ISIS în Eden? Marea Luptă, Simbioză, Evoluție

Realitatea este atât de incomodă, încât e musai să inventăm niște eufemisme care s-o ascundă, să îndulcească asperitățile, să salveze aparențele, să cocoloșosească rușinea, să îmblânzească cruzimea, să atenueze adevărul. Nu, astea nu sunt minciuni, sunt doar paranteze, proteze, veșminte, scutece, obiele.

Cum crește numărul unei populații de viețuitoare, peste o anumită limită, fie că s-a născut sau nu, un anume Malthus, încep să se lupte între ele pentru resurse, până se restabilește un echilibru, sau se ajunge la extincție.

Desigur, am putea spune că ar trebui să existe un minister al uciderilor, fără menajamente al dușmanilor de moarte. Dar nu, nu e frumos, corect politic, să definești criminal, o structură publică. Cândva, când eram mai primitivi și mai sinceri, îl numeam ministerul de război. Dar războiul este una dintre cele mai mari atrocități din istoria umanității. Câtă suferință, excese împinse până la absurd, pierderi, moarte. Nu! Sună mult mai frumos: ministerul apărării!

Oamenii fac eforturi lăudabile – convenția de la Geneva – dar există o realitate declarată, numită război, în care interesele unor mase mari de oameni, sau alt fel de interese, numite, cum altfel, dacă nu – vitale – conduc la conflict armat, curte marțială, execuții în masă sau victime colaterale inocente, toate justificate. Un anumit tip de agresivitate, este numită legitimă apărare.

Și cum, agresivitatea, uciderea, războiul, sunt activități extrem de consumptive, care duc rapid la epuizare, s-a ajuns la forme sofisticate de evitare, încetare: armistițiu, pace.

Dar știți că, populații pot fi considerate și albinele, furnicile, bacteriile, virusurile, celulele. Fie ele monocelule sau multicelule, adică organisme. Monocelulare sau multicelulare.

Ba există și o sistematizare a teritoriilor. Cu autostrăzi. În sfârșit! Organele ar putea fi municipii, sistemele digestiv, respirator, circulator, excretor, ar putea fi provincii.

Fiecare celulă, dintre miliardele de celule ale organismului nostru, ar putea fi considerată un apartament, e adevărat, cam aglomerat, pentru cca 10 bacterii și mai multe virusuri, prioni, etc. Cel puțin acesta este raportul statistic. Există mai multe microorganisme pe noi și în noi, decât stele pe cer, în universul explorabil: 10 urmat de 30 de zerouri. Mai nou, se numește microbiom. Noi înșine suntem un adevărat ecosistem!

Un rău necesar, ca multe altele! Pur și simplu, n-am putea trăi fără ele. Ne aflăm într-o permanentă stare de beligeranță și armistițiu. Le numim saprofite, pe cele cât de cât amabile. Dar sunt parșive. Nu mai puțin, ca noi înșine. Ne așteapă la colț! Să facem un pas greșit! Așa am fos creați? Sau așa evoluăm?

Desigur, e un lucru comun că avem în noi înșine, un minister al apărării, cu armate ucigașe, cu arme, cum altfel – biologice – de ucidere în masă, și cea mai mare realizare și satisfacție, este atinsă când, până și cel din urmă agresor este răpus. Abia după convalescență, se reinstalează starea de sănătate. Se numește sistemul imunitar. Vă puteți imagina că a conceput și a creat Dumnezeu așa ceva?

Că nu exagerăm, stă mărturie gripa spaniolă din iarna 1918-19, iată: 101 ani, când au fost secerați între 40-50 milioane europeni, mult peste victimele primului război mondial. Ce să mai vorbim de ciumă?

Realizăm că, un război nu poate fi dus orbește. Există logistică, informații și contrainformații. Marea problemă biologică este că, apar tentative – de cele mai multe ori reușite – de lovitură de stat – cancerigenă, sau contraspionajului îi reușește câte o lovitură de maestru și inițiază ruinarea propriilor structuri, prin boli autoimune.

După jumătatea sec XIX au început să fie descoperiți microbii, după un secol, erau deja folosite antibioticele, iar azi au devenit uz comun biocinele – armele biologice țintite, teleghidate, care vor avea un succes tot mai mare în bolile infecțioase și în cancer. Cu concursul virusurilor bacteriofage.

Asta e partea luminoasă. Dar ce te faci cu sociobiologia? Cea care creditează ideea că anumite comportamente umane complexe, sunt adaptative. Adică ar fi admisă o regresie instinctivă, automată, în detrimentul culturii, civilizației, ceea ce e greu de digerat.

Extrapolând puțin teologic, cum am putea admite sau explica, fără a recurge la logica circulară sau afirmații axiomatice fără bază reală, naturală, starea de fapt a modului cum suntem alcătuiți.

Fie, acceptăm selecția naturală, adaptarea, ca procese intime, ce se petrec sub ochii noștri, și care presupun lupta pentru supraviețuire, existență, pe viață și pe moarte.

Fie, acceptăm ipoteza creaționistă a originilor edenice, perfect armonioase, lipsite de ecosisteme, lanțuri trofice, cu o altă formă de viață, inexistentă, imposibilă pe planetă și în firea lucrurilor naturale, așa cum le știm.

Dar atunci, cum explicăm războaiele naționaliste și religioase, epurarea etnică, pedepsele capitale pentru aspecte de conștiință, conduse – la porunca unui Dumnezeu – al oștirilor – bun, drept, iubitor, către niște oameni de bine, ca Iosua și Samuel?

În morala și spiritul războiului, există atâta subiectivism și tendențiozitate, încât rămâi interzis. Și cum explicăm baia de foc și sânge, apocaliptică? Modelul acesta oriental are atâta kitsch si miopie, este atât de încărcat, decadent și rococo, încât nu poate fi luat în serios.

Fie, zidurile și porțile noului Ierusalim vor fi mai impenetrabile decât cortina de fier, fie se va lucra intens la lobotomizarea noastră și nu ne vom mai aminti asfel de grozăvii, istorice, teologice, culturale sau biologice. Sunt realități istorice, legendare, doctrinale, ideologice, pe care mintea modernă, pur și simplu, nu le mai poate accepta.

Despre Sorin Săndulache
Senior Neurolog, PhD antropologie medicală, licențiat în teologie protestantă, master în psihoterapie. Tânăr pensionar!

28 Responses to ISIS în Eden? Marea Luptă, Simbioză, Evoluție

 1. ge2oana says:

  Deci,ca si o conluzie de kkt, dom´le, se pare ca lumea moare aiurea.

 2. ge2oana says:

  am dat cinci la articol

 3. ge2oana says:

  ca o proasta a satului ce sunt…..

 4. Amaranthine Sophia says:

  Dacă cândva am fost în eden și suntem de origine divină, privind istoria, suntem varză. Dacă am evoluat din primate și privim istoria și mai ales prezentul, atunci nu e rău, e chiar admirabil, cu toate lipsurile și greșelile. Deci, starea de fapt a lucrurilor e relativă la povestea prin care ne explicam devenirea.

  Durerea, raul, suferința, nu există în univers, nu există ontologic, nu sunt o consecință a ceva, nu le-a creat cineva. Sunt trăire subiectivă ca forma de răspuns la mediu, sunt doar fenomenologie. Izvorul capacităților cognitive, care e format din iritabilitate, excitabilitate simplă, senzați, etc., este și sursa durerii, a suferinței. Asta e o realitate dar e și o reducție. Nu putem ști dacă toate astea sunt specifice, obligatorii vieții, sau e doar o întâmplare ca în intamplator pe planeta noastră sunt rozătoare. Poate pe alte planete cu viață nu sunt, deci nu e o proprietate a vieții ca la un moment dat sa apară rozătoare. Astfel, dacă viața din univers nu are origine comună, e posibil ca să existe alte mecanisme de răspuns la mediu, decât durerea, suferința. Dacă panspermia e valabilă, atunci durerea este și in alta partea universului.
  Durerea pe care oamenii și-o provoacă voluntar unii altora vine din prostie, ignoranță și autoapărare dar ultima nu se pune. Asta e un alt motiv pt care inteligent design e o prostie. Pt ca designul nu e prea inteligent.

 5. Amaranthine Sophia says:

  Am auzit asta mai inainte: toți sunt filozofi, nu mai găsesc un prost cu care să pot sta de vorbă.

 6. Amaranthine Sophia says:

  Citeam articolul asta https://www.sciencealert.com/study-warns-amazon-rainforest-could-collapse-within-the-next-50-years/amp în care nu e nimic nou. Dar ma gândeam sa va zic ceva ironic. Specia cu cel mai complex creier, moare din cauza prostiei. Dacă privim cu detașare, e amuzant. Asta susține ideea ca scopul existentei e esteticul iar esența esteticului e umorul. 2,8 milioane de ani de existenta a lui Homo, trecând prin migrații, boli, glaciatiuni, foamete, ca să ajunga sa o termine asa. Vorba aia, sapiens, sapiens, da homo. E o forma foarte speciala de umor.

 7. Sorin Săndulache says:

  E o perspectivă cinică, dar înțeleaptă, care prezervă umorul.

 8. Amaranthine Sophia says:

  Colibri carnivor

 9. Amaranthine Sophia says:

  Mă , aici s-a discutat despre ce e conștiința, cum se naște, etc. Suntem o ingramadeala de celule cu același cod genetic, asta pe partea de materie. Dar ceea ce simțim fenomenologic (scuzați folosirea deasă a termenului dar recent cred ca l-am înțeles și ma ajută să-mi exprim ideile), v-ați gândit ca e iluzie, sau mai modern, virtual? Ceea ce simt când zic ‘eu’ nu există, e ceva produs de reacțiile electrochimice din creier. Deci, la un moment dat ‘eu’ nu va mai fi. Nu e nimic nou ca informatie. Dar oare am constientizat asta pe deplin? Eu când am inteles asta, fiind într-o anumita stare, eram pe podea și aveam convulsii. Dacă ma vedea cineva, suna la urgentă. Asa se vedea în exterior. În realitatea interioară simțeam ca toate celulele se strâng ca să nu se împrăștie. Toate aveau simțul autoconservarii împins la maxim. Realizarea pe neașteptate a acestei informații a declanșat reacții somatice intense. De atunci nu mai condam omul care crede ca sufletul lui după moarte va face și va drege. Înțelegerea faptului ca nu o sa mai exiști nu e ușor de dus și nu e pt toată lumea. Decât o existență disperata, mai bine o speranță iluzorie. Nu pentru mine, poate nici pentru voi. Conștiința deplina a acelui lucru a fost greu de suportat pt mine care nu țin cu dinții de existență. Atunci am zis ca las oamenii în pace cu credinta lor. E necesară pentru cei mai multi. Ce am simțit e teribil. Voi înțelegeți ca consecinta logica a ce se discuta aici, lăsând la o parte invierea, pe care nu vreau s-o contest sau sa o aprob, e că noi nu vom mai exista? Nu noi ca corp, asta e clar, ci noi care ne simțim a fi noi, acel observator care suntem atunci când orice gând și narațiune interioara se oprește. Acel sentiment de pură existenta, acela nu va mai fi. Asta, după șocul și durerea inițială din transă, aduce cu sine nu nihilismul sau depresia ci, paradoxal, o noua forma de bucurie, nicidecum endorfinica, e ceva amestecat cu compasiune și tristețe. E o poftă de a trai viata din plin, dar expresia asta dobândește alte valențe.

 10. Amaranthine Sophia says:

  Realizați ca consecința logica a ce s-a vorbit pe oxigen 2 e finalitatea noastră? Nu vreau sa neg sau sa aprob învierea, nu cunosc asta.
  Ceea ce noi numim eu, e o consecință a unei enume organizări moleculare din creier. Dacă „eu” sau constiinta de sine sau fiinta din filosofie este tensiunea dintre diferitele pulsiuni ale creierului, atunci eu nu am o existență ontologica, eu nu exist decât ca fenomen trecător, ca o ploaie torențială de vară. Ploaia ca și calitate e doar în capul nostru, e un concept. În realitate e o mișcare de molecule, aceleași din veac. Fenomenul a fost o iluzie. E ca la teatru. Oamenii implicați sunt reali dar sensul a ce fac ei pe scenă nu există decât în capul nostru.

 11. Amaranthine Sophia says:

  Ceva preluat și de marxism: o acumulare cantitativa de celule, duce la un salt calitativ. Dar acea calitate se stinge odată cu observatorul. Ea se naște ca ceva imaterial în interiorul observatorului, care la rândul lui e imaterial. Imaterial nu iseama suflet. Suflet înseamnă ceva ontologic și calitativ diferit de materie. Eu când zic imaterial, în contextul de față, zic iluzie ca cel mai aproximativ cuvânt pe care l găsesc acum.

 12. Amaranthine Sophia says:

  Ideologiile sunt programe software pe hardul Homo s.. Calitatea lor nu se găsește în ele însele ci în acțiunile rezultate de interacțiunea dintre hard și soft. Asa se ajunge ca ceva ce promite binele ajunge sa fie rău și ceva aparent rău e bine. Astfel credința într-o continuitate a eului, după desfacerea structurii corpului, duce la acțiuni negative pt fericirea și libertatea ființelor iar conștiința profundă, nu ca simpla informatie, a faptului ca nu vom mai fi NICIODATA, face ca orice ambiție, vanitate, nevoie de glorie, faima, bani și plm din astea sa devină absurde. Mai avem fiecare 10, 20, maxim 30 de ani de trăit, di care ultimii sunt o intoarcere filogenetica la stadiul de viermi, pt ca osa ne tărâm prin viață datorită neputinței bătrâneții. Are sens doar facerea de bine și trăirea vieții din plin. Beția permanenta a miracolului vieții. Luați experiența vieții ca pe drogurile intravenoase. Va fi fără dependență, va fi cu detașare. Nu va adunați comori pa pământ decât dacă viața vi le oferă fără efort (dao) dar nu va adunați comori nici în cer. Alea sunt mai de condamnat pt ca duci o viață scarboasă pe pământ încercând să-ți cumperi un loc dincolo. In ambele cazuri, trece viața pe lângă noi, ca o superba stea căzătoare, când noi dormim.

  Viața devine un amestec de bucurie, melancolie, compasiune, extaz, sacrificiu, tristețe. Dar sa nu fim naivi, dacă cineva vrea sa ne facă rău, altfel decât din culpă, sa îi rupem capul, căci moartea noastră nu va avea consecințele morții lui Isus. Va fi doar o ramurea pe care o rupi din codru. Când umblu pe păduri și ma întâlnesc cu câinii ciobanilor, îmi doresc sa nu vina în raza mea de acțiune pt ca voi fi nevoit sa ma apăr și pe bune ca ma va durea sa le fac rău. Dar nu sunt proști și mereu toată lumea scapă onorabil și fără vărsare de sânge. Cu oamenii e mai greu. Prin asta vreau sa zic ca consecințele realizării acestor lucruri nu ne face o frunză purtată de vânt cum vrea organul lui, nici nu ne devitalizeaza.

 13. Amaranthine Sophia says:

  Știți de ce scriem noi aici chestii fiecare după capacități? Pt. cunoastere, adevăr și alte cuvinte, bla-bla. Da, și asta, dar adevărul e doar un pretext ca oamenii să-și vorbească de drag. De drag scriem noi aici. E o biserica fără ierarhie, fără doctrină. Dacă iese și niște adevăr din afacere, e o consecință pozitiva colaterala.

 14. Amaranthine Sophia says:

  Strict biologic vorbind, șansa omului e o nouă neotenie. ‘Dacă nu va veți întoarce sa fiți ca niște copii…’ citez aproximativ. Nu mistic, nu psihologic ci biologic, la nivel de fenotip.

 15. Sorin Săndulache says:

  AS
  Are sens doar facerea de bine și trăirea vieții din plin. Beția permanenta a miracolului vieții. Luați experiența vieții ca pe drogurile intravenoase. Va fi fără dependență, va fi cu detașare.
  Mulțumesc! Pt dezvăluire! Gândim oarecum similar! Într-adevăr, ne izbim de mister, de propriile limite și creăm, fantazăm, ni se rupe inima de noi înșine! Nu ne întreabă nimeni dacă vrem să fim concepuți, să ne naștem, să cunoaștem, să simțim, să suferim, să ne îmbătăm de fericire, să murim! Obișnuiesc să le spun pacienților anxioși existențial, deprimați, decrepiți, că moartea este cel mai frumos și înălțător moment al vieții! Nu trebuie să adaug că drumul până acolo e mizerabil! O știu prea bine!
  Și totuși, dacă m-ar întreba cineva: Cunoscând viața, cu bucuriile, mizeriile și misterele ei, ai vrea să te mai naști încă odată? Răspunsul meu categoric, din străfundul rărunchilor, este: DA!

 16. Amaranthine Sophia says:

  Din ce am observat, credința în suflet duce la nihilismul sau tendința de a acumula în viata asta iar realizarea propriului sfârșit aduce o calitate aparte a vieții, o detașare fără negare, un altruism fără accente patologice. Nihilismul se naște din cunoașterea filozofica a sfârșitului, absurdului, nonsensulul. Vindecarea vine prin trăirea somatică a informației, când la proces nu participa doar creierul ci fiecare celula reacționează ca stres la o amenințare.

 17. taranlogic says:

  AS – „trăirea somatică a informației….ci fiecare celulă reacționează ca stres la o amenințare”.Ești de belea,dom’le ! Nichita Stănescu,întâlnindu-se cu Țuțea ,îi spune nevesti-sii -” Uite,fă,omul-idee,nu ca noi !”

 18. Amaranthine Sophia says:

  Nu am înțeles.

 19. Amaranthine Sophia says:

  Intuiesc o ironie, dar nu m-am prins. 🙂

 20. taranlogic says:

  AS – Nu e nici o ironie.Țuțea ar fi un tip aparte de personificare a ideii, deși nu în genul sugerat de tine,de ” trăire somatică a informației „. M-a distrat și impresionat în același timp neortodoxele tale metode de cunoaștere.

 21. taranlogic says:

  „m-au” .Mai greșesc și zeii.

 22. Amaranthine Sophia says:

  Dacă sunt și eficiente, rămâne de văzut. Limitarea e ca nu știu cât se aplică la restul lumii. Eu sunt un birou de naturalist anteLinnaeus. E interesant dar nu e cunoașterea care a dus lumea înainte. Pt acea cunoaștere e nevoie de o minte pe care nu o posed. Dar caut obiectul pierdut acolo unde e lumina, nu unde l-am pierdut.
  Există cunoașterea prin rațiune, logică și studiu intens, sistematic și cunoaștere prin trăirea directa a prezentului imediat, interior și exterior. Concret, te duci în pădure de ex. sau într un loc care-ți modifică fregventa undelor din creier, pe care le ai când ești la serviciu. Dai jos haina culturii în care înoți. As zice sa lași la o parte și ce ai învățat, da nu ar fi un sfat din experiența, eu neinvatand multe din carti, pot pleca ușor de la premisa ca nu știu nimic. Stai cu mintea goală în fata existentei și nu ți-e rușine de goliciunea ei. Apoi te întrebi ce sunt toate astea, cum de e posibil sa existe ceva mai degrabă decât sa nu existe nimic, de ce e contraintuitiv sa existe, ceea ce vad e real sau vis. Astfel te adâncești într-un alt mod de percepere și prelucrare a datelor. Natura nu mai e biologie, geologie, chimie, e o prezența. Mai e cineva cu tine. Apar sincronicitati ca gândul despre veverițe sa fie urmat de apariția uneia. Interogarea astfel a existenței devine un koan pt ca bruma de cunoaștere cu care ai pornit, s-a evaporat sub razele soarelui, apoi urmează indescriptibilul.
  Natura a lasat o consolare și un surogat de cunoaștere pt sapiensii obișnuiți. Dar voi mergeți pe drumul vostru, căci aveți bucurii noetice pe care eu abia le-am zărit având temporar mintea pe steroizi.

 23. Amaranthine Sophia says:

  Mai greșea și Zeus ținta și își nimerea propriul templu. Dar ce greșește zeul, repară muritorii.

 24. Sorin Săndulache says:

  15.03.2020
  Număr morți în lume între 1 ianuarie 2020 – 10 martie 2020:
  3.310 – coronavirus
  85.925 – gripa sezonieră
  884.152 – fumat
  442.355 – alcool
  238.749 – accidente trafic
  7.516.249 – avorturi.

  Sursa: Worldometer
  Urma un comentariu conspiraționist…
  .
  Sunt de-acord cu consecințele isterice, dar ele sunt spontane și necontrolabile. Nimeni nu construiește scenarii. Face parte din mersul natural al lucrurilor. Dacă chinezii au folosit oportunitatea de a transforma o tragedie într-o ocazie, cinste lor. Acest mesaj ține seama doar de statistici, dar e o realitate că nu avem anticorpi pentru un virus nou. Că bronșiolita, pneumonia și detresa respiratorie a omorât inclusiv oameni tineri, sănătoși. Sper să trecem cu bine și prin asta și prin ce va urma! Treceam ieri prin Herăstrău și am constatat ce se întâmplă în fiecare sezon rece, când este secat lacul. Zeci de mii de scoici cât farfuria mor. Câte moluște, broaște, bacterii, virusuri? Mii, milioane de miliarde. Ce e viața și moartea? Un ciclu, un proces. Pescărușii și cormoranii profită, ciorile iau notițe. În fiecare primăvară, ciclul se reia! Dramatizăm, ne isterizăm. Suntem sensibili la informație! Poate că virușii informaționali fac mai mult rău decât virusurile biologice. Prețul minții manipulabile!

 25. Inteleg ca problema din punctul de vedere al medicilor este numarul limitat de ventilatoare si personal disponibil pentru cazurile de pneumonie. Publicul intelege ca este vorba despre cadavre rasturnate cu buldozerul si vina o au agentiile de news care capitalizeaza imagini senzationale pentru a tine publicul alert la reclame.

  Teoriile conspirative fac mai mult $$$ decat un expert care te plictiseste cu stiinta.

 26. P.S. De acord cu cifrele pana la chestia cu avorturile. Daca bag si pilula sau condomul ajung la miliarde.

 27. GgVerb says:

  Oxigen 2 e năucitor. Îmi lăsați sentimentul grupului strâns în jurul focului seara când treaba s-a încheiat și stelele răsar. Pfuaah! Ce stele, ia te uită ce de sateliți!
  Cristos a înviat!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: