Profesiune de credință

28.01.2019

Profesiune de credință

Exprimarea convingerilor, filosofiei, concepției despre viață și existență, în numele conștiinței libere și în fața lui Dumnezeu, ia în considerare semenii ca martori care au dreptul la convingeri personale, așa cum le dictează conștiința și interesele.

Nicio instituție politică, de stat sau religioasă nu are dreptul să chestioneze, să condiționeze sau să exercite presiuni asupra conștiinței omului. Acesta este un aspect fundamental al drepturilor ființei umane, poate fi tranșat personal de ființa umană conștientă, responsabilă. Orice încercare de imixtiune, presiune sau influență, devine poliție orwelliană a gândirii, manipulare crasă și abuz.

Prin naștere sunt și rămân un om credincios, creștin. Afectiv, prin stereotipii exersate toată viața, social și liturgic, nu doresc să mă schimb. Dar concepțiile mele s-au schimbat.

Deși sunt doar un practician neurolog, prin structură mă consider om de știință și așa vreau să rămân, cel puțin în prezent. Pentru mine, este mult mai important să evaluez, să estimez fenomenele, procesele, pe care le traversez, într-o manieră detașată, obiectivă, realistă, bazat doar pe fapte cuantificabile, măsurabile, științifice. 

Atunci când te cufunzi subiectiv în interiorul unui crez, unei filosofii, teologii, unui punct de vedere metafizic, adopți un punct de vedere unilateral, partinic, militezi în favoarea unei consonanțe cognitive, ai tendința să ignori tot ceea ce contrazice poziția adoptată. Este eroarea pe care am perpetuat-o toată viața.

În interiorul unui grup, această apartenență îți conferă confort, părtășie, consens, siguranță. Trebuie să recunoaștem că ele sunt relative, limitate, așa cum suntem și noi, cum este lumea reală în care trăim. Chiar dacă jinduim după solidaritate, speranță, mângâiere, totuși nașterea, suferința și moartea noastră, rămân acte existențiale individuale.

Revenind la convingerile și poziția mea actuală, mă consider în continuare un om de știință credincios, aplic cele două porunci fundamentale ale iubirii față de Dumnezeu și față de semen, de mediu, consider că aspectele etice, morale și de integritate trebuie să aibă un loc prioritar în viața mea privată și profesională. Tot ceea ce trece peste acestea, ține de istoria și cultura umană zbuciumată, sunt profund contradictorii, au caracter de neadevăr, legendar și mitologic.

Profetismul, ascetismul, ca și apocalipticismul au reprezentat efortul omenesc de a găsi un sens istoriei conflictelor supraindividuale, geopolitice, instituționale, religioase – în esență, de interese – naționale, de grup etnic sau social, progresiste la vremea lor, dar vetuste și depășite astăzi. Fiecare concept, noțiune, crez, personaj, are o istorie a devenirii sale culturale și poate fi documentată prin dovezi.

Ceea ce face religia astăzi, în numele absolutului, eternității și veșniciei utopice, este să ne sfâșie conștiințele, să ne stimuleze angoasele, păstrându-ne agățați între mentalități mitologice din urmă cu 2-3 milenii, sau să ne proiecteze către un viitor apocaliptic, terorizându-ne cu chinuri nesfârșite, îngrozindu-ne cu pedepse capitale și definitve, sau promisiuni ale unei existențe utopice imposibile. În numele iubirii, dogmele religioase ne propun izolarea, recluziunea, combat vitalitatea și preocupările mundane pentru viața aceasta, de dragul unei vieți viitoare nerealiste și iluzorii.

Informațiile accesibile acum tuturor, dar neaccesate încă, decât de puțini oameni, vor conduce la o criză existențială, culturală, spirituală profundă, atunci când vor deveni masificate, universale. Această criză este în plină desfășurare, dar nu-i înțelegem încă semnele și consecințele.

Oamenii nu pot renunța la valori, semnificații, sens. Nu pot exista în haos. Este vorba de lumină și sare. Astăzi, obrocul este gros, sarea și-a pierdut gustul. Nu sunt profet, dar mă bizui pe bun simț și luciditate. Dumnezeu nu poate fi slujit cu mijloace mediocre, primitive, cu truisme și un limbaj de lemn, cu erori pioase și bune intenții care nu duc nicăieri, cu măsuri administrative coercitive care vor să siluească conștiințe, în numele unor neadevăruri perpetuate de milenii, care încearcă să contrazică fapte științifice evidente. 

Desigur, imaginile pastorale idilice au creat opere și metafore nemuritoare ca Ps 23 și alegoria Păstorului cel Bun. Dar asta nu mă împiedică să constat că este nedemn ca o ființă umană să fie abordată și evaluată unilateral prin instinctele sale gregar-sociale, de turmă care nivelează specificitatea personală individuală, sau să fie redusă la comunicarea subumană, oligofrenă, supusă unei reeducări alternative, bipolare, de tip nutreț / toiag. Sunt procedee simpliste, uzuale, la îndemână, comode.

Detest dogmatismul, atitudinea rigidă, sectară, superioritatea arogată, adevărurile ultime și absolute și nu doresc să fiu parte la acestea. Ele nu fac decât să genereze intoleranță și exclusivism, conflicte și separații, războaie religioase, persecuții și ură.

Voi continua să-mi slujesc semenii cu posibilități tot mai limitate de vârstă, mă voi bucura și voi admira creația, natura, voi călători tot mai puțin, dar mai semnificativ, voi citi mult, cât îmi va permite mintea și memoria, voi avea o atitudine deschisă și modestă.

Viața este atât de frumoasă și bucuria de a o trăi, atât de reconfortantă și deplină, încât merită să fiu pedepsit pentru păcatul capital al bunului simț și lucidității.

Nimeni nu scapă de asta!

Despre Sorin Săndulache
Senior Neurolog, PhD antropologie medicală, licențiat în teologie protestantă, master în psihoterapie. Tânăr pensionar!

96 Responses to Profesiune de credință

 1. ge2oana says:

  Domnu´ doctor,

  E clar ca v-a „ajuns” si pe dvs puterea pastorala in toata splendoarea ei desfasurata…..
  M-as fi mirat sa NU va fi manifestat in vreun fel fata de degringolada SDA.
  Eu am facut-o mai de mult, dvs, cu delicatete neurologica, mai acuma.
  Nu-mi plac „galeriile”, fie ele pro sau contra SDA, dar admir o pozitie onesta.
  Eu mi-s mai spurcata la gura, adica folosesc ce am in dotare ca sa le zic asa cum is la gunoaile SDA.
  Deocamdata, gunoaile is la suprafata, para sa tina afisul si trendul.
  Dar, chiar daca e dureroasa, trezirea din Matrix e mai buna decat orice opiu, fie el si religios.
  Regretele is multe, cel mai mare e al timpului pierdut.
  Dar, deh, se poate trai si cu asta, chiar daca , e nasol ,domn´ doctor, e nasol……

 2. polihronu says:

  D-le profesor (pentru ca eu asa v-am cunoscut),

  Va admir. Aveti aerul unui om impacat cu nelinistile sale. Textul asta mi-a adus aminte de reflectiile mature ale unui Oliver Sacks sau Christopher Hitchens.

  Mi-ati facut odata un bine, in raspunsul scurt si perfect calibrat la o intrebare pe care v-am adresat-o dupa o ora de curs. Va multumesc.

  Stiu, v-am recenzat altadata o carte, neezitind sa fiu si critic. Admiratia marturisita mai sus nu e deloc stirbita de imperfectiunile noastre.

  B

 3. daimonel says:

  Aceasta “profesiune de credinta” va starni furia celor care au fost crescuti in mediul religios care pretinde ca “are tot adevarul” si este investit sa lanseze “ultima strigare catre o lume pierduta”,bla,bla,bla…dar care au uitat ca intre timp a aparut Modernitatea ,cu tot ce cuprinde ea- stiinta,libertatea de gandire, drepturile omului ,etc.etc….
  Teoretic,accesul liber la informatie ar fi trebuit sa surpe rapid zidurile ghetto ului cultural construit cu atata sarg de cateva generatii de credinciosi imbacsiti de bigotism mioritic …
  In realitate ,rezistenta la schimbare este surprinzator de mare si este un fenomen care ar merita studii de psihologie si antropologie culturala ,facute de profesionisti in domeniu!
  Pacat ca ,nu putini asa zisi intelectuali au fost manati de traditia familiala si comoditatea sociala, spre a gira atitudinile cele mai retrograde si antiintelectuale ,propagate de formatori de opinie neavizati sau chiar rau intentionati!Mare pacat…

 4. Emil Ludu says:

  Onestitate,curaj,maturitate,ratiune.Respect!

 5. ge2oana says:

  esti cam ….ambiguu,daimon…
  care intelectuali
  care asa zisi
  si….
  de care formatori de opinie zici
  cum ca ar fi….rau de tot, intentionati, ca , adica , pacat !?
  nu ne duce in ispita…
  lumineaza-ne

 6. ge2oana says:

  eu nu-s kkta, nascuta, facuta, crescuta ,si, mai rau, alienata cu 29 de doctrine
  si de aia , doar de aia, pot sa le dau prin gura la activisti de kkt sda
  o fi si asta pacat !?
  aaaa….
  da´ de ceva parale, bani buni, nu zici nhica !?
  huiu bleath

 7. daimonel says:

  Draga ge2oana,
  Apreciez franketea ta ,in general, dar uneori cred ca esti totusi prea sloboda in limbaj…Daca vrem sa identificam probleme reale si solutii viabile ,pentru grupul din care am facut sau facem parte ,imprecatia si mascarile nu cred ca ajuta. Mi se pare ca temele dezbatute cer stiinta de carte ,iar tu pari sa posezi si asa ceva !
  Revenind la regretul meu ,exprimat ca mare pacat, am in vedere generatii de tineri care si au ratat potentialul social, unii chiar dupa ce au absolvit studii superioare…Vad asa zisi doctori care nu mai prididesc sa explice “stiintific” ,de la amvoane ,creationismul, veganismul si chiar apocalipticismul…Macar slujitorii bisericesti au scuza ignorantei si a interesului de serviciu. (banutzu’ ,cum ai zice tu), dar acesti asa zisi intelectuali de ce si au tradat statutul si menirea?…
  Asta ar fi ,pentru mine, o tema de dezbatut si lamurit.

 8. taranprost0 says:

  „prin nastere sunt si ‘ raman’ un om credincios”,”eternitatii si vesniciei „,”aspecte etice,morale si de integritate ” …??? Asa de tare s-a democratizat clubul atat de select altadata al oamenilor de stiinta ?

 9. taranprost0 says:

  Este cineva in dezacord cu declaratiile drepturilor omului emise de domnul doctor ? Sa condamnam public ,raspicat si holocaustul ,cenzura ?

 10. taranprost0 says:

  Mai am vazut pe meleagurile astea un om de stiinta.Aiuritoare meandre ale gandirii si exprimarii .Cititi cu atentie primul paragraf al domnului doctor si teolog si lamuriti-ma si pe mine de unde a plecat si unde a ajuns .

 11. taranprost0 says:

  Domnul doctor,va mai ramane un pas mare de facut.Ati iesit din curtea bisericii,prin luciditate si,cred,lecturi bune din punct de vedere ideologic. Stiu ca o sa doara din nou – iesiti si din punct de vedere profesional.

 12. Mihail Cureteu says:

  PROFESIUNEA DE NECREDINTA … a unei persoane in deriva , care , mai devreme sau mai tarziu , va naufragia !

 13. Sorin Săndulache says:

  Ai dreptate! A fost cosmetizat stângaci, deși are subiect și predicat, nici mie nu-mi place! Fii îngăduitor cu robul tău!

 14. mariusandy says:

  Greu lucru toleranta…

  Libertatea este un principiu perisabil si mereu in mare pericol. Iar oamenii liberi sunt cei mai pedepsiti… iar oamenii liberi in gandire sunt cei mai primejdiosi…

  ati intrat pe lista scurta…

  Nu uitati ca pentru mine fiecare luare de cuvant a D Vs , de atitudine, a insemnat o provocare si o frumoasa surpriza. Nu uit cum eram „obligat” sa merg la dictionar dupa fiecare cuvantare.

  Respect, stima, admiratie si mai ales multa sanatate…

 15. Ianis says:

  Lista scurtă a cui, Marius?

 16. taranprost0 says:

  „om impacat cu nelinistile sale”. .As vrea sa o fi spus eu…

 17. taranprost0 says:

  Domnul Cureteu sta la spartura ! „Incremenit in proiect ” ! Si acest imobilism dat de incapacitatea de autochestionare sigur ca este considerat fidelitate,loialitate,stabilitate,constanta …Fericiti oamenii cu certitudini !

 18. Sorin Săndulache says:

  Mihail Cureteu. Tentația irezistibilă a profetismului, chiar și culturală, dezvăluie trăsături paranoice ale personalității. Așa că, oricât ar părea de amuzant, fie că i se împlinește, fie că nu i se împlinește profeția, nu-l văd bine pe “profet”.

 19. Mihail Cureteu says:

  Reteta perfecta pentru dezastru : fara busola , fara ancora , cu tulburari de vedere , impreuna cu un eu personal hipertrofiat !

 20. polihronu says:

  „fara busola , fara ancora , cu tulburari de vedere , impreuna cu un eu personal hipertrofiat”

  Fara idei fixe, fara lanturi, cu ochii inchisi (ca asa se vede cel mai bine) si cu un tu impersonal cit lumea, caruia ii spunem aproximativ ‘realitate’.

 21. Adyt says:

  Tot respectul și admirația din partea unui anonim (chiar dacă am fost membri în aceași comunitate în urmă cu vreo 28 de ani)!!
  „”dar mai semnificativ, voi citi mult, cât îmi va permite mintea și memoria””
  Domnule doctor, cum adică, dvs. om intelectual, ați scris articole prin curier și alte reviste……și mai aveți de citit???????
  Mi se pare că dați dovadă de o „aroganță” de nedescris, așa ceva, depășește imaginația! Atât dvs cât și noi, cei care mai comentăm p-aici, cunoaștem o mare gloată de oameni foarte „umili”, exagerat de „modești” și care reprezintă elita cunoașterii dom’le, ei știu totul, ei au citit doar ce este important și ei cred doar ce se merită! Bineînțeles, mare parte al acestei mulțimi „alese”, au frecvent probleme cu gramatica, dar în rest……..lor li s-a dat să cunoască toate tainele și toată știința!
  Ce vor spune toți aceștia, săracul frate Sorin, n-a citit omul destul ceea ce trebuia să citească, ceea ce era mai important…… și uite cum i-a sucit mintea stănică la bătrânețe!!!

 22. Mihail Cureteu says:

  Este un hazard sa testezi realitatea cu ochii inchisi ( ” ca asa se vede cel mai bine ” ) . Heiii , dar cine vrea sa-ncerce , poate s-o faca . Libera alegere este asigurata ( ca si consecintele ) !

 23. „ati intrat pe lista scurta…”

  Cineva tocmai a intrat pe o lista foarte lunga…

  Pacientul (pe canapea): „PROFESIUNEA DE NECREDINTA …

  Doctorul noteaza: „Tentație irezistibilă a profetismului… trăsături paranoice ale personalității”.

 24. Crestinul care il urmeaza pe Isus pana la capat ajunge la Cruce, adica la noaptea pierderii certitudinilor copilaresti („Eli, Eli…”). Ce urmeaza este o profesiune de credinta lucida si o reinvestire morala (Invierea), mai aproape de ateism decat de credinta traditionala. Ateul este mai aproape de Imparatie decat crestinul traditional, pentru ca CT nu si-a urmat Maestrul pana la capat.

 25. Este un hazard sa testezi realitatea cu ochii inchisi ( ” ca asa se vede cel mai bine ” ) . Heiii , dar cine vrea sa-ncerce , poate s-o faca . Libera alegere este asigurata ( ca si consecintele ) !

  Nu e vprba de a atesta ci de a intelege. Neouro-science ti-ar putea explica mai bine dar pana atunci iti spun cum inteleg eu. Ochiul transforma o mica parte din spectrul electromagnetic – cat e necesar pentru supravietuire – intr-un impuls electro-chimic care este transmis unui grup de neuroni care construiesc un model al realitatii adaptat la nevoile noastre de supravietuire. Ca sa vezi lucrurile asa cum sunt ai nevoie sa inchizi ochii si sa construiesti un model logico-matematic al realitatii pe care apoi nu il testezi cu ochii ci cu aparate in laborator sau predictii matematice la scara macro-cosmosului, cum au facut Kepler, Newton, Einstein, Hawking.

  Asa am ajuns sa „vedem” atomul, quarcul, celula, germenii, ADN-ul. „Vedem” prin microscopul electronic pentru ca am inchis ochii si am calculat lungimea de unda a electronului si efectul foto-electric. „Vedem” exoplanete pentru ca inchidem ochii si calculam o functie a legilor lui Newton si a relatiei intre spectrul luminii si compozitia atmosferei. GPS-urile noastre functioneaza pentru ca Einstein a inchis ochii si a vazut ca timpul trece cu o fractiune infima mai incet pe pamant decat pe orbita satelitului. Avem energie termo-nucleara pentru ca Einstein a inchis ochii si a vazut E=MC^2.

  Ai invatat la scoala ca Pi=3,14………….. A masurat cineva cu sfoara, ca in Regi 7, sau a calculat o functie infinitezimala? Deja Arhimede a intuit calculus si ne-a oferit valoarea lui Pi pentru ca Euclid a descoperit geometria cu ochii inchisi. Grecii (leopardul sau tapul, ce fiara or fii) au inteles ca trebuie sa inchizi ochii pentru ca te mint, dar noi gandim inca primitiv pentru ca credem ca Pi se masoara cu ochii si sfoara, pentru ca suntem fundamentalisti.

 26. Apropos, am scris candva o carte la nivelul clasei a X-a in care am incercat sa ii fac pe pocaiti sa inteleaga istoria modelului stiintific al lumii in context teologic crestin si s-au intors sa ma rupa dupa ce au calcat in picioare margaritarele (nu ale mele, ale lui Galileo, Kepler, Newton, Einstein, Darwin). Parca chiar Isus a spus ceva despre asta.

 27. Mihail Cureteu says:

  Excelenta pledoarie pentru ce se poate realiza cu ochii inchisi ! Oare ateul , daca este mai aproape de Imparatie , o vede cu ochii deschisi ? Intreb si eu pentru un prieten !

 28. lampadaru says:

  @taranprost0 cateodata le zici atat de bine de parca ai fo profesor la Vanderbilt.

 29. polihronu says:

  Oare Isus, cind spunea “imparatia e in(tre) voi”, tinea ochii deschisi?

 30. „Insa ochiu-nchis afara inlauntru se desteapta.” (Scrisoarea III)

 31. mariusandy says:

  Edi, Ianis,

  „lista scurta” este lista celor mai cautati „indivizi” care pun in pericol „siguranta” si „linistea” societatii,

  Este o expresie care arata ca a intrat ca obiectiv principal in colimatorul „serviciilor de securitate”

  Fratii au lista lor de proscrisi…

  Erezia este pacatul de neiertat …

  Doctorul este una din ultimele si marele dezamagiri…

  Inchizitia isi va incepe activitatea de eradicare a ereziei…

 32. ge2oana says:

  Zic si eu….
  Asa, impersonal, ca sa nu se zica ca……

  Securitatea tip SDA, se bazeaza si fuctioneaza, pe :

  1. Barfa
  2.Presupuneri made in paranoia,dar cu aere de descoperiri dumnezeiesti
  3.SDA fiind un circuit inchis, cei fara valoare cauta ca, macar aici sa fie si ei „cineva”
  4. Muuuuuult pupat in cur decidentii, administratia, clerul, tot ce tine de ideologie&finante
  5.Tupeu,mult tupeu
  6. Lipsa crasa de cunostinte juridice despre CUM si in CE fel functioneza SDA
  7.Iluzia de protectie divina fata de orisice fel de magarie facuta la adapostul SDA si pt cauza SDA
  8.Si nu in ultimul rand, recompense si beneficii pt cei care fac ca sa mearga „jucarica” asta

  Remediu !?

  Simplu, cei afectati pot face apel la justitie pe cale de consecinta.
  Adica pot chema sa dea explicatii pt ceea ce fac si consecinte,pe cei care li se pare lor cum ca societatea functioneza dupa „convingerile ” , ideologia si etc,etc,etc au invatat ei la SDA.

  Ehhhh, si atunci sa vezi caldura dracului…..

  Va mai amintiti de politista aceea din USA care, ma rog, au zis „stalpii” ca nu stiu ce ……ca ,incompatibilitate, ca …..cum !?
  Femeia s-a simtit lezata si a actionat legal.
  Rezultatul !?
  Din zecimea Domnului, SDA a platit despagubiri, si plus rusinea juridica ,si plus scuzele de rigoare….

  Aaaahhh, sa nu uit, astia din serviciul secret SDA, is niste amatori si visatori intru ale ceea ce este de fapt,informatie si securitate.

  Copii mici, mucoshi !

 33. ge2oana says:

  Oare de ce am senzatia de un….deja vu dupa ce am scris mai inainte !?

 34. polihronu says:

  Pentru ca ai citit (ex)adventist de Romania unde, printre altele, am documentat un episod din glorioasa istorie a disfunctionalei familii adventiste.

 35. polihronu says:

  Un articol bun care rezuma parte din motivele esecului istoricismului adventist. De extins si la istoricismul interpretarilor mesianice ale Noului Testament cu privire la texte din Tanakh.

 36. polihronu says:

  Despre cum si-o ia Yahweh peste bot zi de zi (si despre fenomene emergente; si despre cum orice idiot crede in incalzirea globala cind se uita la meteo).

 37. Sorin Săndulache says:

  Dacă mă gândesc bine, principalul obiectiv implicit al acestui articol, pe care doresc să-l fac explicit, este protestul împotriva comitetelor de complianță și intenția de a introduce semnătura de adeziune docilă pentru deservenți, administratori și comunicatori. Este picătura care umple paharul fundamentalismului, reînvie instituționalismul inchizitorial.

 38. Mihail Cureteu says:

  Heiii … dar ce avem noi aici ? Se simte deja mirosul ” metalic ” al sangelui in aer ( miros pe care Dracula il gasea irezistibil ) . Nervul olfactiv va fi solicitat , sa caute victima , sau mai multe .. de ce nu un Comitet , la cel mai inalt nivel ! Si din nou se va repeta , din gura in gura , zicala : PESTELE DE LA CAP … , cu conotatia de ” profetism ” … Ti-am spus eu ?

 39. Cureteule, brodezi confuz pe o temă delirantă… Fii, te rog, mai constructiv! Sau ăsta e năravul vostru: Miere și Fiere!

 40. ge2oana says:

  Poli,
  Poti sa ma crezi ca abia ieri m-am uitat pe blogul tau !?
  Dar, is bleaga rau, n.am gasit referinta aia de care zici ca as fi citit-o eu.
  Oricum, nu-i nimic, gand la gand cu bucurie ….

  Cat despre peste , cap, comitet si aia cu „ti-am spus eu”, valeuuu mama, asta e singurul argument !!??

  Din putina stiinta de care dispun, nu membrii se „dau” la sefi, sefii cauta sa-i controleze si sa-i futa pe membrii, cu familiile lor cu tot, daca se poate.

  Pai ce, familia mea n-are experienta asta !?

  Miere si fiere !?

  Nu, doar barfa, mishto, manipulare.
  Tipic SDA.

 41. daimonel says:

  Iluzia delimitarii unui spatiu cultural/religios exclusiv este tentanta si veche de cand lumea…Atunci cand cei care incearca s o puna in practica ,pretind ca detin Adevarul Absolut consecintele sunt devastatoare pentru aderenti-alienare sociala,izolare, delir de persecutie…Orwel in toata regula!
  Cei care ati cunoscut familii de “credinciosi” care au luat prea in serios mesajele apocaliptice, intelegeti bine la ce ma refer-limitarea instructiei scolare la minimum, viata sociala exclusiv in cercul “alesilor”, provocarea de suferinte inutile ,inclusiv detentie pentru salvgardarea unor “principii”…
  Fundamentalistii azs, caci despre ei este vorba, nu mai tin cont nici macar de sfaturile EGW privitor la necesitatea unui up grade doctrinar periodic si se strofoaca sa bata in cuie idei si practici de mult apuse in lumea moderna.
  Inadins se prefac a uita obiectiunile pionierilor la tentatia si capcanele elaborarii unui Crez …
  In realitate ei ar da foc lumii intregi(si asa fac… ,in imaginatie),numai ca sa salveze lumea lor ingusta si meschina!

 42. polihronu says:

  “n-am gasit referinta aia de care zici ca as fi citit-o eu“

  Ferice de tine 🙂

 43. Mihail Cureteu says:

  Domnule Sandulache , incepi comentariul din 1 februarie 2019 cu cuvintele ” Daca ma gandesc bine … ” . Deci indirect recunosti ca ,uneori , NU gandesti bine sau gandesti pripit , sau nu vrei sa dezvalui din agenda personala . Ai dreptul sa protestezi , dupa cum ai dreptul sa te autoexilezi , din organizatia in care ai avut rolul de communicator .Bucura-te ca te-ai eliberat de toate relele , reale si imaginare din ” cloaca adventista „. Imaginezi o noua organizatie , pe baze noi , cu sau fara puncte doctrinale , cu noi membri , care nu au venit niciodata in contact cu adventistii ” decazuti ” . Este dezgustator sa racolezi membri sau fosti membri SDA , care au agenda lor personala , care prefera un razboi asimetric , folosind aruncatoarele de murdarii din dotare . Ei fac un deserviciu cauzei nobile pentru care te-ai dedicat . O ultima nedumerire … Ai fost un bun communicator , verbal si in scris . De ce te cramponezi sa mai ramai ” pe emisie ” ? Retrage-te , la timp si onorabil , continuand sa ramai ” pe receptie ” , si lasa emisia . Intr-un alt articol dezvalui ca vrei sa mergi inainte . Incotro ? In ce directie ? Ma tem ca vrei sa mergi inainte … pentruca inainte era mai bine !

 44. ge2oana says:

  Ba´ lache de gara….
  Ia-te deeeeeeee mana cu T……
  Si du-te dracului si tu si el…

  retrage-te cu, cu ai tai, lache….
  voi NU aveti ce sa spuneti
  doar mancati kkt
  desigur, pe bani

  la puscarie cu voi…
  sa-l citez pe …A3

  golani pusi pe futut, trait bine si dat in cap la altii….

  CE !?
  Asa e !

 45. ge2oana says:

  In rat , ca la porci !!

 46. ge2oana says:

  ce noroc am cu c(G)lock 19 al meu….

  golani fara rusine…..

  aiiii, mama Ta, Doamne……

 47. taranprost0 says:

  ge2oana – Iti recomand sa-ti pastrezi sfanta indignare pentru cauze mai bune.Cureteu asta e la locul lui;corpul social lupta contra intrusilor la fel de bine ca cel biologic.Dorinta de f…..a pastorilor se intalneste fericit nu nevoia de a fi sodomizat ideologic a membrilor,asa ca ,vorba latinului „Cui prodest ?”

 48. ge2oana says:

  bleah….

  care…protest!?

  nene, nimini nu poate zice nhica,
  asa-i facut sistemu´, tu sa taci, ca doi bani nu faci…

  doar daca ai …parale, bani , euroi, dolarei , esti shineva care poa´ sa misshte decizii, planuri si rezolutii, poloitica la nivel sus -pus…
  haide bre, she dracu´, ori nu stim noi !?

  la astia sus-pusi , sa le dau drept in gura
  cu lejea,legea, adica…
  pidireast bleth

 49. Mihail Cureteu says:

  Bun venit pe site-ul Oxigen 2.net . Va informam ca ” tratamentul ” cu limbaj suburban este periodic asigurat si deocamdata gratis . ” Lejeritatea gurii ” este de dorit !

 50. Sorin Săndulache says:

  Făra aere de superioritate, ne putem strădui să păstrăm standarde de comunicare coerente, utile și civilizate. Sunt un optimist incorigibil și cred în continuare în adevăr, bine și frumos. Încercările mele stângace de a comunica au fost scrise dintr-o suflare, din prea plin, spontane. Vă rog să-mi atribuiți doar ceea ce am afirmat și doar intențiile bune pe care le am. Nu voi folosi injurii și nu am intenții ascunse. Prețuiesc sincer pe toți semnatarii comentariilor care mi-au făcut cinstea să citească și să-mi transmită opinia lor critică sau măgulitoare. De asemenea, îl prețuiesc pe Edmond Constantinescu, administratorul acestui site. E un exemplu de comunicator, enciclopedist, deschizător de căi neumblate, face o muncă titanică, riscă mult, se mulțumește cu puțin, se consumă pentru fiecare dintre noi, e un profet incomod, un reformator cu viziune. Nu e perfect, așa cum nu e niciunul dintre noi. De dragul lui am ales să-mi spun păsul aici. Într-un fel, este un omagiu dedicat activității sale, pe care o admir! Probabil că există și o consonanță și rezonanță de idei! Și de dragul tuturor cititorilor, care sunt câteva mii.
  Teologii, preoții, pastorii au rămas cu temele nefăcute de foarte multă vreme! O presă independentă pe falia noastră de cultură spirituală, este o necesitate. Eu o respect, am nevoie de ea și mi-am adus un aport extrem de modest. Critica bisericii, administrației și culturii advente, este o nevoie stringentă și imperioasă. E posibil să continui. Nu este exclus să-mi placă! Nu sunt convins că e o plăcere vinovată!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: