Capra cu Trei Iezi ca blasfemie

Desenele de abecedar ale povestii lui Creangă în genericul filmului Capra cu Trei Iezi, (Casa de Filme nouă, regizor – Victor Canache, producător – Luana Georgiță) te pregătesc pentru desene animate sau teatru cu păpuși. Șocul apare atunci când imaginea familiară din cartea pentru copii este înlocuită cu chipul iconic al lui Maia Morgenstern, cimentat în imaginație cu Patimile lui Mel Gibson. Asocierea, imposibil de evitat, între Pieta și răzbunarea caprei, pune în lumină blasfemia din povestea lui Creangă.

Stau de vorbă cu Victor și Luana despre Capra cu Trei Iezi și înțeleg că, pentru ei, cinematograful înseamnă revelație. Camera descoperă ceea ce ochiul nu vede altfel. O altă pasiune comună a celor doi, sporturile extreme, transpare în saltul periculos de la cartea pentru copii la genul horror. De fapt, spune Victor, Capra cu Trei Iezi aparține celui din urmă. Povestea de abecedar este o mistificare.

Masca animalului ”umanizează” (în mod paradoxal) lupul din poveste. Lanțul trofic face să fie natural pentru lup sa mănânce  iezii. Omul, dimpotrivă, se hrănește din suferința victimei. Ucigașul care așează craniile rânjite în fereastră și pictează pereții cu sânge este prea nenatural să nu fie om. 

Masca animalului are rolul să păstreze iluziile culturii. Canache lasă să cadă măștile și folosește chipuri umane.

Când vedem lupul cu față umană (Marius Bodochi) ne amintim că este nănașul copiilor și cumătrul văduvei, legat prin religie și tradiție să fie protectorul și îndrumătorul lor spiritual. Tot fața umană ne lasă să citim ceea ce nu se vede sub masca de lup sau capră, ipocrizia nașului, reprezentantul ordinii divin-umane, și revolta văduvei împotriva aceleiași ordini, atunci când alege ocazia parastasului pentru răzbunare.

Parastasul oferă mântuire dar văduva caută dreptate.  Cele două se exclud reciproc.

”Lui Dumnezeu îi plac puii tineri”…

”Mie îmi plac și mai bătrâni, numai să fie bine fripți”.

Pentru a găsii dreptate într-un univers bazat pe cruzime și moarte, mama, dătătoare de iubire și viață, devină părtașă la cruzimea lui. Parastasul se transformă în sacramentul consubstanțialității caprei cu lupul.

Fără să vreau, îmi amintesc de altă istorie horror pe care nimeni nu a avut curajul să o ecranizeze, (Victor și Luana, mă uit la voi): ”O Făclie de Paște”. După ce Leiba Zibal îl ucide pe criminal la flacără făcliei, le spune sătenilor enigmatic: ”Leiba Zibal este goi… pentru că Leiba Zibal a aprins o făclie lui Christos!”

La fel ca în cazul caprei, Leiba trebuie să participe la natura subumană a criminalului pentru a-și salva familia. Metamorfoza este simbolizată, paradoxal, de sacramentul învierii.

Într-adevăr, filmul (bun) înseamnă revelație. Cele douăzeci de minute pe marginea scaunului ne lasă cu ochii deschiși într-o lume de capre și lupi, în care Pieta și dreptatea, mântuirea dintr-un univers inuman și victoria omului împotriva lui, sunt imposibil de reconciliat.

16 Responses to Capra cu Trei Iezi ca blasfemie

  1. taranprost0 says:

    Să înțelegem că sfântul Andrei nu și-a făcut bine treaba în spațiul carpato-danubiano-pontic ? Atentați la integritatea mitului milenarității creștinismului pe meleagurile patriei ?

  2. taranprost0 says:

    Vreți să vă înjure patrioții ca pe Patavievici când a spus că avem inima ca un cur ?

  3. Chiar asa Tarane. Cornel Darvasan a prezentat la Chicago teza lui de doctorat ”Păcatul la români”, în care critică pe român pentru simpatie față de Dracul. Am înțeles că ar fi fost mai bine ca Creangă să fi scris ”Biblia pentru ochișori micuți” decât ”Ivan Turbinca” sau ”Stan Pățitul”. Creștinismul e apolinic, păgânismul e dionisiac. Românul e traco-geto-celto-iliro-cumano… mai știu eu ce, adică dionisiac, adică păgân, și capra e simbolul lui Dionisos, pe când oaia e simbolul creștinului bun.

    La fel, și Vitoria Lipan alege momentul parastasului ca să dea drumul câinelui Lupu să rupă beregata tâlharului mioritic. Vezi alt film cu Maia: ”Rămânerea”/ ”Forgotten by God”.

  4. Off topic, merită văzut ca mostră de spălare de creier:

  5. taranprost0 says:

    Sau nuvelele lui Vasile Voiculescu.

  6. taranprost0 says:

    BAZS din România livrează pe bandă rulantă doctorate într-un domeniu umanist unor persoane care nu au habar de literatura română și istoria locului -cerințe minime ptr cineva care trebuie să înțeleagă cultura (păgână) a celor pe care vor să îi „convertească”.

  7. ge2oana says:

    Doctori, doctorate, doctoranzi, conferite, uniuni, diviziuni si generali de uniuni.
    O multinationala bine strcturata,cu activisti deloc umanisti dar bine platiti, cu o logistica si finante pe care doar Dumnezeu sau Dracu´, dupa caz , le poate da.
    Eh, o asa inginerie sociala n-o da nimeni la intors.
    E neconceput .
    Mai nou, am aflat ca pastorii, fundamentul acestei inginerii, sunt urmasii directi ai apostolilor.
    Si Dumnezeu, cum altfel, isi pune mana dreapta ,sigiliul si apostila de la Haga pe acesta minunatie made in El.

    Ca n-are cum sa fie in Hell !!
    Ce , are vreun cusur logica mea !?
    N-are cum ,pt ca n-are de unde.
    Am invatat-o la biserica.
    SDA

  8. ge2oana says:

    Si inca ceva.
    Dar nu de la SDA.
    Crede, dar cercetraza.

  9. ge2oana says:

    in fine……
    Cerceteaza, fii critic, analitic pana dincolo de ce se „poate”, chiar daca-ti zic …eretic.

    Si, mai e ceva , daca-ti zic „ceva”, ia mai da-i in pana mea !
    Ca, cica , asa se zice cand vrei sa zici , in pula mea !
    La SDA .

  10. taranprost0 says:

    Edi -Am văzut filmul „Rămânerea”(în familie).Memorabilă imersie în tenebrosul univers al satului românesc. Nu mi-a plăcut artificialitatea interpretării Maiei-stil declamativ,exagerat dramatizat,boală veche a filmului și teatrului românesc.

  11. ge2oana says:

    Edi,

    Nu, nici vorba. Doar am folosit sinonimul la termenul folosit de SDA members(si fimei si barbati) cand vor sa zica chestia de mai sus, n-o mai repet ca nu-i frumos, chiar daca exact asa se numeste si romanii stiu f bine asta.

    Printre unele chestii care-mi incanta inteligenta, e si asta, sa aud o fimeie zicand de ” p…..a mea ” si restul de folclor cu organe sexuale.
    E superb !!

    In fine ,o chestie marunta , yo am auzit injuraturi ca ala usa cortului (intalnirii…) derect de la derectorii institutiei SDA.
    Desigur, injuraturi institutionale.

    Ahhh, si toti (TOTI) erau barbati, adica oameni.

    Ca, cica, fimeile nu-s oameni .

  12. Pai nu sunt, ca omul a fost facut din pamant si femeia e dintr-o coasta. Greseala lui Adam a fost ca a uitat ca mai avea inca 23.

  13. Asta pentru ca filmul romanesc facea economie la banda. Americanii isi puteau permite sa repete o scena pana le iesea.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: