Unde va fi curcanul vor fi si vulturii

America a oficiat iarasi sacramentul curcanului (“acesta este trupul Indianului care se frange pentru voi”) in amintirea evenimentului iconic cand indienii Wampanoag (s-)au adus curcani la masa peregrinilor din Massachusetts – simbol al posibilitatii coexistentei cu cei-care-sunt-altfel-decat-noi.

Numai ca multiculturalismul nu a lucrat pentru amero-indieni. Episodul idilic din toamna lui 1614 a fost preludiul unei bai de sange. Puritanii au continuat sa vina in numar crescut si sa revendice controlul asupra pamantului si triburilor native. Tribul Pequot a opus rezistenta militara si rezultatul a fost cel mai sangeros dintre razboaiele indiene. Maxima salbaticului bun a fost corectata: “indianul e bun doar mort”. De ce nu a a functionat multiculturalismul pentru amero-indieni?

Ca unul care m-am lepadat de invataturile incepatoare ale moralistilor, nu ma voi impiedica in intrebarea sterila cu privire la cine au fost baietii buni, respectiv baietii rai, in colonizarea Americii. Istoria este o lectie de viata, si viata nu opereaza in absoluturi morale. Multiculturalismul nu este astazi un esec din cauza ca unii sunt mai buni/rai decat altii. Statistic, ai sanse egale sa intalnesti acelasi numar din ambele clase in orice cultura. Ceea ce face ca doua culturi sa poata coexista sau, dimpotriva, sa fie incompatibile, nu este diferenta in frecventa indivizilor buni sau rai.

Acestea fiind spuse, consider ca motivul principal pentru care multiculturalismul nu era fezibil in 1624 a fost universalismul abstract al puritanilor. Europa se afla astazi in pozitia paradoxala a nativilor americani, in relatie cu puritanismul si universalismul islamic. Asa cum ne arata si experienta tribului Wampanoag, ospitalitatea nu va inmuia inimile impietrite de inchinarea la un dumnezeu gelos.

Dar inainte de a merge mai departe, sa ne debarasam de cateva mituri despre America.

Mit: Columb a fost o minte luminata care, in opozitie cu scolasticii din Sevilla, credea si voia sa demonstreze ca pamantul e rotund.

Fapt: Motivul pentru care invatatii nu au fost de acord cu Columb a fost acela ca ei se bazau pe stiinta greaca in estimarea circumferintei pamantului, in timp ce Columb se baza pe apocrife iudaice. Iudeii au “corectat” stiinta greaca cu privire la marimea pamantului, asa cum evanghelicii “corecteaza” astazi stiinta moderna cu privire la vechimea lui. Un pamant atat de mare/vechi e greu de imaginat atunci cand Geneza este citita ca manual de istorie naturala. Columb a fost un idiot norocos care a dat de un continent intre doua oceane. Daca Atlanticul si Pacificul formau un continuum pana in India, Columb ar fi fost mancat de propriul echipaj.

Mit: Civilizatia amero-indiana a fost condamnata de Dumnezeu din aceleasi motive pentru care au fost nimiciti cananitii: aducerea de sacrificii umane.

Fapt: Incasii si aztecii se aflau in epoca bronzului atunci cand au fost descoperiti de europeni si, la fel ca eurasiaticii in epoca bronzului, aduceau jertfe umane. Asta nu a impiedicat totusi evolutia civilizatiilor eurasiatice catre adoptarea unor coduri morale universale. Civilizatiile pre-columbiene reprezinta o evolutie similara intrerupta intr-un stagiu primitv. Pe de alta parte, europenii reprezentau anomalia unei civilizatii mult mai avansate care continua totusi sa se inchine unei divinitati din epoca bronzului. In numele acestei religii primitive sunt aduse sacrificii umane ca ardere de vrajitoare si eretici. Victimele sacrificiilor pre-columbiene palesc in comparatie cu cele ale inchizitiei. Mai mult, idolii de aur ai incasilor si aztecilor au fost confiscati si reciclati in efigiile divinitatilor Pesos si Dollar – carora li se ofera inca jertfe umane.

Mit: Istoria lui John Smith si Pochahontas dovedeste ca indienii si colonistii britanici aveau tendinta naturala spre asimilare si multiculturalism, dar extremisti de ambele parti au instigat la rasism si razboi.

Fapt: Smith si Pochahontas au fost individualitati puternice care ar fi meritat ceva mai bun decat kitchul insiropat al studiourilor Disney. Nici unul dintre ei nu reprezenta opinia sau tendintele unei majoritati.

Smith avea intr-adevar formatie si experienta multiculturala. Probabil ca vorbea chiar si limba romana. Pirat si aventurier inainte de a deveni mercenar in Transilvania, Smith a fost inobilat de Sigismud Bathory pentru merite deosebite in lupta cu otomanii. A luptat apoi sub Mihai Viteazul si, dupa asasinarea acestuia, sub Radu Serban, pana a fost luat prizioner de tatari si vandut ca sclav in Crimeea, de unde a evadat si a plecat in America. ( N.B. : mai bine pleci in America decat sa te bati cu tatarii in Romania). John Smith a fost deasemenea un promotor entuziast al individualismului si a ceea ce se va numi mai tarziu visul american. In America, spune el, cine are maini si vrea sa munceasca poate deveni bogat, indiferent de clasa sau etnie. A fost, de asemenea un explorator, cartograf si organizator colonial. A folosit bine experienta militara capatata in razboaiele cu semiluna impotriva triburilor de indieni. Atat despre coexistenta pasnica.

Pochahontas a fost prizoniera si ostateca in timpul razboaielor cu indienii. A refuzat sa se intoarca la tribul ei atunci cand i s-a oferit libertatea, preferand convertirea la crestinism si plecarea in Anglia, unde va deveni rasfatata societatii londoneze. Nu a suportat bine clima din Londra si a optat pentru intoarcerea in America, nu ca nativa ci ca parte a procesului de colonizare europeana. A murit pe drum, probabil de tuberculoza. Atat despre multiculturalism.

Mit (exclusiv pentru azs): America este “pamantul” pustiu din care se ridica “fiara cu coarne de miel”, lumea veche fiind “marea” populata de “multimi, neamuri si limbi”. US a “crescut” pasnic, asemenea cornitelor unui miel, nu a cucerit tara ca celelalte fiare din Daniel. Din nefericire, mielul incepe sa vorbeasca ca un balaur. (N.B. : Dr. Carson are voce de miel).

Fapt: America a fost populata pe la 10.000 I.H.

( Fapt corectat: Asta trebuie sa fie o alta inventie a oamenilor de stiinta, pentru ca se stie ca toate popoarele au plecat de la turnul Babel acum 4000 de ani. Nu stim ce e cu indienii astia, dar America nu putea fi populata inainte de Columb.)

Inapoi la intrebarea fundamentala: de ce nu a lucrat multiculturalismul pentru nativii americani. Jared Diamond are un triplu raspuns: arme de foc, otel si varsatul de vant. Imi permit sa adaug al patrulea si cel mai important: RELIGIA.

Chinezii au descoperit America in acelasi timp cu Columb. Exploratorii cu ochii shlitz s-au intors acasa si au spus imparatului ca lumea noua nu merita costul expeditiei. Nu au gasit porturi si negustori pentru comertul transoceanic. Spre deosebire de cele trei religii ale cartii, Taoismul, Confucianismul si Budismul nu au un mandat pentru convertirea lumii. Crestinii, dimpotriva, se considerau nu doar indreptatiti dar si obligati sa le confiste nativilor pamantul si religia. Mai mult, crestinii considerau o ratacire sa invete caile indienior, carora le-au oferit in schimb optiunea intre calea-cea-dreapta si moarte.

De ce va esua experimentul multicultural in Europa? Raspunsul este elefantul din sufragerie despre care nimeni nu indrazneste sa vorbeasca: Islamul are un mandat pentru convertirea lumii. La asta se adauga tehnologia apuseana si virusii de minte. In mod ironic, acest mandat este afirmat in contextul in care secularismul apusean-iluminist si-a pierdut increderea in propria universalitate.

Rezultatul conflictului este prezis intr-un model clasic din teoria jocurilor: ulii si porumbei. Sa zicem vulturi si curcani. Ferice de ulii caci ei vor mosteni pamantul. Nu sustin morala pasarii de prada. Mai degraba m-asi intoarce la un sfat vechi: fiti blanzi ca porumbeii dar cultivati instinctele sarpelui – antagonistul mitologic al vulturului. Caci unde va fi curcanul vor fi si vulturii.

12 Responses to Unde va fi curcanul vor fi si vulturii

 1. Ma intreb, daca sa spunem printr-o minune, europenii s-ar trezi la realitate si ar realiza pericolul acestui „multiculturalism” si ar reveni la increderea in valorile iluministe si in „propria universlitate” sau ar constientiza problematica islamului din interior, si ca acesta nu este doar o simpla religie, ci o religie periculoasa, care are ca scop supunearea „necredinciosilor”…..cum s-ar putea actiona? Ar putea exista vreo solutie care sa nu calce drepturile omului, sau care sa evite o alta baie de sange?Am putea incepe sa expulzam pe islamici din europa sau sa interzicem religia islamica?

  Care ar putea fi directia de actiune pentru a salva civilizatia europeana cu valorile ei autentice si universale? Multumesc si felicitari Edi pentru articol.

 2. Pe deplin de acord cu Edi. Si eu impartasesc acelasi pesimism cu privire la multiculturalism in Europa si in general, mai ales cand ingredientul principal din ghiveciul ala este religia. Paralela pe care o face Edi dintre expansionismul crestin in America pre-columbiana si expansionismul islamic in Europa postmodernista mi se pare de asemenea foarte inspirată. Am mai spus-o si o repet: daca crestinismul a fost un pericol concret in Orientul mijlociu din sec XI-XIII, in America precolumbiana sau oriunde in coloniile engleze, spaniole sau portugheze pana in sec XIX, islamul este un pericol concret in Europa sec XXI.

  Recunosc faptul ca nu toti musulmanii accepta fundamentalismul islamic de tip Jihad. Ba chiar majoritatea covarsitoare a musulmanilor din Europa sunt pentru o convietuire pasnica cu cetatenii tarilor seculare care i-au primit. Dar acesti musulmani de rand sunt la fel de insignificanti pentru corifeii Islamului expansionist din sec 21 ( Arabia Saudita, Qatar, EAU, Turcia chiar, in general aripa sunnita a islamului) precum erau cetatenii simpli crestini din Europa medievala pentru biserica catolica si planurile ei de crestinare prin cruciade a Rasaritului. EI nu conteaza pur si simplu. Ceea ce conteaza este instaurarea Califatului cu orice pret. Inclusiv in Europa necredincioasa, desigur.

  Culmea este ca aceste vorbe si idei au venit saptamana asta chiar din gura unui om de afaceri iranian cu care am avut ocazia sa vorbesc timp de o ora pe drumul spre aeroport. L-am intrebat despre punctul sau de vedere cu privire la criza refugiatilor din Europa si spre uimirea mea mi-a spus că in primul rand sunt vinovate statele islamice amintite mai sus ptr finantarea ISIS ( inclusiv Turcia ptr comert cu petrol din rafinăriile ocupate de ISIS in Siria si Irak ) iar apoi Europa pentru naivitatea ei incredibila in ceea ce priveste multiculturalismul si political corectness. Islamul de tip sunnit, cel care este acum extrem de activ în războiul din Yemen, Irak, Siria și Libia , nu cunoaște niciun fel de negociere, niciun fel de multiculturalism. Dimpotrivă, el este șarpele. Bine că porumbeii Europei de azi sunt blânzi, blonzi, și blöd. Germania a sărit dintr-o extremă fascistă într-una multiculturalistă care mai curând sau mai târziu îi va aduce o schimbare profundă. De ce spun asta? Cine crede că 1,5 milioane de musulmani sosiți în Europa doar din August până în noiembrie ( și nu sunt deloc semne la nivel oficial că politica de emigrație Merkel se va schimba în viitorul apropiat…) nu va influența cu nimic treburile pe bătrânul continent… este un supermega-naiv. Înțeleg asta musulmanii, și nu pricepem noi?

  Nu-i nimic, sper din toată inima că România și Ungaria anilor 2100 vor avea legi de emigrație permisive ptr orice neamț sau francez care nu dorește să mai trăiască în Califatul federal german sau francez. Asta ca să încheiem totuși cu umor…

 3. http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/saudi-arabien-bereitet-den-naehrboden-des-terrors-13934322.html

  Și iată și dovada pentru cele spuse de mine mai sus, dintr-un ziar german foarte serios, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 4. Intrebarea este….cum sa actionam? Suntem intr-o dilema morala….fie inchidem ochii la suferinta imediata multor oameni nevinovati dintre refugiati….fie riscam sa ne provocam noua un mare rau, insa intr-un termen mai lung….ce este de facut? Avem nevoie de o solutie geniala….si sper sa nu fie una „finala”.

 5. Nu-mi place deloc cum merg lucrurile in lumea asta a noastra. Miroase a razboi. Au trecut 70 de ani de la al doilea razboi mondial si cam e timpul, cum s-ar zice. Aici e ca la cutremure. Dupa un anumit timp trebuie sa te astepti la unul. Cu alte cuvinte, situatia nu evolueaza deloc favorabil. Si e foarte probabil ca tocmai din zona asta a Europei de est si a Orientului apropiat sa inceapa. Nu e o profetie, e mai degraba o presimtire. Sa dea Dumnezeu sa ma insel.

 6. Ianis says:

  Eddie

  In afara de animatia Disney, mai exista o ecranizare pe tema relatiei dintre Smith si Pocahontas (regia Terrence Malick) ce merita urmarita:
  The New World (2005)

 7. claudiu says:

  Omului trebuie sa ii fie frica de om. „Fiintele rationale” sunt gata sa-si dea viata pentru o idee, in numele unei ideologii. Nimeni, sau prea putini, mor in numele libertatii celuilalt, nimeni nu isi ofera viata. Toti se grabesc sa oferr moartea, o moarte izbavitoare.
  Multiculturaliamul.., o alta idee pentru a fi curcan pentru vulturi.

 8. Soluția nu e chiar așa greu de găsit cum s-ar părea la prima vedere, după opinia mea. Dar are în schimb un preț, ca orice pe lumea asta: renunțarea la political corectness și multiculturalism. Statele europene care duc acum o politică pro-refugiați dusă până la extrem ( Germania în mod special și Franța ) ar trebui să se trezească din reveria unei societăți multiculturale șiu multireligioase și să pună condiții extrem de dure refugiaților pentru acordarea azilului. Refugiaților și oricărui emigrant în spațiul european ar trebui să li se ceară ( ÎN SCRIS !!!) respectarea valorilor europene și democratice, a constituției țării de reședință pe care o aleg ( care printre altele prevede de ex. egalitatea pe toate planurile între bărbat și femeie, altfel decât spune și face islamul), a instituțiilor democratice europene și a drepturilor fundamentale ale omului. Doar dacă respectivul musulman acceptă în scris, sub semnătură, aceste valori, să i se dea dreptul de azil. Altfel nu.

  În caz că după un timp sunt constate de către autorități abateri de la declarația cu pricina, faptul că cetpțeanul musulman respectiv ignoră valorile morale ale vestului, constituția și democrația, că sprijină activ sau pasiv islamul radical sau jihadul, wahabbismul sau orice alt fundamentalism islamic, să-i fie retrasă imediat cetățenia și să fie deportat fără milă în statul din care provine. Nu-i convine aici? Foarte bine: să plece imediat din iadul ăsta necredincios. Fără discuții.

  Din păcate, politica europeană la acest capitol este pur și simplu hilară și total nepregătită ptr surpriza exodului masiv de refugiați musulmani. Doar un exemplu al inconsecvenței politicii occidentale vis-a vis de problemele din orientul mijlociu: kurzii Peschmerga, susținuți financiar și militar de Germania, țară NATO, înregistrează victorie după victorie împotriva ISIS, în Siria și Irakul de nord. Turcia, iarăși țară NATO, duce o campanie militară extrem de agresivă contra kurzilor. Chiar astăzi a fost ucis în Istanbul, sub ochii ziariștilor care-i luau interviu, un foarte cunoscut lider kurd. Măcel ca la nebuni, chiar sub ochii presei. Turcia face comerț dovedit cu ISIS, fiul lui Erdogan având legături de afaceri petroliere cu ISIS. Cu toate acestea, Europa nu numai că nu ia măsuri contra Turciei, ea fiind o țară NATO, ci tace în mod scandalos față de genocidul scandalos al gubernului turc contra kurzilor. Haos și nebunie generală. Ca să nu mai spun că Franța și Germania au încheiat de curând contracte militare cu Arabia SAudită, fief recunoscut al fundamentalismului islamic wahhabit, în valoare de mai multe zeci de miliarde de dolari. O lume dată dracu…

  Iar guvernele occidentale sunt vinovate moral fără doar și poate de ascensiunea terorismului în Europa ultimilor ani. Asta este lumea în care trăim.

 9. claudiu says:

  Nu se mai satura nimeni de bani.
  Toti vor bani si putere. Tehnologia militara se vinde mai ceva ca un Intel 4 acum cativa ani, pe toate tarabele si la oferta.
  Petrolul, desi pretul lui a scazut, e mai bun de la contrabandistii jihadisti.
  Multi europeni s-au bucurat cand Erdogan a tras dupa Suhoi cu F-16 american. Dar uita ca nu departe de o luna, partidul presedintelui turc castiga alegerile de o maniera covarsitoare. Acel Erdogan care vorbeste despre femei ca despre obiecte, acel presedinte care inchide trusturi de presa, acel „Suleiman” care viseaza la propriul califat imperialist.
  Nato nu mai exista decat prin venele americanilor care, sub comanda lui Obama, nu mai sperie pe nimeni. Sa nu uitam ca Rusia a redevenit leu in timpul administratiei Obama, jihadistii au capatat putere sub aceasi slaba viziune americana.
  Traim intr-o civilizatie ce pare a da in fierbere, ce se indreapta spre eruptie.
  Sa nu uitam. Daca gazele din Israel si petrolul Sirian trec sub protectoratul Rusiei, ii vom pupa mainile lui Putin inainte de deveni canonizat de vreun InaltPreaSfintit.

 10. Marcus Crassus says:

  Dupa incidentele din Paris, vanzatorii ambulanti de literatura religioasa musulmana din Londra si-au pus noi bannere: ‘Cumparati Coranul pentru a afla ce este cu adevarat islamul’, sau ‘Nicaieri in Coran nu este autorizata violenta’.
  Cred ca masacrele astea vor avea efectul paradoxal de a creste numarul convertitilor. Leftarzii englezi share-uiesc statusuri despre adevaratul mesaj pasnic al lui Mohammed, iar Maajid Nawaz e luat in serios doar de Fox News; stanga l-a etichetat demult ca ‘islamofob’, iar musulmanii il ameninta zilnic cu moartea.

  Pana la urma mi se pare ca jihadistii nu sunt esentiali pentru islamizarea vestului; daca sunt sunniti autentici, wahhabiti sau orice altceva, astea sunt detalii. Cert e ca islamul, cu sau fara extremism si violenta, e o religie a cartii cu un mandat de convertire a lumii. Faptul ca Hezbollah declara statul islamic o secta ilegitima care rastalmaceste cuvintele Coranului e la fel de irelevant, atata timp cat Sayyed Hassan Nasrallah indeamna musulmanii sa fie cetateni pasnici facand apel la versete din Coran. Oamenii vor ramane la fel de fundamentalisti si intoleranti atata timp cat morala lor tine de supunere fata de litera unei carti.

 11. Duhul da viata, litera ucide. Se vede treaba ca si la propriu, nu doar la figurat.

 12. furtunadragos says:

  Mit: Civilizatia amero-indiana a fost condamnata de Dumnezeu din aceleasi motive pentru care au fost nimiciti cananitii: aducerea de sacrificii umane.

  Pe mnezo, pe evrei cine ii condamna pt sacrificii umane ?

  Mit: Columb a fost o minte luminata care, in opozitie cu scolasticii din Sevilla, credea si voia sa demonstreze ca pamantul e rotund.
  Fapt: Motivul pentru care invatatii nu au fost de acord cu Columb a fost acela ca ei se bazau pe stiinta greaca in estimarea circumferintei pamantului, in timp ce Columb se baza pe apocrife iudaice. Iudeii au “corectat” stiinta greaca cu privire la marimea pamantului, asa cum evanghelicii “corecteaza” astazi stiinta moderna cu privire la vechimea lui. Un pamant atat de mare/vechi e greu de imaginat atunci cand Geneza este citita ca manual de istorie naturala. Columb a fost un idiot norocos care a dat de un continent intre doua oceane. Daca Atlanticul si Pacificul formau un continuum pana in India, Columb ar fi fost mancat de propriul echipaj.

  Probabil Columb a umblat prin Romania pe la Kogaion inainte de asta… ”Wissen ist macht” inainte sa vrei sa te sinucizi pe mare trebuie sa bati o vreme campii, dealuri, munti..

  sacramentul curcanului (“acesta este trupul Indianului care se frange pentru voi”)
  “indianul e bun doar mort”

  Normal ca mai bun e mort daca FMI-ul nu se poate folosi de el, nu vrea sa dea, nu sta sa i se ia, nu se lasa jefuit de un sistem capitalist ce il vrea comunist pasiv

  In tara orbului, chioru’ este rege, restul e religie.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: