Sufletul este un verb

20 Responses to Sufletul este un verb

  1. Thanks Poli. Esti o mina de informatie. Se pare ca am uitat unele detalii insa Wikipedia misses the point.

  2. Amaranthine Sophia says:

    Mai mult in legătură cu titlul decât cu conținutul, mă întreb cum îl vedeți pe Dumnezeu, ca subiect sau ca verb? Lăsând deoparte verbul care s-a făcut subiect.

  3. Amaranthine Sophia says:

    Sufletul ca verb este ceea ce am mai scris aici că am receptat intr-o transa cu psihedelicele, când „mi s-a spus” ca totul e iluzie (ontologic vorbind n.a.) dar totul e real (fenomenologic). Cu alte cuvinte eu și tot ce percep in starea de transă sau cea obișnuită nu are substanță (subiect) dar e real ca verb.
    Dacă trupul e suportul verbului, ideea speculativă ca după moarte am putea merge in alt univers fizic nu ține pt ca trupul rămâne aici. Poate prin transfer de informație, gen teleportare.

  4. Ca verb. Este ce a invatat Moshe de la egipteni dar nu a avut cui sa explice. Dogma crestina este cea mai mare minciuna teologica din istorie.

  5. „…am receptat intr-o transa cu psihedelicele…”

    Cred ca te-ar interesa cartea asta: https://www.amazon.com/Deep-History-Brain-Daniel-Smail/dp/0520258126

  6. Amaranthine Sophia says:

    Dacă sufletul e un fenomen al corpului, este Dumnezeu un fenomen al universului? Sau mai degrabă tot un fenomen al corpului uman?

  7. Vezi mai ales capitolul 5: Civilisation and psychotropy. Multumesc pentru link.

  8. Amaranthine Sophia says:

    Asta neafectandu-i importanta pt că, conform acelei informații pe care am descris-o mai sus, e mai importantă pentru noi fenomenologia decât ontologia. Adică ce contează dacă, atunci cand ma lovesc, durerea e un produs virtual al minții?

  9. Amaranthine Sophia says:

    E interesantă imaginea de la inceputul cărții in care gradina Edenului nu e o stare excepțională a naturii fata de cea din prezent ci un voal peste ochi, așa cum avea Buddha în palatul lui. Adam si Eva nu vedeau realitatea din cauza zidurilor. Erau „inside the box” fapt sugerat de figura geometrică descrisă de ziduri.

  10. Amaranthine Sophia says:

    Totuși râurile care sunt in Eden își au izvorul în afara lui.

  11. Idea este ca paradigma Edenului domina disciplinele istorice. Adam si Eva este istoricul modern „inside the box”.

  12. Amaranthine Sophia says:

    Faptul ca istoria incepe de vreo 12000 de ani b.c. le convine de minune religiilor. Abandonarea termenului de preistorie ar însemna evidențierea continuității între biologic si cultural, ceea ce le strica planurile. Acea prapastie e numita preistorie și își trimite umbra asupra perceptiei noastre a lumii, și poate fi umpluta cu orice. E aproape timp mitologic. Promite cartea.

  13. Amaranthine Sophia says:

    Men ought to know that from nothing else but the brain come joys, delights, laughter and sports, and sorrows, griefs, despondency, and lamentations. And by this, in an especial manner, we acquire wisdom and knowledge, and see and hear and know what are foul and what are fair, what are bad and what are good, what are sweet and what are unsavory. . . . And by the same organ we become mad and delirious, and fears and terrors assail us. . . . All these things we endure from the brain when it is not healthy. . . . In these ways I am of the opinion that the brain exercises the greatest power in the man. —Hippocrates, On the Sacred Disease (Fourth century B.C.E.)

  14. Amaranthine Sophia says:

    Nothing else but the brain

  15. Dorina Avrămuţ Chirilă says:

    Domnule Edmond Constantinescu ,
    Cineva spunea pe undeva ca eficienta este cea mai inteligenta forma de lene . Pornind de la aceasta intelegere , cu tot respectul pentru vasta cunoastere a domniei tale , indraznesc sa spun ca tema ” Sufletul este un verb ” putea fi explicata mult mai simplu, mult mai pe intelesul oamenilor , daca povestea de final ai fi pus-o la cap si nu la coada .Ca sa fiu mai explicita am sa punctez cateva aspecte ca va vor revela de ce femeia din poveste isi plange trupul .
    1. Ar fi interesant de stiut de ce la Geneza 1:26 atunci cand Dumnezeu a zis : „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră.”,El foloseste pluralul si nu singularul ?De ce ? Pentru ca omul este un animal indumnezeit ?! Cine stie ?
    2.Intr-adevar , SUFLETUL este un verb , verbul „A fi”.
    3.Legat de fenomenul Phi ,pornind de la intelegerea ca bila rosie tine de emisfera dreapta a creierului(de femeie, de suflet , de animal) , bila albastra tine de emisfera stanga(de barbat, de informatie, de eul constient ) , ar fi interesant de stiut de cine tine bila violet (acordul armonic dintre cele doua )?
    4.La un moment dat Herodot spunea: „Aşadar, vă zic eu vouă, că Zamolxis nu a fost nici om , nici zeu .” . Ia vedeti , cine este Zamolxis ?

  16. alterego1968 says:

    Ai expediat povestea cu masina destul de usor, ea insa ridica o intrebare pe care n-o putem ocoli, si pe care am mai pus-o candva.
    Cum se face totusi ca aceasta lume a „instinctelor” e atat de eficienta? Doar „ti-a salvat viata”, nu-i asa? Fara sa gandesti, ai picat pe solutie. Descriam acelasi lucru cand povesteam cum ma trezeam dimineata cu solutia unei probleme de matematica in „fata ochilor”, solutie, care in pofida efortului meu de a o gasi, din noaptea precedenta, se ascundea de mine. Cum de stie acest „subconstient” cum sa rezolve situatia? Se vede treaba ca nu numai o situatie limita care reclama urgenta pentru supravietuire declanseaza „intrarea in realitate” a acestui „fenomen”. O fi inteligent subconstientul asta? Daca da, cum il armonizam cu acceptiunea generala privind sensul conceptului de inteligenta? E nevoie de o redefinire a conceptului, e nevoie de mai multa rabdare si mai multa atentie(adica sa ne punem limbile in legatura cu creierele), ca sa nu trunchiem atunci cand il folosim? Are neaparata nevoie inteligenta de un suport „material”? Pai corpurile ceresti au inventat gravitatia au ele misca potrivit unei legi preexistente? Aceste legi au existat din totdeauna, sunt de sine statatoare sau sunt expresia unei inteligente? Legea atractiei universale e inventia lui Newton au ba?
    Unde se vede ca de la o intrebare, ajungi…la mult mai multe.
    Si da, concluzia finala cum ca sufletul nu exista in afara materiei, ei bine aici ai dreptate, ea e dictata de un pattern, cel care-ti asigura cea mai mare sansa sa „supravietuiesti”!
    Sa te insanatosesti iute si sa auzim numa’ de bine!

  17. Main Dexter says:

    După cum spuneați, verbul este „a intelige” din care purcede conștiența. Ca fapt de vers, „spirit” [en], „duh” se vor substantive neutre, „spirito” [it] se vrea substantiv masculin, și tot ca fapt de vers, „spirit” [ro] se vrea substantiv neutru. Evindent, însăși percepția semnificației rezonanței fonetice are repercursiuni, cel puțin, la anumite nivele.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: