Eliberare
17 mai 2020 45 comentarii
Scrisoare deschisă
Sandulache Sorin Mihai, născut la 12 martie 1952 în Grigoreni, Bacău, domiciliat în Snagov, Ilfov, declar următoarele:
În urma unui proces profund și îndelungat de transformări interioare, meditație și decizie în cunoștință de cauză, conștient și echilibrat, constat că întreaga mea experiență religioasă aparține trecutului: am fost, dar nu mai sunt un om religios.
Am devenit un om al naturii și culturii, un cetățean al lumii. Consider, cu onestitate și loialitate că trebuie să acord maximă atenție existentei, realității, semenilor mei, și nu imaginarului, legendelor, miturilor – nu mai mult decât reprezintă acestea ca fenomen cultural.
Că am obligația sacră să disting între real și fantasmă. Detest orice ipocrizie, ignoranța crasă, marasmul obscur al oricărui tip de instituție religioasă.
Nu reneg frumusețea și măreția trecutului meu religios, concretizat mai ales, în lupta împotriva statului totalitar. Păstrez multe dintre stereotipiile însușite în timpul apartenenței mele la viața de creștin adventist, dar nu mai sunt un om religios, am alte convingeri – cele ale unui om de știință, dedicat adevărului, atât cât poate fi recunoscut în timpul vieții mele.
Nu agreez recursul la autoritate, motivarea prin vinovăție, supralicitarea anxietății existențiale – frica de suferință și moarte, manipularea, condiționarea și presiunea de grup, ghetoizarea sectantă, efectul camerei de ecou, persuasiunea fals binevoitoare.
Acord în continuare o importantă majoră spiritualității personale, umanității și culturii, antropologiei, preocupărilor metafizice, psihologice, istoriei și psihosociologiei religiei, dar nu mai sunt un om religios.
Nu țin neapărat ca această delimitare sa aibă consecințe administrative sau să dea naștere la polemici. Consider acest aspect – cel administrativ – nesemnificativ și indiferent.
Consider că nimeni și nici omul, în general, nu are răspuns la toate întrebările fundamentale, ca deși, cunoașterea va înregistra un progres continuu, totuși multă vreme, vom rămâne fără răspunsuri certe la multe dintre întrebările noastre. Asta trebuie să ne determine să fim modești, toleranți și înțelegători.
Cred că gestul meu trebuie înțeles ca un recurs la transparență și onestitate.
Va multumesc!
Pustia va sta bine. Aici, alaturi de tapul pentru Azazel (poreclit si Isus), reinventam cerul.
Ai devenit Profet! Limbajul oracular, ca orice exprimare a brandului tău, te prinde de minune! Zăresc, dar disting cu dificultate! De tină sunt sătul! Mulțumesc pentru primire! Nu mă băga în seamă!
„Ai devenit Profet!”
Defect profesional 😉
Cei mai multi din semenii nostri nu pot accepta/intelege ca unii dintre noi ne mai schimbam ideile si convingerile de-a lungul vietii. Ei raman „incremeniti in proiect” (Despre limita, G. Liiceanu). Recent, am fost contactat de o cunostinta mai veche, sa ma interbe daca am devenit ateu. La reactia mea de nedumerire, mi-a spus ca a vazut comentariile mele pe Oxigen2, un blog de atei (sic) …
Unii au doar obsesia etichetei, dar le lipsește eticheta!
Nu stiu exact ce intelegeti prin „religios”. Daca inseamna apartenența la o comunitate religioasa si participarea la biserica si anumite ritualuri, nu văd nicio incompatibilitate intre a fi religios si spiritual (in sensul de la finalul pamfletului) in acelasi timp. Isus a reusit sa fie si religios (in sensul definit mai sus) si spiritual. In plus, mi se pare ca din paradigma dvs lipsește elementul comunitar (poate greșesc). Ce rost au valorile daca nu sunt impartasite cu alții, inclusiv cu cei care au minte mao puțina si nu vor face niciodata stiinta si cultura. Isus a venit si pentru saraci …
Si O2 e o comunitate 🙂
„Si O2 e o comunitate”
Da, dar e virtuala (a vorbit dl doctor de demonii din virtual). Mai bine un strop real decat un potop ireal. Stiintific vorbind, polihronu nu există.
Stiintific vorbind, nici R Jorg nu exista. Si totusi imparte aceeasi arca de irealitate cu polihronu.
Nu lipsește. Elementul comunitar. Profesional, văd zilnic 20-30 semeni ai mei. Sunt un tip deschis, sociabil. Am spus și în text: ‘trebuie să acord maximă atenție existentei, realității, semenilor mei’. Mulțumesc!
„Nu lipsește. Elementul comunitar. Profesional, văd zilnic 20-30 semeni ai mei.”
E si asta o comunitate. Nu fara valoare. Dar se schimba mereu. Isus a preferat ambele comunități (de conjunctura si cea fixă).
Vorbiți-mi despre Isus! L-ați cunoscut! Și eu! Și încă Îl iubesc! Dar întrebările mele au crescut exponențial pe parcursul unei jumătăți de veac! Sunt sigur că mă aprobă! Unii pacienți continuă să vină și după douăzeci de ani. Cu familia și cunoscuții cunoscuților. Și apoi, trăiesc în mijlocul oamenilor! Soția este opusul meu și refuză să meargă la restaurant, la piață, fiindcă sunt exuberant. Scuze pt digresiune.
Exuberanța dv.,pe care am întrezărit-o,e ceea ce îmi place cel mai mult la dv.
Felicitari dl Săndulache, onestitatea nu poate fi compatibila cu religia. In cateva paragrafe ați delimitat foarte clar si explicit ce inseamna sa fii OM religios si OM natural. Or asta nu se poate explica de la pupitrele amvoanelor de o sigla/culoare sau alta.
Multumesc pentru acest manifesto ce aduce lumina, speranta si o alternativa la ceva ce are data de expirare depasit.
Pentru că e cea mai frumoasă expresie a expansiunii sufletești.Numai că în cadrul sectei calviniste cu pricina provoacă ,în cel mai bun caz,o ridicare de umeri.
Mulțumesc!
Mulțumesc!
Sunt cuvinte foarte frumoase și idei generoase, Domnule Stelian! Vă Mulțumesc!
Spre deosebire de capii bisericii care nu au fost niciodata religiosi.
http://www.contributors.ro/cultura/elogiu-ingerului-meu-pazitor/?fbclid=IwAR3rVJGSCVNva1jyK_czc7x6NccjSOrGm_q2N_CW5d2fVDUrzPB7YSLqghg
Apropo de elogiul facut de Liiceanu „ingerului meu pazitor”, cred ca am mai spus-o aici: am trait adesea cu senzatia ca am nu unul, ci doi ingeri cu specialisme precise – unul pentru bibliografie, celalalt pentru prietenii esentiale. Ateismul nu m-a lipsit de niciunul dintre ei.
Frumos text!
Cred că sunt puțini oameni care-l înțeleg, fiindcă trebuie trăit, simțit, ca să fie înțeles. Este o stare de grație. O favoare nemeritată!
Pe care o accepți cu naivitate copilărească și recunoștință.
Are Har.
Mulțumesc! Mult! Bogdane!
…
Dumnezeu nu seamnă cu nicio biserică! Zicea o femeie sărmană din Tulcea cu NDE (near death exp) – moarte clinică. Poate că există un Dumnezeu, în mod egal indiferent la religie sau ateism, fiindcă alta este esența – să fii cuprins de inocență, naivitate și recunoștință! Și să faci din asta un stil de viață!
Cateva ganduri in marginea Declaratiei…
1.Un protest fata de confiscarea Misterului Ultim de catre teologi.
2.O eliberare de dogmatism si sectarism ideologic.
3.O iesire din starea de minorat a unui intelectual crestin!
4.Un up grade conceptual la nivelul secolului XXI !
5.O fereastra ,o gura de aer ,spre Modernitate ,pentru tineri!
6.Un exemplu ,destul de izolat, pentru intelectualii romani ortodocsisti !
7.E victoria intr un razboi cu sine ,nu cu altii !
8.E o palma pe obrazul asa zisilor intelectuali crestini inhamati la carul anacronismului religios!
9.O dovada ca analiza critica a mostenirii religioase este posibila si benefica!
10.Un triumf al spiritului ,al luciditatii si al curajului impotriva carnii,a confuziei si a lasitatii !
Curajoase gânduri! Și profunde! Mulțumesc!
Domnu´ doctor,
Nu toti au finetea, rabdarea, felul de exprimare,oarecum diplomatia/abilitatea/tactul dvs….
Eu ,datorita temperamentului (caracterul e cu totul altceva….) ,n-am stiut sa gestionez realitatea SDA.
Zic SDA si nu AZS doar, pt ca realitatea asta nu e doar locala.
M-am suparat, am facut scandal, am vrut sa fac RAU legal, asa…ca sa doara,
Hmmm, idioata stupida, proasta/naiva cu asteptari de intelegere si bun simt de la niste oameni ne-buni de nimic, de absolut nimic.
Rezultat !!??
Cum era de asteptat, frustrare, neputinta, resemnare, furie din nou si….tot asa.
Mai pe romaneste, in timp ce pe mine ma durea mintea si maruntaiele, pe aia de la care asteptam (justificat…) raspunsuri, dom´le, nu-i durea nici in cur, nimic !!
Deci, pt mine, o cauza pierduta, eforturi /sacrificii/timp total de degeaba, investitie falimentara.
Culmea, niciodata nu am cerut si asteptat NIMIC.
Doar am crezut ca oamenii-s oameni si nu draci.
Am crezut prost pt ca sunt o proasta/naiva iremediabila, inca mai apreciez omenia si ma distruge lipsa ei.
Domnu´´ doctor, ma bucur ca nu aveti regrete , ca aveti o alta intelegere a realitatii, ca nu v-ati „daramat” in SDA, ca v-ati redefinit realitatea….in fine , ca sunteti bine !
Chiar ma bucur !
Cum ziceam la inceput, nu toti au(am avut…) avut norocul asta !
Nu sunt cinica , zic doar ce simt si gandesc, deci….scuze cu anticipatie.
Ca si o concluzie….
„Pana la Dumnezeu, sfintii iti scot dintii”.
Oana, tu ești un giuvaer foarte valoros, în curs de șlefuire. Ești un talent real! M-ai trecut prin toate stările sufletești, de la mânie, furie, lacrimi și indignare, speranță și resemnare, până când, am izbucnit într-o cascadă de râs zgomotos și sănătos, la ultima propoziție! Artistă! Mulțumesc!
Trebuie repetat pentru ca nimeni nu a spus-o pana acum. Ortodocsismul, nu Ortodoxia, multumesc pentru nuanta. In contextul actual este cu atat mai important pentru ca romanii inca penduleaza intre Europa si
BizantMoscova. Apoi este ideologia neo-conservatoare raspandita printre neo-protestantii romani care duce tot la Kremlin via Casa Alba. Am mai spus-o si o repet, Sorin nu face altceva decat sa mearga mai departe pe drumul deschis de inaintasii tarani care erau mai europeni decat intelectualii reactionari in stil Bizant dupa Bizant. Asa cum Niculae Moromete ramane fiul lui Ilie si de aceea este exclus din partid.Observ ca lumea de pe aici ia lucrurile in serios. As inmuia nitel situatia, cu o butada ce e vestita mai ales in mediile academice care se ocupa de sanatatea mintala: se spune ca cei nu se inteleg cu ei insisi devin psihologi, cei ce nu se inteleg cu ceilalti devin sociologi, iar cei ce nu se inteleg nici cu unii, nici cu altii devin antropologi.
Revin la domnul doctor si optiunea sa. Din putinele mele interactiuni cu el, n-am cazut nici in vreo admiratie greu de stins, dar nici in vreo repulsie de moment. De fiecare data, fiecare din noi raminea cu cite ceva bun din povesteala comuna.
Din ce stiu, intreaga experienta religioasa la care ati renuntat, domnule doctor, se refera la cea instrumentata de biserica adventista. Consider ca ati fi avut citeva beneficii in plan personal, in urma dezlipirii adezivului religios, daca ati fi subinclus in scrisoare si desprinderea explicita de biserica adventista. Altfel, riscati ca si apostolul Petru in noaptea din gradina – la o scara absolut terestra – sa minimalizati/ignorati sau sa negati o relatie de foarte lunga durata cu niste oameni, cu niste reguli si experimente care, sigur v-au imbogatit sufleteste. Sau nu :). Doar constat. E ca si cum un om ar spune ca femeile nu mai prezinta interes pentru el de miine si ca alege cealalta varianta, cu baietii – dupa 50 de ani de relatie, indiferent cum a fost acolo, merita sa admita in fata lumii ca, pe linga marea schimbare, a petrecut atita spatiu si timp la un loc cu acea femeie. In noua dvs. formula, va doresc s-aveti biletul de drum mereu platit.
Edi, mi-ai umplut inima de bucurie. Întâi, pentru că înțelegi românește! Apoi, pentru că subliniezi adevăruri atât de evidente, încât nu e suficient să le evidențiem permanent. Dar, mai ales, pentru că m-ai citit atât de bine! După cincizeci de ani, cel mai arzător vis al meu a fost să redevin țăran! Și a vrut Dumnezeu! Mulțumesc! O viață întreagă am trăit între oameni și nu sunt sigur dacă am devenit cu adevărat Om! Acum, trăiesc tot mai mult în natură, printre plante și este aproape o certitudine că voi deveni o legumă… 🤩 😂
Sorin, am avut privilegiul sa discut cu batrani, veterani decorati din primul razboi si intemeietori de religie noua cand s-au intors acasa. Ce m-a fascinat la ei era scepticismul morometean fata de ce spune orice guvern si orice biserica dupa experienta razboiului. Asa ca oamenii au luat-o de la capat cu Biblia ca alta carte nu aveau, s-au contrazis cu popa si au vorbit jandarmului despre constitutie, lucru nemaiauzit in satele romanesti. Asta in timp ce un Nicolae Iorga cerea legi impotriva lor. Acesti tarani au fost pentru mine mai mari decat
marelelungul Iorga. Fii si nepotii lor s-au intors la spiritul de turma si la starea de negandire si astazi avem aceleasi probleme cu ei pe care le-au avut bunicii nostri cu popa si jandarmul.Iar cei care nu se inteleg cu Dumnezeu devin teologi.
In privinta „desprinderii explicite” problema este mai complexa. Vorbim nu doar despre o relatie umana ci despre o teologia totalista care vorbeste in numele „adevarului” si te invata ca orice prejudecata anterioara aderarii la biserica trebuie examinata. Aspectul total merge pana aolo incat pastorul considera ca are dreptul sa dea lectii omului de stiinta. Nu poti pleca spunand doar „ne-am simtit bine, ramanem cu amintirile frumoase”. Biserica are obligatia sa te asculte cand duci problema adevarului pana la capat sau sa isi recunoasca dublul standard.
Folosind comparatia cu sotia, trebuie sa ai o conversatie inainte de a decide daca pleci sau ramai.
„Asa ca oamenii au luat-o de la capat cu Biblia ca alta carte nu aveau, s-au contrazis cu popa si au vorbit jandarmului despre constitutie, lucru nemaiauzit in satele romanesti. Asta in timp ce un Nicolae Iorga cerea legi impotriva lor.”
Asta ii povesteam si eu unui amic de aici, de pe meridianul zero – cum ca acum un secol sa te pocaiesti era civilizator, in timp ce acum e intoarcere in ev mediu.
Edi
Aha! În sfârșit, lumina! De la capătul tunelului! Voi continua să sap! Cât trăiesc. Că nu mă plictisesc.
Eugen Dumbravă
Se vede stofa psihologului!
Ai întru totul dreptate! Dar ca să mă dibuiești mai bine trebuia, fie să fim apropiați, fie să fi citit toate postările mele. Repet și adaug: istoric, psihologic, relațional, prin obiceiuri și stereotipii, voi continua să rămân adventist toată viața! Cum aș putea altfel? Să mă reneg pe mine însumi! Prietenii, colegii, rudele? Ce aș deveni? Un dezrădăcinat, un autist? Nu resping decât o filosofie, o ideologie, un sistem de practici și control care conduce la separare, izolare, claustrare, negare a realității și adevărurilor dovedite, evidente, la obscurantism și pitrocire a aceleiași tocănițe schematice și irelevante, anacronice, de aproape două sute de ani!
„Cel ce gandeste singur si scormone lumina…”
Forța poveștii care unește oameni și-i obligă la înfrânare. Povestea care ne-a purtat ultimii 2000 de ani.
Asta rămâne !
„Oana,tu ești un giuvaer foarte valoros,în curs de șlefuire .” De mult am simțit eu condescendența… Oana,te rog,nu te șlefui,că mă tem că nu m-ai mai emoționa cum ai făcut-o până acum !
Omul echilibrat,cu scârba zilnică dozată,domesticit , care rămâne în sistem ca să-l schimbe,neștiind care pe care schimbă….Cum vă mai miros de la distanță -stâlpii,burghezii întru Dumnezeu !…Era un banc pe vremea dictaturii,vacile erau ca și cărțile în bibliotecă – când scoteai una ,cădeau toate. Așa sunteți,vă sprijiniți unul pe altul ; respectabilitatea socială de grup,asta-i valoarea supremă.
Nu toti au maracinele in singe ca noi 😉 In plus, eu cel putin sint cu o generatie mai tinar decit Edi sau Sorin – am trecut Marea Rosie nu tocmai de unul singur, ci impreuna cu copiii lor 🙂
ge2oana e fiica legitimă a lui Cioran,idolul meu din tinerețe -” Dacă aș vrea să scap de diletantism,m-aș specializa în urlet „.Sau înjurătură.Restul e politică.
Se numește citirea gândurilor. Dar tu le verbalizezi, în stilul Oanei. Reușești destul de bine, dar nu sună convingător. Sunteți doi? Țărani. Sau m-am îmbătat eu? Că prea sunteți diferiți de la o zi la alta! Cred totuși, că între mine și Oana există o chimie specială. Mi-a făcut un cadou deosebit! Îi Mulțumesc!
SS – Eu,unul (sic) ,după priceperea mea la oameni,în urma postărilor dv. cred că sunteți un om inimos,generos,entuziast,bine intenționat.Dar ,pe de altă parte,cred că ați putut coabita cu frații dv de credință o jumâtate de secol prin așa zis-a diplomație.De când nu mai corespund ideile dv. cu ale bisericii adventiste ? Din 2018 ? Cum ați reacționat la derapajele sistemului ? Vă spuneați părerile în materie de creaționism versus evoluționism,de ex ? Dar despre inspirația Bibliei și Elenei White ? Nici nu țin să-mi răspundeți ; am discultat cu atâția „frați „treburile acestea că mi-e lehamite de cazuistică de joasă extracție.
Interesant si apreciabil, as adauga, e faptul ca la dl Sandulache are loc un proces invers. Cei mai multi semeni la senectute, se intorc spre religie/biserici din instinct (si inerenta/legitima trebuinta de confort psihic). Dansul face miscarea pe dos. Alege marea libera, campiile elizee, lanturilor ideologice si tarcurilor confortabile… E nevoie de o forta launtrica enorma (sau de nebunie, ar zice criticii sai zelosi in pseudosfintenie de conjunctura). Cred ca doza de inteligenta emotionala o intrece pe cea cognitiva, pt acest gen de alegere. Cate predici de-ale sale (plus nelipsitele ore medicale… 🙂 ) am ascultat la Popa Tatu, in anii adolescentei ! Omul stapanea bine verbul nu doar sapientia. Adica avea rarul dar al unui locutor public, de a nu plictisi audienta, chiar daca era uneori prea tehnic… In sfarsit, devin patetic si pare ca fac un .. laudatio … 🙂 P.S. Acum, cu dr. S.S. in echipa Oxigenului2, alaturi de amfitrionul Edy, (si inca cativa) am senzatia ca accesez un fel de DILEMA VECHE ex adv-ista sau Revista 22 din anii 90. E locul unde, intelectualii autentici sau doar aspiranti, pot respira (sau macar visa…) aerul rarefiat al inaltimilor spiritului …
taran logic și Bogdan Vodiță: amândoi experți și amândoi prieteni care rămân în inima mea! tl la litere, B V, la spirit! E o mare diferență! taralogic: Nu te grăbi cu concluziile. Așteaptă ca rodul dat în pârgă să se coacă bine, să-și capete aroma și dulceața! Gustă-l apoi, cu priceperea unui somelier, scuipă-l, că n-ai voie să te înfrupți – rigorile profesiei, nu-i așa – și abia apoi, pronunță-te. Procesul convertirii-deconvertirii-reconvertirii este unul devastator! Îmi ocupă tot timpul! Ca de obicei, nu țin neapărat să fiu original! Nu e decât o altă iluzie! Originalitatea. Dar, în ciuda detractorilor, am pretenția autenticității și onestității. Dovadă? Cei care mă cunosc mai bine, știu la ce mă refer. Bogdan Vodiță m-a dezvăluit! Mulțumesc!