Ecclesia semper reformanda est

Cei peste 80.000 de participanți, mai mult de jumătate tineri, au salutat cu entuziasm prezența președintelui Obama la convenția evanghlică. Discursul lui a fost întrerupt de aplauze. După încheiere, tinerii au pus întrebări: ce facem cu privire la distrugerea mediului, creșterea inegalității, refugiații din Siria, războiul din Orientul Mijlociu, erodarea libertăților, etc.

Fake news? Nu tocmai. Numai că nu este vorba despre o convenție evanghlică în Nashvillle, ci despre aniversarea a 500 ani de la Tezele lui Luther și proiecția pentru următorii 500 ani de Protestantism, în Berlin și Wittenberg. Ecclesia semper reformanda est. Protestantismul este viu în Germania seculară. Nu se poate spune același lucru în America hiper-religioasă. Nici la clonii ei neoprotesatanți din România.

Poți aduna 120.000 de protestatori (a nu se confunda cu protestanți) născuți-din-nou la un marș împotriva avortului sau a căsătoriilor hmosexuale în America. Poți aduna numărul egal și mai mult la un protest pentru drepturile unei familii penticostale de a-și bate copii în România. Nu-i vei aduna niciodată pentru soarta unei femei bătute de soțul alcolic din Vaslui. Ce-i rău cu evanghelicii americani? Ce-i rău cu pocăiții din România?

Sloganul Convenției Evanghelice Germane din  Mai 2017 este „Du siehst mich” (1. Mose 16,13), ”Tu mă vezi” (Gen 16, 13). Pentru cei care locuiesc în Chicago, este posterul din stațiile de transport public: ”See me”. Sunt cuvintele unei mame fugind cu un copil în brațe prin deșert.

Răspunsul evanghelicilor germani (ăștia sunt atinși de scepticism): ”Nu știu dacă Dumnezeu te vede dar eu e văd”.

Răspunsul evanghelicilor americani (ei nu se îndoiesc căci au lepădat ”știința pe nedrept numită astfel”): F-U.

Vreau să vă asigur că nu sunt fanul lui Obama și că nu sunt naiv cu privire la imigrația islamică. Dar chiar dacă mi-am pierdut osul de ros în biserica rămășițelor teologice, încă nu mi-am călcat jurământul față de Galilean. Ce naiba are Isus în comun cu xenofobia și darvinismul social?

Vă voi lăsa pe voi să dezbateți aspectul politic. Pe mine mă atrage sloganul: ”următorii 500 de ani de Protestantism”. Avem de lucru.

6 Responses to Ecclesia semper reformanda est

 1. Ghita Cacau says:

  https://oxigen2.net/2017/06/03/ecclesia-semper-reformanda-est/ Edy nu ti-e rusine sa mai aduci injurii la familia Bodnariu ca si-ar fi batut copiii,facand aluzie la confesiunea penticostala,imi amintesc cum iti bateai joc de penticostali cand au inceput protestele pro aceasta minunata familie.Mai bine te-ai uita in ograda voastra caci va napadesc buruienile.https://family2fam.com/2014/03/15/pastorul-iacob-coman-face-o-marturie-socanta/comment-page-1/

 2. polihronu says:

  „Ce-i rău cu evanghelicii americani? Ce-i rău cu pocăiții din România?”

  Hermeneutica, fireste. Idiotii astia inca cred ca sodomia are ceva de a face cu anusul. Sau ca litera Noului Testament nu e tot slova care omoara.

 3. Ianis says:

  Ghita Cacau
  Sotii Bodnariu au recunoscut cu gurita lor ca isi bateau copiii, dupa Scriptura 🙂 . Daca tii neaparat, poti sa faci pe prostul ca si cand n-ar exista inregistrarea pe internet, dar asta ramane la latitudinea ta. Te asigur ca nu esti amuzant.

  Si daca tot ai adus vorba de penticostali, hai sa spunem cu voce tare ceea ce nu ti se spune duminica de la amvon: abuzul femeilor si copiilor este o banalitate pentru unii dintre ei. Nu ca alti evanghelici ar fi mai breji. S-au hranit toti cu acelasi vechi testament.

 4. cometa797 says:

  Edi, folosesti de mult un limbaj masonic; ARTE LIBERALE, etc. De 1 an incoace iti bati joc nu doar de obtuzii din bisericile neo-protestante (si nu sunt putini!), dar si de ideea de Isus. Ne spui ca problema casatoriei este treaba Cezarului, dar in Franta atee, populatia, potrivit sindajelor, nu voia casatorii homosexuale. Au fost fortati sa le accepte prin legile votate in parlament de catre cei de stanga, ajutati si de o fractiune a dreptei. Daca intre parlamentari a fost o majoritate covarsitoare pentru casatoriile homosexuale, in sanul populatiei altfel au stat lucrurile. Sunt in favoarea parteneriatelor civile care sa le dea dreptul cuplurilor homo sa aplice impreuna pt un mortgage, sa-si poata lasa mostenire, dar nu sa aiba pretentia ca uniunea lor sa fie numita casatorie, casatoria fiind inca o institutie biblica.
  Cum spui ca nu ti-ai calcat legamantul fara de Galileean, cand sistematic Il bajtocoresti pe Jeezas in articolele tale?

 5. polihronu says:

  Comi, Comi, in primul rind „potrivit sindajelor”. In al doilea rind, casatoria e o institutie biblica in sensul in care mincatul de fructe din pom e o institutie biblica.

 6. comi,

  Jeezas nu este Isus ci o parodie. Nu eu sunt cel care își bate joc, ci cei care îl fac patronul evangheliei prosperității și al războaielor sfinte.

  Dacă reprezentanții nu reprezintă voința poporului să aleagă alții. Dacă căsătoria este o instituție biblică, atunci ce caută la starea civilă?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: