Putin a repetat scena pantofului la Natiunile Unite
1 octombrie 2015 6 comentarii
André Malraux scria in timpul razboiului civil din Spania ca, atunci cand se intalnesc la o conventie internationala, fascistul pune picioarele pe masa, comunistul bate cu pumnul in masa, iar democratul se scarpina dupa ceafa. Remarca lui Malraux anticipeaza gestul lui Hrusciov cand a batut cu pantoful in masa la Natiunile Unite. Putin a repetat scena pantofului.
Batutul cu pumnul sau cu pantoful in masa (la propriu sau la figurat), atunci cand politicieni inepti se scarpina dupa ceafa, a fost tactica lui Lenin pentru a-si asuma conducerea morala a stangii europene in timpul Primului Razboi Mondial si pentru a confisca puterea de la Kerinsky. Stalin a folosit aceasi tactica atunci cand elita politica din Europa a capitulat in fata fascismului. Este usor sa uitam astazi prestigiul de care s-a bucurat Stalinismul intre intelectualii apuseni in perioada fascismului si chiar dupa aceea. Explicatia este simpla. Amfitrionul care lectureaza din codul bunelor maniere celui care pune pune cizma pe masa isi pierde credibilitatea. Castiga cel care intampina cizma cu pumnul. Putin nu si-a uitat invatatorii.
Singurul lucru care l-a impiedicat pe Stalin sa pozeze in “salvatorul civilizatiei crestine”, (dupa realinierea Romaniei impotriva Axei, Stalin se lauda in fata lui Milovan Đjilas ca va face comunismul compatibil cu monarhia), a fost intransigenta lui Churchill de a vorbi fascistilor in singurul limbaj pe care il intelegeau, adica bombe si gloante. Istoria se repeta astazi cu Islamo-Fascismul asezand cizma (sau sandaua de beduin) in fata Apusului, dar Apusul nu mai are un Churchill.
Daca vreti un exemplu recent de scarpinat dupa ceafa cititi declaratia lui Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, cu privire la accederea Arabiei Saudite in fruntea Panelului ONU pentru Drepturile Omului.
We talk about human rights concerns with them. As to this leadership role, we hope that it’s an occasion for them to look at human rights around the world but also within their own borders.
Isi mai aminteste cineva cuvintele lui Neville Chamberlain de la 30 Septembrie 1938, referitor la declaratia Anglo-Germana cu privire la anexarea Cehoslovaciei?
This morning I had another talk with the German Chancellor, Herr Hitler
Hitler tocmai a pus cizma pe masa si… “I had another talk…”. Casa de Saud s-a suit cu picioarele pe masa Natiunilor Unite si… “We talk”. Ne scarpinam dupa ceafa.
Vorbind de premieri britanici, Cameron vine in minte. Wikileaks a publicat anul acesta un cablu diplomatic clasificat continand intelegerea secreta intre UK si Arabia Saudita sa se voteze reciproc in Panelul pentru Drepturile Omului. Din document mai rezulta ca Arabia Saudita a transferat $100,000 pentru “expenditures resulting from the campaign to nominate the Kingdom for membership of the human rights council for the period 2014-2016”. Cand i s-au cerut explicatii, purtatoarea de cuvant de la Foreign and Commonwealth Office a declarat:
The British government strongly promotes human rights around the world and we raise our human rights concerns with the Saudi Arabian authorities.
Iarasi vin in minte cuvintele lui Chamberlain:
My good friends, for the second time in our history, a British Prime Minister has returned from Germany bringing peace with honour. I believe it is peace for our time. We thank you from the bottom of our hearts. Go home and get a nice quiet sleep.
Este posibil ca, la fel ca Chamberlain, politicienii Apusului ne trimit la culcare cu cele mai bune intentii parintesti si este foarte probabil ca Putin sa nu fie mai bine intentionat decat era Hrusciov atunci cand batea cu pantoful in masa la ONU. Un lucru este sigur: scena pantofului nu a fost o invitatie la somn. Nici discursul lui Putin.
Edi, m-ai facut sa ascult discursul lui Putin la ONU. Fara sa fiu pro-rus si nici antiamerican, nu pot sa nu ma intreb ce s-ar putea raspunde la acuzatiile lui Putin, cum ca S.I. n-a aparut din nimic, ca a fost folosit ca picior de pod impotriva guvernelor nedorite,…., si ca, in aceasta situatie, este dovada de ipocrizie si iresponsabilitate sa faci declaratii zgomotoase despre amenintarile terorismului international in timp ce se inchid ochii fata de canalele de finantare si sprijin catre teroristi, incluzand castigurile de pe urma narcotraficului si al traficului ilicit de petrol si arme. Ar fi deasemenea, spune Putin, iresponsabil a incerca sa manipulezi grupurile extremiste si sa le pui in interes propriu cu scopul de a obtine propriile obiective politice, cu speranta de a le lichida mai tarziu. Avertizeaza Putin ca acesti extremisti sunt brutali si cruzi, dar nu sunt primitivi, ci la fel de inteligenti (sireti?) ca si americanii si ca pana la urma s-ar putea sa nu se mai stie cine pe cine manipuleaza. Cam de la min 9 al discursului se gasesc aceste acuzatii.
In sfarsit un articol cu link-uri catre surse… Ar fi util pentru urmaritorii blogului sa faceti din asta un obicei si sa puneti link-uri si sub postarile cu emisiuni.
Fain articol, Edi! Da’ eu zic ca e mai bine sa discutam decât sa dam foc la rachete. Astăzi suntem mai sofisticați. „We talk” reprezintă ritualul ăla al cerbilor. So, let’s talk the smart way.
http://www.contributors.ro/editorial/si-daca-apocalipsa-nu-mai-vine/
sonatalunii,
Ritualul se face intre cerb si cerb, si rezutatul este win-win pentru specie. Cand vine lupul, „no more nice guy”, castiga/pierde specia lup sau specia cerb.