Sinagoga si Teatrul
26 august 2016 9 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
26 august 2016 de Edmond Constantinescu 9 comentarii
Filed under Video Tagged with Iudaism elenist, Psihologie religioasa, Tragedia greaca
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
@Edi
Care-i sensu’?…
Pai daca esti membru’n sinagoga izbavitilor, sensu’i direct spre Rai, si valoarea’i sa stii sa dai din gura ori cel putin sa zici „haleluja” la tot ce-auzi de la ‘hamvon, da’ daca esti membru’n brigada artistica si mergi la teatru, atunci sensu’i direct spre Iad, si pacatu’i ca dai din palme si dansezi dupe’ cum vrea regiszoru’ si-ti canta lautarii.
Acuma, ce-i drept, intre sinagoga si teatru’ nu’s diferente si cre’ca de-aia nici nu vine Domnu’ ca nu mai stie nici el pe care s-o ia si pe care s-o lase…!
PS. Sinagoga si Teatru si-au facut RR-ul singure si-si vand marfa celui dispus sa plateasca biletu’ ori abonamentu’, dupe’ caz. Si amandoua vand, de fapt… EXPERIENTE… 🙂
…fara VIZIUNI? :))
Frumusetea pe care grecii sau eclesiastul au gasit-o in tragedia existentei este una artificiala derivata dintr-o necesitatea gestaltica de a da un sens macar la lucrurile pe care cat de cat le percep (viata/existenta). Este doar o justificare.Un troc. Schimb inexorabile incertitudini pe necesitati (imperative?). Un hedonism motivational. Discutabil.
“Man does not strive for pleasure; only the Englishman does” Nietzche.
mai sunt asemanari intre cele doua domenii de activitate ! Hollywood a reusit sa imbine utilul cu placutul !
In Romania in afara de sinagogi si cimitire au fiintat teatre evreiesti de stat ( Roman , nu Palestinian sau Israelian ).
Nu stiu pe ce filiera a mers ” profeta ” dar viziunile ei au aruncat in iadul ce va sa vina tot ce reprezinta entertainment ! fara carti pagane sau bilete la teatru , enoriasul are bani de zecimi fara zecimale si daruri fara numar !
si apropos de teatru : ce experienta unica ofera un spectacol in teatrele romanesti ! imi lipsesc aici in tara music hall -ului 🙂
@Edi
Apropo de „sens”-uri, ia uite domnle’ ca incepe sa se trezeasca lumea ca jocul de-a alba-neagra cu cuvintele face victime mai multe si pagube mai mari decat alea cu armele:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/terorismul-un-termen-din-ce-in-ce-mai-confuz-15622911
Si cica AI trebuie sa-si ia medicamentele… Hehehe!… 🙂
Prezentarea este frumoasa si interesanta. Eu de exemplu, incerc sa cred intr-un sens al existentei. Mi-as dori ca constiinta mea sa supravietuiasca mortii mele fizice dar as spune urmatorul lucru. Sunt multi cei care cred ca viata eterna (daca exista una), trebuie sa fie ceva total separat de cea de aici, ca si cum ar exista o cezura intre viata pamanteasca vazuta ca saraca si insignifianta si cea vesnica vazuta ca singura reala si care merita traita. Eu resping aceasta viziune. Daca suntem crestini, credem ca viata vesnica este prezentul continuu, eternul astazi, care isi are radacinile si fundamentul aici, si in care Hristos este de fata in acest astazi pentru a-l eterniza. Nu e ceva abstract, separat de viata aceasta. Este dimpotriva, frumusetea acestei vieti potentata la maximum si eternizata intr-un prezent mereu actual. Imi aduc aminte de faptul ca anumiti calugari ortodocsi pe care i-am cunoscut in viata imi vorbeau despre aceasta viata ca despre o vale a plangerii, un loc de examen. Suntem aici ca sa dam un examen, restul nu conteaza. Niciodata nu am putut accepta aceasta viziune. Ceva m-a oprit intotdeauna de la a desconsidera aceasta viata care ne-a fost data.
Paul,
Teroarea este spectacol politic si „razboiul impotriva terorii” (LOL) este politica de spectacol. Nu spune Marx ca istoria se repeta mai intai ca tragedie si apoi ca comedie? Ce pagube omule ca circul asta face bani. Ori te referi la vieti omenesti? Pai suntem deja 7 miliarde asa ca ne putem permite costul.
Bogdan,
Fiul meu a vazut „The Tempest” in Chicago in care Miranda (vezi aici https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tempest#/media/File:Miranda_-_The_Tempest_JWW.jpg) era jucata de o actrita african-americana (de altfel f. buna). Prospero o complimenteaza: „You are so fair”. In murika teatrul joaca acelasi rol orwellian ca religia si showul TV: sa formeze perceptia corecta politic a realitatii.
xaomer,
Tot Nietzsche in Nasterea Tragediei spune ca scopul tragediei este sa-l dezbrace pe om de iluziile culturii si sa il faca sa se regaseasca in suferinta zeului. Asi lasa englismenul si hedonismul lui pentru showurile cu banda de ras. Exista arta la Holywood asa cum exista spectacol ieftin la greci, dar cultura de piata este dominata de principiul cererii si ofertei.