Două meserii în care banii nu au miros
10 iulie 2017 8 comentarii
Florin Lăiu mă mustră în idiom arghezian: ”Părinte, matale de ce nu te-ai făcut căcănar”?
Este o anecdotă populară. Se spune că un popă, după ce și-a luat darul de Bobotează, l-ar fi întrebat pe Arghezi: ”Dar chiar o fi Dumnezeu”? Poetul l-a întrebat tăios: ”Părinte, matale de ce nu te-ai făcut căcănar”?
Florin vrea să spună că Arghezi l-ar fi condamnat pe popă pentru îndoială. Greu de crezut o astfel de condamnare din partea ierodiaconului renegat Iosif de la Mânăstirea (ironie) Cernica, hulitorul din Psalmi, în care își exprimă propria îndoială: „Pari cand a fi, pari cand că nu mai ești” (Psalm VI). Singura lui problemă cu îndoiala popii este că nu o strigă în gura mare de la altar.
Este ironic – în contextul mustrării lui Florin – că, într-o polemică cu Iorga de la începutul secolului, Arghezi îi laudă pe adventiști pentru independența față de orice dogmă și autoritate bisericească. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Meseria pe care, mi se reproșează, am trădat-o, a devenit o altă meserie în care ne place să credem că banii nu au miros.
Reproșul arghezian mi-a fost adresat la subsolul unei emisuni în care arătam că escatologia Noului Testament este gândită într-un univers ptolemeic. Este adevărat că unele secte americane au regândit această escatologie în contextul astronomiei populare din secolul XIX. Joseph Smith a văzut oameni pe Lună. Ellen Harmon-White a văzut ”lumi necăzute” pe două planete care seamănă suspect cu Jupiter și Saturn, așa cum puteau fi văzute prin telescopul de amator al lui Joseph Bates. Tot căpitanul Bates a ”descoperit” și Cerul în nebuloasa din Orion. Surse din aceiași zonă ne spun astăzi că NASA ar fi confirmat această descoperire.
Am arătat în prezentarea mea că, în epoca explorărilor NASA la periferia sistemului solar, cu misiunea Kepler descoperind mereu noi exoplanete, și în contextul astrofizicii relativiste, escatologia lumilor necăzute și a cerului ca loc în spațiu și timp nu mai poate fi crezută.
Nu am susținut abandonarea escatologiei nou-testamentare ca speranță și credință, ci eliberarea ei de un tablou pre-științific sau pseudo-științific al lumii. Nu am pretins dărâmarea teologiei ci maturizarea ei prin acceptarea dilemei. La care teologul are un singur răspuns: ”De ce nu te-ai făcut căcănar”.
E rândul meu să îl citez pe Arghezi:
Cel ce gândeste singur si scormone lumina…
Vorbesti cu fundul lumii, la tine, din odaie
Secunda-ntrece veacul si timpul se-ncovoaie:Se-nnalta slabul, omul, pe aripi în Tării
Si-aduce de acolo noi legi si marturii…E timpul, sluga veche si robul celui rau,
Tu, omule si frate, sa-ti fii stapânul tau.
Decât să gândești singur, mai bine să gândescă biserica pentru tine. Decât liber, mai bine slugă la dârloaga bisericii. Decât să scormoni lumina, mai bine bagi mâna în WC. Sfaturile unui ierodiacon/poet de la Mânăstirea Cernica care nu a apostaziat.
De mulţi ani evoluez în aceeaşi direcţie în care, nu numai că nu cred că este periculos să continuu, ci cred că am datoria s-o fac: eliberarea de dogmă şi redefinirea redefinibilului – cu riscul, asumat, de a greşi. Nu o dată am spus: „Doamne, de vei considera că nu am ce căuta în Cer, voi fi perfect împăcat cu sentinţa Ta!” Dar mai degrabă voi greşi căutând răspuns la lucruri care mă frământă decât să accept concluzii teologice omeneşti fără a-mi folosi mintea. Îl laud pe Dumnezeu că Se ascunde! Îl laud că a permis atâtea erori în universul biblic! Cum altfel vom păşi în lumea fără sfârşit pe care o va da Dumnezeu aleşilor Săi dacă nu cu o minte ageră, călită în discuţii pe teme fierbinţi, de care atârnă însăşi mântuirea noastră? M-am limitat până acum să citesc şi să ascult analizele diverse de mare profunzime spirituală ale domnului Edmond Constantinescu. Prin aceste rânduri, doresc să-i şi susţin mâinile ridicate şi să-l încurajez. Sunt absolut convins că habar n-are că e unul din cei care au pornit deja un tăvălug atitudinal comparabil cu Reformaţiunea – iar acesta va fi ultimul din istoria omenirii. Căci Cerul nu va fi populat cu teologi deştepţi. Nici cu leneşi care „rămân la ceea ce au învăţat”. Ci cu cei dispuşi SĂ CREASCĂ fără repaos în înţelegerea Vieţii, Adevărului şi Căii, indiferent unde şi cum vor da de ele sau de la cine şi cu ce preţ le vor afla. Numai ÎN ACEST FEL se poate „lua cu năvală” Împărăţia lui Dumnezeu. Căci nu este suficient să spui „sunt sincer în ceea ce cred”, ci să şi fii ORICÂND gata să re-examinezi (la fel de sincer) ceea ce crezi.
O parere despre versurile citate din Arghezi : „pari cand a fi pari cand ca nu mai esti”, suna groaznic de bolovanos. Arghezi nu are pic de muzicalitate. Dan C Mihailescu il considera mai degraba un mare prozator, decat un poet. Ma mira si faptul ca exista astazi critici care il aseaza pe Arghezi deasupra lui Eminescu. Dupa umila mea parere nici nu poate fi vorba de comparatie intre cei doi.
AV, de departe Arghezi e cel mai interesant poet contemporan. Mai stii vreunul care sa cultive genul „horror”?
O mica dedicatie pentru Florin (preferata mea, alaturi de Ion Ion)
Tare mult ma copiezi Edi..😘
Ianis, mi-ai adus aminte de asta: https://www.youtube.com/watch?v=9dazaP5Q8Wg
Pai ,poate colegul FL are dreptate …
Creanga spunea ca lumea i facuta intr asa fel ca fiecare are rostul lui :daca i cal ,sa traga ,daca i popa ,sa ceteasca iar daca i copil ,sa se joace!
Este o iluzie(periculoasa)ca poti schimba optiunile de viata ale altora …
In ce l priveste pe parintele FL ,i s a acordat un credit intelectual/spiritual excesiv ,care i a strivit bruma de potential reformator.
Un profet din VT spunea ceva de genul:”Israel s-a lipit de idoli,lasati l in pace!” ;asta trebuie aplicat si pentru parintele parintilor azs de Romania.
Poate sa-mi spuna cineva cum se numeste emisiunea la care face referire Edmond Constantinescu si unde se gaseste? Multumesc.
Daniel,
https://oxigen2.net/2017/06/22/ziua-in-care-a-cazut-cerul/