Sabatul vrajitoarelor

In vara lui 1979, polonezii strigau in strada, sub comunism, la vizita polonezului ajuns papa, “il vrem pe Dumnezeu!”. In vara lui 2017, niste polonezi adusi cu autobuzul de partidul de guvernamint (cum se obisnuieste) striga in strada, intr-o democratie subrezita de nationalism crestin, “Donald Trump!” (apropo, gasiti un raport jurnalistic excelent in… da, da – Semnele Timpului). Ateul de mine nu poate decit sa zimbeasca satisfacut.

Asa cum sint de-a dreptul orgasmic cind vad cum marii ‘detractori’ ai corectitudinii politice au preferat un presedinte care nu poate iesi in lume decit daca i se asigura un public aplaudac. Si care se ingroapa cu voluptate in ‘post-adevar’. Nu se putea presedintie mai marxista (in tot ce are ‘marxismul cultural’ mai jegos – inclusiv politicile identitare si auto-victimizarea) decit cea a lui Trump. Si nu e „razboiul civilizatiilor” mai ieftin decit unul cald?

La fel, jubilez constatind ca cei care-i reprosau democratei siajul plutocratilor au preferat eliminarea middle-(wo)man-ului. Acum bogatii sint la butoane pe fata, in osanalele turmelor din biserici. America lui Trump (in masura in care America este a lui Trump) este Rusia lui Putin – capitalism orgiastic blagoslovit de bunul Dumnezeu. Iar asta e, intr-adevar, adevaratul scandal al momentului. Pentru ca nimeni nu e mai capabil sa-i faca pe oameni sa voteze impotriva lor insisi decit Dumnezeu.

Happy Sabbath, motherfuckers!

19 Responses to Sabatul vrajitoarelor

  1. mariusandy says:

    cand suma unor jubilatii se incheie in nota postmodern luminoasa a invectivelor sau cand coprofagia devine arta.

    oricum nu putem sa nu apreciem stilul si argumentatia

    happy satur(n)day!

  2. Liviu says:

    Poli,
    Ca unul care te laudai ca l-ai citit pe Steinhardt integral, ar fi trebuit sa-ti aduci aminte de vorba lui inainte de a te lauda ca esti ateu. 🙂

    ” De altfel, ateul pur, ateul ca atare nu există. E o fantasmă, o figură de stil. Orice om are zeii săi, idolii săi, credinţa sa (credinţa necredinţei sale). ” N. Steinhardt

  3. polihronu says:

    Nu stiu unde m-am laudat eu in halu’ asta, da’ in figuri de stil ne rupem toti, inclusiv evreu’ nost’ increstinat.

  4. Liviu says:

    Eh … memoria ne lasa de la o varsta pe toti 🙂 La votare , la alegeri ( cand actualul presedinte a fost ales), la ICR Londra, mi-ai spus ca l-ai citit pe Steinhardt integral. Scuze daca era o chestie privata care nu trebuia sa ajunga publica. :)))
    Si care ar fi „figura” in care s-ar rupe aici parintele Nicolae? O figura „de stil” greu digerabila pe oxigen2, I see. Din pacate pentru voi, idolatri ai zeitei Ratiune, Steinhardt va da masca jos. Lasati-o moarta cu ateismul militant, sunteti doar niste idolatri nefericiti… Inainte de fraza citata , era asta:

    ” Cardinalul Ottaviani: ateul nu e un eretic, un blestemat, ateul e un nenorocit.” Nicolae Steinhardt

  5. polihronu says:

    A uita nu tine musai de patologia memoriei. Da’ stii si tu asta 😛 Probabil ca ti-am spus asa ceva, pentru ca e adevarat (mi-am inceput blogareala, acum vreo duzina de ani, tocmai tinind un jurnal de lectura la Steinhardt), dar nu e teribil de important, nici relevant in discutie.

    Dumnezeu insusi e o figura de stil. Iar a te simti vexat ca discutam de stil fix cind vine vorba de Nicu S., a carui credinta e inainte de toate o forma de literatura, motivata de criterii mai curind estetice, e total nepotrivit.

    Aia cu ‘zeita ratiune’ e doar o timpenie ieftina – am tot avut discutia asta pe aici. Si abia astept s-o las moale cu ‘ateismul militant’, lucru care nu depinde decit de demilitarizarea credintei.

  6. Liviu says:

    Poate pentru un nefericit idolatru ca tine et co Dumnezeu o fi doar o figura de stil. Pentru mine, Steinhardt, C S Lewis, Chesterton, Augustin, Ioan Gura de Aur, Luther, Wesley etc El a fost, este si va fi Cel Viu forever.
    Ca credinta lui NS ar fi „inainte de toate o forma de literatura, motivata de criterii mai curind estetice,” e doar o obraznicie pe care ti-o permiti pentru ca omul e pe lumea cealalta si nu te poate demasca drept mincinos.Nu-ti pari las in proprii ochi sa acuzi marlaneste pe cineva care nu se poate apara ?
    Cand ceva nu-ti convine, o dai in figuri de stil si metafore nebinevenite. Astea da arme ateiste, apropo de demilitarizare. 😀

  7. polihronu says:

    „Orice om are zeii săi, idolii săi”

    Asta te include si pe tine, idolatrule! Au crezi oare ca ai monopol pe fericire? Tz, tz. „Cel Viu forever” e tot o figura de stil – indiferent ca esti atasat emotional de ea sau nu. Oare n-ai invatat inca ca nu poti spune nimic literal despre Dumnezeu? Tz, tz – cum spuneam. Cit despre obraznicii, fiara nu se teme sa le comita, dimpotriva. Iar Steinhardt se poate apara singur fara probleme – d-aia avem cartile lui.

    Hai sa-ti explic ceva: dispretul tau, deloc nou (nelegat de ateism sau alte abstractiuni), ma lasa rece. Have at it.

  8. Pentru mine, Steinhardt, C S Lewis, Chesterton, Augustin, Ioan Gura de Aur, Luther, Wesley etc El a fost, este si va fi Cel Viu forever.

    Cred că Luther nu ar fi prea încântat să stea lângă Steinhardt (vezi 1543).

  9. “Cel Viu forever” e tot o figura de stil – indiferent ca esti atasat emotional de ea sau nu

    This old saint in the forest hath not yet heard of it, that God metaphysics is dead?

  10. Liviu says:

    Edi
    Poti sa-l pui pe Dostoievski in locul lui Luther daca te simti mai bine asa… Pentru voi – Nietzsche et co – Dumnezeu e mort, pentru ca voi l-ati „ucis”. Pentru restul lumii, El e Cel Viu per se si asa va ramane si cand voi veti fi desert viermilor. Faptul ca l-ati inlocuit cu idolii vostri preferati , nu-L face mai putin Viu.

  11. Liviu,

    L-am corectat pe Nietzche: ”God metaphysics is dead.” De fapt acesta este și sensul. Când Poli spune ”o figură de stil” implică limitele limbajului. Teologia nu mai poate face metafizică ca pe vremea lui Augustin sau chiar Luther. ”Când am crescut am lepădat ce era copilăresc”. Cât despre Dostoyevscky, face literatură.

  12. Liviu says:

    Poli
    Etichetezi cu „dispret” ceea ce e de fapt mila . Cum ziceau Pavel si Steinhardt, sunteti cei mai nefericiti dintre oameni: pentru voi candva Christos era viu, inviat, acum l-ati „ucis” si ati ramas – in mintea voastra – doar maimute palavragii (desi tot fii rataciti pe la ferme de porci sunteti). Dezgust pentru ca sunteti mai jalnici decat cei care nu au ajuns sa creada. Voi ati crezut candva si singuri v-ati ales drumul … lui Iuda si Balaam.

    „Oare n-ai invatat inca ca nu poti spune nimic literal despre Dumnezeu?”

    In primul rand ai grija la cacofonii. De toate soiurile. 🙂 Apoi, am „invatat” ca apofatismul ne pazeste de a-l „sistematiza” pe Dumnezeu , fapt care nu se traduce insa in agnosticism. Stim ca El este Cel Viu, pentru ca ni S-a revelat literal asa, drept Cuvantul ( noua, crestinilor ).

    Tocmai, ca in ciuda cartilor lui Steinhardt, si a declaratiilor lui foarte ferme, iti permiti neobrazarea de a-i „metaforiza” credinta platita foarte scump. Dar maimutele nu au rusine….

  13. Liviu says:

    Edi
    :))) Pentru voi , cand nu va convin credinta lor, Dosto , Steinhardt, fac DOAR literatura . De ce nu si C S Lewis, Chesterton, Wesley ?? 🙂

  14. Ianis says:

    Edi
    Nietzsche l-a „omorat” pe Dumnezeu dar Mark Twain i-a tinut prohodul:

    „Nu pot înțelege cum un om cu suficient simț al umorului poate fi vreodată religios; doar dacă nu își închide intenționat ochii minții, ținându-i cu forța strânși. Biblia este interesantă. Conține o rafinată poezie și ceva fabule istețe. Și povestiri în care sângele băltește. Contine și ceva principii morale utile. Ca și o groază de obscenitate. Totul îngrămădit peste o mie de minciuni.”

    Iarta-l pe Liviu. Mourning mood, first stage of grief and loss: denial.

  15. polihronu says:

    „Etichetezi cu ‘dispret’ ceea ce e de fapt mila… Dezgust pentru ca sunteti mai jalnici decat cei care nu au ajuns sa creada.”

    Cum spuneam.

    „ai grija la cacofonii”

    „Grija la cacofonii” e pentru oameni care n-au nimic de spus.

    „fapt care nu se traduce insa in agnosticism”

    Again, indiferent ca accepti o „traducere in agnosticism” sau nu, Dumnezeu ramine o figura de stil. Si ti-o spun teologii crestini, nu doar filozofii limbajului sau ateii tai militanti.

    „Stim ca El este Cel Viu, pentru ca ni S-a revelat literal asa”

    Timpenie mai mare nici ca poti spune. „Stim”. Nu, nu stim. „El”. No fucking kidding. „Viu”. Really? Are metabolism si reproducere? „Revelat”. Bullshit. „Literal” – aici imi dau mucii pe nas de ris (pe bune, ca-s racit). Ca e-n scris e ‘literal’? Bai to’ar’su!

    „credinta platita foarte scump”

    Asta e – iar am mai spus-o ad nauseam – cel mai pisacios argument cu putinta. Si teroristul islamic isi plateste credinta scump. Sa iau asta drept indiciu de adevar? Nici pomeneala!

  16. polihronu says:

    Pentru cine inca nu s-a prins ca hipermasculii virtuali au fost masa de manevra in jocul politic al unuia cu fumuri crestinoide (dar pasionat de gold farming).

  17. polihronu says:

    Poli, vara: „Acum bogatii sint la butoane pe fata, in osanalele turmelor din biserici. America lui Trump (in masura in care America este a lui Trump) este Rusia lui Putin – capitalism orgiastic blagoslovit de bunul Dumnezeu. Iar asta e, intr-adevar, adevaratul scandal al momentului.”

    Andrew Sullivan, iarna: „For good measure, Trump has legitimized Putin’s core model of governance — that of a benevolent cult hero of the nation, shored up by religious reactionaries — by plagiarizing it. As for the other critical aspect of Putinism — the looting of the treasury by oligarchs — I give you the latest tax bill. It even carves out special goodies for real-estate investors.”

  18. polihronu says:

    Si astia, tot iarna:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: