In cautarea eului pierdut – Engleza

Pentru cei care vor sa ajute proiectul lui Edi fara sa-i coste prea mult, in nici un caz bani, doar putin timp, pot ajuta prin a merge pe Medium site si sa dea articolului care l-am scris cu permisia lui Edi cateva aplauze. The more the better! Medium recompenseaza articole care sunt populare, si prin acest mod am putea sa ajutam acest proiect cu timpul nostru daca bani nu prea sunt!

Vezi la Medium.com

Vezi la Medium.com

7 Responses to In cautarea eului pierdut – Engleza

  1. dalivis says:

    Articolul in engleza poate fi vazut pe FB la Edi sau aici.. https://medium.com/@celdan99/in-search-of-the-lost-self-194bd8387e2b

  2. Tasse Duduleanu says:

    de ce nu-l scrie Edi? daca tot sunt ideile lui. ar trebui sa incerce Patreon.

  3. dalivis says:

    Asta nu mai stiu.. Poate nu are timp! Tot ce stiu e ca mie mi-a placut presentarea si i-am propus lui Edi sa scriem un articol in Engleza si Edi a fost de acord. Sper ca nu esti impotriva! Oricum, amadoi ati apreciem aplauzele.. many thanks

  4. Eu si cu dalivis avem o colaborare mai veche in Taiwan (eu, in duh).

  5. Tot ce am facut eu este open source si daca cineva se inspira sau chiar copiaza nu am nici o problema. Singurul lucru cu privire la care sunt sceptic este ca poate face bani cu chestia asta. Bani poti face mai bine cu idiocratia: cheap entertainment, fundamentalism, sentimentalism religios, umor scatologic, antivax, creationism, conspiratii, etc.

  6. Descartes a redescoperit eul dar a gresit apoi, in opinia mea, cand a asezat intr-un fel de opozitie spiritul si materia, substanta ganditoare si substanta intinsa si de la Descartes incoace ne-am obisnuit nu doar sa distingem cele doua realitati dar si sa le asezam intr-o antiteza. Nu stiu de ce a crezut Descartes ca esenta materiei este intinderea fiindca mie mi se pare ca s-a grabit aici. Personal nu vad niciun fel de opozitie intre spirit si materie, intre minte si trup, chiar daca fenomenologic le putem distinge. Asta l-a condus pe Descartes si la un soi de mecanicism care este adevarat ca a ajutat mult la progresul stiintei dar am senzatia ca a condus si la un fel de reductionism care l-a ucis pe Dumnezeu. Descartes a fost un om credincios fara doar si poate dar, se pare, total lipsit de fler epistemologic.

  7. Eu nu ma prea pricep la fizica, dar fac o speculatie. Oare dualitatea unda-corpuscul din mecanica cuantica nu duce la ideea ca la fundamentul a ceea ce numim materie e de fapt rationalitatea, logosul ? Sau altfel spus, ca materia e permeabila spiritului ? Bine, Descartes nu avea de unde sa stie de mecanica cuantica, insa doar fiindca aspectul intins, opac si grosier al materiei e ceea ce sare in ochi mai intai, frapand simturile, nu inseamna ca asta e si aspectul profund si esential. Pavel spune ca sensul trupului este sa fie templu al Duhului Sfant. Dar cum ar putea fi templu al duhului sfant daca nu ar fi deschis si permeabil unei ordini superioare, unui logos mai inalt ? Dpdv crestin, Descartes nu a avut dreptate, dincolo de meritul incontestabil in redescoperirea eului personal ireductibil.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: