Heidegger pentru marțieni

32 Responses to Heidegger pentru marțieni

 1. Amaranthine Sophia says:

  Șeful de la NASA ar trebui sa spună adevărul și apoi sa lase să cadă cerul. Parcă e un popă, nu un om de știință. Dar șeful are stăpânii lui care sunt interesați de ideologie, nu de adevăr.

 2. Interesant ca le-a trebuit 6 ani sa ne spuna despre acele emisii corelate de metan si oxigen.

  Levin, de la echipa Viking, vede aceiasi problema. Te gandesti la argumentul bisericii impotriva lui Galileo: stim ca este asa dar ar fi iresponsabil sa lasam lumea sa afle.

  Daca undeva in univers viata a gasit alta cale decat la noi dispar unele absoluturi.

 3. Edi Constantinescu,

  daca s-ar descoperi viata microbiala extraterestra as fi primul entuziasmat. Dar din cate citesc intr-un articol de pe scientific american, savantii sunt sceptici si spun ca asemenea fenomene se pot datora si cauzelor geologice, fizice. Eu mi-as dori sa se gaseasca o confirmare cat mai curand fiindca ar fi o provocare pentru gandirea umana. Dar imi puteti da un articol, un link ceva, catre o sursa mai autorizata? Chiar ma pasioneaza subiectul.

 4. Amaranthine Sophia says:

  Dacă stai în America, te poți abona la jurnale științifice, acele „papers”.

 5. Este un scepticism metodologic.

  If we someday find such traces, one of the mantras of science is that extraordinary claims require extraordinary evidence. In the case of life on Mars, JPL’s Allwood says that this means that “every single biological hypothesis you can come up with” is going to have to be ruled out before it is accepted. No ifs, buts, or maybes. Evidence of life on Mars will need absolute proof.https://cosmosmagazine.com/space/is-there-life-on-mars-let-s-assess-the-evidence

  Din cate inteleg, nu exista deocamdata o explicatie minerala pentru fenomenul metan & oxigen.

  On Earth, having oxygen and methane together is regarded as a biosignature, since they tend to destroy each other unless they are being continuously produced and fluxed into the atmosphere at relatively high rates. Because of this, the two gases are said to be in a state of thermodynamic disequilibrium… However, our research strengthens the argument that methane and oxygen together, or methane and ozone together, are still strong signatures of life. We tried really, really hard to make false-positive signals for life, and we did find some, but only for oxygen, ozone, or methane by themselves. https://earthsky.org/space/oxygen-methane-mystery-mars-curiosity-rover

  1CH4 + 2O2 = CO2 + H2O de unde desechilibrul termodynamic. Numai viata este anti-entropica.

  NASA scoate greu banii de la Congres care are alte prioritati financiare (vezi circul cu Trump) si se fereste de afirmatii hazardate. Din experienta proprie, l-am intrebat pe un astrobiolog de la NASA, care bause doua sau trei pahare, acum cativa ani, la noaptea membrilor, si mi-a raspuns ca este convins 100% de viata pe Marte insa ca nimeni nu vrea sa faca o afirmatie hazardata inainte de a exista toate dovezile.

 6. Ai acces la toate pe internet.

 7. Amaranthine Sophia says:

  Parțial și doar „abstract”, altfel costa mult.

 8. Reinholz Nik says:

  Molecule organice s-au găsit și în praful nebuloaselor,cărămizile vieții sunt destul de răspândite în univers.Nu ar trebui să sperie pe nimeni faptul că vom descoperi în cele din urmă viață în afara planetei noastre.Ar trebui să ne sperie dificultatea sau chiar incapacitatea omului de a-și găsi un sens, în acest univers indiferent la soarta noastră ca specie și ca indivizi.

 9. Aurel Ionica says:

  Edmond Constantinescu says:
  Din experienta proprie, l-am intrebat pe un astrobiolog de la NASA, care bause doua sau trei pahare, acum cativa ani, la noaptea membrilor, …

  Ai putea fi mai explicit, “la nopatea membrilor” cui? Pe unde mai esti “membru” si cu ce membri mai stai la pahare, iar cind tu ai auzit informatia respectiva, la al citelea pahar erai?

 10. Amaranthine Sophia says:

  Nu cred ca exista un sens și suntem liberi sa ne dam noi unul. Nihilismul e necesar, e un prag care duce ori la prăbușire ori la ceva de substanță. Odată ce ai întrat în faza asta, nu te mai poți droga cu nimic. Nihilismul e o suferință necesară. Nu știu ce zice filozofia nihilista dar am autoobservatii. Sufăr de un nihilism cu sens. Sensul e sa i supraviețuiesc și sa vad dacă e ceva după aceasta etapa. Sensul asta apare rar, ca iluzia unui stele neînsemnate într-o noapte cu nori groși, altfel, mă întreb de ce nu lasă Sisif bolovanul să-l strivească.

 11. Amaranthine Sophia says:

  Faptul ca nu este o explicație minerală, e o dovada implicită a originii biologice a fenomenului. O evidență extraordinară trebuie să fie o dovada explicit biologică sau direct biologică. Ce mi se pare interesant e că ne apropiem cu pași mărunți de marea descoperire. Întâi o urma vagă, niște materie organică simplă, apoi mai complexă, după aia o dovada mai convingătoare și tot asa, din aproape în aproape. Parcă au un scenariu inspirat de evoluția însăși. Sunt sigur ca întâi o sa găsească ceva protocelular, apoi unicelulare și ulterior pluricelular. În istorie descoperirile sau făcut mai haotic, când apropiindu-se treptat de subiect, când făcând o mare descoperire pe neașteptate sau din greșeală, arzând multe „etape”.

 12. Amaranthine Sophia says:

  Am vrut sa zic ca, chiar dacă vor avea toate dovezile, până nu o sa aibă o celula, fosila sau vie, pe care sa o măsoare, nu vor zice nimic. Asta presupunând că sunt de bună credință.

 13. Amaranthine Sophia says:

  Un sens, altul decât unul dat de noi, e de fapt un program, un stăpân care a hotărât pt tine ce și cum. Nevoia de sens apare la cei care au fost crescuți în paradigma dumnezeului creator în sensul de olar care modelează lutul. În celelalte doua mari paradigme, cea în care noi suntem visul lui Dumnezeu și lumea e o piesa de teatru sau în care totul e un mare organism, în care noi creștem din univers ca frunza din copac, s-ar putea sa fie altfel. În celelalte cazuri, existenta și sensul sunt același lucru. În cazul olarului, lumea e rezultatul ignorantei (Dumnezeu evoluează) , necesității (nu are de ales) , disperării ( asta e greu de explicat, mi-a fost prezentata, ca să zic asa, într-un trip cu Cannabis), limitării (are limite, atâta poate sau atâta se poate), nevoie egoista (a se vedea despre ființele care se creează prin practici magice. Nu are importanta dacă e real sau nu, principiul e important: un creator creează o ființă cu voința proprie dar pe care o supune voinței lui prin metoda – faci ce zic, o sai viata și mâncare din belșug, nu faci, o sa suferi și o sa ți opresc existența. Va suna cunoscut?). Varianta cu creația din dragoste nu merge. Hai sa zicem ca pe noi suferință ne face sa creștem. Da, pana la un punct, apoi te distruge. Câteva zile de tortură urmate de moarte nu te face sa crești, foametea și boala în perioada infantila nu te face mare și puternic. Dar suferință naturii? Duce la evoluție. Atunci e dragoste pentru organismele finale, dar ce faci cu cei lăsați în urma? Ce faci cu urma lăsată în timp de cadavre și suferință. Dar ca să nu fie niște cuvinte abstracte moartea și suferința, trebuie sa ne fortam sa ne uitam la videouri cu uciderii și torturi reale. O sa fie greu și o sa vă bantuie dar e necesar. Circula multe pe net. După două-trei din alea, când citim ca unei vulpi i-a întrat un spin în talpă ne ia pe șira spinării cu reacții fiziologice. Apoi sa trăim cu faptul ca trebuie sa mâncăm carne (nu o sa mai răspund la nimeni pe subiecte de vegetarianism). Dragostea pica iar varianta cu satana la fel, pt ca dacă e dragoste nu lași pe cineva sa ne rupă cu bătaia o eternitate. Varianta olarului e cea mai păguboasa ca și consecinte în filozofia de viata și, ca urmare, în decizii, pentru om și planeta. Părerea mea.

 14. La miezul noptii cand sacrificam tzapul negru…:)

  Kidding. e vorba de de Field Museum. Face un party anual pentru sponsori si abonati.

 15. Sumerienii spuneau ca omul a fost creat sa lucreze pamantul in locul zeilor si sa le dea de mancare. Voila, sensul vietii.

 16. “The sugar in DNA (2-deoxyribose) was not detected in any of the meteorites analyzed in this study,” said Danny Glavin, a co-author of the study at NASA Goddard. “This is important since there could have been a delivery bias of extraterrestrial ribose to the early Earth which is consistent with the hypothesis that RNA evolved first.”

 17. Parțial și doar „abstract”, altfel costa mult.

  Aron Schwartz a murit pentru ca a descarcat pe internet toate comunicatiile de la MIT. MIT l-a iertat dar judecatoarea pusa de Obama i-a pus in carca o gramada de „counts” cu implicatii de ani grei si interdictia de a folosii cpmputerul. Asta in timp ce criminalii white-collars care au nenorocit lumea in 2008 a luat o palma peste fund si au pastrat banii. Corporatiile pun gag orders pe cercetare, desi cei mai multi bani vin din taxe si ele fac profitul.

 18. Aurel Ionica says:

  Mersi Edi pentru clarificare, daca zici ca a fost un „party” pentru sponsorii muzeului printre care te afli si tu, m-am linistit, ca incepusem sa-mi fac griji ca pe la miezul noptii sa nu se stinga si lumina, asa cum se stie ca se face pe la ereticii astia sectanti. Si zici ca la beție oamenii astia de stiința isi mai dezleaga limba cu niste țuica si spun ce nu au voie sa spuna cind sunt treji? Or mai fi si alte „adevaruri” din astea pe care oamenii tai de stiința le stiu dar nu pot sa le spuna public pentru ca tu si sleahta ta de oxigenati nu suportați sa le auziți fara sa vi se faca negru inaintea ochilor si sa incepeti sa insultati si sa aruncati in dreapta si-n stinga cu anateme si diagnostice de boli psihice?

 19. polihronu says:

  Dixit Aiurica:

  Or mai fi si alte „adevaruri” din astea pe care oamenii tai de stiința le stiu dar nu pot sa le spuna public pentru ca tu si sleahta ta de oxigenati nu suportați sa le auziți fara sa vi se faca negru inaintea ochilor si sa incepeti sa insultati si sa aruncati in dreapta si-n stinga cu anateme si diagnostice de boli psihice?

  Raspunsul scurt e “nu”. Merita repetat doar ca aiuricianismu’ cade de unul singur, fara apel la vreun diagnostic. Si ca sesizarea patologiei psihiatrice s-a facut mereu din si cu compasiune.

  In rest, geniale ghilimele.

 20. Aurel Ionica says:

  Mersi polihroane ca m-ai linistit cu asigurarea asta ca in afara de „adevarul” pe care oamenii de stiinta i l-au dezvaluit lui Edi la un pahar de țuica deoarece nu au curajul sa-l spuna public si acum Edi il spune in gura mare, ei nu mai au nici un alt „adevar” pe care il stiu si nu au curajul sa-l spuna, ca incepusem sa-mi fac probleme cite lucruri or stii oamenii astia de stiinta si prosti ca tine habar nu au. Dar acum ca m-ai asigurat ca oamenii astia de stiinta nu mai stiu nimic altceva in afara de ce stii tu, ca daca nu se consulta cu tine, tu ii tragi de urechi, acum stau linistit. Si zici ca aiuricianismu’ cade singur? Mai, eu zic sa nu te mai culci pe urechea aia si sa iei tu problema in mina si sa-l darimi odata pentru totdeauna ca tu nu vezi ca nu cade si nu prea puteti dormi linistiti din cauza lui?

 21. polihronu says:

  Las’ ca dormi tu si visezi.

 22. anonymous says:

  Sa eliminam nihilismul? Saracul… daca o mai fi ramas ceva de el, fiind strans de gat de hedonism. Apropo, nu turma este nihilista ci cel care o paraseste.

 23. taranlogic says:

  Că când am citit mențiunea lui Edi cu privire la abțiguirea celui de la NASA am știut că Aurel Ionică se va repezi să o amendeze,că e foarte previzibil..Până și structura logică(sic) a comentariilor dumnealui e mereu aceeași – o răsturnare ” ba pe-a mă-tii” în oglindă a afirmațiilor inamicilor,adică a restului universului.

 24. Aurel Ionica says:

  taranlogic says:
  Că când am citit mențiunea lui Edi cu privire la abțiguirea celui de la NASA am știut că Aurel Ionică se va repezi să o amendeze,că e foarte previzibil

  Pai bineinteles ca ai inteles ce am sa fac deoarece ai citit lucrarea mea de doctorat si ai priceput cum este cu rationalitatea, cu patratul oponentilor si al opozitiilor, si a afirmatiilor care contin irationalitati pentru ca se contrazic. Si ai inteles ca Edi este irational cind tot elogiaza oamenii de stiinta ca ei nu pot sa spuna ce nu cred deoarece au “gindire stiintifica” ce lucreaza matematic folosind “logica” dar in acelasi timp recunoaste ca la un pahar de țuica un super-om de stiinta i-a spus ceea ce public nu ar spune si Edi nu realizeaza ca asa zis-a lui “logica” cu care se lauda atita nu-l ajuta sa spuna lucruri care nu se bat cap in cap, si pe de alta parte ai stiut si cum am sa reactionez eu deoarece ai observant ca eu sunt consecvent in ceea ce spun si cind cineva spune ceva prin care se contrazice, eu imediat sesizez irationalitatea si o expun public ca sa o vada toti si sa rida, spre furia lui Edi si a lui polihronu. Iar mata niciodata nu ai sa spui ca ai citit lucrarea mea si ai invatat din ea ceea ce nu ai gasit in nici o lucrare si probabil i-ai spune asta lui Edi doar daca ai sta cu al la niste pahare de țuica, ca doar de asta si mata esti mare admirator al oamenilor de stiinta si ai “gindire stiintifica” si “logica,” nu?

 25. polihronu says:

  „spre furia lui Edi si a lui polihronu”

  Iar visezi.

 26. Aurel Ionica says:

  Cum, visez, mai nene, cind cum arat ce timpenii spuneti, imediat explodezi? Adica taranu, dupa ce a citit lucrarea mea, a fost in stare nu numai sa observe porumbelul pe care l-a scos Edi pe gura, dar si sa anticipeze ceea ce voi spune eu, iar tu nu esti in stare nici macar sa fii constient de propriile reactii?

 27. polihronu says:

  “arat ce timpenii spuneti… explodezi”

  Doua vise. Ma bucur daca te trezesti cu erectii. Da’ nu-s decit vise.

 28. Ai multa dreptate anonymule. S-a rasturnat lumea. In vremurile mele mai bune, anii ’60 -70, hedonistul era nonconformist si oaie pierduta. Acum hedonismul si consumismul sunt mandatorii. Altfel esti suspect ca vrei sa tragi de nebun in lume. Vezi W de unspeanoua: fiti buni cetateni si mergeti la cumparaturi.

 29. anonymous says:

  Je suis Joker. 🙂

 30. Alise Fekete says:

  “Life can have meaning, but only if you choose to give it meaning” (James T. Webb)

  Recomand cartea acestui autor:
  Searching for meaning: idealism, bright minds, disillusionment and hope.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: