Pretentii din bezna

„… n-am recunoaște Rațiunea Care a venit la noi, pentru noi, ca noi, prin trup, și S-a îngropat prin silabe și litere pentru simțirea care întoarce spre sine toată puterea minții din noi.” (Maxim Marturisitorul – Ambigua, II, 27)

In cele mai recente incursiuni ale sale prin catacombe, Edi prezinta falimentul demersului de a prinde in cuvinte fluxul adevarului. Doua lucruri fac propriul demers al lui Edi demn de deriziune: nu ne-a definit niciunde „adevarul” (si ar fi fost autoreferential sa o faca) si in emisiunea sa a folosit, cum le spune alora,…..”cuvinte”. Dar am aflat de asemenea ca adevarul spuselor lui se va proba in „viitor”, care, in tot cazul, nu este „viitor” propriu denotat si pana la care se vor petrece tot felul de „vedenii”.

Pozitia lui Edi nu este surprinzatoare: el este nemultumit de caracterul precar (in opinia sa) al discursului teologic. In cazul scientismului mut al lui Edi, nu doar ca mintea nu poate exercita o supervenienta asupra cortexului pentru a genera ceva precum un limbaj care excede statutul de epifenomen fizic, dar nici macar Dumnezeu nu poate controla felul in care sunt folosite cuvintele – astfel incat acestea sa dobandeasca o eficienta comunicativa trans-generationala. Ca limbajul este un instrument cat de cat adecvat in a ridica pretentii legate de adevar o arata chiar faptul ca Edi respinge crezurile sau declaratiile confesionale. De ce le respinge? Nu pentru ca ar crede ca nu le intelege sau pentru ca le considera perfect opace (ceea ce ar fi de asteptat, daca ar fi consecvent), ci pentru ca le intelege si le considera false. Oamenii din diverse culturi si generatii reusesc sa comunice si sa pastreze in forma verbala castigurile cognitive – lucrul asta e aproape de natura evidentei.

Pe de alta parte, Edi nu e logocentric pentru ca nu e Logos-centric. Il informam pe crestinul autentic Edi ca Eshatonul a avut deja loc in Hristos (nu avem nevoie de „viitor” pentru a valida aceasta afirmatie) si ca posibilitatea exprimarii verbale a unei teo-logii este un act de condescendenta divina, inseparabil de Intrupare.

La un moment dat, se pare ca necazul lui Edi este de ordin metodologic: adica adevarul (whatever that means) curge si litera il ucide. Acum, ce o fi fiind acela „adevar”, daca il separam de „faptul”de a fi un atribut propozitional?

Cuvintelor lui Edi si cuvintelor lui despre „cuvinte” nu le mai ramane, se pare, decat statutul de vibratii mecanice – lucru care nu ar trebui sa deranjeze pe cineva pentru care ele nu pareau utile, decat, poate, in asteptarea ad infinitum a unui viitor iluzoriu.

23 Responses to Pretentii din bezna

 1. @Ibrian,

  Abia asteptam sa ne spui tu ce este „adevarul”, de ce sa ramanem prosti in bezna lui Edi?

  Hai, nu ne mai tine cu sufletul la gura!… 🙂

 2. Aurel Ionica says:

  Paul,
  Si cum astepti cu ca IBRIAN asta sa-ti spuna tie ce este “adevarul”? Asa in citeva propozitii alcatuite cu niste cuvinte bine alese? Pai nu ti-a spus omul ca orice astfel de “adevar” este “autoreferential”? Adica, mai pe limba noastra a prostilor, cuvintele sunt containere goale si orice “adevar” pui in ele, pina la urma ai exact ceea ce ai pus. Chiar te astepti ca un om atit de destept sa foloseasca limbaj de om prost ca mine? Si de ce spui ca omul nu ti-a spus ce este ala “adevar”? Pai nu ti-a spus omul chiar in prima propozitie cu cuvinte scrise cu italic:


  „… n-am recunoaște Rațiunea Care a venit la noi, pentru noi, ca noi, prin trup, și S-a îngropat …

  Adica, pe limba noastra a prostilor, “adevarul” nu este niste “cuvinte,” ci un “trup” care vine la tine si de care trebuie sa asculti ca ce iti spune “trupul” ala nu poate fi decit adevar pur si ca atare trebuie sa asculti de el asa cum trebuia sa asculte Adam in Eden, adica fara sa puna intrebari, fara sa gindeasca, si fara sa cricneasca. Si pentru asta Adam nu trebuia sa-si faca o legatura pe care sa si-o puna la putza, ci o legatura pe care trebuia sa si-o puna la ochi? Pricepi? Si tu chiar te astepti ca IBRIAN asta sa-ti spuna tie cine este “trupul” ala care a venit la el, de care asculta fara sa cricneasca deoarece stie ca nu poate fi decit “adevar” pur? Pai cum sa-ti spuna omul tie asa ceva daca ala o fi vreun secret de care s-a legat cu limba de moarte sa nu-l divulge pina o ajunge sa fie ingropat ca si “trupul” ala care a venit la el si pina la urma a fost si el “ingropat”? Iar daca te intrebi pe unde sunt ingropate “trupurile” alea cu “adevarurile” si secretele lor, vei descoperi ca sunt exact prin catacombele alea prin care obecaieste si Edi si Plesu, diar nici IBRIAN, nici Edi, si nici Plesu nu realizeaza ca orbecaie prin aceleasi locuri si aceeasi bezna deoarece in bezna nu vezi pe nimeni si de aceea crezi ca esti singur.

 3. Aurel,

  Pai tie nu ti-e clar inca? „Adevarul” nu-l stabilesti de capul tau, folosindu-ti ochii si mintea, ci ti se „reveleaza” prin funia de la gat… 🙂

 4. Francesco Goya spunea că „somnul raţiunii naşte monştri”.
  Parafrazându-l pe Goya, am putea spune că şi „somnul naţiunii naşte monştri”.
  Merg cu parafrazarea mai departe si hai sa spunem ca ” somnul AZS naste monstri ”
  Sa nu lasam pe nimeni sa ne trezeasca din somn ! Visul visat e prea frumos : Papa, Iezuitii , legea duminicala , ingerul raportor ,fuga in munti , etc

 5. George Sea says:

  Bogdanel e atata de veche treaba care o zici tu ca sincer trebuie ca cineva sa fie tare „sarac cu duhul” ca sa o mai foloseasca.
  Daca tot esti un discipol al lui nen’tu Edi, chiar nu inveti nimic de la el ?
  Era o vorba veche in Romania despre… datul in gropi. Nu vezi si tu ca Edi da din groapa in groapa?
  De la gaurile (gropile) negre din univers, care se pare ca se demodeaza a dat in gaurile negre (catacombe) de sub pamant din secolul 17. Asta da stiinta. Asta da evolutie. Oare de ce o vrea el sa fie haiducul sef al subteranei.
  Dupa cate stiu eu in subterane inafara de cadavre si sobolani jegosi purtatori de molime nu exista nimic.
  Devine din ce in ce mai interesant omul asta.

 6. George, eu nu sunt Bogdanel „sarac cu duhul ” pentru tine . Esti destul de agresiv online ! Agresivitatea , chiar si online , este un semn de slabiciune , de frustrare ! Adio !

 7. Cautam cu disperare punctul de sprijin (a lui Arhimede/ a fiintarii noastre) …. sufletul … , in Evanghelii, stiinta, fiosofie, arta ….. Cei care spera sa-l gaseasaca doar prin Scripturi , sa nu-i judece pe cei care il cauta in catacombe! Iar cei din urma sa nu-i dispretuiasca pe cei dintai!

 8. Aurel Ionica says:

  Mariana Maritoi spune:

  Cei care spera sa-l gaseasaca doar prin Scripturi , sa nu-i judece pe cei care il cauta in catacombe! Iar cei din urma sa nu-i dispretuiasca pe cei dintai!

  Si asta de la cine citire? De la Pavel? Pai daca pina la urma dragostea acopera totul, cu anatemele lui si cu datul pe mina Satanei cum ramine? Eu cred ca nu este nimic rau sa rizi si sa dispretuiesti pe cei care pretind ca au gasit lumina bijbiind prin catacombe si ca au ajuns liberi prin faptul ca si-au bagat singuri gitul intr-un latz. Si cred ca este la fel de potrivit sa rizi si sa-i dispretuiesti pe cei care fac exact acelasi lucru tinind Biblia in bratze.

 9. „Fructele din pomul cunoasterii mai au si ele viermi, deaceea este bine sa fii prudent” si sa „nu strivesti corola de minuni a lumii ,sa nu ucizi cu mintea tainele, ce le-ntâlnesti în flori, în ochi, pe buze ori morminte.”

  In catacombe cu Biblia in „bratze”!

  „Lumina altora
  sugrumă vraja nepătrunsului ascuns
  în adâncimi de întuneric,
  dar eu…
  eu iubesc
  şi flori şi ochi şi buze şi morminte” 1919

 10. ge2oana says:

  eheheeeee….

 11. ge2oana says:

  „Bogdanele”,

  Bravo tie , nene, ca nu te lasi sa te calce pe gat fara sa zici nimic , aia care zic cum ca Edi e pe interes si pe $&€ !!
  Bogdanele, pe bune , ce dracu´, doar nu ne-am nascut ieri, am mai citit si noi ceva despre cate cineva, incepand cu Descartes via Iluminism, si pana pe la madama Withe via Hawking si compania de sunet si lumina cu accente GC si Wilson jr. !!

  Adica , cu alte cuvinte , ai zis bine ce ai zis , chiar daca e mai mult decat evident in ce era traim , cu GC in sesiune , la usa , chiar la usi !!

  O dedicatie pt. tine , din toata inima si fara numar :

  Sau poate asta :

  Oricum ar fi, „…. nu-i lasa ,ca sa-ti ia, ce-a ramas mai sfant in inima ta …. ” !!

 12. beniamin51 says:

  Ibrian

  Nu am nimic impotriva libertatii de exprimare a ideilor , dar ce se intimpla pe oxigen este ceva asemanator cu incidentul de la Speranta TV.
  Cei de la Speranta tv , au studiat teologia unui preot ortodox eretic , si l-au adus in studiou cu intentia vadita de a face de ras biserica ortodoxa.

  Biserica ortodoxa nu crede in scornirile fanteziste ale acestui preot.

  Aici pe site avem pe Aurel , Paul si Edi , impartasind exact ideile eretice ale acestui preot ortodox.

  https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/07/caterisiti-l-de-urgenta-iata-hulele-preotului-prof-univ-onorar-dr-alexandru-i-stan/

  Eu urmaresc acest program de mai bine de 6 ani si inca nu am inteles ,care este vestea cea buna (evanghelia) a acestor „crestini” care candva pretindeau ca au tot adevarul ?

  Crestinismul istoric ortodox are la baza jertfa lui Isus pentru pacatele noastre si invierea ca semn ca cei ce sint a lui Isus ,sint socotiti neprihaniti datorita lucrarii lui Isus.
  Aceasta este fundatia crestinismului , , iar pe aceasta fundatie fiecare construieste ;–aur, , argint ,pietre scumpe sau lemn , fin si trestie.

  Daca esti pe fundatie , lucrarea iti va fi analizata si vei primi o rasplata chiar daca nimic nu mai ramine dupa incercarea focului.

  A nu fi dogmatic cu ceea ce construim pe aceasta fundatie este un lucru intelept ,dar daca cineva elimina fundatia pusa de ISUS –„”am venit cu scopul precis de a-mi da viata ca pret de rascumparare pentru multi (adica cei alesi) .””, eliminind aceasta fundatie automat ne eliminam din crestinism si raminem doar cu o amestecatura de „aur , argint , si foarte multe paie sau trestie.
  Preotul eretic ortodox si prietenii nostri de pe oxigen fac exact acest lucru.

  Toti aceea care au probleme cu scrierile lui Pavel ,si incearca sa le rastalmaceasca o fac spre pierzarea lor .
  Teologia populara (la firul ierbii)in ortodoxism , adventism si catolicism , este foarte asemanatoare , si toti au probleme mai mari sau mai mici cu teologia expusa de Isus si Pavel.
  .

 13. polihronu says:

  Beni, aiuritule 🙂

  „au studiat teologia unui preot ortodox eretic, si l-au adus in studiou cu intentia vadita de a face de ras biserica ortodoxa”

  Aia de la SpeTv par sa fi fost luati prin surprindere cel putin la fel de tare precum vulgul credincios. Ca profu asta, deloc „fantezist” fata de majoritatea teologilor crestini din lume, n-a facut decit sa faca de ris niste trepadusi adventisti. Si pe tine sa te faca sa-ti faci cruci cu limba-n ceru’ gurii.

 14. beniamin51 spune:
  „Aici pe site avem pe Aurel , Paul si Edi ”
  Am primit in dar oameni! Ei ne-au fost dati pentru ca sa nu murim de atata Dreapta credinta si Adevar!

 15. beniamin51 says:

  Poli

  Mai Poli , daca tu crezi ca trepadusii de la -speranta tv- au fost luati prin surprindere , atunci chiar nu stiu cine este –profesor distrat–(aiurit) eu sau tu.

  Oricum multumesc pentru compliment.

  Tu chiar vrei sa crezi ca trepadusii de care amintesti , nu au studiat nimic despre teologia acestui preot si profesor ?

 16. beniamin51 says:

  Mariana

  „”Am primit in dar oameni! Ei ne-au fost dati pentru ca sa nu murim de atata Dreapta credinta si Adevar”

  A vorbi despre o „dreapta credinta” , si daca ai intilni-o pe strada sa nu o poti recunoaste este un lucru tragic.

  Maria draga, a-l elimina pe Isus si vestea lui cea buna cu siguranta te va pune pe un drum ce duce la o viata fara nici o perspectiva eterna.

  Vestea buna adusa de Isus este UNA , iar ereziliile sint multe si cresc intotdeauna ca ciupercile dupa ploaie..

  Ca o regula generala -oamenii iubesc mai mult intunerecul decat lumina-
  Vorba lui Ibrian:–cand cineva este cufundat in bezna , ce pretenti poti avea de la un astfel de om ?

 17. polihronu says:

  Beni,

  surpriza a fost clara – se vede in clip, cu tot cu incercarile stingace de a pune capac discutiei. Despre trepadusi, ii supraestimezi. Orice om cit de cit familiarizat cu teologia ortodoxa stie ca nimic din ce a spus profu asta nu e eretic (iar acolo unde s-a distantat de pozitii sau taceri oficiale, si-a asumat explicit punctul de vedere).

 18. @Beni,

  Asa, asa… tu predica invataturile lui Pavel, nu te lasa inselat de ateii si ereticii de pe-aici…!

  Da’ stii ce-i naspa, Beni? Ca pe Isus nu l-au rastignit nici ateii nici ereticii, ci aia „drept credinciosii”… 🙂

 19. beniamin51 says:

  Paul

  Mai Paul ; da ai dreptate -pe Isus l-au rastignit „drept credinciosii” , evrei, dar pe PAVEL cine la omorit , drept credinciosii sau prea cuviosul Nero ?

  Mai Paul , cea ce tu inca se pare ca nu intelegi este ca in fiecare societate exista o clasa care se mentine la putere si persecuta pe cei de alta opinie,
  Cand cei de alta opinie dau lovitura de stat ,,vor guverna si vor persecuta pe oricine se impotriveste legilor facute de ei.

  Cand ateii au luat puterea in Rusia , au transformat-o in URSS si au umplut lagarele cu cei ce nu erau de acord cu ei.

  Asa ca si ateismul nu este diferit si au si ei „credinta lor cea dreapta.”

  Arat-mi si mie un stat declarat ateist , care sa existe si sa fie tolerant cu cei ce vor sa-l rastoarne si atunci ti-ai demonstrat punctul de vedere.

  Deocamdata esti doar impotriva crestinismului ortodox istoric .Adventismul te-a pus pe aceasta linie , si e si normal sa fie asa dupa ce ai fost indoctrinat ca adventismul este singura biserica adevarat iar ceilalti sint cu totii inchinatori la diavol.
  Tu ca individ esti un baiat de treaba , insa ideile tale la inceput adventiste te-au dus spre dezamagire iar acum nici tu nu mai sti ce este crestinism si ce este erezie.

  Spune-mi si tu mie;–esti crestin , iar daca esti ,ce fel de crestin esti ?

  Cand te-am asemanat cu popa cel ortodox cred ca nu am gresit .
  spunemi daca te-am inteles gresit sau nu .

 20. @Beni

  Pai si Pavel asta al tau nu exact asta a facut? Dupa ce ca l-a inceput i-a persecutat pe crestini si-a vazut ca nu-i merge figura, a pus mana pe putere in biserica „crestina”, i-a pus la punct pe toti apostolii si enoriasii prin anatemele lui iar el a devenit mai „piatra unguhiulara” chiar si decat Hristos insusi!… Pe Isus il mai poti contrazice, dar pe Pavel ba!…

  Ce-a mai ramas din Petru, Iacov, Ioan & Comp, fraierii de ucenici? Praful!… Au stat degeaba trei ani jumate cu Isus, ca habar n-au avut de „tainele” pe care le-a primit Pavel tocmai… „in al treilea cer”… 🙂

 21. beniamin51 says:

  Poli

  Da , s-ar putea sa ai dreptate si sa- supra estimez pe trepadusii de la sper.TV , insa situatia creata a fost in avantajul lor .
  Ii ascult pe trepadusi din cand in cand , si sint de acord cu tine , sint cam saraci cu duhul ,

  Aron Moldovan este cel mai mare trepadus dintre toti care se prelinda in fata camerelor de filmat .
  In afara de diplomatie , siretlicuri ieftine si si o exprimare plina de aere de superioritate , este de cele mai multe ori ridicol in raspunsurile pe care le ofera celor ce-l asculta.

  Iata un bun exemplu ;

  https://www.facebook.com/?_rdr#!/100007943778323/videos/1476171549324290/?fref=nf

  Deci in teologia adventista reprezentata de Aron Moldovan , Dumnezeul adventistilor aproba sacrificarea copiilor de catre parinti .

 22. Aurel Ionica says:

  beniamin51 spune:

  Deci in teologia adventista reprezentata de Aron Moldovan , Dumnezeul adventistilor aproba sacrificarea copiilor de catre parinti .

  Mai, Beni, si in teologia ta si a lui Pavel, Dumnezeu nu a aprobat sacrificarea fiului sau ca sa plateasca pentru pacatele tuturor bezmeticilor ca tine? Tu chiar nu realizezi cit esti de confuz? Idiotii de la Speranta TV au ramas masca deoarece ei niciodata nu si-au pus intrebari cu privire la idiotzeniile care li s-au bagat in cap, si aici nu-i inteleg nici pe ei, nici pe Aron Moldovan, si nici pe voi, oxigenatii: Mai, daca timpeniile voastre va sunt atit de dragi, de ce va repeziti in fata microfoanelor, a camerelor de filmat, si a computerelor sa faceti “dezbateri”? Ce vreti sa demonstrati? Vreti sa va demonstrati prostia? Nu este mai intelept sa va tineti prostia pentru voi si sa nu v-o etalati sa o vada toti?

 23. Ibriane,

  Faptul că Sf. Maxim ratează faptul (da, tot fapt) că începutul Evangheliei după Ioan e doar o reinterpretare pentru lumea elenistică a bereșitului nu-l face un teolog prost, date fiind condițiile și materia. Dar teologia creștină este – și de bine, și de rău – suma erorilor sale.

  Încearcă să îți închipui cultura europeană actuală fără obsesia entelehistă, fără compulsia finalistă, fără schizofrenia trinitaristă. Uită logosul, că e un drum înfundat dinainte de-a fi lumea.

  Elogiul unsuroșilor: ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκὸς οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρὸς ἀλλ’ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: