Leviatan

9 Responses to Leviatan

  1. Este posibil ca lumea aceasta sa nu fi fost facuta pentru om, dar in acest caz avem de-a face fie cu un dumnezeu sadic caruia ii plac suferinta si moartea, fie cu unul indiferent la suferinta. Motivul pentru care eu gasesc ca lumea e ”cazuta” nu e neaparat acela ca cineva a pacatuit, ci mai ales ca lumea, privita prin constiinta umana, nu este asa cum ar trebui sa fie. De ce i-ar fi placut lui Dumnezeu asa ceva sau de ce ar fi fost indiferent la suferinta, fie ea si suferinta unui animal ?

  2. In afara de asta, daca admitem ca constiinta are un sens in lumea aceasta, ceea ce inseamna sa admitem o varianta a principiului antropic, atunci putem spune intr-adevar ca lumea este facuta pentru om, adica pentru constiinta. Si mi s-a parut ca dvs chiar admiteti asa ceva, chiar daca considerati constiinta ca vector al evolutiei. Si nu vad niciun motiv pentru care o constiinta sa nu fie ranita de atata suferinta cata este in lume. Iar daca constiinta omului e ranita, cu atat mai mult cea a lui Dumnezeu ar trebui sa fie. De aceea numesc aceasta lume ”cazuta”, nu din alt motiv.

  3. Eu unul sunt revoltat cand vad asa ceva.

  4. Mai mult decat atat, ne-am obisnuit sa dam vina pe liberul arbitru pentru orice rau si nenorocire care se intampla pe lume. Dar ce liber arbitru are un psihopat care se arunca asupra unui copil si il violeaza si apoi il ucide ? Sau ce liber arbitru exista cand esti pus in fata unei situatii precum cea de mai jos ? Imi cer scuze, imaginile sunt insuportabile.

  5. Andrei, trebuie sa renunti la ideea ca omul este buricul universului si ca tot ceea ce exista a fost facut pentru om, modul omului de a gandi este un bias cognitiv. Ca sa fiu sincer iti spun ca nu stiu daca exista dumnezeu, ca nu stiu de ce natura este cruda dar cred ca prin pradator si prada se mentine un echilibru, astazi meditand ma gandeam ce-a fost mai inainte albina sau floarea? Sunt multe intrebari la care nu avem raspuns si nu cred ca-l vom avea in decursul vieti noastre

  6. Amaranthine Sophia says:

    Poate suferinta, iubirea, dreptatea, ura, mila, etc. sunt lucruri specifice omului nu lui Dumnezeu. Noi le atribuim lui sau ne așteptăm sa le aibă si el. Cum zicea Terence Mckenna, lumea poate fi orice. Poate ideea de dreptate s-a format in mintea noastra si atat, de noi depinzand daca ea va supravietui si vreodata se va raspandi in univers. Dreptatea si alte asemenea le invatam din povesti de mici ca si despre Mos Craciun, ele nu exista sau exista atata timp cat exista in noi. Poate e valabil ce ziceau gnostici sau poate Dumnezeu suntem noi si tot universul si Dumnezeu descopera ce e dreptatea si dragostea. Lumea poate fi orice. A alege dreptatea si dragostea e o alegere de bun simt, nu le alegem pt ca ne asteapta o rasplata undeva. La fel, e o alegere de bun simt sa respectam si sa iubim natura. Nu progresul stiintei distruge natura iar progresul nu e impotriva naturii ci cultura de consum si faptul ca ne inmultim ca iepurii distruge natura, asta ca o paranteza. Poate toata ideea de Dumnezeu e doar in mintea noastra. De unde stim ca exista Dumnezeu? Am citit intr o carte sau in mai multe.

  7. Amaranthine Sophia says:

    Noi suntem un mic univers. In noi exista multe specii de fiinte uni si pluricelulare. In noi ca si in universul exterior exista multa cruzime, daca alegem sa vedem lucrurile prin prisma noastra, este multa moarte, celulele noastre mor continuu, exista războaie non stop, mor virusi, mor bacterii, se lezeaza țesuturi si organe. Sistemul imunitar omoara bacterii si alte fiinte pt ca sunt rele dar pt fiintele alea sistemul nostru imunitar e rau. Tot conflictul si suferinta de la acest nivel ne permite noua sa fim asa cum suntem si sa traim. Si cu ce scop? Cu ce scop moare o bacterie sau o parte din sistemul imunitar? In timpul asta noi bem o bere pe terasa sau spalam vase sau citim o carte ori ne scobim in nas. Acestea sunt scopul continuului razboi intern? Poate e greu sa acceptam ca nu exista niciun scop. Ceva mai putin abrupt zicea ala de-o scris conversatii cu Dumnezeu. In cartea lui Dumnezeu ii zice ca lumea nu are niciun scop dar tocmai asta e cel mai mare dar facut omului pt ca astfel fiecare din noi ne putem crea scopul nostru. Intre a exista un scop stabilit de Dumnezeu si varianta de mai sus, eu cred ca cea fara scop e cea mai libera și frumoasă. N.D. Walsch era numele autorului, mi am adus aminte.

  8. Adyt says:

    Edy, dacă tot ai luat cărțile la rând…..(poate ai avut deja prezentarea sau te-ai gândit pt viitor), o sugestie: Osea 2:4-15 „scenă de divorț între Yahveh și Asherah”

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: