Viata gaseste o cale

19 Responses to Viata gaseste o cale

 1. Ianis says:

  Apropos de ce povesteste Sebastian incepand cu min 40

 2. Ianis says:

  Eliberarea de mituri ( chiar și de alea urbane) e un semn al maturizării. Sebastián e pe drumul bun, cum era și de așteptat după peregrinările de-o viață printre culturi arhaice. Următorul pas ar fi să renunțe la paleoastronautică.

 3. Jerusalema,ikhaya lami

 4. Amaranthine Sophia says:

  De mult nu am mai auzit o discuție așa bună, a fost superb!
  Cred ca entuziasmul pt viața de pe Venus este împărtășit, doar că lumea stă și așteaptă, nu prea știe ce să zică. Eu știu ca viața e pe baza de carbon pt ca cele 5 legaturi posibile, pe care el le face cu alte elemente, ofera posibilitatea complexității si varietatii de molecule existente, apoi stabilitatea moleculelor e bună. Mai este un element, cred că siliciul, dar nu mai știu sigur, care permite legaturi cu alte elemente dar nu sunt stabile, se rup ușor moleculele. Zilele astea m-am tot gandit daca adn/arn e o componentă esențială pentru viață.
  Daca poate exista alt mecanism care sa stocheze si sa transmita informația. Din câte stim din chimie, viata e posibila doar pe baza de carbon. Dată fiind vecinatatea planetei, nu cred ca posibila viață de pe Venus va fi prea alien față de extremofilele de pe pământ. Va fi tot carbon si tot acid nucleic, tot reproducere sexuata sau vegetativa. Adică nu va fi alien in ce privește caracteristicile de bază, diferența va fi in detalii. Doar dacă nu se gasesc elemente chimice noi, ceea ce cred că s-ar fi detectat. Poate gasim ceva acolo care ar rezolva niște probleme de mediu de la noi.
  Faptul ca pădurea nu e un plămân pt planetă e uimitor. Ce-mi plac informațiile care dărâmă tot ce am crezut o viață! Mă intineresc psihic.

 5. Amaranthine Sophia says:

  Faptul că aveți 69 de ani m-a șocat, eu la 35 abia mă târăsc prin viață :)). E și mai plăcut acum să vă urmăresc!

 6. Asa este, dar copacii din Amzon contin cea mai mare cantitate de carbon din lume si arderea lor contribuie la cantitatea de CO2 din atmosfera si efectul de sera. In ultima instanta, avem destule exemple de jungle transformate in savane in istoria planetei cu consecinte ecologice pentru restul planetei.

  Punctul aici este ca copacii planetei sun ai planetei nu ai unei tari. Nu poti aplica tratatul din Westphalia din sec XVII si fiozofia politica a lui Louis XIV la o lume confruntata cu incalzirea globala si o extinctie in masa. Unde mai pui ca padurile sunt defrisate sa faca loc ranchurilor de vaci care sunt o sursa principala a incalzirii globale, mai puternica decat masinile de pe sosele.

  Romanii si-au taiat paduriel din Covasna si Harghita spre imbogatirea catorva mafioti, majoritatea populatiei nu a castigat nimic din asta dar acum scot moastele in strada si se roaga pentru ploaie sau cand vine o inundatie.

 7. Eu ma taresc de cand ma stiu.

 8. Exista o ipoteza ca viata pe Venus ar fi bazata pe siliciu. Asta ar explica rezistenta la acid sulfuric dar ar face viata posibila si pe sol. Mai stii, poate rusii nu au fost beti cand au spus ca au vazut ceva ca un scorpion miscand acolo desi la presiunea de pe sol pana si pietrele pot fi miscate de vant. Oricum, o viata bazata pe siliciu nu poate fi decat anaerobica, altfel ar expira nisip. In ce ma priveste, cred in panspermie si inclin sa cred ca viata pe alte planete este bazata pe acelasi principiu ca pe pamant.

 9. Un cantec care te-ar baga in big trouble in multe state africane.

 10. Amaranthine Sophia says:

  Poate fi panspermie cu mai multe focare independente de răspândire.

 11. Probabil. Daca viata a aparut undeva apare si in alta parte. Ce a adus astrobiologia in urma misiunilor NASA in zona cu apa inghetata a sistemului solar este ca razele ultraviolete bombardeaza particulele de ghiata in care se gaseste o supa inghetata de carbon si celelalte elemente necesare vietii si asta duce la reactii chimice din care apar molecule organice complexe. Deasemenea, s-au gasit molecule organice in comete (operatiunea Stardust) si compusi prebiotici in geyserele din Enceladus. Chiar si Pluto este bogat in chimie organica si nu stim ce e dincolo. Exista desemenea aminoacizi in nebuloase si chiar chiralitate, ceea ce este specific vietii. Eu cred ca viata a aparut, intr-o forma elementara, in nebuloasa planetara, in zona inghetata, apoi a patruns in zona cu apa lichida si a devenit ce stim noi astazi. Este o speculatie.

 12. Exista o speculatie ca prima gena de ARN ar fi aparut in conditii inexistente in universul prezent la scurt timp dupa big bang. Universul era foarte mic si s-a raspandit repede in supa de elemente asa ca viata este prezenta peste tot in univers bazata pe ARN sau ADN. De la ARN la ADN pasul e mic. Asta ar insemna o panspermie universala dintr-o singura sursa veche de peste 13 miliarde ani si idea ca universul este plin de viata.

 13. Edmond Constantinescu pe 20 septembrie 2020 la 03:32
  ”Eu ma taresc de cand ma stiu”

  Păcat dar poate că a sosit momentul să vă ridicați că doar nu sunteți o “șopârlă” ,nu?

 14. mariusandy says:

  Fosfina,
  bunicuța noastră scumpă care în zicerile dulci de seară ne va motiva să uităm ultimele fărâme de basme paleo… whatever…
  Cheers

 15. Atunci cum se face ca negrii cu 0% gene neanderthaliene au numarul cel mai mare de victime Covid in US?

 16. Asta este si suspiciunea mea. E prea multa chimie organica in nebuloase, chiar si chilaritate. Cu cat NASA merge mai departe in sistemul solar cu atat gaseste mai multi compusi prebiotici, materie rosie, chiar semne posibile de viata, care origineaza in nebuloasa primara. Pregatiti-va pentru o revolutie in a-bio-geneza.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: