Evoluția umană în prezent

Anunțuri

18 Responses to Evoluția umană în prezent

 1. Capu-Varzã says:

  Tehnologia este noua presiune a mediului care incurajeaza ramificarea speciei umane in (cel putin) doua ramuri. La stanga sunt consumatorii de tehnologie la care traiesc promisiunea de a avea viata mai usoara si mai mult timp „liber”, iar la deapta sunt cei care vor sa-o controleze si care au tot mai mult de invatat si de gandit si a caror viata e tot mai complexa si mai incarcata.

  Problema cu AI (Inteligenta artificiala) este ca (daca nu scapa de sub control si o ia razna sa faca ce vrea, scenariul Terminator,) va da puteri absolute (ca de D-zeu) celor ca o controleaza, care vor fi cei ca Elon Musk, tehnofili cu (banii) resurse multe. Faptul ca a facut libraria de AI open source nu ne ajuta cu nimic pe oamenii de rand, ci il ajuta tot pe el, pentru ca omul de rand are ocazia sa contribuie la perfectionarea librariei, dar omul de rand nu va avea niciodata resursele necesare sa ruleze un AI performant care sa faca ceva semnificativ. AI-urile performante necesita si super-computere/servere performante care doar firmele mari cu banii multi (gen Google, Facebook, etc) si le pot permite.

  Apropo, deja sa dovedid, cu mult inainte de singularitate, ca Google este D-zeu :).

 2. Capu-Varzã says:

  Pe langa Westworld, recomand si serialul Humans, care prezinta o posibila (si mai plauzibila) varianta a evolutiei umane.

 3. În legătură cu evoluția, în ultimii 5000 de ani s-au modificat 7% dintre genele umane. Adică genetic vorbind, nu mai avem aceleași gene ca cei care au construit piramidele, suntem semnificativ diferiţi de aceștia.
  În anii aceștia, cei 5000 de ani n-au fost niște mari progrese ale speciei umane. În mare măsură s-a stagnat sute de ani. Ce se întâmplă acum în ultimii 25-30 de ani deja e nebunie totală. Și asta se va vedea în genele noastre. Deja sunt semne.
  În anii aceștia, cei 5000 de ani n-au fost niște mari progrese ale speciei umane. În mare măsură s-a stagnat sute de ani. Ce se întâmplă acum în ultimii 25-30 de ani deja e nebunie totală. Și asta se va vedea în genele noastre. Deja sunt semne. Trăim mult mai mult. S-a dublat speranța de viață. Mâncăm hrană cu hormoni de creștere. Noi evoluăm în continuare și se pare că evoluția aceasta epigenetică este accelerată cu până la 10 puncte, cu cât țara are un nivel economic mai mare. Se pare că bombardarea cu informaţie a creierului nu doar modifică genele lui, ci parte din aceste modificări se transmit copiilor noştrii.
  Ce spune despre evoluția umană în prezent Dragos Cîrneci, acesta has Master’s Degree and PhD in Psychology/Neurosciences at „Babes-Bolyai” University and and he conducted researches in collaboration with Sakler Institute and Cornwall University.

 4. dalivis says:

  Sunt curios daca coloniile astea spatiale care vrea Musk sa le intemeieze vor fi pt. o specie de oameni diferiti care au IQ mai mare, sunt disciplinati, sanatosi, samd. Daca asa, va fi interesant cum specia umana de pe pamant si cea din colonii (Marte, etc.) va evolua diferit una de alta. I know there’s a lot of assumption here, but it would be quite interesting if it ever happens.

 5. evolutia umana dupa Hristos (metanoia) sau evolutia umana dupa evrei (eugenie) ?
  omul nascut din Dumnezu sau supraomul ?
  inaltarea pe verticala sau inaltarea pe orizontala ?

  P.S Isus nu a fost Lebensborn. https://oxigen2.net/2016/12/25/isus-nu-a-fost-lebensborn/

 6. @mysteriesindepth :”Se pare că bombardarea cu informaţie a creierului nu doar modifică genele lui, ci parte din aceste modificări se transmit copiilor noştrii.”

  mi se pare mie sau suna a Lamarckianism ?

  daca ai avea si sursa pt alea 7% din genele modificate in 5000 de ani, ar fi foarte interesant .

 7. Capu-Varzã says:

  In ce priveste colonizarea planetei Marte, cred ca Bill Maher has a point:

 8. 1992sam says:

  Nu cred ca elita despre care se vorbește în prezentare reprezinta grupul din care se va trage noua specie umana.Aceasta elitei(sau aristocrații, cum vreți sa-i spuneți) nu i se poate garanta continuitatea genetica.De unde știm ca urmașii lui Musk nu se vor căsători cu urmașii unor imigranti, sau poate nu se vor căsători deloc, sau poate vor alege sa nu aibă copii?Asta nu înseamnă ca elita va dispare, doar vor fi înlocuiți cu alți indivizi inteligenți și cu puțin noroc, dar genetic elita va fi tot Homo Sapiens, nu Homo Suprasapiens sau cum s-o numi ipotetica noua specie umana.
  Poate urmașii lui Musk se vor căsători in interiorul grupului elitist.Dar asa nu apare consangvinizarea, cu bolile genetice corespunzătoare?Imi veți spune de editarea ADN-ului…Cine spune ca asta nu poate avea efecte secundare nedorite, precum scăderea drastica a sperantei de viata.E elita dispusa sa-si asume un asemenea risc?Eu cred ca nu.

 9. dalivis says:

  CV
  acum depinde ce consideri imbunatatiri pt omenire.. cele aduse pana in present de Musk sau cele aduse de un comedian? e bine sa radem… dar e bine sa facem si ceva de folos.. eu zic ca amandoua sunt OK.. sa tinem pamantul in buna stare dar sa continuam la tinta de a cuceri universul.. 😉

 10. Doi homo sapiens stau de vorbă mâncând din resturile unui bivol ucis de lei.

  ”Trebuie să rezlvăm problemele aici în Africa, nu să plecăm din ea„ – spune unul.

  ”Ai dreptate”. – răspunde celălalt – ”Pe deasupra Europa nu este habitabilă din cauza glaciațiunii și Oceanul nu poate fi navigat”.

  După 70k: urmașii celor doi homo sapiens mănâncă o consevă trimisă de fratele homo sapiens sapiens care a plecat din Africa și discută:

  ”Trebuie să rezolvăm problemele din Africa”.

 11. Capu-Varzã says:

  @dalivis

  De acord. Eu sunt cu totul pentru progress stintific si tehnologic, si am tot respectul pt Musk care are in vedere si proiecte de reversare a incalzirii globale, dar cred ca si comedianul prin exagerari comice, ne aminteste care sunt proritatile care fac sens.

 12. dalivis:
  În legătură cu evoluția, în ultimii 5000 de ani s-au modificat 7% dintre genele umane. Adică genetic vorbind, nu mai avem aceleași gene ca cei care au construit piramidele, suntem semnificativ diferiţi de aceștia.
  Înainte de acest timp nu existau oameni cu ochi albaştrii sau verzi, nu puteam mânca carne prăjită şi puteam bea lapte doar în copilărie. Toate acestea au devenit posibile datorită unor mutaţii. Iar aceste mutaţii – sau evoluţii cum le-am putea numi – nu necesită mii de ani pentru a se produce. Primii oameni care au urcat pe platoul Tibet nu puteau respira normal datorită atmosferei rarefiate de la acea înălţime, însă le-a luat doar câteva sute de ani ca să se adapteze. Cum? Gena care produce hemoglobina a suferit o mutaţie, ca urmare tibetanii moderni au sângele mai capabil să transporte oxigenul decât restul oamenilor.

  Epigenetica ne arătă pe viu mecanismul evoluţiei. Evoluţia nu este sinonimă cu progresul, cu “mai binele”, ci înseamnă creare de diversitate în sistemele vii care procesează informaţie. „Informaţie nu înseamnă doar poezii, ci şi mâncare, oxigen, bacterii, şi tot ce e în jur. Evoluţia înseamnă adaptarea genelor şi chiar apariţia de noi gene capabile să facă ceva nou, diferit. Deci putem spune că învătarea conduce la evoluţie. Dar cum prin învătare dobândim adicţii, putem concluziona că adicţia favorizează evoluţia iar evoluţia conduce la adicţii tot mai diverse.
  Şi şobolanii fac adiţie de droguri sau dulciuri, dar oamenii au dobândit adicţii noi – de jocuri video, de internet, de TV sau de slot-machines. Evoluţia ne face să inventăm lucruri cărora le cădem pradă. Acestea ne dictează viaţa şi ne fac să fim convinşi că avem nevoie de ele pentru a fi fericiţi. Istoria naturală şi evoluţia speciilor este un lung război al adicţiilor.” La oameni el se manifestă ca un război al convingerilor. La ora actuală inginerii şi oamenii din IT sunt cei care contribuie cel mai mult la schimbarea speciei (să-i zicem evoluţie) şi nu musculoşii buni la sport. Genele femeilor care se ocupă de identificarea a ce este grozav încă nu au evoluat ca să se prindă de aceasta.
  Ciuma bubonicӑ de pe la mijocul anilor 1300 a omorȃt ȋntre 70-200 de milioane de europeni, ea ataca de regulӑ pe cei slabi, deja bolnavi de ceva, bӑtrȃni, sau copii mici. Oarecum se ȋntȃmplӑ şi cu gripa ȋn ziua de azi. Supravieţuitorii infectӑrii şi urmaşii lor au trӑit mai mult decȃt era speranţa de viaţӑ medie la vremea respectivӑ, ȋn loc de 40 de ani, 70-80, dublu, organismul lor devenise mult mai rezistent, protejat la ciumӑ şi la alte boli grave.
  Analiza geneticӑ a constatat cӑ ADN-ul acestora era modificat. Vreo 20 de gene, majoritatea din sistemul imunitar au suferit mutaţii. De exemplu, una dintre gene este responsabilӑ de receptorii limfocitelor. Cu alte cuvinte, organismul acestor oameni a primit infecţia ca pe o lecţie din care a ȋnvӑţat ceva, s-a modificat corespunzӑtor avȃnd grijӑ sӑ transmitӑ reţeta urmaşilor (Cîrneci, blog personal).

 13. Se uită cineva la The Expanse?

 14. Imi place Bill Maher dar chestia cu Marte reprezintă ce este rău cu stânga ontemporană. Acum câteva decenii stânga reprezenta credința în Iluminism, Umanism, proges tehnologic și știință, în opoziție cu misticismul și bigotismul conservatorilor. Astăzi idea de progres înseamnă WC-uri pentru transgendări și multiculturalism.

 15. mistery,

  Punctul pe ”i”. Este incorect politic să spui astăzi că omul a continuat să evolueze biologic de la revoluția agrară încoace. Un fel de creaționism secular în care omul își încheie evoluția acum 6k și tot ce contează de atunci încoace este cultura. Sociobiologia este asociată cu nazismul și psihologia evoluționară este privită ca o pseudo-știință. Aici Steven Jay Gould a jucat din păcate un rol, motivat fiind de frica unui nou holocaust (The mismeasure of man), așa se face că Gould este citat foarte des în literatura YEC măcar că nu-l înțeleg. Evoluția este impredictibilă ș nu duce obligatoriu la mai bine, dar evoluția nu se oprește. Singura soluție este să o luăm în mână.

 16. Sonata says:

  In loc de a echivoca pe tema „evolutiei” dirijate a omului, as zice sa luați in considerație „evolutia” eukaryotelor care, conform unui articol publicat in Phys.org astăzi, https://phys.org/news/2017-04-fossils-earliest-multicellular-life.html, au mai pierdut cam 500 de milioane de ani pentru a evolua din prokaryote, ca sa nu mai amintesc ca nici un experiment de laborator nu a demonstrat asa ceva. Go figure, Edi.

 17. Jedi, cat de rau iti pare ca nu te-ai nascut intr-o familie cu „posibilitati” mai mari ?
  Jedi, cat crezi ca valoreaza „elitele” fara canalii, oameni de cacat, etc..
  Jedi, care este meritul unuia care s-a nascut intr-o familie cu posibilitati ?
  Motivul intrebarilor depaseste transcendenta unuia sau altuia…
  Conexiuni ? la liber-alese…😘

 18. dalivis says:

  Edi
  Harris e casatorit si are 2 copii (fete) daca mi-amintesc corect!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: