Sapiens – eroarea lui Harari

70 Responses to Sapiens – eroarea lui Harari

  1. polihronu says:

    Esecul intelectual al credinciosului consta tocmai in pretentia ca Dumnezeu e altceva decit o teorie – supusa acelorasi rigori hermeneutice ca orice altceva pe lume. Nu uita ca a fost un ev intreg in care teologii credeau ca pot demonstra matematic existenta lui Dumnezeu.

  2. polihronu says:

    Si ca matematicienii ne vorbesc despre poezia matematicii. Pot recunoaste autorii unor solutii sau demonstratii din stilul limbajului lor matematic. Si ca poti avea diverse matematici care descriu acelasi lucru – sau matematici care nu descriu absolut nimic.

  3. polihronu says:

    Dodgson a scris Alice tocmai ca satira a matematicii dezlegate de sarcini descripitive. Noi sintem atit de confortabili in universul nostru fictiv ca nici macar nu mai detectam intentia lui mordanta.

  4. Neantherdal, ca si Cro-Magon sau Deniosova este numele unei localitati si a ajuns nume generic pentru „omul din” la fel cum contele de Monte-Cristo este pe scurt Monte-Cristo. Insa nimeni nu scrie neanderthalensis cu litera mare asa cum nu scrie caine cu litera mare. Americanii scriu Republicani cu majuscula si comunisti cu minuscula, Christians si atheists sau agnostics, pentru ca americanii sunt Agramati.

  5. Poli, daca asa stau lucrurile trebuie sa ii ceri scuze lui Serto pentru ca ai respins povestea lui despre ceva ce nimeni nu a vazut pe baza legilor fizicii si matematicii. Si, by the way, ai avut rigoare stiintifica pentru ca ai un intelect exersat in teologie. FWIW, avem acum fotografia unei gauri negre si arata exact asa cum au fost reprezentata „fictiv” pe baza modelului matematic.

  6. …si daca Wonderlands este o critica valida a lui Cantor atunci si „rabbit whole” este o critica valida a lui Hawking. Teza mea freudista este ca Alice este fantezia sublimata a unui pedofil.

  7. polihronu says:

    „Agramati”

    No comment 🙂

    „scuze lui Serto”

    Nici vorba 🙂 In fictiuni ne batem, in fictiuni singeram 🙂

    „rigoare stiintifica”

    Din aceeasi rigoare plec de la premisele de la care plec. Asta nu ma impiedica sa recunosc ca minciuna e posibila, ca unele interpretari sint eronate, ca adevarul e aproximabil.

    „Teza mea freudista”

    Nu e doar freudista.

  8. polihronu says:

    Sint postmodern fara jena, dar si fara fudulie. Nu sustin ca 2+2 trebuie sa fie egal si cu altceva decit 4 ca sa fim liberi.

  9. Deci Lewis Carroll e iepurele. Simteam eu ca ceva nu e in regula cu jigodia aia.

  10. Diferenta intre a implica ca gaurile negre legitimeaza metafizica si a vorbii despre ele din punctul de vedere a legilor fizicii nu este doar diferenta intre fictiune si stiinta dar si intre teologia moderna (care stie ca neo-platonismul e un mit) si cel antic sau medieval.

  11. polihronu says:

    “diferenta… intre teologia moderna (care stie ca neo-platonismul e un mit) si cea antica sau medievala”

    Exact. Adica diferenta dintre doua fictiuni. Una dintre ele vorbeste despre mitograf, cealalta spera inca sa vorbeasca si despre suprafata (epifania) lucrurilor.

  12. Don’t jump the gun Poli. Brertrand Russell acorda un spatiu substantial teologiei scolastice in Istoria Filozofiei Apusene si arata ca dezvoltarea logicii in evul mediu s-a facut in scolasticism, mai mult, revolutia stiintifica incepe cu cearta universaliilor si nominalsimul. Michael Allen Gillespie in The Theological Origins of Modernity arata ca revolutia stiintifica s-a nascut din criza rationalismului catolic si a subiectivismului luteran mai degraba decat din simpla curiozitate. Filozofia moderna este un subset al teologiei medievale. End of story.

  13. De aia zic io ca daca sti cu ce se mananca teologa poti servi si gauri negre.

  14. polihronu says:

    “Filozofia moderna este un subset al teologiei medievale.”

    Sigur. Asa cum teologia medievala e un subset al metafizicalismului grec de care te dezici. Care e, la rindul lui, un subset al mitologismului oriental antic etc. Impulsul care vine din fictiunea de sine a omului-leu.

  15. polihronu says:

    Si da, poti masura continuitatea asta si prin transferul de competente. Or, eu unul n-am altele decit cele hermeneutice.

  16. Bogdan Vodita says:

    Garantat 100% cu Frans de Waal (@TVR1) 25 oct. 2020

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: