Homo sapiens: de la leu la oaie – 2

31 Responses to Homo sapiens: de la leu la oaie – 2

 1. Amaranthine Sophia says:

  Ca la Școala Ardeleană

 2. Amaranthine Sophia says:

  Vedem in apocalipsa o rezistență a omenirii de a deveni o turmă de oi, in ciuda binecuvantarilor trimise de sus. La urmă vine eroul iehovistic și omoara toti leii și face o ameliorare a speciei, alegand doar oile.
  O alta variantă ar fi ca sunt doi proprietari care se bat de la oi, oile rămânând tot oi, orice ar alege.
  Aveți ceva lamuriri legate de literatura apocaliptică in contextul a ceea ce ați spus in video? Apocalipsa e potopul la foc automat si totusi oamenii nu se mai poartă ca la potopul din vt.

 3. polihronu says:

  In Apocalipsa, vizionarul este pasiv – descoperirile vin peste el, volens-nolens. Si da, e selectata oaia. In apocalipsa dupa Dante, vizionarul este activ – calatoreste pe oceanul lumii si-l penetreaza pe Dumnezeu (dupa ce se catarase pe Diavol). E selectata capra 🙂

 4. Amaranthine Sophia says:

  Prin a te inchina la miel sau la fiară, autorul pare să nu stie de o a 3-a opțiune, aceea de a fi independent, idee ce a prins radacini în creștinism.
  A avea un pastor sabotează colaborarea si egalitatea, oamenii nemairaportandu-se unii la alții ci la conducător.

 5. Amaranthine Sophia says:

  Totuși in apocalipsă omenirea rezistă bine, oricât o încasează, nu se „intoarce le domnul”. Rezistă până la sfârșit. Cred ca autorul întrevede, prin exemple care erau și in timpul lui, acea atitudine care vine din înțelegerea necazurilor ca având cauză naturală.

 6. Amaranthine Sophia says:

  Dacă ești capra, leu sau oaie, se vede in momentele grele din viață.

 7. Amaranthine Sophia says:

  Dar daca doare tare, putem face asta, doar suntem oameni cu slabiciuni:

  😅

 8. Amaranthine Sophia says:

  Cred ca după inundații a fost acel scenariu postapocaliptic in care niste șmecheri (preoți) au profitat de cataclism să-și întărească poziția, altfel ar fi redevenit lei. Viața a fost grea si până atunci. Poate ca această intensificare a jertfelor a dus la civilizație. De buna voie nu lasă nimeni vanatul si culesul pe muncă bruta si sclavie. Nici foamea nu e o motivație. Putem vedea in documentariile cu triburi contemporane, cum merg ăștia la vânătoare și nu mănâncă nimic cateva zile, daca nu gasesc. Îi mai salvează mierea de albine. Dar e ceva normal la ei, nu o vad ca pe o tragedie. Nu au cultura celor trei mese pe zi.

 9. polihronu says:

  “asta”

  Apropo de care, uite cea mai buna introducere in metafizica 😛

 10. Nu a fost greu de înțeles că ce faci cu oaia poți face și cu omul,sau invers! Întrebarea este cine a fost domesticit mai întâi,oaia sau omul?

 11. Raspunsul se afla in Geneza 4. Abel e vegan dar creste oi sa le aduca jertfa lui Yahve. Ergo, Abel a domesticit oaia pentru ca a fost domesticit de Yahve.

  Byron stie mai bine.

  …the burnt offerings, which he (Abel) daily brings

  With a meek brow, whose base humility

  Shows more of fear than worship—as a bribe

  To the Creator? (Cain)

 12. Yes, it is metaphysics.

  „A commodity appears at first sight an extremely obvious, trivial thing. But its analysis brings out that it is a very strange thing, abounding in metaphysical subtleties and theological niceties”. Karl Marx, Capital.

  „It is not that chewing gum undermines metaphysics, but that it is metaphysics—this is what must be made clear”. Max Horkheimer.

  „Our sincere believe that it is not butter must remain our private obscene secret”. Slavoj Zizek.

 13. Mitul potopului dupa Herman Melville, in Moby Dick. Yahveh curata uscatul prin potop dar oceanul ramane pagan. Leviatanul refuza sa intre in arca, il sfideaza pe Yahveh, devine dumnezeul oceanului. Omul incerca sa ucida leviatanul ca sa fie dumnezeu dar este invins. Leviatanul va aduce potopul peste civilizatia crestina si omul se va intoarce la paganism atunci cand balena va inota peste orasele scufundate.

 14. Amaranthine Sophia says:

  Înțeleg aici prin civilizația creștină nu acțiunile interne legate de Isus, sau idealurile lui ci un set de tendințe și actiuni venite dintr-o cultura a deșertului. Leviatanul e natura, invingerea lui e monocultura de plante anuale și fermele industriale. Asta e doar un exeplu. Uciderea leviatanului are consecințe. Eu văd mai degrabă în Ahab esenta culturii creștine, decât în creștinul care a fugit de fata Domnului. Nu prin crezuri si declarații ci prin asemanarea actiunilor lui Ahab cu cele ale civilizației creștine. Un virus sau un soft mental arată intr-un fel dar cand e pus in practică are actiuni contraintuitive. Ai zice că creștinismul e un soft bun, dar odata instalat ruleaza spre suferință si dezastru. Mai ales creștinul american îmi pare a fi Ahab, deși s-ar putea sa ma bazez pe un stereotip.

 15. Amaranthine Sophia says:

  A fost ucis orice leviatan care a refuzat sa intre in arca (biserica) și a fost adus potopul ideologic. Dar leviatanul a fost doar rănit iar acum aceste acțiuni ale civilizației creștine se întorc împotriva ei, aducand potopul. Civilizația creștină incercand sa ucidă pe oricine nu intra in arca, e un act de substituire a lui Dumnezeu.

 16. Amaranthine Sophia says:

  E valabil si pt musulmani. Nu e interesant ca tarile mususlmane nu si-au invins religia? Mai ales ca teologia musulmană e mult mai naiva decat cea creștină. O fi vreo diferență genetică (ca să nu zic rasială ca o dam in altele) ori background-ul cultural diferit? Sau o ideologie nascuta in deșert prinde bine tot in deșert, pe când in vastele paduri europene se trezește neadaptata la mediu. Ori din start interferenta cu filosofia greacă a sabotat-o?

 17. Amaranthine Sophia says:

  Nu mai stiu la cine am auzit zilele astea ceva interesat: a fost o perioada cand in putini ani s-au schimbat mulți papi și niciunul nu sfarsea de moarte bună. Asa ca a slabit credința in idealul creștin. Ca urmare unii s-au gandit sa reînvie civilizatia greaca si romana, ultima amintire a omenirii despre un trecut relativ ok. Asa s-a nascut clasicismul și s-a dovedit a fi o treaba bună. Sigur că nu a fost o intoarcere in trecut, ci o preluare, adaptare si dezvoltare. Apoi ori acea persoana, ori eu m-am gandit la o actiune similară cu o epoca mult mai veche. Ar fi ceea ce numea Mckenna archaic revival. Nu inseamna sa ne intoarcem la vânat de șobolani cu arcul. Pe drumul istoriei am pierdut lucruri bune, a ne intoarce înseamnă a le recupera și a merge iar înainte. Nu e intoarcerea in trecut reactionara ca inapoi la modelul biblic. Clasicismul a fost pregresist, nu reacționar. La fel poate fi si archaic revival. Permacultura e un archaic revival, managementul holistic al pășunilor care imită ecosistemul din savana si care are un impact cu minus in ce privește amprenta de carbon, adică reține mai mult carbon in sol decat se elibereaza in atmosferă. Mai trebuie sa invete consumatorii de recreaționale că acelea sunt sacre, nu recreaționale. Sacralitatea vieții si a naturii e o valoare arhaica. Sunt cateva exemple. Ce rol practic mai bun are istoria decât recuperarea valorilor ce le-am pierdut in greaua si lunga călătorie? Poate mergem mai in urmă si regăsim ceva ce avea strămoșul pe care-l avem in comun cu bonobo. Unii l-au regăsit in ei prin „make love not war”. E foarte important ca acel leu nu era feroce, nu era arogant sau tiranic. Așa cum la nivel individual trebuie sa ne sondam trecutul si inconștientul ca sa aducem la lumina lucruri, tot asa la nivel colectiv, prin istorie si chiar biologie si istoria vieții, ne întregim. Altfel tehnologia devine o pușcă în mâna unei maimuțe.

 18. Amaranthine Sophia says:

  Se intelege ceva? Sar de la una la alta și scriu in același timp in care gandesc. Un ghiveci e si procesul meu de învățare. Cand muncesc fizic imi pun ceva pe fundal și mai prin cate ceva din zbor.

 19. Amaranthine Sophia says:

  Inteleg ca la noi procesul a avut loc treptat si organic. La ei e ca postmodernismul dus intr-un trib din junglă care e in epoca de piatră. Plus ca au sperietoare cu secularism egal occident, abil folosită. Da eu cred ca nici marea masă a populației nu e foarte răsărită. Femeile ar trebui sa fie toate prosecularism. Macar bărbații au o scuza.

 20. Oare de ce se numeste Ismael eroul din Moby Dick?

  Cu privire la emisunea pe zoom, visul meu este mai degraba sa joc la dublu cu Poli impotriva la teologi care teologesc si sa il privesc din spatele terenului cum merge la fileu si teologeste teologii. Din nefericire nici unul din acesti distinsi domni nu a acceptat inivtatia mea amicala dar mai incerc.

  In ce priveste crestinismul cred ca nu avem ce sane contrazicem cu privire la aspectul istoric iar restul este ca si cum doi pesti s-ar contrazice intr-un acavriu cu privire la cum arata acvariul privit din afara.

 21. polihronu says:

  “sa joc la dublu”

  Nu sintem legiune deja si-unu’ cite unu’? 🙂

 22. polihronu says:

  “Se intelege ceva?”

  Esti aici de suficienta vreme sa stii ca e loc de procesul fiecaruia. Important e sa intelegi tu 🙂

  Nu paria pe interesul egoist – al femeii islamice, de pilda. Un ego deformat robeste la utopiile altora.

 23. Ba da, dar pe mine ma interseaza porcii.

 24. polihronu says:

  Simoniacule! 🙂

 25. dysangeliumm says:

  Cocaine is a hell of a drug 😦

 26. Ianis says:

  Dupa ce Trump a oficializat mersul la curve pentru crestini, Falwell astia, ca niste buni ucenici, au deschis un drum nou: poliamor crestin. Ramane de vazut daca era triunghi echilateral sau dreptunghic, Euclid sau Pitagora. Grea dilema!

 27. polihronu says:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kimberly_Guilfoyle

  Alta buna crestina (catolica). Parcurs firesc de la nevasta lui Gavin Newsom, actualul guvernator democrat al Californiei, la prietena lui Trump Jr., de la dreptul international al minorilor la curtea presedintelui care tine copii in cusca.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: