Marele Psiholog face terapie

Un comentariu al lui Geoana la subsolul ultimului articol ridică problema pastorului psiholog.

În limitele teologice ale discuţiei noastre, răspunsul trebuie căutat în hristologia Marelui Medic. Galileanul care făcea vindecări miraculoase si acte de exorcism în Palestina primului secol este reinventat ca director al sanatoriului de la Battle-Creek şi coordonator al programului de reformă sanitară. Fenomenul semnalat de Geoana reprezintă doar extinderea domeniului Marelui Medic în psihologie. Isus nu mai scoate demoni. Face terapie.

Conceptul de reformă sanitară a apărut în America în contextul intersecţiei între biologie şi politică în lumea modernă. Fenomenul este descris sub numele de biopolitics . Biopolitica reprezintă politica de control a vieţii biologice de către Putere, prin Putere înţelegând orice formă de control a individului, seculară sau religioasă.

Când spun Putere, nu fac diferenţa între o putere benignă şi una rea. Orice putere urmăreşte un singur lucru: mai multă putere. Limitele sunt puse doar de rezistenţa individului sau a comunităţii.

Cele două ramuri ale ştiinţei medicale în care Puterea are un interes special sunt medicina sexuală-reproductivă şi psihiatria/psihologia.

Exemplul cel mai recent, în domeniul sexual-reproductiv, este efortul lui Trump, în alianţă cu regimuri autoritare/corupte din lumea a treia, islamice sau creştine, de a sucii mâinile Naţiunilor Unite pentru a elimina noţiunea de drepturi reproductive ale femeii sau dreptul la educaţie sexuală, independent de supraveghere patriarhal-clericală, a fetelor. Un alt aspect, răstălmăcit ca islamofobie de stupiditatea liberală, sunt restricţiile asupra refugiaţilor din ţări fundamentaliste. The ban nu este îndreptat împotriva islamiştilor  ci împotriva apostaţilor care fug de pedeapsa capitală şi a femeilor car fug de căsătorii forţate şi sclavie sexuală.

Reforma sanitară, ca concept bisericesc, este un caz particular de biopolitică, adică un instrument de control. Începând de la Un Apel Solemn, controlul sexualităţii a fost central în reforma sanitară. Pâinea Graham şi evitarea stimulentelor au fost propuse ca mijloc de control al patimilor animalice. Cine controlează sexul controlează mintea.

Este un drum cu două sensuri. America datorează lui Kellog circumcizia quasi mandatorie a băieţilor şi mutilarea genitală a fetelor suspecte de practicarea viciului ascuns. Îi datorează, de asemenea, epidemia de obezitate a americanilor îndopaţi cu kellogs si suc de portocale.

Domeniul cheie îl reprezintă ştiinţele minţii. Dilema clasică era dacă cineva trebuie să fie internat sau deţinut politic. Mai nou, este dacă o celebritate trebuie distrusă pentru o indiscreţie incorectă politic sau să meargă la terapie. Însă, sub apă, pândesc monştrii mult mai mari.

Ideea este să iei mintea omului şi să-i dai altă minte care să facă din el cetăţeanul ideal. Prima parte este mai uşor de realizat decât a doua. Fenomenul spargerii şi reinventării de sine a fost descris în literatura seculară şi religioasă dar ce se poate controla din afară este doar spargerea. Poţi să-l spargi pe om dar nu poţi să-l faci din nou. Cazul lui Ted Kaczynski este relevant. Un matematician de geniu, supus la experimente psihologice de complexul militar-industrial, Kaczynski a fost spart dar s-a reinventat independent şi a ieşit altceva decât ar fi vrut autorii experimentului. Din celula în care îşi va petrece restul vieţii, Kaczynski continuă să publice cărţi subversive dar în nici un caz stupide. Unde dai şi unde crapă.

Soluţia este, se pare, să spargi mintea pe jumătate şi să o laşi să funcţioneze cu cealaltă jumătate. Un fel de lobotomie.

Marele Medic a aflat numai recent de psihologie, dar, când a aflat, a îmbrăţişat-o cu entuziasm. Metanoia simulată şi controlată în evanghelizări şi redeșteptări publice a fost practicată cu succes în America, dar nu mai funcționează. Mintea devine imună la stimulul repetat.  Biserica are nevoie să apeleze la ingineria științifica a minții. Marele Medic devine Marele Psiholog.

5 Responses to Marele Psiholog face terapie

 1. Reinholz Nik says:

  Crearea omului nou de către om,este visul oricărui regim totalitar din toate timpurile. Indiferent dacă regimul este unul teocratic sau laic are acelaș scop.Controlul minții umane.
  Domnule Eduard,credeți că ar fi totuși posibilă existența omului nou, care să aibă principiile lui Isus Hristos ca sursă a transformării sale?

 2. Cred că omul se poate reinventa ca individ si ca comunitate, mai precis ştiu, pentru că istoria este o continuă reinventare a omului. Asta mă face optimist. Însă omul nou, ca inginerie socială sau manipulare religioasă, nu este posibil. Spălarea de creier este posibilă dar întotdeauna cineva se trezeşte şi începe să-i trezească şi pe ceilalţi. Agenţia cu trei litere a făcut experienţe de spargere si reconstrucţie a minţii în acelaşi timp şi loc când tineri AZS au „ales” să fie cobai „voluntari” de arme biologice în operaţia halate albe. Rezultatul a fost că poţi sparge mintea omului (halate albe fiind deja o dovadă) dar nu poti să o remodelezi. Omul ori rămâne spart, ori se repară singur, şi nu te iartă (cazul Kaczynski).

 3. Reinholz Nik says:

  Domnule Edmond,
  E foarte important ,cel puțin pentru mine să știu dacă principiile enunțate de Isus Hristos ar putea fi folosite ca manipulare religioase.Sper că nu.Sunt prea profunde ,benefice și frumoase ca să poată acționa vreodată în vreun fel negativ,gen spălare de creier?

 4. Sorin Săndulache says:

  Mulțumesc! Edi. Apropo de psihic. Probabil o latură paranoidă a personalității mele mă face să cred uneori că marii autori îmi exprimă cele mai intime gânduri. Controlul stilului de viață, prin crearea stereotipiilor este o cale sigură de control al omului și mulțimilor. Chiar dacă sunt dăunătoare! Ex carența de vit B12. Sau exagerate. Sau inexacte. V, de asemenea placebo și miracolele, opoziția natural / supranatural, Sagan, 1996.

 5. alterego1968 says:

  „Domnule Edmond,
  E foarte important ,cel puțin pentru mine să știu dacă principiile enunțate de Isus Hristos ar putea fi folosite ca manipulare religioasa.Sper că nu.Sunt prea profunde ,benefice și frumoase ca să poată acționa vreodată în vreun fel negativ,gen spălare de creier?”

  Trebuie sa recunosc ca sunt nedumerit.
  Pe de-o parte vedeti invatatura lui Hristos profunda, frumoasa, benefica pe de alta aveti nevoie de confirmarea lui Edi ca lucrurile stau asa. Asta ma face sa va pun doua intrebari la care va rog sa meditati.
  Prima: Cine anume din dvs. vede Invatatura in felul descris?
  A doua: Cine are nevoie de confirmare?

  Cand veti avea clar raspuns….se cheama ca ati facut un pas mare!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: