Este natura umana cazuta?
28 august 2020 34 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
28 august 2020 de Edmond Constantinescu 34 comentarii
Filed under Video
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Extrem de interesantă emisiunea.Vă felicit pentru ea.
Domnule Edmond,credeți că civilizația umană ar mai fi avut vreun interes de a cuceri spațiul cosmic, sau de a se autodepăși, dacă ar fi fost construită doar după principiul binelui, fără a fi egoistă?
Care-i problema cu litera mare din Sapiens? Banuiesc ca la titlul cartii te referi – ca in carte e scris corect Homo sapiens ori de cite ori apare. Nici biblia nu se scrie in mod normal cu majuscula.
Altfel, total de acord: trebuie sa lasam natura umana sa imblinzeasca civilizatia. Dumnezeu trebuie umanizat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Steatopygia
Am si eu o intrebare pentru Sebastian: cum arata psihopatologia la „omul adamic”?
Problema este ca „principul binelui” ne spune sa hranim mai intai toti oamenii de pe planeta si dupa aceea sa cucerim spatiul. Cucerirea spatiului a inceput cu un inginer care a bombardat Londra si a folosit munca de sclavi.
Aici suntem de acord cu Harari cu privire la diferenta dintre omul sedentar (agricultorul care sta pe loc sa isi hraneasca familia) si nomadul care pleaca sa caute hrana pentru familie. H sapiens a plecat din sudul Africii inaintand pe fasia ingusta din lunca Nilului, a trecut Marea Rosie, a ajuns pana in Australia, Oceania, America, apoi si-a indreptat ochii spre stele. Asta e natura umana „buna”. Pacatul originar al erei spatiale este faptul ca a inceput in Germania anului 1943 (desi nu este creditata), s-a dezvoltat in contextul razboiului rece, si continua intr-o economie bazata pe putere militara si profit (Musk). Daca aveam o mentalitate comunitara, omenirea s-ar fi unit sa cucereasca spatiul, in anii ’50 aselenizam, in anii ’60 eram pe Marte, si acum am fi analizat informatii venite de la statii robot de la Alpha Centauri si alte sisteme vecine, si am fi fi studiat forme de viata extraterestra.
Pana raspunde Sebastian, cred ca problema nu este psihopatologia omului „adamic” ci daca o societate in care „might is right” si „greed is good” genereaza mai multi psihopati in pozitii de putere si influenta decat una bazata pe cooperare intre egali.
„mai multi psihopati in pozitii de putere si influenta”
Asta stim deja. Curiozitatea mea era pur academica, profesionala daca vrei – cum conceptualizeaza un bosiman boala psihica (daca o), cum o socializeaza si cum o trateaza (daca o); daca autismul, de pilda, are aceeasi prevalenta etc.
Dacă ajută, știu ca schizofrenii au un rol in tribul șamanic. Boala lor e văzută ca un dar. In anumite boli și până la o limită, o boala e boala sau dar in funcție de contextul social. Perioadele lungi de depresie si apatie ale lui Samuel Backett sunt o boală sau o stare modificată de conștiință care a dus la nasterea unor opere? Cand intr-o societate nu se găsește o intrebuintare pentru un individ mai diferit, acela e bolnav. Prin asta nu fac antipsihiatrie. Există boli psihice.
Vedem triburi pașnice, egalitare, cooperante si vedem unele sadice si stupide. Creștinii spun ca omul e rau la origine, budistii ca e bun. Eu cred ca la origine omul vrea doar sa supraviețuiască, nu e bun sau rau.
Intrebarea este insa care este cea mai buna strategie pentru supravietuire. De la bacterie la om raspunsul este cooperarea. In ce priveste shamanul schizo, poti judeca conditia mentala a artistului dupa arta lui, chiar si atunci cand arta este suprarealista. Picturtile rupestre din Europa dovedesc ca nu au fost facute de schizofreni sau shamani in transa ci de observatori atenti ai naturii.
Ma gandesc la Socrate și intreb: este cooperarea un bine in sine sau este un bine pentru că intamplator a fost favorizată și întărite mecanismele de recompensă?
Faptul că arta nu abunda de motive psihedelice e ceva ce nu stiu explica. Doar recent a aparut arta exclusiv psihedelica și mai e artistul englez cu pisicile care o face involuntar. O fi o chestie de gust dar cu cât arta lui e mai influențată de boală, cu atât îmi place mai mult. E adevărat ca dupa psihedelice am ramas sa frământ ideile iar oceanul de frumusețe pe care l-am văzut a ramas ceva de background. Pare ca e vasul de unică folosință in care sunt aduse ideile. Plate de ce nu sunt artist. Multa artă o datorăm psihedelicelor dar abia recent se face arta psihedelica. E ca si cum natura ar fi inspirat artistii de veacuri dar niciunul nu s-a gandit sa picteze un copac. Nu s-au gandit sa picteze însăși sursa inspirației ci numai ceea ce ea a inspirat. Sigur că psihedelicele nu au fost o constantă datorita variației in timp si spațiu a disponibilitatii lor. Exista geniu uman in afara lor, nu vreau nici sa le exagerez rolul. Nu sunt singurul care s-a gandit in starile alea ca daca as putea reproduce o parte din ce vad acolo as fi cel mai tare artist. Soma a inspirat imnuri dar nu pictură. Până nu o sa am vreme sa parcurg istoria artei nu o să am sanse sa lamuresc asta. Mckenna facuse istoria artei si a ridicat problema lipsei motivelor psihedelice. Tinand cont de impactul lor, e uimitor ca nu domina arta.
Este ca si cum ai intreba este viata un bine in sine sau este bine pentru ca intamplarea a favorizat mecanisme de recompensa. Tot ce slujeste viata este bine, tot ce se opune ei este rau. Aici nu este vorba de „intamplare” ci de o lege fundamentala a tot ce este viu. Traim cand suntem conectati cu semenii nostrii, lumea ideilor, natura, murim cand ne izolam intr-o bula confortabila.
Problema cu psihedelicele este ca un „high” in pseudo-neurotransmitatori se plateste cu un „low” pe o perioada mai lunga decat „high” in drogurile endogene pe care evolutia le-a selectat pentru a ne motiva sa iubim viata.
Low pe o perioada mai lungă – da, orice are o contraparte. Nu știu dacă e inteligent sa argumentez cu „anecdotal facts” dar iau un exemplu simplu despre felul in care mi-au schimbat viața. Am trait muzica clasică intr-un fel anume, am avut acces la alte nivele de percepție. Nu ascultam muzica clasică dar acum 80 la suta e clasica, in rest neofolk. Nu ascultam nici inainte muzica de radio, dar am urcat cu cateva etape. Deci dupa un high a urmat miscarea creierului meu catre permanentizarea acelui high. High ul si low ul sunt pt drogurile proaste, sintetice, inclusiv cafeaua. Actiunea plantelor si ciupercilor e mult mai complexa. Un high e de fapt un deschizator de drumuri. Omul creste mai repede in simbioza cu psihedelicele. Ele nasc in mine lucruri noi pe care le integrez in fiinta mea.
Da, e bună si intrebarea dacă viața e bina in sine sau e bina pt ca ne place noua sa fim in viață. Sunteți îndrăgostit de viață si va pare de netagaduit ca e bună. Dar ati auzit expresia ca viata e o boala. Nu pt toată lumea e un bine. Viața biologică a unui sclav nu e buna. Razboiul de aparare e preferarea morții unei vieți in sclavie sau de o calitate inferioară. Viata e buna daca ai o anumita vitalitate interioară. Deci viata ca sa se aprecieze pe sine ca fiind buna, are nevoie de o energie. Deci doar viata de calitate, viața intensă e bună, nu viața in sine.
Deci cooperarea si viul merg mână in mână. Altfel e ca in vorba lui Isus, dacă o casă luptă impotriva ei însăși se surpa, sau ceva in genul. E episodul cand e acuzat ca vindeca cu puterea Satanei.
Dar din asta reiese ca ceva in sine nu e bun sau rau ci e bun sau rau cu privire la un scop. Cooperarea e buna pentru viață sau si mai bine pentru calitatea vieții.
Now, of course, the question arises: do you sleep more because you are an atheist, or are you atheist because you sleep more?
Despre gauri negre – https://www.biziday.ro/astronomii-au-observat-un-nou-fenomen-rezultat-din-coliziunea-a-doua-gauri-negre-masive-contopirea-lor-intr-o-gaura-neagra-cu-masa-intermediara-de-142-de-ori-mai-mare-decat-soarele/?fbclid=IwAR2UESRnUnRE1gHHhLpuiNyYiube_Mxkw2GWvS_hqpcJ6X2Uc5JXkIz9ufg
… si despre alte ciudatenii mai omenesti – https://decolonizinglight.com/?fbclid=IwAR1TSRX9kBpOkKj7HqZhEi16WrnGClWN5mg7589qQhghvS4G_hpy9VUoavs
Chestia asat cu decolonizarea fzicii apare atunci cand fizica este considrata o „naratiune”, naratiunea Vestului, ideologia straight-white-male. Sarah Hardings spune ca fizica newtoniana este ideologia violului (corpuri solide) si relativitatea eisnteineana este suprematism alb (adica cine e mister Einstein care nu da voie sa depasesti viteza luminii?), ca barbatii nu pot rezolva preoblema fluidelor pentru ca nu au vagin. .
Stiu ca multora le-a schimbat viata o doza de LSD si presupun ca s-au format niste conexiuni neasteptate in creier. Nu vreau sa contest rolul psihedelicelor in catalizarea unor deveniri launtrice, dovedit in diverse experimente facute prin anii -60, cand era inca legal, asa ca nu e doar anecdotic. Ma refeream la atitudinea de junkie.
Așa cum cei mai importanți dușmani ai invataturii lui Isus au fost creștinii junkie, asa e si cu psihedelicele. Macar neconsumatorii de Isus sau plante nu fac reclama negativă. E mai paguboasa perversiunea unei direcții decât interzicerea ei. Oamenii cei mai reticenți in a vorbi la modul profund despre plante sunt chiar consumatorii. Mai fructuoase discuții am cu antipsihedelicii. Cred ca același fenomen îl întâlniți in religia dvs. E natura umană, cea mai frumoasa si cea mai urâtă dintre naturi.
Nu se pune ca Einstein a fost evreu? Nonwhite-middleeastern-male.
Dar Sarah nu ne demonstreaza matematic ceea ce nu pot barbatii. :))
Se putea viziona inca pana acum cateva luni pe youtube un panel despre decolonizarea stiintei in care o activista african-american spune: noi in Africa am stiut ca fructul cade din pom fara (dead-white-man) Newton. Au aparut mai multe comentarii „rasiste” despre teoria bananei in stiinta africana si videoul a fost dat jos. Insa de curand Nature si-a cerut scuze ca stiinta este prea alba si a spus ca de acum BLM si in stiinta. Asa se face ca in jurnale stiintifice apar tot mai des studii „sociologice” despre SJW si fizicianul Dao Hsu a platit pentru ca a dovedit ca genele conteaza in arhitectura creierului.
Genele conteaza in arhitectura omului ca intreg, era normal ca si in a creierului. Doar ca el a avut curaj și a știut sa demonstreze asta. Nu-i împiedică nimeni pe negri sa faca știința mai bună decat albii. Albii trebuie sa spună noi nu ne dam la o parte, dacă sunteți voi mai buni, da-ți-ne la o parte. Sigur ca nu se pune problema de albi si de negri printre oamenii de știință, decat in capul blm. E ca hastag in Romania, acuma gata, corupția nu mai ucide.
Nici pe asiatici sa fie campioni la box categorie grea sau pe europeni sa castige titlul mondial la maraton.
Fenomenologie… – https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/daca-un-copac-cade-fara-a-se-afla-nicio-persoana-in-preajma-face-el-zgomot-raspunsul-surprinzator-dat-de-oamenii-de-stiinta-1363279?fbclid=IwAR2qruD16YspJ55vnmu1GOYjgP9AeiSCSP9dvO58oIqrPiT4v2Njpcj2Mc8
Un copac care cade genereaza unde sonore de o anumita frecventa si orice aparat de masurat obtine acelasi rezultat indiferent de observator. Daca esti aproape auzi daca esti departe nu auzi, insa oricine este aproape aude si daca te suna la celular auzi si tu. Alta piesa de jurnalism pseudostiintific ieftin pentru publicul roman.
Fizica cuantica se ocupa de particule elementare nu de mecanica newtoniana si nu poti extrapola una la alta. Una este caderea undei alta este caderea copacului. Un copac este vazut prin unde electromagnetice care afecteaza neuronii din ochi dar nu afecteaza pozitia copacului. Undele sonore afecteaza timpanul si impulsul electrochimic de la el la creier dar nu modifica pozitia copacului. In cazul particuleleor elementare orice mediu care se interpune intre observator si observat afecteza pozitia observatului.
Copacul a căzut într-o gaură neagră
Sebastian Tartarau a pomenit de un trib in a carui limba nu exista notiunea de Diavol si nu prea avea cum sa fie tradusa . Asta mi-a reamintit o predica de-a *unchiului Lucian*, despre un anume trib *salbatic*, in a carui dialect era greu de tradus notiunea de Duh Sfant. Spunea povestitorul, ca dupa multe incercari, varianta cea mai apropiata a sunat cam asa : *marele vrajitor de pe acoperis*… Deci cu limba(jul) nu e de gluma … 🙂
Nu vad nici o contradictie intre „marele vrajitor” si teologia unchiului.
Uitati ce necazuta, neviolenta, si nestricata este natura asta umana ramasa pura prin triburi salbatice ce nu au apucat sa fie stricati de misionari cu Biblia in brate ca mister Tirtirau. Ce zici, polihroane, te lasa buricu’ sa postezi pe sitetul vostru ce nu admite decit adevaruri verificate un articol de „fake news” produs de BBC:
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-54109584
Edi si Sebastian au discutat si despre violenta ‘omului adamic’ – episodul din Insulele Andaman, de pilda. Deci nu surprinde stirea asta. O2 admite o gramada de ‘neverificate’ – mai bine de un deceniu de patrat aiurician, de pilda. Dezacordul are casa buna aici – nu buricismu’.