Boierul vechi și ciocoiul nou la Speranța TV

Emisiunea Ediție SpecialăLa început – a fost difuzată de speranța TV în urma unor reacții la emisiunea anterioară: De ce pleacă tinerii? Se pare că concluzia sugerată de emisiune: tinerii pleacă pentru că preoții/pastorii lasă copii sa plângă singuri în întuneric, nu este cea corectă. Tinerii – cei buni și serioși – pleacă din cauză că nu au voie sa aprindă lumina în biserică.

Gazda emisiunii ne spune că părintii, unii plângând la telefon, au spus ca le pleacă copii din cauză că, (spre deosebire de ei, părinții), nu sunt lămuriți cu privire la Geneza, și au cerut o emisiune care să-i lămurească (pe copii).

Tiberiu Nica a reușit să adune spectrul complet: doi oameni de știință – unul agnostic și altul creștin, doi teologi – unul baptist, celălalt ortodox, și doi fundamentaliști/obscurantiști – unul creștin după evanghelie, celălalt adventist.

Problema reală este însă că cei care au nevoie de o lămurire sunt de fapt părinții, alături de cei doi fundamentaliști din colțul din dreaptă, la propriu și la figurat.

Gazda se putea folosii de invitați pentru a explica publicului de la Speranța TV, în particular, părinților îngrijorați, de ce este imposibil pentru un om educat să accepte versiunea cărții de colorat despre Geneza. Din nefericire, răspunsurile pertinente au fost înecate în zgomotul alb venit din dreapta, iar întrebările lui Tibi Nica le-au îngropat mai degrabă decât să sape mai adânc în ele.

Constantin Balaceanu-Stolnici, a cărui umilință creștină a strălucit în contrast cu aroganța/ignoranța zgomotoasă a invitatului adventist, a oferit un bun exemplu de credincios care acceptă evoluția ca fapt și vede în ea o complexitate care îl face să se închine sprijinit pe vârful toiagului, ca Iacob, după o viață de cercetare.

Cristescu îi dă lecții, se declară expert în teoria evoluției (în fața lui Stolnici), retrogradează paradoxul kierkegaardean la un simplu moft, și îl acuză pe savantul creștin de conspirație ateistă. Cristescu împinge ridicolul la absurd atunci când îi oferă lui Stolnici propria carte pentru documentare.

Pentru câteva secunde, zâmbetul insolent al lui Cristescu apare pe ecran alături de chipul grav al bătrânului intelectual, care aruncă mărgăritare la porci. M-a dus gândul la o temă clasică în literatura română a secolului XIX: boierul vechi și ciocoiul nou. Noblesse oblige. Contele a răspuns la impertinență prin tăcere și a plecat cu cartea lui Tănase Scatiul în mână.

Mihai Burlacu ar fi avut mai multe de spus unei biserici născute în America, din perspectiva unei teologii care a cunoscut interogațiile târzii ale grecilor și încearcă să le aducă în secol. Însă gazdele nu cunosc distincția între ontologie și basme băbești. Luați de exemplu fraza lui Nica: ”Dumnezeu a convocat trinitatea”. Omul e politeist dar se crede trinitarian.   

Otniel Bunaciu a demonstrat că Geneza nu polemizează cu știința ci cu mitologia sumero-akkadiana. A respins sugestia lui Stolnici că fizica cuantică implică abandonarea principiului contradicției. A demolat argumentul de oră muzicală al lui Cristescu, care a confundat dumnezeirea cu electromagnetismul. ”Dumnezeu emite fotoni?” – l-a întrebat profesorul pe ”profesor”, atunci când când acesta a explicat că Dumnezeu a fost lumina din ziua întâi și va lumina cetatea din Apocalipsa. Din nefericire, Bunaciu are destui ca Cristescu în propria ogradă și a ocolit prudent unele aspecte. Ar fi fost rolul moderatorului să îl provoace. Tiberiu Nica, dimpotrivă, l-a presat în felul lui Elmer Gantry într-o controversă despre înalta critică la colegiul baptist.

Pentru că emisiunea a plecat de la un citat din Augustin cu privire la natura timpului, (interpretat simplist ca referindu-se la lungimea zilelor creației), prezența astronomului Adrian Sonka ar fi fost o bună ocazie pentru o întrebare despre timp în fizica relativistă. Găinile rămase de la parastasul lui Hawking puteau fi servite reci la Speranța TV. În lumina relativității, Sonka ar fi arătat absurditatea întrebării despre zilele creației așa cum a arătat absurditatea noțiunii că Dumnezeu are urechi.

Gazda a preferat să pună întrebări infantile de la publicul Speranței. De ce a văzut Auguste Piccard pământul plat în balon în 1930? Păi suntem în era zborului spațial oameni buni! Cine a dat impulsul initial la rotația pământului? Sonka le-a explicat legea conservării energiei. Când a făcut un pas mai departe și a explicat publicului de la Speranța ca toate planetele din orice sistem solar se rotesc în sensul nebuloasei primare, Cristescu l-a întrerupt cu un argument răsuflat despre rotația planetei Venus.

Sonka l-a dat peste cap cu un bobârnac, așa cum a fost răsturnată planeta Venus de impactul care a transformat-o într-un iad. Cristescu vrea să știe cine a răsturnat-o. Înțelegem ca iadul e prin design. Parafrazându-l pe Einstein, Dumnezeu nu joacă popice.

Sonka explică mai departe că astronomul nu face știință de fotoliu ci vede evoluția universului în timp relativist. Ar fi fost o bună ocazie pentru o întrebare despre evoluția materiei din energie. Ideea fusese deja amintită de Stolnici și Bunaciu dar a fost ratată cu un text din Epistola către Evrei.

În concluzie, a oferit emisiunea răspunsul promis? Vizionați și decideți. În ce mă privește, am vorbit cu unii dintre tinerii pe care a încercat sa-i ”ajute” ediția specială. Discuția ajunge totdeauna la același nume.

10 Responses to Boierul vechi și ciocoiul nou la Speranța TV

 1. Bogdan Vodita says:

  Nici o mirare. Tiberiu Nica a fost un fel de Mihai Gadea, Speranta TV un fel de Antena 3, iar publicul, in ambele cazuri, e un public tinta captiv, vietuind intr-o bula ideologica…

 2. Ce este interesant este ca totusi dl Balaceanu Stolnici se declara un adversar al darwinismului clasic care pune la baza schimbarilor evolutive intamplarea. Dansul declara ca intamplarea e doar un paravan pentru ignoranta noastra.

 3. Emisiunea mi s-a parut slaba. Si asta fiindca nu li s-a dat ocazia celor doi oameni de stiinta prezenti sa arate argumentele (macar cateva) care le sustin pozitia. In locul moderatorului l-as fi intrebat pe Dl Stolnici : domnule academician, prezentati va rog cateva din argumentele care fac din evolutie un fapt dovedit stiintific. Si l-as fi lasat sa vorbeasca, fiindca cu siguranta avea mult mai multe de spus decat toti cei prezenti acolo.

 4. Adyt says:

  De ce pleacă tinerii? Mă mir de cei care mai rămân!
  În Spania, în fiecare an se face o întâlnire, un fel de mini congres al intelectualității azș, adică sunt invitați toți studenții azș care fac diferite facultăți, profesori, o parte din pastori…….
  Scopul este clar, încercarea de a menține bula de săpun să nu se spargă. La última dintre aceste întâlniri (mi-a povestit cineva care a participat), discursul președintelui (care are ceva peste 40 de ani și de la care te-ai aștepta mai mult), pentru tinerii studenți a fost cam așa: fraților, trebuie să fim uniți, trebuie să fim foarte atenți pentru că în ziua de azi este o conspirație evoluționistă împotriva lui Dumnezeu, continuând cu clișeele arhicunoscute. Ce s-a întâmplat, unul câte unul au ieșit afară mai mult de jumătate din tineri, au rămas cei mai în vârstă care țin sus stindardul.
  Acum e un program inventat de uniune care s-a implementat în toate bisericile să ne rugăm pentru cei care nu mai vin la biserică.
  Eu cred că întunericul și ignoranța sunt mai profunde decât prostia la care se referea Einstein, în cazul de față.

 5. Ce este interesant este ca totusi dl Balaceanu Stolnici se declara un adversar al darwinismului clasic care pune la baza schimbarilor evolutive intamplarea. Dansul declara ca intamplarea e doar un paravan pentru ignoranta noastra.

  Mi se pare că pentru Stolnici fizica cuantică joacă rolul pe care îl joacă pentru Dostoevsky geometria ne-euclidiană. E clar că Stolnici înclină spre școala din Copenhaga – pisica lui Schrodinger este vie și moartă ontologic, în timp ce Bunaru consideră că pisica este doar dincolo de limitele observației. Ideea că procesele biologice (evoluția complexității) ar putea fi influențate de quantum entanglement este legitimă.

  Over the past decades the life sciences have succeeded in providing ever more and refined explanations of macroscopic phenomena that were based on an improved understanding of molecular structures and mechanisms. Simultaneously, quantum physics, originally rooted in a world‐view of quantum coherences, entanglement, and other nonclassical effects, has been heading toward systems of increasing complexity.

  Pentru un evoluționist teist, asta înseamnă că Dumnezeu poate intervenii în creație fără să încalce legile naturii așa cum sunt descrise de chimia moleculară sau biologia evoluționară. Pentru cineva care vine din teologia răsăriteană este cu atât mai ușor de gândit un asemenea proces în termenii școlii din Copenhaga în care pisica este ontologic moartă și vie.

  Aici ar fi fost interesantă o dezbatere între Stolnici și Bunaciu care vede lucrurile diferit. Sonka putea fi și el chestionat. Dar apoi, aici vine unchiu Lucian să ne spună că pisica va fi vegan în cer.

 6. Probabil ca dl Stolnici, care a mentionat in treacat complexitatea unei celule vii, dar chiar si a biopolimerilor specifici vietii precum proteinele functionale sau acizii nucleici, are in vedere si posibilitatea extrem de redusa ca aparitia acestora sa fi fost intamplatoare. Dificultatea unei teorii plauzibile pentru aparitia celei mai simple forme de viata functionale probabil ca ii intareste convingerea unei interventii din afara. Cam tot asa cum un astronom pe care l-ati pomenit intr-o prezentare sustine ca viata a venit din spatiul cosmic. Si ambele variante sunt de luat in calcul, in conditiile cunoasterii actuale.

 7. dalivis says:

  O fi Cristescu un ateu mincinos cum e si evreul nostru adventist din America care a scris una din seriile scolii de sabat? (cer scuze, i-am uitat numele).

 8. Ianis says:

  Clifford R. Goldstein aka Wolfenstein

 9. dalivis says:

  merci Ianis, asta e..

 10. taranprost0 says:

  Cristescu – insidia ca metodă argumentativă.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: