Iertarea crestina in stil adventist

_96323258_pa-5897010

Adventistii pun ”bine” in practica: orice vi se va ierta in afara de hula impotriva Duhului Sfant.

Homolka, o criminala in serie alaturi de fostul partener Bernardo, a iesit din inchisoare dupa ce a participat la violul si uciderea a trei adolescente printre care si sora ei. Dupa ce a iesit in libertate, s-a casatorit cu fratele avocatului ei si acum au 3 copii.

Se pare ca copii ei merg la o scoala adventista din Canada unde Homolka a participat ca voluntara.

CityNews reported this week that she had been helping supervise kindergarten students at Greaves Adventist Academy.”

Dupa ce parintii au inceput sa protesteze, lucru foarte normal si de asteptat:

”The Seventh-day Adventist Church, which runs the Montreal school, announced on Thursday it had changed its policy on volunteers to exclude anyone with a criminal record.

„We have heard and listened to the concerns of parents and members of the community uncomfortable with recent reports in the media,” the church said in a statement.

Earlier in the week, a spokesman for the church said they had been aware of Homolka’s crimes.”

Asadar, nu numai ca au stiut de la bun inceput cine este Homolka, dar nici macar nu aveau un regulament pentru a interzice ca astfel de persoane sa poata fii voluntare chiar si in conditii speciale (voluntariat sporadic si niciodata singure cu copii).

Aici nu este vorba de iertare ci de prostie, naivitate si o conceptie foarte gresita despre pacat. Homolka nu a fost posedata de vreun demon, nu a cazut in ghiarele pacatului, etc., ci arata clare trasaturi de psihopatie pentru care nu exista remediu. Sa lasi ca o astfel de persoana sa fie in preajma copiilor, chiar si acompaniata, este de neiertat.

Adventistii deci, isi deschid bratele spre psihopati, dar le inchid pentru cei care nu gandesc la fel ca ei.

19 Responses to Iertarea crestina in stil adventist

 1. Trist, dar previzibil. Din păcate, adventismul nu mai este o mișcare, ci o instituție bisericească în toată regula. Nu INSTITUȚIA face oamenilor din jur viața mai bună și mai frumoasă, dar mai există așteptători care O FAC. Adevăratele temple ale Duhului ! Mulții chemați formează „ism-ul”…puțini aleși merg pe urmele Marelui Maestru !

 2. ”arata clare trasaturi de psihopatie pentru care nu exista remediu”.

  Cineva va obiecta: ”dar în Hristos se poate schimba”. Așa au gândit și administratorii grădiniței. Ne plac grozav poveștile cu criminali pocăiți. Adevărul este că un psihopat știe foarte bine să mimeze emoțiile sociale pe care nu le are, și golul emoțional îi conferă aici un avantaj pe care ceilalți nu îl posedă.

 3. Alise Fekete says:

  ”Ne plac grozav poveștile cu criminali pocăiți. Adevărul este că un psihopat știe foarte bine să mimeze emoțiile sociale pe care nu le are, și golul emoțional îi conferă aici un avantaj pe care ceilalți nu îl posedă.”

  Exact! Teatrul sau emotiile sociale mimate reprezinta ”pocainta” in ochii administratorilor.

  Groaznic ca are 3 copii. Cred ca persoanele astea ar trebui sterilizate.

 4. Ianis says:

  Lasati psihopatii sa vina la mine caci imparatia cerurilor e a unora ca ei – asta e un motto al religiilor de cand lumea.
  Ori n-ati observat ca bisericile sunt ca un magnet pentru toate categoriile posibile de „patii” de pe piata? Mult mai interesant e cand unii dintre ei ajung in conducere.

 5. Ori n-ati observat ca bisericile sunt ca un magnet pentru toate categoriile posibile de „patii” de pe piata?Mult mai interesant e cand unii dintre ei ajung in conducere–a scris Gheorghe Modoran in cartea sa de Pavel Crisan care venea la sediul uniunii cu cutitul la picior.de altfel caracterizat de securitate ca fiind un teribil apologet al adventismului.apropo ce se mai aude de vasile feresteanu?

 6. anonymous says:

  … vasile feresteanu a fost exmatriculat din cauza a trei materii; muzica, limbile straine si pedofilia, dumnezu are umor ( l-a facut AS la toate ).. rasete!!! ha-ha-ha. Daca mantuirea s-ar da dupa fapte, vasile ar fi sigur mantuit ( sunt o gramada de fetite care au murit si sunt la domnu’ si acolo sus nu ar fi avut cine le pipai daca domnul se lipsea de vasile ), daca ar fi dupa credinta si mai sigur este mantuit. a plecat, a plecat la domnu’ care-i va da o coroana. Cu fetite in ea.

 7. Gabri Ellez says:

  „Adventistii pun ”bine” in practica: orice vi se va ierta in afara de hula impotriva Duhului Sfant.”

  care adventisti ? altii, voi, noi, eu, toti ? nu stiu cat de mult putem generaliza ceea ce se intampla intr-un colt de lume !
  si nu e vorba de ce trebuie sa iertam noi, ca si asa nu stim cine huleste sau nu 🙂 dar daca unii oameni ajung in biserica, dintre cei care au comis fapte reprobabile, suntem obligati sa ii tratam cu respect si incredere, desi trebuie sa fim si prevazatori, invatam de la noi, daca noi nu ne schimbam ce pretentii sa avem de la altii ?
  si psihopatii sunt inteligenti, se descurca rapid sa se bage in conducere, sa conduca, sa isi arate talentele

 8. Gabri Ellez says:

  cat despre Feresteanu, unii se indoiesc ca ar fi facut ceva rau , asa as fi facut si eu, insa in comunitatea mea exista o sora care a luat lectii de vioara cu el cand era copil si a zis ca el chiar asa si facea, o pipaia peste tot, ca si cum ar avea ceva de zis si trebuia sa mai si puna mana pe ea, am intrebat-o de ce nu a zis parintilor, a zis ca nu avea curajul sa zica macar, cine ar fi crezut ca un om care stie biblia pe de rost si cu asa fapte misionare ar putea sa faca asa ceva ? 😀

 9. Capu-Varzã says:

  Nu demult in urma, Edi a avut o prezentare cu o critica la adresa iubirii crestine, pe care crestinii or vad prea sentimentala si prea putin principiala/rationala. Deci, ca omul sa poata opera normal si sa gandeasca rational, are nevoie sa fie detasat intr-o masura de emotiile lui (ex. medicul care operaza fara mila, dar cu rezultat pozitiv).

  Deci, e posibil ca cineva ca Homolka, chiar psihopata fiind, sa poata adopta niste principii pozitive care s-o motiveze sa faca ce e bine in ciuda lipselor sentimentelor omenesti? E posibil ca in urma nasterii copiilor (cand corpul trece prin schimbari hormonale) sa i se fi trezit niste sentimente de iubire naturala care nu le-a cunoscut inainte?

  Iar la Feresteanu, e clar ca era un om cu ceva dezechilibre psihice, ca doar un „unnormal” putea sa atinga recordurile care le-a avut el (invatatul Bibliei, a limbilor straine, si misionarismul extensiv). Instinctul sexual este unul din cele mai puternice, deci in cazul lui, e posibil ca lupta lui a fost sa aiba totusi niste limite? A pipait pe fetitele respective, dar este vre-un caz de viol, in care a mers pana la capat? Poate echilibrul intre instincte si principii l-au dus dar si oprit la un punct.

  Nu stiu raspunsul la aceste intrebari dar imi place sa cred ca oricine are posibilitatea sa poata fi om in randul oamenilor, chiar daca are probleme (psihopate).

 10. polihronu says:

  „a mers pana la capat?”

  Varza, sint primul care sa nuanteze pina la exasperare si ultimul care sa creada ca statutul de victima e meritoriu. Dar cind pui problema in termenii „mersului pina la capat” nu faci decit sa-ti vadesti ignoranta in materie de psihologie a abuzului. Ceea ce constituie abuzul – intreg, fara rest – e tocmai relatia de putere dintre agresor si copil, construita pe invadarea intimitatii (indiferent de topografie si mecanica), solidificata prin tainuire si incununata de tradarea increderii. „Capatul”, oricare ar fi el, e doar un detaliu ornamental.

 11. polihronu says:

  In context, si apropo de psihopatii reformati, merita spus ca abuzatorul care te fute doar metaforic si chiar in numele unei cauze bune tot abuzator (/psihopat) e. Nu conteaza ca e presedinte de uniune.

 12. Alise Fekete says:

  Capu Varza,

  Psihopatia se valoreaza in fuctie de grad. Nu stiu in ce grad Homolka este psihopata dar faptul ca a putut sa-si violeze propria sora si alte 2 fete sau ca a participat la uciderea lor (desi in unele cazuri au spus ca nu vroiau sa le omoare), arata in mod clar ca are o lipsa de empatie, de remuscare, de teama, etc.

  Robert Hare este expert in psihopatie si spune ca chiar daca nu s-a gasit gena psihopatiei inca si chiar daca atat factorii ambientali cat si genetici fac ca cineva sa fie psihopat, se pare ca factorii genetici sunt cei care influenteaza procesul cel mai tare. El mai spune ca in inchisoare de exemplu se aplica tratamente care au la baza factori emotionali (sa produca anxietate, teama, remuscare, etc.) care la psihopati nu functioneaza pentru ei au structuri cerebrale diferite de a celorlalti oameni. Mai spune ca tratamentele care ar putea functiona oarecum ar fii cele care pun baza pe beneficile proprii (daca faci asta iesi mai repede). Interesant ca Homolka a iesit dupa 12 ani pentru ca a pus marturie impotriva pe atunci a sotului ei.

  Robert Hare spune ca nu exista remediu pentru ca este vorba de alterari neurologice. Asa ca nu stiu sincer daca schimbarile hormonale din timpul sarcinii si de dupa pot produce emotii noi in cazurile astea. Ar fii foarte pozitiv sa fie posibil dar greu de crezut cu doveziile de pana acum..

  Dilema mea este, in ce masura poate gasi un psihopat un raspuns in vestea buna, din moment ce asta are baze emotionale? Il va urma pe Isus doar pentru ca este in beneficiu propriu?

  Ianis,

  Hare spune ca circa 1% din populatie este psihopata desi mai spune ca depinde cum se calculeaza. Oricum, e clar ca in biserica sunt psihopati si cum bine spui, e ”interesant” cand ajung in conducere.

  Ce mi se pare mie grav este ca oamenii incurca definitia de pacat sau nu cu probleme psihice grave. Cred ca toti oamenii au un loc in biserica indiferent de patiile lui dar cred ca biserica ar trebui sa promoveze educatia in sensul asta (ceea ce e greu de crezut sau de sperat ca se va intampla prea curand).

 13. Alise Fekete says:

  Polihronu,

  In legatura cu VF, e vorba de aceeasi incurcatura intre pacat si problema psihica. Pentru cei care cred in acuzatii (cred ca marea majoritate nu crede, desi nu inteleg din moment ce el a confirmat), saracul om, om al lui Dumnezeu, marele evanghelist, a cazut si el in pacat de ”cateva” zeci sau sute de ori dar s-a tot pocait probabil dupa fiecare cadere. Mi se pare monstruoasa musamalizarea si faptul ca la necrolog se mai si spune ca ar fii meritat mantuirea prin fapte si ca cea prin credinta ii este asigurata.

 14. polihronu says:

  Alise,

  Departe de mine sa sugerez ca e musai sa ai o „problema psihica” diagnosticabila ca sa fii capabil de abuz. Cit despre „pacat”, ma doare-n freza. Ce ma intereseaza e doar lipsa de intelegere cu privire la dinamica abuzului in sine si anvergura consecintelor lui.

  Penca (tipu’ cu necrologu’) e un smecher de cartier cu veleitati de avocat al diavolului.

 15. Alise, Poli,

  Mântuirea prin fapte nu are nimic de a face cu etica. Este de fapt mântuirea prin religie. VF a fost anormal de religios, adică un sfânt. Sfinții sunt reptile emoționale. Pot face cu aceiași ușurință bine sau rău, tot ce îi intersează este să trăiască după carte, și ce a făcut VF nu nu calcă nici o poruncă. Singurul lor atașament emoțional este religia.

  Aspectul mosntruos este că abuzul sexual apare ca un mod al bisericii de a-și dovedi că are putere asupra trupului și minții victimei. În inconștientul prezbiterilor, uniunii, conferințelor, pastorilor, bătrânilor de biserică, și chiar al părinților, faptele lui VF sunt aprobate așa cum este aprobată mutilarea genitală la fetele musulmane, ca o declarație de putere.

 16. Gabri Ellez says:

  „În inconștientul prezbiterilor, uniunii, conferințelor, pastorilor, bătrânilor de biserică, și chiar al părinților, faptele lui VF sunt aprobate”

  poate ca nu chiar aprobate, dar inteleasa lupta ispitei proprii sexuale, fiecare e chinuit de ispita proprie si de lipsa de control a gandurilor si la unii poate si a faptelor, oameni care ar fi intransigenti fata de alte greseli si ar exclude membrii pt ele, pe el l-au lasat sa greseasca 🙂
  Daca ar sti ei ca atitudinea lor fata de unii pacatosi spune multe despre ei, ar fi fost mai atenti la imaginea lor si ar fi zis ce trebuia zis, ce se zice si in alte situatii cand se calca legea morala, eu ca femeie nu l-am inteles deloc si nici nu vreau si nu ii inteleg nici pe cei care pot trece peste asa un comportament si gandire.

  si totusi cat o mai fi gresit, ca odata cu varsta scade si apetitul sexual, cand o mai fi pipait pe cineva ultima data ? se zice ca odata cu varsta fiecare devine mai sfant , nu mai poate face mule pacate 😀
  Cat despre inmormantare, sunt multi care nu au stiut despre problema lui si care poate l-au considerat un sfant, daca le zici direct ce si cum ii oripilezi si nu cred si poate pleaca si din biserica, ori poate zic ca biserica e formata din oameni din astia si pleaca, cred ca pt oamenii astia s-a tinut predica

 17. Gabri Ellez says:

  Alise::”Dilema mea este, in ce masura poate gasi un psihopat un raspuns in vestea buna, din moment ce asta are baze emotionale? Il va urma pe Isus doar pentru ca este in beneficiu propriu?”

  odata cu varsta emotiile religioase se mai estompeaza, trecem prin multe in viata si vedem ca doar ceea ce facem conteaza, emotiile religioase nu ajuta la nimic , cred ca religia are baze rationale, cred ca ajuta si faptul ca vrem sa fim acceptati si apreciati de niste oameni, sa zicem cei din biserica noastra si cei cu care traim, ne dam seama de perfectiune si vrem sa o atingem, mai realizam ca ipocrizia religioasa nu inseamna nimic din pdv-ul unei divinitati, oricare ar fi ea 🙂
  Si nu ne pare rau de cei carora le-am gresit, ca daca ne parea asa rau nu mai greseam daca chiar contau asa tare pt noi 🙂 ne pare rau ca nu am ajuns la inaltimea propriilor principii si convingeri in ce priveste comportamentul fata de anumite persoane, eu personal nu am multe emotii religioase, desi sunt emotionala, viata e ca o lupta si emotiile religioase nu ajuta la nimic, ca daca ar ajuta le-as da curs insa mai mult incurca decat descurca 😀

  si chiar sunt multi care fac multe pt beneficiul propriu, imaginea proprie, sfintenia proprie, ii recunosc dupa modul cum se comporta cu altii, au un egoism care le conduce actiunile, calca peste regulile bunului simt si al respectului fata de altii insa ei au in cap doar mantuirea si salvarea proprie, de parca despre asta ar fi vorba in religie, sunt rapizi la rugaciuni dar si la a condamna pacatelele altora in timp ce barnele din ochii lor nu ii deranjeaza , insa speram ca vor invata odata cam ce inseamna religie si cam care ar fi scopul ei

 18. Gabri,

  Argumentul tău este valid doar pentru cineva care nu este psihopat. Nici Dumnezeu nu poate crea conștiință morală și sentimente sociale acolo unde nu există. Mitul demonilor a intuit bine acest adevăr.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: