O apocrifa

Redau mai jos rezumatul unei evanghelii apocrife, pe care biserica a condamnat-o ca blasfemie. A poruncit sa fie arse toate copiile si sa fie executati toti cei care vor pomeni vreodata de existenta ei.

Nu sustin ca este adevarata. O prezint doar ca pe o curiozitate.

A existat candva o fecioara numita Miriam, care a fost violata de o grupa de soldati romani condusi de sergentul Panthera. Cu nasul spart si fata plina de vanatai, hainele si sufletul sfasiate, Miriam si-a pierdut constiinta. Atunci a vazut un inger care i-a spus ca el este Gabriel, despre care auzise cand se citeau sulurile la sinagoga. Ingerul i-a spus sa nu se simta dezonorata, pentru ca virginitatea ei nu poate fi atinsa.

I-a mai spus ca YHWH coborase la ea in timpul cosmarului cu soldatii, pentru ca a ales-o sa fie mama fiului sau. YHWH a obosit de singuratate si vrea un fiu uman. Ca ingerii cazuti dinainte de potop. YHWH a cazut si va da nastere la uriasi.

Miriam a ascuns povestea cu violul si a pastrat-o doar pe cea cu ingerul. Fiul ei a fost adoptat de un batran vaduv din casa lui David, care avea nevoie de o sotie tanara sa-i creasca copiii. A fost numit Iisus, si a devenit un invatator vestit.

Ucenicii lui cunosteau istoria cu ingerul si credeau ca este Mesia. Cu ocazia pastelui, Iisus le-a dezvaluit ucenicilor tot adevarul. Ucenicii s-au infuriat si l-au parasit. Unii s-au dus si au povestit preotilor tot ce spusese Iisus despre Templu, Marele Preot si Caesar. Iisus a fost arestat pentru blasfemie si tradare. A fost judecat si l-au condamnat sa fie rastignit.

Pe cand agoniza pe cruce, si-a pierdut constiinta si l-a vazut pe ingerul Gabriel, care i-a spus ca YHWH este batran si a hotarat sa lase tronul fiului sau. Iisus s-a bucurat pentru ca nu-i placea cum mergeau treburile in imparatie si se gandea la o revolutie. I-a impartasit vestea unui talhar care se afla rastignit alaturi, si acesta i-a cerut sa nu-l uite, ca au fost frati in puscarie si pe cruce. Iisus a raspuns ca nu va uita pe nici unul dintre fratii sai partasi la tragedia umana.

Cuvintele lor au fost auzite de o prostituata numita Maria Magdalena, care le-a povestit mai departe.

Restul e ca in evangheliile canonice.

Fireste ca e doar o poveste bizara.

30 Responses to O apocrifa

 1. polihronu says:

  Bizara intrucit plauzibila 🙂 Ce sa-i faci daca noua ne plac scamatoriile?

 2. Exista doua feluri de scamatori. Cei care pretind ca e real, si cei care spun ca e scamatorie.

 3. polihronu says:

  Scamatoria cea mare e fix neacceptarea realitatii scamatoriei de catre cei care „pretind ca e reala”. Iubim irealul.

 4. Ianis says:

  In raspunsul lui Origen catre Celsus, apologetul afirma ca Pantheras ar fi fost un patronimic al lui Iosif, sotul Mariei. Nu reuseste, insa, sa isi argumenteze afirmatia.

  Interesant jocul de cuvinte care se formeaza, vrand nevrand: pantheras – parthenos

 5. Marcus Crassus says:

  Cum se cheama apocrifa si de cand dateaza?

 6. beniamin51 says:

  Marcus Crassus

  „”Redau mai jos rezumatul unei evanghelii apocrife, pe care biserica a condamnat-o ca blasfemie. A poruncit sa fie arse toate copiile si sa fie executati toti cei care vor pomeni vreodata de existenta ei.””

  Mai Marcus , evangheliile astea apocrife , intotdeauna apar ca ciupercile dupa ploaie inainte de sarbatoarea de paste crestin.

  Programele de televiziune , si revistele , sint flaminde dupa astfel de povesti fanteziste ,prin care sa atraga publicul si sa faca o multime de bani pe seama oamenilor prosti si dornici de stiri senzationale.

  O persoana asa de importanta ca Isus , persoana care a revolutionat lumea si a civilizat -apusul- ,e si normal ,ca in jurul lui sa se nasca fele de fel de speculatii.

  Iti amintesteti exemplul cu presedintele USA –Kenedy si moartea lui.

  In mod periodic , apar documentare tv si in reviste despre noile descoperiri ,si evidente tinute ascunse in ce priveste adevaratii ucigasi a lui Kenedy.

  La fel si cu acest Isus –oamenii doritori de noutati, intotdeauna se va gasi cineva sa le satisfaca curiozitatea si sa faca bani pe prostia lor.
  Asa a fost in fiecare secol , si acesti fel de oameni nu vor disparea –fiecare generatie are oamenii ei prosti de care cei mai isteti vor profita sa faca bani pe seama lor.

  Biserica asta reprezentata a crestinismului istoric , care de fapt nu exista , a dat ordin ca toate copile aceste evanghelii „apocrife” sa fie arse , insa amanta papei din acea vreme , a ascuns una din aceste copii chiar in biblia papei ce era legata cu lant ,si nu avea nimeni voie sa o deschida si sa citeasca din ea..

  Si uite asa , cineva a furat aceasta biblie fara sa stie ca in ea era acest document ce compromite intreg crestinismul , ,a tinut ascuns sute de ani acest document si astazi la vremea potrivita a adus la lumina povestea ca Maria a fost violata de mai multi soldati romani .

  Daca tu esti temtat sa crezi povesti de teapa celor de mai sus , iti trimit o revista americana , ce imediat dupa moartea lui Ceausescu , arata fotografii ca Ceausescu traieste bine mercy in Cuba si ca aranjeaza un complot sa revina inapoi in romania .

  In Atlanta o multime de adventisti au fugit la munti , acum cativa ani , pentru ca cineva le-a spus informatii secrete ,stiute doar de el , ca Atlanta se va scufunda .
  Unii dintre ei si astazi mai cred ca Papa are o multime de ghilotine ascunse undeva in America de sud , ghilotine ce vor fi puse in functie foarte curind pentru a taia capetele celor ce nu vor accepta decretul dumincal..

  Violarea Mariei de soldati romani , ghilotinele de omorit adventisti ,si evanghelii apocrife , evanghelii ce neaparat trebuie ca spun adevarul si trebuiesc crezute de cei ce AU TOT ADEVARUL , toate acestea sint fantezii nascute in mintea unor oameni bolnavi mental sau smecheri ce vor sa faca bani pe seama naivilor..

  Nu trebuie sa-l intrebi pe edi , de unde a luat aceasta poveste.
  Intreaba-l pe unchiul Google direct ,si te va bombarda cu informatii care mai de care mai fanteziste.

 7. polihronu says:

  „povesti fanteziste” „fel de fel de speculatii” „nascute in mintea unor oameni bolnavi mental sau smecheri ce vor sa faca bani pe seama naivilor”

  Te referi la nasterea din fecioara? La mersul pe apa? La inviere?

 8. beniamin51 says:

  Marcus Crassus

  Pentru reimprospatarea memoriei vezi site-ul de mai jos ;

  http://www.cronici.tv/13-atlanta-sau-atlantida-matei-24-si-teologia-zvonurilor/

  Prostia nu moare niciodata !

 9. beniamin51 says:

  Poli

  Dragul meu –fiecare cu smecherii lui .Tu cu smecherii atei eu cu smecherii ce au vazut pe Isus cel inviat.

  Intre smecherii tai si ai mei , eu ramin cu cei care au revolutionat lumea .
  Smecherii tai au construit –USSR < China , Cuba si Roamania comunista.

  Umblarea pe apa , nasterea din fecioara si in special invierea –lui Isus au facut posibil ca tu sa traiesti intr-o lume civilizata si nu intr-o Europa barbara , sau musulmana .

  Da si tu credit unde se cuvine !

  Vorba lui isus:

  ""ce este al Cezarului . da-i Cezarului si ce este a lui Dumnezeu . da-i lui Dumnezeu ""

  Rebelii , or fi ei exotici in orce societate , – dar cei mai multi sfirsesc prost.
  Isus deocamdata este singurul rebel care datorita lui astazi avem o lume civilizata .

  Poate intr-o zi ti se va lua mahrama de pe fata si vei vedea stralucirea frumusetii lucrari lui Isus pentru omenire..

 10. polihronu says:

  Beni Beni,

  cine, dintre noi doi, e atins de boala EGW? Ca doar draga de profeta impartea lumea in buni si rai, si era sigura ca e de partea bunilor. Au fost o gramada inainte si dupa Isus care au revolutionat lumea, iar anticomunismul tau e doar propaganda invatata de la americani. Nu mai vorbesc ca comunistii nu-s citusi de putin „smecherii” mei.

  Repede uiti tu ca Europa aia barbara s-a terminat abia cu iluminismul, inglobind deci secole de crestinism. Si ca atei precum Vattimo sau Badiou se revendica de la „impulsul” crestin. Isusismul tau e ridicol si inofensiv.

  PS Arunca un ochi aici, pentru inceput.

 11. Marcus Crassus says:

  Beni,
  Nu e prima oara cand aud de ‘ben Panthera’ sau de apocrife. Intrebasem un lucru simplu si asteptam un raspuns la fel de simplu.
  Predicile tale cu implorari si teatralitate sunt ridicole, ca si presupunerile pe care le faci despre altii. Daca nu ai rabdare sa intelegi ce spun Ibrian sau Arvinte, cum te astepti sa te ia in serios cand sari ca trezit din somn si strigi ca solutia e Isus?!

 12. beniamin51 says:

  Marcus crassus

  Eu vorbesc din perspectiva unui crestin istoric , si pentru acest crestinism raspunsul este intotdeauna ISUS.

  Eu nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. ,asa ca daca sint luat in serios sau nu -putin imi pasa.

  Pe Edi , Arvinte, Poli sau chiar tu ,ai cumva impresia ca toata lumea ii ia in serios.?

  Ai uitat cumva ca intentia acestui site este postat in vazul tuturora ;

  „”Proiectul oxigen2 este o abordare anarho-teologică, conversațională, a temelor tradiționale ale creștinismului, în contextul gândirii moderne””

  Dupa cate stiam eu –invierea lui Isus –este o tema foarte traditionala in crestinismul istoric si cel sectant.

  Marcus , ai comentarii foarte bune si iti multumesc ca te ingrijesti de reputatia mea .

 13. beniamin51 says:

  Poli

  Nu inteleg de ce tu intentionat ignori 17 secole de lupte grele , ale crestinilor pentru a produce Europa sec 17 .

  Iluminismul a fost posibil tocmai datorita crestinismului istoric.
  De ce acest Iluminism nu a aparut undeva la triburile din Africa sau in America Latina ?
  Cum se face ca acest Iluminism nu a aparut mai repede in Europa adica undeva prin sec doi sau trei sau chiar mai repede.??

  Incearca si conecteaza si tu cateva puncte simple si la vedere .

  Iluminismul este produsul societatii crestine europene.si nu a aterizat din Orion , precum cetatea aia cu strazi de aur pe care si tu candva o asteptai .

  Ca nu esti de acord cu premisele si concluziile crestinismului istoric inteleg , dar ar fi normal sa fi mai echilibrat atunci cand faci afirmatii in care ignori complet aportu acestui crestinism in dezvoltarea Europei.

  PS– fa-mi te rog o favoare ;

  Da-mi niste link-uri competente in care se analizeaza –Ingerul Domnului din VT , inger ce pe parcurs a devenit Dumnezeul la care se inchinau evreii.

  Daca Legea de pe Sinai a fost data de acest Inger al Domnului –cine era Domnul care l-a trimis pe acest inger ??

  Multumesc.

 14. polihronu says:

  Nu ignor nimic. Tu esti cel care vrea sa uite ca Renasterea si Iluminismul (si insusi crestinismul istoric caruia zici ca-i apartii) datoreaza mai multe Greciei antice decit lui Isus. Si tocmai ti-am amintit ca si ateismul e „produsul societatii crestine europene”. Sa cautam originile comunismului?

  PS S-ar putea sa vrei sa incepi cu o lucrare clasica pe subiect.

 15. polihronu says:

  Iar cind te-ai saturat de spirite care maninca miel, cumpara si tu o istorie a comunismului. Si consulta-l pe seful crestinismului istoric.

 16. Poli,

  Crestinismul istoric a produs iluminismul in Europa de vest, iar comunismul a produs democratia in Europa de est. Ce-i asa de greu de priceput?… 🙂

 17. polihronu says:

  Iti sugerez sa te faci, ca mine, student intr-un colegiu iezuit, sa afli si tu cine il iubeste mai abitir pe Marx in ziua de azi. Asta cind te lasi de glume 🙂

 18. Poli,

  Ai vrea tu… 🙂

 19. beniamin51 says:

  Poli

  Multumesc pentru link-ul trimis.

  http://bookzz.org/book/1161327/688ac8/?_ir=1

  Ai dovedit de multe ori pentru mine ca esti o susrsa foarte buna de informatii relevante.

  Citind aceasta carte , nu mai poti sa citesti VT la fel ca inainte.
  Multumesc .

  Isus a inviat !
  Raspund eu in locul tau:

  Adevarat ca a inviat.

  Tu poti sa maninci un ou rosu in locul meu si sa-ti fie de bine.

 20. Mizantropescu says:

  A inviat pe dracu’. Nici n’a existat. Insa unii oameni isi aduc aminte cu claritate lucruri care nu s’au intamplat.

 21. Marcus,

  Buna intrebare. Nu i-am dat inca un titlu. Am vrut doar sa arat aspectul subiectiv al adevarului istoric. Isus putea fi la fel de bine fiul lui Pantheras, Maria putea avea conversatia cu Gabriel ca un defens mechanism, Isus putea avea halucinatii pe cruce, fara ca asta sa stirbeasca adevarul profund al teologiei logosului intrupat.

  Pe de alta parte, incercarea de a stabili adevarul/neadevarul obiectiv prin abuz de istorie nu duce nicaieri.

 22. beniamin51 says:

  Mizantropescu

  Imi aduc aminte cu placere de schimbul nostru de idei din trecut.

  Sper ca nu mai esti suparat pe mine . Eu intotdeauna ti-am spus adevarul.Imi pare rau de neintelegerea ivita intre noi.

  Foarte interesanta ideia expusa de tine:

  „”A inviat pe dracu „”–adica nu numai ca nu a inviat dar nici nu a existat.

  Asa este ai dreptate:

  unii oameni isi aduc aminte de ceva ce poate nici nu exista –adica :–DRACUL asta poznas pe care il amintim in comentariile noastre.

  Dupa parerea ta –ISUS nici nu a existat >. Dar acest DRAC a existat , sau iti aduci si tu aminte de lucruri care de fapt nici nu exista ??

 23. beniamin51 says:

  Edi

  „”Pe de alta parte, incercarea de a stabili adevarul/neadevarul obiectiv prin abuz de istorie nu duce nicaieri.””

  Da ai dreptate ca stabilirea adevarului /neadevarului prin abuz de istorie nu duce nicaieri .Dar o incercare de stabilire de adevar/neadevar prin abuzul imaginatiei noastre la ce s-a intimplat acum 2000 de ani , tu chiar crezi ca duce undeva ?

  Cu ce este mai buna una decat alta ??

 24. polihronu says:

  „Tu poti sa maninci un ou rosu in locul meu si sa-ti fie de bine.”

  Deal 🙂

 25. Mizantropescu says:

  Beniamin, fii pe pace. Cunosc suficienta politica incat sa nu tin suparare.
  Incolo, bineinteles ca nu exista nici dracul. Insa in mintea ta / noastra individuala sau colectiva, troneaza niste imagini psihice interesante, carora le cam sacrificam toata ratiunea si timpul.
  In realitate…uita’te si tu in jur si incearca sa nu’ti imaginezi nimic. :)))

 26. George Sea says:

  Mizantropescu

  „… uita-te si tu in jur si incearca sa nu-ti imaginezi nimic”

  Asta vrea si Dracul… dar stai putin el nici nu exista. Sau poate asa vrea el ca lumea sa creada ca nu exista.
  Cine mai Intelege ?
  Cine vrea !

 27. Mizantropescu says:

  @ George Sea, vezi ca inainte de fraza in care ma citezi si din care n’ai inteles nimic, mai este una pe care n’ai observat’o. Ca s’o vezi, du’te si scrie’o de 100 de ori si cand incepi sa observi primele cuvinte, mai citeaza’ma o data.
  De regula, cei care au cordonul ombilical al religiei atat de strans in jurul grumazului incat abia pot respira gandire, se intampla sa nu observe lucruri care altora le par esentiale.

 28. allend83 says:

  1.YHWH ,,coborase la ea”prin Phandera
  2.Conceptia imaculata
  3.Povestea povestei este ….tot o poveste…..

 29. anonymous says:

  Vorbind despre moartea lui Isus, trebuie sa recunoastem ca a fost una onorabila. El a fost executat politic de adversarii religiosi, iar faptul ca s-a considerat condamnat pe nedrept, asta i-a dat satisfactia de a muri onorabil. Isus nu a fost singurul care a murit pe cruce si nici nu a suferit mai mult decat altii. Multi sufera adevarate drame in comparatie cu moartea pe cruce. Copile rapite, tinute ostatice in beciuri intunecate, timp de 20 de ani, nevazand lumina soarelui si violate pana la lesin, Tortura psihica si fizica pentru bolnavii de cancer, care nu dureaza doar trei zile , sunt doar o mica parte din tabloul dramei umane pe care o vedem in fiecare zi, iar noi putem dormi linistiti pentru ca diavolul a fost biruit la cruce !

 30. Liviu says:

  I see … e mai cool – cu titlu de „curiozitate” – sa faci bascalie de Sfanta Fecioara si de Pruncul-Fiu decat sa-i injuri direct,verde-n fata… EC ne prezinta de fapt „culmile” pe care a ajuns : de la pastor al Evangheliei ( fie ea si in versiunea azs/SDA) la batjocoritor („fin” ! dom’le) …tot al Evangheliei. Iti urez multe alte „succesuri” in directia dezvoltarii multilaterale in care faci progrese mai ceva decat cele raportate la ultimul congres…

  PS: corul de aplaudaci si adulatori ai guru-ului sa ma scuteasca de injuraturi…stiu ca nu poate 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: