Fundația

21 Responses to Fundația

 1. Alise Fekete says:

  Bernard Shaw: The reasonable man adapts himself to the world: the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.

 2. taranlogic says:

  În genul ăsta de afirmații,Bernard Shaw are un singur concurent veritabil,”compatriotul” său – Chesterton.

 3. taranlogic says:

  Apreciez încă o dată că,cu toate că ne propuneți să practicăm neîncrederea în guvernanți( „Toți vă vor binele.Nu vi-l lăsați luat.”Stanislav Lec ),să avem o atitudine vigilentă,nu cădeți în cinism.Mai ales minunatul nostru popor consideră cinismul în politică pârghia universală a relațiilor umane,ca și cum proasta calibrare a intențiilor celorlalți ar fi amendabilă intelectual doar când păcătuiește prin naivitate.

 4. But actually—as I first discovered in the early 1980s—this kind of intrinsic, spontaneous generation of complexity turns out to be completely ubiquitous among simple rules and simple programs.

  Un lucru e clar: argumentul reduntant cu legea II a termodinamicii pica. Trebuie sa pricep si eu ce e cu Wolfram language pana se termina carantina. OTOH, aceiasi gnenerare de complexitate spontana o ai plecand de la prima molecula care se reproduce cu erori de copiere. Si sunt miile de retele computationale care lucreaza la decodarea drumului acestei molecule pna la viata prezenta. Covid 19 este doar ultimul miracol, nu degeaba este coroana creatiei. Btw, noul Cosmos trebuie vazut.

 5. polihronu says:

  „retele computationale”

  Yep – discutam aici cindva pe marginea cartii lui Andreas Wagner din 2014. Da’ uite ca sint altii care incearca sa modeleze insasi structura universului pe aceleasi principii.

  „noul Cosmos”

  Ditto.

 6. O alta greseala este sa pui pe seama tehnolgiei ceea ce este doar consecinta economiei neoliberale. Internetul ste cea mai mare imputernicire a individului dar este confiscata de capital. Intr-o economie care nu este bazata pe profit Gates si Zugerberg nu ar exista. H sapiens of al countries unite.

 7. „Unreasonable” standing for rational. „Reasonable” means stupid sheep.

 8. taranlogic says:

  Cred că,așa cum spune Harari,dacă faci o predicție,influențezi viitorul.Așa că dacă voci ascultate cum e a lui creează un curent de opinie avertizând de pericolele colaborârii dintre companiile gigantice de social media și guverne,se poate crea o masă criticâ ce ar fi capabilă să ia atitudine.Așa cum omenirea a găsit soluții până acum,și de acum încolo mișcarea browniană socială va echilibra balanța.Omul va supraviețui,mai mult ,va învinge.

 9. dysangeliumm says:

  Edi chiar asa grav e la voi?

 10. Sorin Săndulache says:

  Poate că există acolo sus și totuși, pe pământ, cineva care ține seama și de pusul vulgului. Dacă mai există așa ceva.
  Bun, extorcare informațională și manipulare prin social media. Eșecul democrației! Vede cineva, în sfârșit, posibilitatea unei reforme digitale ca mijloc transparent de conducere și administrare a societății, națiunii și lumii, printr-un hiperprogram tehnocratic de bune practici, transparent, care să furnizeze soluții digitale problemelor complexe de leadership, iar administratorii, politicienii, societatea civilă și cetățenii să le voteze? Este oare, doar o altă utopie?

 11. dysangeliumm says:

  Vede cineva, în sfârșit, posibilitatea unei reforme digitale ca mijloc transparent de conducere și administrare a societății,

  exista deja, se numeste open government. Tarile nordice o aplica cu mare succes.

 12. dysangeliumm says:

 13. Alise Fekete says:

  ”stupid sheep”

  Si nu numai.

 14. Nu chiar asa rau. Problema este, cum arata si articolul, economia ultracapitalista si cultura de credit/consum dar Trump s-a repliat destul de rapid (cu nelipsitele gafe) pe o economie de alocatii. O alta problema este Sudul. Din cauza soarelui virusul se raspandeste mai incet si asta i-a incurajat pe redneci sa creada ca e doar un scam. California si NY vor intra in viteza rapid dar biblebeltul va fi lovit de domnul in toamna si are in general economie mai slaba. Statele din Midwest sunt lovite economic mai rau si rednecii fac demonstratii aprobate in mod iresponsabil de Trump pe Twitter. Redneecii se tem ca e un scam sa li se ia armele.

  Partea buna este ca noul razboi civil incepe sa castige acum impotriva rednecilor din cauza pretului platit pentru prostia lor si daca vor pune mana pe gun cum ameninta o vor lua in barba. Aici in Chicago lumea circula liber desi e carantina dar respecta distanta sociala si poarta masti. Din cauza carantinei avem mai putine impuscaturi sambata seara dar cifra e compensata de Covid 19.

 15. Nu e o utopie pentru ca va fi o lupta intre ideologii open source si closed source. Insa reforma digitala mi se pare inevitabila.

 16. Marx ii scria lui Lincoln ca destinul libertatii in toata lumea se hotareste in razboiul civil american. Cred ca istoria asta se repeta acum. US are inca un potential urias dar este impartita intr-un nou razboi civil de a carui soarta depinde viitorul omenirii.

 17. GgVerb says:

  Blockchain și Ethereum. Uber și

 18. GgVerb says:

  Airbnb… Sory

 19. „Blockchain și Ethereum…” Yes sir. Doamne fereste de „Google Senate” sau „Microsoft Congress”.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: