Un cult melanezian ne așează oglinda în față

„‘E look like you. ‘E got white face. ‘E tall man. ‘E live ‘long South America. E’ name John Frum”

Cine este John Frum, americanul alb și înalt, cu alură de southern (ca Jeezas)?

Probabil a fost un soldat american în timpul războiului din Pacific, care le-a spus melanezienilor: ”Ce sunteți bă proști. Aruncați dracului bibliile astea și întoarceți-vă la religia părinților voștri că albii vă mint și vă fură”.

Apoi John Frum a plecat în America.

Dar se va întoarce.

”’E’ vine iar, ‘e’ vine iar, o ce nespusă fericire”. Va coborî din cer într-un avion american aducând cu el porci grași (melanezienii învățaseră la Seventh-day Adventist Mission să nu mai mănânce nerumegătorul, dar John Frum le-a spus ”Ce sunteți bă proști. Puneți de o fleică că eu aduc berea”). Dar mai ales va aduce mult, foarte mult ”cargo”, cuvântul pidigin pentru bunurile de consum apusene.

Așa s-a născut Cargo Cult.

După ce au înțeles de la John Frum că au fost mințiți, băștinașii au început să caute Adevărul.

Că Mesia arată american southern știau ei din cartea cu poze, că va reveni învățaseră de la Seventh-day Adventists, dar la misiune nu li se spusese că va reveni cu avionul. John Frum era Jeezas (cel adevărat) sau stă la dreapta lui Jeezas, ca omul alb din Biroul Oval. Există o excepție la un Cargo Cult din Insulele Solomon, unde John Frum va reveni împreună cu Partidul Comunist Francez și stă la dreapta lui Marx. Mă întreb din ce cărți îi citea John Frum vrăjitorului când beau împreună în colibă.

Apoi era adevărul despre cargo. Americanii îi făcuseră să creadă că avioanele care aterizau pe aeroporturile militare din junglă aduceau cargo pentru soldați. Mai mult, îi convinseseră că puținul care mai pica și la ei era din caritate. Caritate? Ha. O fi omul alb șmecher dar nici papuașul nu-i prost! Avionul a coborât din cer pentru băștinași, dar omul alb l-a deturnat prin magie și le-a furat cargo din care le mai aruncă și lor o conservă sau o țigară.

Pasul următor a fost ca melanezienii să învețe secretele magiei albilor și să ia înapoi ce li s-a furat. După ce au observat cu atenție ritualurile magice care aduceau avionele cu cargo, au început să le imite. Au construit piste cu avioane de lemn, au așezat pe ele antene parabolice din bambus, aparate de radio din nuci de cocos, steaguri americane, și semne de Crucea Roșie. Și-au făcut uniforme și decorații, au început să salute drapelul și să facă instrucție militară. În Noua Guinee au construit chiar și urne de vot și au participat la alegerile prezidențiale din US. Vă vine să râdeți, dar sunteți siguri că votul dumneavoastră într-o democrație din lumea întâi diferă mult?

John Frum nu s-a întors dar cultul durează. Cum se explică aceasta, mai ales într-un context în care membrii cultului au telefoane celulare și televiziunea prin satelit a intrat în colibele de bambus? Economiile primitive au fost încorporate în piața globală, cu bune și mai ales cu rele. Unii călătoresc ocazional cu avionul. Ce face Cargo Cult să dureze și chiar să crească?

Răspunsul simplu este că aceleași puteri ascunse care modelează religia în lumea noastră sunt la lucru și în Melanesia. Fenomenul Cargo Cult melanesian le face vizibile prin simplitatea lui. Pentru a le înțelege, trebuie să studiem fenomenul Cargo-Cult acolo unde se manifestă în toată complexitatea și în contextul vieții moderne, adică în lumea evanghelică. Pentru că Cargo-Cult este oglinda bisericii.

(Va urma)

4 Responses to Un cult melanezian ne așează oglinda în față

  1. Ianis says:

    @edcibinium

    Pornind de la motto-ul editorialului tau am ajuns la David Attenborough si documentarul lui numit The People of Paradise
    Partile 3,4 si 5 se pot vizualiza pe youtube; partile 1 si 2 sunt accesibile doar pentru cei din UK, asa ca le-am repostat pe Dailymotion.
    The People of Paradise – A Journey through the South Seas – 01 The Land Divers of Pentecost
    The People of Paradise – A Journey through the South Seas – 02 Cargo Cult

    Partea a doua este, probabil, primul documentar despre Cargo Cult. Sir David Attenborough are ocazia sa discute cu diferiti lideri ai sectei ce devenise majoritara pe insula, desi anterior fusese crestinata 100% de misionari. Unul din ei ii explica despre revenirea glorioasa a lui John Frum facand o paralela cu escatologia crestina. Sah mat!

    Daca ne uitam cu atentie in jur (in primul rand la azs si apoi spre lumea evanghelica), observam ca nu e nicio diferenta intre crestinismul vulgar al maselor si Cargo Cult al melanezienilor.

  2. Ianis says:

    Pentru cine vrea sa inteleaga mai bine backgroundul Cargo Cult, recomand filmul Tanna (2015) (a fost nominalizat anul asta la Oscar pentru „Best Foreign Language Film of the Year”; un film in care actorii sunt chiar localnicii insulei considerate centrul Cargo Cult. The chief played the chief, the medicine man played the medicine man, the warriors played the warriors)
    Recomand si prezentarea lui Sebastian Tirtirau despre Vanuatu si insula Tanna, unde, se pare ca a avut ceva succes cu re-convertirea unor bastinasi (el nu e constient ca insularii cunoscusera crestinismul deja de mai multe generatii)

    Despre Cargo Cult-ul din gradina noastra cred ca nu mai e nevoie de vreo introducere 🙂

  3. Ianis says:

    Se pare ca unele triburi de pe insula Tanna au dezvoltat o varianta de Cargo Cult avand ca personaj divin pe Prince Philip, Duke of Edinburgh.
    E ceva original, celelalte culte cargo au intemeietori morti dar care vor reveni candva. Printul Philip inca nu se grabeste sa plece ca sa aiba de unde sa revina 🙂

  4. Vrăjitorul din Vainatu spunea că John Frumm trăiește în vulcan, unde are un tunel care comunică cu America. Mai mulți băștinași au comunicat cu Frumm în viziune. Interesant că tribul vizitat de Sebastian locuiește în vulcan. Sebastian știe mai mult decât le povestește fraților de Cargo-Cult din biserică dar trebuie să meargă pe narativa lor că altfel îl linșează.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: