Sens…

Moraliștii, oamenii religioși pun mare preț pe semnificație. Pare a fi distilatul cel mai prețios al realității și nu ne-am putea descurca în hățișul complexității fără sens, semnificație, pentru direcție, ordine, structură. 

Și este, în mare parte, adevărat. Doar că, ar trebui să investigăm puțin natura semnificației. Fonetic, ea derivă de la semn. Voi lua un exemplu simplist. Un semn de circulație. De pildă săgeata care indică curbă la dreapta. Există oarecare asemănare între semn și semnificat? În acest caz și în majoritatea cazurilor, da. Există și excepții, în care semnele sunt pur convenționale, cum este limbajul și scrierea. În acest caz, corespondența e primitivă, fiind redusă la interjecții.

Revenind la semnul de circulație pentru curbă la dreapta. Circul noaptea pe un drum necunoscut. Îmi apare semnul. În ce constă semnificația lui și unde se află ea? E o idee abstractă, convențională, a fost imaginată, învățată, este aplicată și se dovedește utilă. Ea nu se găsește decât în mintea omului. Este o convenție. Este una dintre ideile asupra cărora insită Harari. La fel ca banii, valorile, etc.

Oricât de importantă, copleșitoare, capitală, ar fi o semnificație, ea nu trebuie încărcată cu proiecții, suprasemnificată, sacralizată.

Din considerente ale conviețuirii, în grup, familie, societate, acordăm o semnificație negativă egoismului și îl definim ca păcat capital, dacă suntem oameni religioși.

Desigur, morala și spiritualitatea își au rolul lor bine stabilit, dar chiar dacă nu sunt malthusian, extremist de dreapta, neonazist, totuși nu putem ignora rata exponențială de creștere matematică, teoretică, au unei populații care se înmulțește natural, prin reproducere. Nașterea, viața, sunt indisolubil legate procesual, de moarte.

Dacă s-ar reproduce natural, nestânjenit, exponențial, într-o mie de ani, indivizii de pe cele mai întinse continente, ar trebui să stea lipiți unul de altul, în picioare. Iar în al doilea mileniu, ar alcătui un munte Babel care ar atinge cerul, ar umple universul și ar continua să crească cu viteza luminii…

Privind cu atenție în natură, constatăm că există mecanisme de limitare a acestei creșteri, care acționează, fie că ne place sau nu, și asta face viața posibilă.

Urâm agresivitatea, violența, dar acceptăm senini lanțul trofic. Există deja legi de protecție a animalelor, fiind favorizate pet-urile – dar ele nu se aplică pe teritoriul abatoarelor și în farfuriile noastre. Cât suntem de ipocriți!

Teologia evaluează eronat domeniul instinctiv, diabolizându-l, ignorând că aici se află secretul supraviețuirii – e adevărat – în forme dintre cele mai contraintuitive.

Și, atunci, cum rămâne cu adagio: ´Plata păcatului este moartea´? Cu “Marea Luptă?” Cu “Pomul Cunoștinței?”

Despre Sorin Săndulache
Senior Neurolog, PhD antropologie medicală, licențiat în teologie protestantă, master în psihoterapie. Tânăr pensionar!

24 Responses to Sens…

  1. Amaranthine Sophia says:

    „Dacă s-ar reproduce natural, nestânjenit, exponențial, într-o mie de ani, indivizii de pe cele mai întinse continente, ar trebui să stea lipiți unul de altul, în picioare” si s-ar numi perioada de „strâmtorare”. :))

  2. daimonel says:

    “Cât de ipocriți suntem?”
    Ipocrizia este doar o parte din explicația refuzului fundamentaliștilor de a privi Realitatea drept in fata. Ipocrizia este apanajul celor care înțeleg realitatea dar prefera sa joace pe cartea prefăcătoriei din comoditate sau interese meschine.
    La ipocrizie se adauga multă ignoranta, alături de comoditate in rutina, lene intelectuala, ambiții și vanități desarte, presiunea sufocanta a cercului familial/social și ,in final ,ghetto ul ,construit la unii, de câteva generații .
    Cine iși imaginează ca “trezirea” va fi spontana sau inevitabila se inseala…pentru ca ”războiul va dura pana la sfârșit și împreuna cu el și pustiirile”.
    Sfârșitul ,se pare ,se amâna sine die !!!
    Dar ,pana una alta ,avem parte doar de pustiiri…

  3. Ianis says:

    Daca tot s-a vorbit de semiotica, fac si eu un gest altruist (sic) si anunt ca a aparut serialul The Name of the Rose (2019), facut dupa cartea lui Eco.

  4. Se pare ca religia este totemizarea smenelor de circulatie 🙂

    Punctul pe I, mai ales in contextul in care ultima lecti(un)e SDSb a adus o contribuție istorică la domeniul de expertiză al autorului acestui articol: când copilul începe să folosească pronumele personale eu. mie. al meu, se vede natura căzută în toată gravitatea ei.

    Cum ramâne cu pomul cunostintei? O alegorie pentru marea lupta intre natura selectata darwinian si suprastructura semnelor de circulatie construită pe această bază. ”Inter faeces et urinam nascimur”. Ne nastem intre urina si fecale. (Augustin). Educația calvinistă (vezi SDSb, studiul 7) încearcă să suprime nu doar această bază dar și dezvoltarea normală a eului din ea.

  5. Tot ca altruism, si cartea lui George Dumitru/Martin Luther ”Dumnezeu Nu Este o Carte”.

  6. Edi Constantinescu,

    Cum pot gasi cartea dlui George Dumitru ”Dumnezeu nu este o carte” ?

  7. Am oferit un link.

  8. Edi Constantinescu,

    Vroiam sa stiu daca cartea e bine documentata dpdv academic. Adica e ceva riguros sau pur si simplu exprimarea unor frustrari ? E important daca tot am de gand sa o cumpar si ma intereseaza parerea dvs.

  9. ge2oana says:

    Nu citi dupa parerea lui Edi, chiair daca o fi buna.

    O carte e o carte, chiar daca te certi cu ea, ea zice la fel.

    Aici e mirajul cititului,sa nu fii de acord, dar cartea sa zica ceea ce vrea ea.

    Ale dracului carti…….

  10. ge2oana says:

    Ca tot vine Shabatul…

  11. Am cumparat cartea si am inceput s-o citesc. Mi se pare bine scrisa pentru inceput.

  12. Îl cunoaștem deja pe autor ca Martin Luther. Reset your religion. Omul a fost mereu un analist atent si s-a documentat bine. Cartea acopera un spectru larg de la religie comparata la hermeneutica si relatia stiinta-religie, toate foarte bine documentate si gandite.

  13. ge2oana says:

    Deci, e buna…

    Luteheer, enjoy……

  14. ge2oana says:

    Mit gern.

  15. ge2oana says:

    AAAA,

    Si daca, cumva, neoropsihiatria zice ca , ktkt, , e nasol la analiza !?
    Pai… cum facem cu lobu frontal !?
    EHHEEEHHEE

  16. ge2oana says:

    Ne KKMAM pe el !?

  17. ge2oana says:

    Aaaa

    Stai asa,

    E doar dopamina……

    EHEHEHEEE

  18. ge2oana says:

    Sau ce!?
    NU va place !?

  19. Citește-o ge, nu te grăbii, că nu sunt eu care hotăresc dacă o carte e bună sau rea.

  20. polihronu says:

    Ca bine zice: „The right to life, in this case, is literally, physically, inside the bounds of liberty, i.e. within a woman’s body.”

  21. Andrew Sullivan zice bine de fel. M-a impresionat mai mult ce a spus despre Warren. Dacă ia problema avortului din mâna judiciarului și o bagă în legislativ, a dat peste cap conspirația cu numirile pentru Curtea Supremă. Warren is trumping the trump-card.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: