Papa Francis între nevoia națională de tătuc și colecția de potcoave de la cai apocaliptici morți

Nicolae Iorga ne spune cum sultanul, înțelegând el că supușii creștini din Balcani au nevoie de un tătuc de credință ortodoxă, a hotărât să instaleze în raiaua de la Dunăre o mică curte bizantină cu domni de (pretinsă) viță paleologă și, ca semn de bună credință, a interzis chiar construirea de geamii în raiaua binecuvântată (să moară ungurii). Istoricul mare se simte mulțumit în general de evoluția spirituală a românilor în această perioadă, când sultanul turc și domnul grec și-au apărat cu nuiaua copii de sminteala apuseană.

Timpurile s-au schimbat de mai multe ori, și, cum bine spune cronicarul, românul nu este niciodată deasupra lor. Ceva nu se schimbă. Întrebarea lui Mircea în sens invers: ce-a voit acel popor? – întreabă Apusul. Răspunsul este același ca pe vremea sultanului. Poporul vrea un tătuc.

Mai mulți intelectuali cu sau fără sutană, începând din perioada interbelică, renăscuți cu o nuanță de roșu în perioada ceaușistă, și la mare trecere astăzi pe la diverse înalte porți și divanuri, ne spun că românii sunt verzi, nu roșii, albaștrii, sau (doamne ferește) R.O.G.V.A.I.V. Au rădăcină de stejar în pământ , sângele daco-roman, și legea strămoșească, nu în contracte sociale și constituții efemere. Din această rădăcină se nasc lideri naturali, voievozi sau conducători, salvatori de neam, I-O în hrisoave domnești sau, mai simplu, ”io”, la interviuri TV.

Astfel de înclinații stârnesc de obicei îngrijorarea Europei, care a experimentat cu tătucul în regimuri fasciste de inspirație catolică (astăzi tentația fascistă este mai puternică în Islam, Ortodoxie, și Neo-Protestantism). Însă europenii știu ce știa și sultanul, (sau țarul roșu), că orice ”io” cu veleități de I-O este gata să sărute papucul, cizma, sau pantoful lustruit, la orice înaltă poartă, Istanbul, Moscova, sau Brusseells.

De aceea, europenii, pentru care Papa este doar un muzeu ambulant, l-au trimis zilele acestea în România să le ofere românilor un tătuc care să îi învețe să iubească homosexualul (în Domnul), țiganul, și imigrantul. Ca orice copil cuminte și ascultător, românul preferă autoritatea părintească argumentului rațional venit de la intelectuali suspecți de conspirația Illuminati.

Sultanul știa mai bine. Pentru mulți credincioși papa este el însuși suspect de Illuminati, marxism cultural, și alte erezii satanice. Ortodocși si neo-protestanți s-au unit ca cei doi câini ai lui Burebista împotriva lupului în haine de miel. Și, bineînțeles, diverși amici mai vechi, dovedesc zilele acestea că, într-adevăr, creierul omului devine după o anumită vârstă un cimitir de cai morți și potcoave ruginite, reciclate în meme FB de isnpirație walterveithiană/davidgatesiană.

Poporul vrea tătuc, dar un tătuc balcanic, așa cum bine a înțeles sultanul. Tătucul balcanic își bate soția din dragoste, își înjură copii de mamă, și îi lasă în grija Maicii Domnului când le e foame. Francis a sărit prea repede la ultima parte pentru gustul național.

Cât privește potcoavele de la cai morți, se vând bine.

12 Responses to Papa Francis între nevoia națională de tătuc și colecția de potcoave de la cai apocaliptici morți

 1. taranprost0 says:

  Intr-adevar,capacitatea romanilor de a-si cauta tutori este constanta de-a lungul veacurilor , si mereu surprinzatoare. Cu toata apetenta lor de a-si delega libertatile religioase si politice ,gasesti inca in Romania curaj fizic,spirit de aventura in afaceri si in viata in general, si ,mai presus de toate,curajul de a fi generos. Mai sunt oameni liberi,originali,nestriviti de spiritul capitalismului sau de frica de ziua de maine.Occidentul,ptr mine ,e o mare plictiseala,mediocritatea ma sufoca.

 2. Poți spune același lucru despre fosta RDG și toată lumea post-comunistă. Nu că ași avea nostalgia comunismului, dar, accidental, a stimulat o anumită libertate de gândire. Un motiv este că un minim de asigurare a nevoilor de bază de către stat a împiedicat mercantilizarea excesivă a vieții, cum ai remarcat. Al doilea mi se pare că este inaptitudinea amuzantă a comuniștilor la inginerie socială. Americanii, dimpotrivă, s-au deovedit experți.

  Comuniștii au avortat omul nou. Apusul l-a născut, alăptat, înțărcat, și crescut la maturitate.

 3. alterego1968 says:

  Papa Francisc negociaza ca noi toti intre „Dragostea pentru putere” si „Puterea Dragostei”
  „La acelasi sir de patimi….”

 4. Poate Domnul l-a chemat să facă prison ministry în US. Cine stie câti onisimi vor fi salvati si botezati sub dus.

 5. Nu alterego, îmi pare rău să te dezamăgesc, dar dragostea nu joacă nci un rol. Papa a venit să negocieze între populsim si centru.

 6. ge2oana says:

  Da!?
  I-auzi vorbe…

 7. ge2oana says:

  Adica papa asta, troglodit si emancipat, adica kkt !?
  Mai baieti, ce dracu ….

 8. ge2oana says:

  Nici o DOMENICA, nici o lege ala SDA care sa zica ca SDA e dracu`, adica chiar nimica !?
  Pai, si din ce traieste AZS/SDA in contextul vizitei lu ´ al prea/ rea fericitul papa !?

 9. ge2oana says:

  I.O zic ca tre sa mai dati ceva, mai frehh ca break noutati……

  AAAA

  S.o fi kkt, pishat , al papa in RO !?
  Sau o fi tinut post !?

  Ca la SDA….

 10. ge2oana says:

  Injurati.ma…..

 11. polihronu says:

  Prietene…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: