Cruciadă împotriva științei

4 Responses to Cruciadă împotriva științei

 1. anonymous says:

  ” Conceptia oamenilor despre Dumnezeu a evoluat. ”

  Dumnezeu evolueaza impreuna cu oamenii. Ce frumos!

  Tichia rosie a lui Mos Craciun s-a demodat, asa ca ai punem una albastra.

 2. anonymous says:

  ” Sau poate trecem de la „mos craciun” care rasplateste copii cuminti la „The arc of the moral universe is long, but it bends toward justice.” (MLK).”

  Pai tocmai ca nu putem, ar fi la fel de ” imoral ” chiar daca l-am numi oricum.

 3. Edi Constantinescu,

  Foarte buna emisiunea. De departe partea cea mai interesanta a discutiei mi s-a parut ultima parte in care ati discutat despre impactul bio-tehnologiei asupra modului in care privim viata si fiintarea umana. In legatura cu transplantul de cap, asta ne duce cu gandul direct la intrebarea metafizica „cine sunt eu?”. Ce este ireductibil pana la urma in alcatuirea unei persoane umane? Si da, sunt total de acord cu dvs ca noi NU avem astazi instrumentele, dpdv rational sau metafizic ca sa putem raspunde la intrebarile acestea fundamentale. Metafizica e moarta, definitiv. La fel si intrebarea „de ce exista ceva mai degraba decat nimic”, daca incercam s-o deconstruim ca sa vedem ce se ascunde in spatele ei, ajungem numai la fundaturi. Aceste intrebari nu mai fac sens pentru noi cei de astazi si cu atat mai mult, este imposibil sa raspundem la ele in vreun fel, ba chiar este imposibil, asa cum a aratat Heidegger, sa intelegem sensul adevarat al intrebarii. As mai completa ceva legat de constiinta. Intr-adevar, nu stim exact natura constiintei umane dar eu am mari indoieli ca constiinta ar reprezenta in sine o discontinuitate fata de celelalte fapturi. Astazi e dovedit ca animalele superioare au si ele un rudiment de constiinta, mai ales ca animale precum unii elefanti, unele maimute, delfini, orci sau cotofane au trecut testul oglinzii. Asta inseamna ca exista o oarecare „transcendenta” de sine chiar si in cazul animalelor.

 4. Referitor la intrebarea „cine sunt eu?”, daca o analizam si intoarcem pe toate partile, constatam ca nu putem raspunde la ea. Nu stim de fapt ce anume in persoana umana reprezinta eul ? Sa fie oare memoria? Dar ce se intampla cu cei care in urma unor boli sau accidente si-au pierdut memoria ? Nu mai sunt aceeasi persoana cu cea de dinainte ? Greu de crezut asa ceva. Sa fie oare trupul ? Dar ce facem cu faptul ca alcatuirea trupului nostru se schimba permanent, celula cu celula, ba chiar si infatisarea, de multe ori ? Sa fie oare creierul? Ce facem atunci cu transplantul de cap? Ce facem cu posibilitatea, fie si ipotetica, de a transplanta creierul in corpul altcuiva? Ce facem cu bolile psihice care modifica creierul si modul de a gandi al cuiva ? Ce facem cu Phineas Gage ? Intrebari fara raspuns.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: