sa taca.

 9. Capu-Varzã says:

  Edmond Constantinescu spune:

  „…ma luptam cu o armata de virusi in timpul prezentarii.”

  Nu se vede, pare ca ii stapaneai bine :), singura scapare (care am observat-o eu) este ca ti-a ramas numele Ratzinger lipit de limba in timp ce de fapt vorbeai de Francis.
  Altfel o prezentare foarte interesanta, abea astept sa vad parea a doua.

 10. Capu-Varzã says:

  Vorbind de vederi progresiste, ce parere aveti (toti cei de pe forum ce stiti engleza) de articolul asta?
  http://www.msn.com/en-au/lifestyle/relationships/cohabiting-or-married/ar-BBdjkEt?ocid=mailsignout

 11. Edi,

  Probabil ca treaba asta cu pacatul original explica preferintele sfintilor pentru copii. Asteptam ca urmatorul anunt al lui Francisc sa fie cel despre ridicarea interdictiei casatoriei / abolirea celibatului obligatoriu, pentru preotii catolici.

  Despre celalat subiect ,cu bruiajul sunetului, s-a vazut clar ca a fost mana duhului, nu spuneai cu cateva zile in urma ca doamne fereste sa patesti ceva, pentru ca fratii ati vor aminti ca Dumnezeu nu doarme ? 🙂

 12. Ianis says:

  Capu-Varzã

  Atitudinea doamnei din link nu este deloc noua. In Romania se numeste concubinaj si este, probabil, cea mai raspandita forma de convietuire, acceptata tacit. Unii dintre acestia, dupa un timp, se vor casatori civil si nu e o raritate sa vezi mirese cu copii sau gravide 🙂

  De multe ori casatoria civila se justifica doar pe latura materiala (in cazul despartirii exista legi destul de clare). In tarile civilizate, partial si in Romania, exista legi care reglementeaza chestiunile materiale chiar si in cazul concubinajului. In ceea ce priveste drepturile copilului, acestea sunt neschimbate indiferent de tipul de relatie in care traiesc parintii.

  Oricum, chestiunea este complexa si e conectata la cultura locului

 13. Ianis says:

  Edi, pe la minutul 36:
  Creierul uman – cea mai complexa forma cunoscuta de noi a evolutiei (Teilhard de Chardin) este repetarea vechiului argument catolic ca omul este coroana creatiunii si ca pamantul este centrul universului. Creierul, ca varf al evolutiei, nu s-a putut dezvolta decat in conditiile pamantului. Astfel, boaba asta de praf din Calea Lactee capata o pozitie supraevaluata. Si noi odata cu ea.

 14. dalivis says:

  Edia
  Min 37 „universul a fost calibrat ca sa creeze viata”, este prima data cand am auzit asta. Am mai auzit de multe ori „universul a fost calibrat ca sa mentina viata, in special viata complexa”. Spune-mi si mie te rog sau da-mi ceva referinte mai recente daca ai. Miller/Urey experiments au incercat sa sustina acest argument dar au produs un ‘racemic mixture’. „As observed in all subsequent experiments, both left-handed (L) and right-handed (D) optical isomers were created in a racemic mixture. In biological systems, most of the compounds are non-racemic, or homochiral.” Nu vreau sa dau apa la moara ID, si este posibil ca viata sa fi aparut instantaneu odata ce universul a fost calibrat de la inceput pt. viata complexa.

 15. dalivis says:

  La o conferinta, l-am intalnit pe James D Watson si am avut o rara ocazie de a discuta cu el personal despre aparitia vietii pe pamant si opinia lui. Mi-a spus scurt si cuprinzator „Nu e important de unde a venit viata pt. mine, e cel mai important sa inteleg ce sa fac cu ea.” La inceput m-a socat un pic, cum de nu i se pare important asa ceva. Dar uitandu-ma la toti smecherii si banditii de predicatori de pe la mega churces care fac asa de big deal de unde vine viata si cum vine samd, dar nu sunt in stare sa le arate enoriasilor cum sa-si traiasca viata, nota zece pt Watson pt. ce a afirmat.

 16. Ianis says:

  Edi
  Si pentru ca ai amintit de lucrari stiintifice bune de cumparat, o recomandare:

  The Role of Psychotic Disorders in Religious History Considered

  Abstract
  The authors have analyzed the religious figures Abraham, Moses, Jesus, and St. Paul from a behavioral, neurologic, and neuropsychiatric perspective to determine whether new insights can be achieved about the nature of their revelations. Analysis reveals that these individuals had experiences that resemble those now defined as psychotic symptoms, suggesting that their experiences may have been manifestations of primary or mood disorder-associated psychotic disorders. The rationale for this proposal is discussed in each case with a differential diagnosis. Limitations inherent to a retrospective diagnostic examination are assessed. Social models of psychopathology and group dynamics are proposed as explanations for how followers were attracted and new belief systems emerged and were perpetuated. The authors suggest a new DSM diagnostic subcategory as a way to distinguish this type of psychiatric presentation. These findings support the possibility that persons with primary and mood disorder-associated psychotic symptoms have had a monumental influence on the shaping of Western civilization. It is hoped that these findings will translate into increased compassion and understanding for persons living with mental illness.

  Si aici reactia fundamentalistilor crestini 🙂

  Si cine are timp si vrea sa aprofundeze subiectul, iata un curs de la Dr. Robert Sapolsky

 17. These findings support the possibility that persons with primary and mood disorder-associated psychotic symptoms have had a monumental influence on the shaping of Western civilization.

  Nietzsche spunea ca daca nebunul si criminalul nu ar fi fost necesari pentru evolutia omenirii ar fi fost eliminati prin selectie. Probabil ca aceleasi alele care codeaza comportamentul sociopat codeaza si idealismul sau creativitatea. Geniul e frate cu nebunul si criminalul. Grecia si Roma au cazut dupa ce si-au domesticit cetatenii prin stoicism si crestinism. Inca doua decenii de ritalin, corectitudine politica si cursuri de sensitivitate si vestul ajunge la groapa comuna a istoriei.

 18. Livis,

  Nu inteleg de ce se face atata caza de M/U.

  Miller/Urrey pleaca de la idea darwiniana a baltii originale si incearca sa reproduca conditiile ipotetice din mediul primitiv. M/U ignora posibilitatea ca aminoacizii sa venit din spatiu. Sistemul solar abunda de compusi organici, inclusiv amino-acizi, formati nu in supa originala, ci in granule de ghiata bombardate cu raze x la inceputul formarii discului planetar. S-au gasit compusi prebiotici si in nebuloase din afara sistemului solar.

  Conditions similar to those of the Miller–Urey experiments are present in other regions of the solar system, often substituting ultraviolet light for lightning as the energy source for chemical reactions.[28][29][30] The Murchison meteorite that fell near Murchison, Victoria, Australia in 1969 was found to contain over 90 different amino acids, nineteen of which are found in Earth life. Comets and other icy outer-solar-system bodies are thought to contain large amounts of complex carbon compounds (such as tholins) formed by these processes, darkening surfaces of these bodies.[31] The early Earth was bombarded heavily by comets, possibly providing a large supply of complex organic molecules along with the water and other volatiles they contributed.[32] This has been used to infer an origin of life outside of Earth: the panspermia hypothesis.

  Chiar si asa, se pare ca M/U a obtinut mai mult decat credea Miller.

  Professor Jeffrey Bada, himself Miller’s student, inherited the original equipment from the experiment when Miller died in 2007. Based on sealed vials from the original experiment, scientists have been able to show that although successful, Miller was never able to find out, with the equipment available to him, the full extent of the experiment’s success. Later researchers have been able to isolate even more different amino acids, 25 altogether. Professor Bada has estimated that more accurate measurements could easily bring out 30 or 40 more amino acids in very low concentrations, but the researchers have since discontinued the testing. Miller’s experiment was therefore a remarkable success at synthesizing complex organic molecules from simpler chemicals, considering that all life uses just 20 different amino acids.[7]

  Hai sa zicem asa: universul a fost calibrat sa produca carbon din abundenta prin nucleosinteza si compusi organici in nebuloase primare.

  Aparitia spontana a vietii nu este de neconceput (este doar chimia carbonului) dar este extrem de improbabila intr-un laborator sau chiar in „supa originala”. Dar la scara universului? Avem intre cateva zeci si 100 miliarde sisteme solare in galaxia noastra si 100 miliarde galaxii, iar epoca carbonului in univers are cateva miliarde de ani. Asta insemneaza o loterie de 1b^2 locuri in care M/U se repeta non-stop timp de cateva miliarde ani. Probabilitatea aparitiei vietii creste cu numarul de trageri. Daca cineva spune, da, la scara universului, dar care ar fi fost sansa noastra sa castigam lozul cel mare? – raspunsul este noi nu am castigat lozul cel mare, noi ne aflam prin necesitate acolo unde s-a tras lozul cel mare, chiar daca aceasta tragere ar fi unica in toata istoria unibversului. Daca viata asa cum o cunoastem aparea si evolua in alta parte a universului, ne-am fi aflat acolo.

 19. dalivis says:

  merci Edi! poate cei care spuneau „the universe is fine tuned to sustain complex life” printre care si Sagan nu au spus mai degraba „the universe is fine tuned to create life” e din acelasi motive ca si papa Pius; pe vremea lor inca nu erau dovezi solide ca universul ar fi capabil de a produce viata spontan. se pare ca universul e ‘fine tuned to do both’. the exiting thing is for us to figure out how it did it! 😉

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: