Mistificarea lui Iona

4 Responses to Mistificarea lui Iona

 1. Foarte buna prezentare. De fapt, exista o falsa religie, religia ca produs de consum, religia eului, care nu e altceva decat egoism si iubire de sine si care caricaturizeaza si sluteste legatura omului cu Dumnezeu. Este de fapt un soi de individualism monstruos, asemanator cu reactia fariseului care se ruga: ”Doamne, iti multumesc ca eu nu sunt ca acest vames”. Este religia vazuta ca un fel de polita de asigurare, prin care te ”aranjezi” cu al de sus si iti satisfaci nevoia egoista de a gasi un sens eului tau, dar numai pentru tine, ceva care sa te satisfaca pe tine dpdv spiritual, care sa umple aceasta nevoie psihologica de a te fundamenta pe tine insuti si iluziile tale, de a-ti hrani propriul ego. Acest tip de religie este acea religie pe care Freud o cataloga foarte bine in randul nevrozelor. Religia integrata in paradigma consumista. Asa cum consumam diferite produse intr-un mod nesatul si lacom, asa vrem sa consumam si nitica spiritualitate, nitica ”religie”.

 2. daimonel says:

  Mistificarea unui text,mai ales a unuia sacru(cel putin pentru unii),pornește de la incercarea de a încadra textul respectiv intr un puzzle de semnificatii si sensuri preexistent.
  Autorul lui Iona este tarat de mistificatori in piata centrală a Cetății Dzeului lor,supus celor mai abominabile forme de tortura hermeneutica, ptr a l sili sa faca declarații in concordanta cu puzzle ul construit sau moștenit de ei…
  In loc sa faca măsurători “stiintifice” asupra diametrului faringian al mamiferelor marine in comparație cu presupusa talie al lui Iona, mistificatorii nostri mai bine si ar insusi ceea ce scriptura, pe care ei insisi o idolatrizează ,spune clar :ca lucrurile duhovnicești nu trebuie măsurate cu sublerul ci cu spiritul!
  Pretentiile “stiintifice” al adventismului millerit erau oarecum de inteles in contextul timpului respectiv ,dar a persevera azi in aceasta fundatura este grotesc si periculos.Ca sa revin doar asupra unui exemplu-Geoscience Institut,cauta potcoave de cai morti(a se citi doctrine moarte si neingropate la timp).

 3. Mi se pare interesant ca si Iisus foloseste asemanarea dintre petrecerea lui Iona 3 zile in pantecele chitului si petrecerea Sa 3 zile in pantecele pamantului. Dar ce mi se pare revelator este ca evreii ii cereau un semn ca El este cel anuntat, iar El le raspunde ca nu li se va da semn decat semnul lui Iona. Acest ”decat” ma duce cu gandul la alta discutie si anume la cat este de clar vestit Iisus in VT. Cred ca Iisus da raspunsul cu acest ” nu vi se va da semn decat…”. Sigur ca El spune cu alta ocazie ca profetii au scris despre El. Dar faptul ca modul in care este prefigurat El in VT este unul destul de obscur cred ca se vede si din acest cuvant al Lui care spune ca ”nu veti avea semn”.

 4. Adyt says:

  Am și eu o nedumerire, următorul poem, are vreo tangență cu „Iona”?
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tale_of_the_Shipwrecked_Sailor

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: