Izvoarele lui Agar: tectonică, geopolitică, și religie

În timpul unei sesiuni de întrebări/răspunsuri cu un teolog întors de la conferința Faith & Science 2002, cineva a întrebat cu accent southern, fonetic și ideologic:

”De ce oamenii ăștia de știință nu vor să vadă dovada clară a potopului în volumul uriaș al rezervelor de petrol”?

”Pentru că inchiziția agnostică interzice geologilor să ia în considerare ipoteza unei creații recente și a potopului global” – a răspuns teologul.

Deși făcusem legământ cu buzele mele nu m-am putut abține și am întrebat cum se explică faptul că paradigma evoluției în timp adânc îi ajută pe geologi să găsească petrol? A găsit cineva vreodată petrol folosind Biblia ca manual de geologie?

Răspunsul a venit din partea altui coleg care vorbea cu cu aceleași accente. În Israel, a spus el, creștini evanghelici caută petrol cu Biblia în mână, și au găsit rezerve care depășesc probabil pe cele ale Arabiei Saudite. Colegul meu a oferit ca sursă un articol al lui Hal Lindsey din WorldNetDaily. Așa cum se așteaptă cei care știu cine este Hal Linsdey și cam ce se publică în WorldNetDaily (acum câțiva ani am l-am auzit pe Linsdey repetând povestea la Moody Radio), este vorba despre un amestec de fake-news și speculații profetice.

Compania texană Zion Oil and Gas a fost fondată de John Brown în anul 2000. Scopul companiei este să asigure independența energetică a statului Israel după răpirea bisericii. Este cotată pe piața globală NASDAQ, simbol stock – ZN, și a produs zero profit în 17 ani. Nu că John Brown ar duce lipsă de bani. Mii de evanghelici au învestit cu entuziasm în ZN, în speranța unor dividente grase când se vor întoarce cu Jeezas la sfârșitul celor șapte ani de strâmtorare. Zion Oil and Gas funcționează deci mai degrabă ca o schemă Ponzi.

Premisa lui Brown este binecuvântarea lui Iacob:

Aceasta este lucrarea Dumnezeului tatălui tău… care te va binecuvânta… Cu binecuvântările cerurilor de sus, Cu binecuvântările apelor de jos… Binecuvântările tatălui tău Întrec binecuvântările părinţilor mei… Ele să vină peste capul lui Iosif. Gen 49: 25.26.

Capul lui Iosif este identificat de John Brown cu teritoriul lui Manase din vechiul Israel. Texanul crede că Yahweh, când a inventat petrolul în 2348 BC, a îngropat aici cel mai bogat zăcământ de petrol de pe planetă.

Capul lui Iosif. Aici se află, în opinia lui John Brown, cel mai bogat zăcământ de petrol din lume.

Că fiului roabei izgonite i s-a dat petrol nu este o surpriză având în vedere că îngerul i-a arătat un izvor în pustie (apele de jos), dar: ”Binecuvântările tatălui tău Întrec binecuvântările părinţilor mei”. Iusuf trebuie să aibă mai mult decât Ișmael. Pe de altă parte, profeții spun că Mesia va aduce ”oil”, adică petrol, (Is 61,3; Ier 31; 12). John se consideră noul Ioan Botezătorul pregătind calea Domnului în pustie.

Spre dezamăgirea acționarilor ZN (lui Brown îi merge schema oricum), ca și a colegilor mei echipați cu argumente YEC de la Faith & Science, geologii înțeleg mai bine decât ei abisul din care vine izvorul lui Agar.

Cele zece țări arabe care dețin 48% din rezervele de petrol cunoscute și 38% din rezervele de gaze naturale (analiza BP 2012) pe 3,4% din suprafața pământului, se află pe o placă tectonică minoră cu o istorie geologică unică.

Placa Arabă

Timp de 600 milioane de ani de la formarea ei în continentul Gondwana, Placa Arabă s-a plimbat între paralela 30 N și 30 S aflându-se totdeauna în poziția optimă pentru un cimitir de nevertebrate marine. Prima mare recoltă a fost, firește, explozia Cambrianului. Cea mai bogată a avut loc în Jurassic și Cretacic, când Arabia se afla scufundată în apele mici ale Mării Tethys la Ecuator, în calea curenților de la nord și sud. Și pentru că Alah e bun, tot în această perioadă a avut loc o încălzire globală și două reduceri dramatice de oxigen în ocean. În ultimele douăzeci de milioane placa s-a desprins de Africa și s-a ciocnit cu Eurasia, comprimând depozite imense de organisme marine în formarea munților Zagros și dând naștere la noi țărmuri stabile, favorabile acumulării de organisme bogate în proteine și lipide la Marea Roșie și Golful Persic.

Aventura Plăcii Arabe în eoni geologici. Linia violetă indică poziția zonei Kuweit. În stânga este axa erelor geologice. În dreapta sunt notate principalele evenimente geologice.

MiddleEasturassicCretacis

În Jurassicul timpuriu, Placa Arabă se află în triunghiul format de marea Tethys la estul continentului Gondwana/Pangea. 70% din rezervele de petrol din Arabia provin din Jurassic/Cretacic.

 

Domnul a fost milostiv cu Agar dar i-a dus pe fii Sarei într-un pământ sec și sub un cer care, tot dintr-un capriciu al mișcărilor tectonice, este la fel de sec.

Vom spune deci că geo-tectonica este baza și geo-politica este suprastructura.

Și Avraam a întrebat dezamăgit: ”Doamne, ce-mi ve da”? Și Domnul i-a răspuns: ”Ridică-ți ochii și privește stelele. Așa va fi moștenirea ta”. Avraam și-a ridicat ochii, a privit stelele și a zis: ”Nu înțeleg”. ”Ce vezi tu nu poți pricepe acum, dar vei pricepe la urmă. Taina se numește e=mc^2.

Se spune că atunci când l-a luat prizioner pe sultanul Baiazid, Timur Lenk ar fi râs: ”Ce glume mai face și Allah. Să împartă lumea între un șchiop ca mine și un chior ca tine”. Ce glume sinistre face Eliyahu cu familia disfuncțională a lui Avraam. Să dea petrolul lui Ișmael și bomba lui Ițak.

5 Responses to Izvoarele lui Agar: tectonică, geopolitică, și religie

 1. Andrei Voiculescu says:

  E o problema cu site-ul. Nu mai pot fi accesate prezentarile precedente. Nu stiu de ce.

 2. Andrei Voiculescu says:

  Gata, s-a rezolvat. Probabil ca a fost ceva cu calculatorul meu.

 3. Carmen Stefan says:

  Dan Graur a spus ca evolutia e adevarata.

 4. dorinvieru,

  La fl de îndoielnică (cel puțin) este îțelepciunea care întrece înțelepciunea egiptenilor și fiilor răsăritului. Aceștia măcar știau să aproximeze valoarea lui Pi.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: