Liberalism si Neo-Protestantism in Europa

28 Responses to Liberalism si Neo-Protestantism in Europa

 1. Poate ca sursa egalitatii oamenilor intre ei este Dumnezeu. Eu pot sa am repulsie fata de anumiti semeni ai mei, pot chiar sa am tendinta de a-i uri sau de a-i dispretui. In acelasi timp insa, daca am cat de cat o constiinta crestina, imi dau seama ca, asa cum Dumnezeu ma iubeste pe mine desi am multe lipsuri si greseli, tot asa ii iubeste si pe altii. Sigur ca un ateu, care nu crede deloc, va avea o problema in a intemeia pe o sursa din afara noastra egalitatea oamenilor, deoarece el contesta existenta unei asemenea surse.

 2. A doua consideratie pe care as vrea sa o fac este referitor la Vechiul Testament ca produs cultural-istoric. Ca unul care respinge conceptul de ineranta a bibliei, parerea mea este ca anumite pasaje cel putin nu pot fi inspirate direct de Dumnezeu. De exemplu, pasajele in care dumnezeu ordona ucideri de prunci sau violuri. Este clar ca aceste lucruri tin de o anumita mentalitate a oamenilor acelor vremuri si nu constituie, in opinia mea, inspiratie divina. Pentru ca, asa cum remarca si filosoful crestin contemporan Richard Swinburne, lucruri precum uciderea de prunci sau violul sunt rele in sine, indiferent de circumstanta. Daca uciderea la modul general poate fi legitima atunci cand iti aperi propria viata sau aperi viata altuia mai slab atacat de unul mai puternic, in schimb uciderea de copii sau violul sunt rele in sine. Nu putem explica aceste pasaje nici exclusiv alegoric, asa cum au incercat Origen sau sf Maxim marturisitorul, ca simbol al unei lupte spirituale cu pacatul, deoarece, din punctul meu de vedere, este greu de crezut ca Dumnezeu se foloseste de asemenea imagini precum uciderea de copii sau violul care sunt rele in sine pentru un scop bun. Daca Dumnezeu uraste aceste fapte, atunci mi se pare evident ca folosirea lor este improprie. Si cu toate astea, dupa venirea lui Hristos in lume noi nu avem alta varianta decat sa le interpretam alegoric, daca totusi este sa le interpretam intr-un anume fel. Desi repet, parerea mea este ca aceste pasaje(si ma refer strict la ele) nu pot fi considerate ca revelate de Dumnezeu sau ca facand parte din intentia lui Dumnezeu.

 3. Mai degraba ele, aceste pasaje precum si unele legi vechi-testamentare, sugereaza acea invartosare a inimii de care le vorbea Mantuitorul evreilor. Ceva de genul : dumnezeu v-a tolerat asa cum erati fiindca dumnezeu lucreaza cu ce are la indemana si nu forteaza libertatea si mentalitatile oamenilor, ci asteapta rabdator conditii mai prielnice. Asa ca, daca Noul Testament ar reprezenta lumea asa cum a vrut Dumnezeu sa fie, VT arata mai degraba lumea asa cum a vrut omul sa fie.

 4. AV,

  Nu am pretentia sa judec cazul Bodnariu dar reactia isterica a tribulrilor digitale evanghelice arata catre o tendinta de auto-victimizare si paranoia conspiratiei anit-crestine oridecate ori intra in conflict cu modernitatea. Vorbesc ca neo-protestant: educatia fundamentalista este o forma de abuz pentru ca apeleaza la frica de iad si obsesia pacatului, creaza vinovatie neurotica si izoleaza copii de expunerea la informatii, idei si modele culturale care nu incap in conceptia unei secte anglo-americane din secolul XVII care si la data aceea atragea doar gloatele ne-educate. Dar cel mai rau este modelul de famiie pariarhal-abraamica. Ar fi timpul ca NP sa se intrebe ce are lumea cu ei, de ce ii dispretuiesc oamenii pe „pocaiti”. Poate nu este doar ura „lumii”. Probabil ca Norvegienii vad in ei o faza pe care ei au depasit-o si vor sa-i aduca in secolul XXI.

  In privinta batatii, romanii sunt un popor tinut cu biciul de stapanii lor care s-au topit la Paris dupa reforma agrara, asa ca nu e de mirare ca nu stiu decat de bataie. La NP se adauga si obsesia calvinista cu depravarea omului din nastere si vointa „pacatoasa” care trebuie zdrobita, o cultura a conducerii prin autoritate nechestionata („parintii sunt in locul lui Dumnezeu, etc”). Nu degeaba cele mai multe abuzuri sexuale si punitive in US au fost documentate intre evanghelicii fundamentalisti, si asta in contextul unei culturi care incurajeaza secretivitatea si neincrederea paranoica in guvern.

 5. Intrebare este atunci ce este si ce nu este inspirat. Eu zic ca toata scriptura este inspirata, dar inspiratia nu este ce credem noi. Mediul auto-revelatiei lui Dumnezeu este istoria si Biblia este doar un martor la o revalatie niciodata incheiata. Apoi, axioma crestinismului nu este litera ci Logosul intrupat pe baza caruia este reinterpretata cea dintai.

  Got to go. Am avut o saptamana ocupata si trebuie sa ma pregatesc pentru biserica.

 6. Edi Constantinescu,

  O sa va spun unde anume nu sunt de acord cu dvs. sau poate nu inteleg eu bine ce vreti sa spuneti. Dvs pare ca priviti istoria ca pe o manifestare a Logosului care ar fi cumva imanent lumii intr-un sens hegelian si s-ar manifesta dialectic si contradictoriu. Dar daca istoria este doar o manifestare a logosului divin atunci unde mai este consistenta ontologica a istoriei insesi? In al doilea rand, pentru mine Logosul inseamna Ratiunea sau Sensul prin care s-au facut toate, temelia si fundamentul existentei, dar el este de dincolo de lume. Sigur ca El s-a facut om intrupandu-se, dar Intruparea nu a fost o necesitate, ci a fost un act liber de iubire fata de om. In al treilea rand nu cred ca Logosul se manifesta contradictoriu in istorie. Am tot stat si m-am gandit la interpretarea dialectica pe care o propuneti si, pentru mine cel putin, ea nu e satisfacatoare. In afara de asta traditia crestina sustine ca odata cu Noul Legamant revelatia s-a incheiat. Nu mai este posibila nici o alta revelatie mai inalta decat cea care ne-a fost data prin Hristos.

 7. Edi, este posibil ca si eu si dvs sa ne inselam. Probabil ca amandoi am fi considerati eretici si arsi pe rug daca am fi trait in evul mediu. Dar macar suntem sinceri si spunem ceea ce credem si simtim. Impresia mea este ca viziunea dvs seamana mult cu a lui Teilhard de Chardin. Sa ma corectati daca gresesc.

 8. Uitati, am gasit aici o interpretare foarte interesanta. Revelatia trebuia sa vina in termeni pe care ei ii puteau intelege. Probabil ca si eu am gresit in interpretare, dar ce spune aici parintele asta mi se pare chiar demn de atentie.

 9. mackgery says:

  Buna Edi,

  Felicitari pentru noul format. Arata bine.
  Unde vrei sa faca trimitere QR codul de la sfarsitul emisiunii ca nu trimite nicaieri.
  Verifica te rog si daca este in regula spune-mi ce link ar trebui sa vad ca nu reusesc.
  Multumesc.

 10. lampadaru says:

  @AV

  *Sigur ca un ateu, care nu crede deloc, va avea o problema in a intemeia pe o sursa din afara noastra egalitatea oamenilor, deoarece el contesta existenta unei asemenea surse.*

  Cand ma uit in jurul meu si vad oameni ce sunt/simt/gandesc cel putin la fel ca si/cat mine de ce as avea nevoie de o dogma/ideologie sau sursa ideatica exterioara pentru a accepta egalitatea intre oameni ? Daca tu te/ai fi nascut mamei mele iar eu in papua noua guinee am fi fost mai putin egali ? Bineinteles fac referinta la universalitatea drepturilor fundamentale nicidecum la marime , culoare , cultura si/sau orice alta particularitate .

  &(+)@Edi

  Sa aveti un bun 😉

 11. lampadaru,

  Realitatea de toate zilele ne arata ca exista intr-adevar atei care sunt oameni mult mai morali si empatici decat multi dintre cei credinciosi si bisericosi. Ca unul care o perioada lunga am frecventat propria mea biserica ortodoxa stiu ce spun. Am cunoscut, din pacate, foarte putini oameni credinciosi carora sa le pese cu adevarat de semeni. Am cunoscut si atei sau indiferenti religios care s-au dovedit mult mai saritori la nevoie decat crestinii practicanti. Asa ca, dpdv practic, al realitatii de zi cu zi, iti dau dreptate.

 12. Dar ca sa ma intorc la „obsesia” mea, violenta in Biblie, iata un pasaj care ma oripileaza. Si nu inteleg de ce era nevoie de o asemenea prescriptie, mai ales ca deschide calea multor abuzuri, asa cum in timpurile noastre s-a intamplat in Iran cu cazul Soraya M, acuzata pe nedrept de infidelitate fata de sot si ucisa cu pietre chiar si de proprii copii. Adica daca nu gasesti haina patata de sange (ceea ce e aberant), sa fie lapidata.

  13.De îşi va lua cineva femeie şi va intra la dânsa,
  14. Iar apoi o va urî şi va ridica asupra ei învinuiri de lucruri urâte, va împrăştia zvon rău despre ea şi va zice: Am luat femeia aceasta şi am intrat la ea şi n-am găsit la ea feciorie,
  15. Atunci tatăl fetei şi mama ei să ia şi să ducă semnele fecioriei fetei la bătrânii cetăţii, în poartă;
  16. Şi tatăl fetei să zică bătrânilor: Am dat pe fiica mea de femeie acestui om şi acum el a urât-o,
  17. Şi iată ridică asupra ei învinuiri de lucruri urâte, zicând: N-am găsit feciorie la fiica ta; dar iată semnele fecioriei fiicei mele. Şi să întindă haina înaintea bătrânilor cetăţii.
  18. Atunci bătrânii acelei cetăţi să ia pe bărbat şi să-l pedepsească;
  19. Să pună asupra lui gloabă de o sută de sicli de argint şi să-i dea tatălui fetei, pentru că a stârnit zvonuri rele despre o fată israelită; ea însă să-i rămână femeie şi el să nu se poată despărţi de ea toată viaţa lui.
  20. Iar dacă cele spuse vor fi adevărate şi nu se va găsi feciorie la fată,
  21. Atunci fata să fie adusă la uşa casei tatălui ei şi locuitorii cetăţii ei să o ucidă cu pietre şi să o omoare, pentru că a făcut lucru de ruşine în Israel, desfrânându-se în casa tatălui său. Şi aşa să stârpeşti răul din mijlocul tău.

 13. De notat ca in cazul Soraya M chiar propriul ei sot a acuzat-o pe nedrept de infidelitate fiindca voia sa-si ia o alta nevasta mai tanara. Oare nu se vede clar de aici ca sunt conceptii omenesti fara nici o legatura cu vreo inspiratie divina ? Ce criteriu e asta, cu haina patata de sange ?

 14. furtunadragos says:

  Cine imi recomanda si mie un supermarket sau un mall Weaponologic, de unde sa pot cumpara rationamente, ideologii, compatibile sau adaptabile la funtamentalism, fanatism, terorism? Vreau sa le instalez intr-o tara africana sau est europeana ?
  As avea nevoie si de hartile etnice, lingvistice, traditionale, religioase. culturale.

  Multumesc anticipat

 15. furtunadragos says:

  As avea nevoie si de un supplyer, as vrea sa le dozez putina Burundanga in apa minerala sau plata ce o imbuteliaza companiile locale sau poate in apa potabila de la retea.

 16. Referitor la cazul Bodnariu. Aflu acum de la televizor ca in Norvegia, din 60 000 de copii nascuti in ultimii 2 ani, 11 500 au fost confiscati de statul norvegian, adica un copil din cinci. Pai asta e ceva ingrozitor. Norvegia e democratie ?

 17. furtunadragos says:

  E monarhie unitara, populatie de 5 milioane. Iar daca ar fi democratie cu ce te-ar ajuta ?

 18. Ianis says:

  AV
  La televizor afli multe si marunte. Nici nu-ti mai trebuie creier sa le si verifici, mai ales cand le primesti de la reporteri scoliti la Cernica si platiti de securisti puscariasi. Adevar suta la suta!

 19. Ianis,

  Informatia era prezentata de un oficial al statului roman prezent la o emisiune tv. E greu de crezut ca la un asemenea nivel de oficiali ai statului se transmit minciuni gogonate. In afara de asta, sunt multe alte state europene ai caror cetateni au patit-o in Norvegia, in sensul ca li s-au luat copiii. Nu cunosc cazul familiei Bodnariu, dar cifrele sunt inspaimantatoare.

 20. furtunadragos says:

  Minciuni gognate transmit toti oficialii statelor, de la cel mai inalt nivel, doar de asta sunt acolo. Putini isi dau seama ca termenul ”secular” e o fusta mini. 11500 de oameni ar trebui sa se revolte dar nu se revolta ca vin jandarmii si le dau in cap, macar sa faca o rascoala ca la Pungesti.

 21. furtunadragos says:

  Dar cand vine statu deghizat intr-un militian fatalau si iti corupe copilu minor sa ii vanda ganja tot democratie si libertate e.

 22. Problema familiei Bodnariu este de fapt problema corectitudinii politice, aceasta cumplita ideologie promovata de multe state vestice intre care si Norvegia. Asta este: tampenia corectitudinii politice.

 23. ge2oana says:

  Ianis,

  Nu-i asa ca nu-ti place Gadea&compania !?
  Observi, negatie vs negatie,tipic si firesc mod de exprimare.
  Am avut profesori buni care m-au invatat ca „….nu-i asa ca nu-i frumos sa vorbesti urat !!??…..” si alte alea asemenea lor.

  In privinta lui Gadea ,n-ai ce face , trebuie sa accepti realitatea , e unii care l-ar manca, e altii care l-ar pupa.

  Te rog frumos , nu ma intreba ce-as face eu ! Mai bine ca stiu doar eu si cu mine insumi.

  AV are dreptate cu corectitudinea politica , e moda actuala si teribil de mortala.

  Daca poate exista sa fii teribil de mort.
  Sincer imi pare rau de oamenii aia, sincer-sincer-de tot !!!
  Deznodamantul il anticipez ca fiind unul dureros pt. ei.

  Ma doare burta din cauza teoriei conspiratiei, insa din cauza realitatii, la naiba, ma doare capul !!

 24. Buna mackgery,

  Multumesc pentru incurajare. Codul QR trimite la adresa bitcoin de la oxigen2.

 25. beniamin51 says:

  Edi

  Foarte buna prezentarea -Liberalism si neo-protestantism.

  Ar trebui sa faci o prezentare si despre legatura dintre Zionism si neo-protestantii (asa numitii evanghelisci ai secolului 20 si 21.

  Prezentarea din acest video arata fara nici o indoiala ca evanghelicii si clasa politica din America au „inghitit momeala , carligul , cu fir cu plumb si cu pluta cu tot” datorita naivitatii lor religioase.

  Ioan si Luter nu erau naivi cand au numit pe liderii religioasi si politici ai evreilor –sinagoga a satanei.

  Ps–i-l rog pe Gigi sa citeasca corect–„liderii religiosi si plolitici-„-nu evreii simplii si naivi care au devenit si ei victime ale politicii rasiste Israeliene.

  A critica politica liderilor religiosi ,evrei (iudaism si zionist)sau crestini (evanghelici sau sectanti)nu inseamna ca esti anti-crestin sau anti-semit.

 26. dalivis says:

  FD
  outrageous.. i’m sure that the idiot cop knew about this guy and his condition since they knew each other for a while.. I certainly hope that idiots like this cop do not bother babbling the nonsense „serve and protect”, since it’s certainly more like „to betray and deflect”!

 27. lampadaru says:

  @dalivis
  *to protect and to serve* transformed into *law enforcement*, I mean literally this is the slogan posted on US police cars nowadays .

 28. furtunadragos says:

  ”To protect the interests of the moguls and protect the establishment ”
  Let’s think a little further, the silly cop was trained that way, it begins with the Academy, to follow orders and not to discuss them. Yes sir, no sir ! He was not on his own at the High School, he was infiltrated on purpose and he had certain orders given by a prosecutor or commander, and these two had they’r orders from another level. Those people are the real deal.
  They targeted the weakest cityzens, they knew everything about they’r parents, about him and so on, it was a hell of a work invested in that pussy operation. They knew there wore no risks, the father was no ”prepper”, no gunsmith or an army vet who killed people before, just some silly believer.
  No one gives a damn about some constitution anywhere, human rights, democratic principles, christianity and so on, it’s just some dust in the eyes of the fools. Who has the power makes the rules.

  Cand am vazut asta mi-am adus aminte de taicamiu, a scris o petitie antisistem cu niste colegi la liceu cand avea 15 ani, si dupa un an au descoperit-o cei din conducerea scolii. Drept urmare a facut puscarie de la 16 la 21 de ani pe motiv politic, n-a stiut bunicamiu nimic de el, daca mai traieste sau nu, a platit 100.000 de lei la ciripitori versati doar ca sa afle daca mai traieste. S-a intors de acolo fara dinti in gura
  Asa a considerat establishmentul de la vremea accea ( gheorghiu dej, nationalizarea. statul vroia sa-i ia lu bunicamiu casa, camioneta ford, caii de curse, cadillacul, audiul decapotabil etc… taicamiu s-a revoltat cand a vazut astea si timp de 5 ani bunicamiu l-a pierdut si pe taicamiu ) ca trebuie procedat.

  Pe kimdotcom l-au flancat in noua zeeelanda si n-au iertat-o nici pe maica-sa in germany…

  Ride safe guys, learn to detect, avoid beeing detected, kämpfe überlegt und übe die geduld.

  https://www.google.de/search?q=how+to+trick+thermal+imaging&oq=how&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i60l2.12383j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: