Dece ne-am prostit?

26 Responses to Dece ne-am prostit?

 1. Pavel Ciorba says:

  Excelent. Pot să cer numele articoului sau al autorului vizat?

 2. Articolul de la Standford prezinta mai multe date pe care eu le-am omis. Frecventa traspozomilor in ADN-ul neuronilor este un argument puternic omis. Deasemenea frecventa deletiilor pe pereche baza la 100.000 ani. Articolul merita citit cu atentie. Critica din Guardian ignora argumentele lui Crabtree si se concentreaza asupra ideii filozofice. Oamenii se tem ca ajungem la eugenice si prefera „moral fallacy” in stiinta. Ideologia predomina.

  Speculatia cu privire la presiunea selectiva pe cromozomul X in Pleistocen imi apartine.

 3. Bogdan Vodita says:

  E prima data cand aud ca inteligenta (IQ) si/sau prostia ar fi ereditare. Poate sunt eu ignorant sau nu am inteles bine. As dori si niste referinte stiintifice mai precise. Mersi.

 4. Doina Campean says:

  Cu alte cuvinte, ne-am prostit de prea mult bine. Pe de alta parte, daca ai agricultura si nu mai alergi zi lumina dupa mincare, ai timp sa visezi la cai verzi pe pereti de gen trigonometrie, particule subatomice sau biologie moleculara, lucruri care nu-s chiar super necesare supravietuirii speciei sau individului.

 5. I cazul studiului din Norwegia, IQ a fost masurat in trei generatii succesive in aceleasi familii deci mediul a ramas relativ constant, si s-a observat o scadere incepand de la genberatia anilor 70. Daca asa cum indica cifrele din wikipedia ereditatea este 80% iar mediul ramane constant, inseamna ca schimbarea este la nivel de ADN. Aici apare teama de eugenice, de unde reactia, dar de fapt ce indica studiul este ca norwegienii si, mai ales, danezii, trebuie sa incurajeze casatoriile interasiale.

 6. Obama, indiferent cum judecam politica lui, a fost in mod clar cel mai inteligent prsedinte US in ultima suta de ani, si a fost rezultatul hibridarii intre un african si o anglo-saxona. Pe de alta parte, cand calatoresti prin sudul US vezi tot felul de fete de cretin si trupuri degenrate in comunitati rurale care sunt foarte etnocentrice si se considera rasa superioara. Stramosii lor au fost pioneri inteligenti si vigurosi care au batut tarusul in pamant pustiu dar in cateva generatii ADN-ul s-a degradat din lipsa de diversitate genetica. Natiunile avansate din Europa sunt intr-o situatie asemenatoare. Merkel a stiut ce face, nu ca nu putea dormi din cauza copiilor sirieni, dar stie ca are nevoie de un influx nou de gene, pentru ca vine din background stiintific nu din business de cazino.

 7. Bogdan Vodita says:

  E clar. Polonezii si cehii se vor prosti accentuat pt ca ei se tot opun politicii Bruxelles-ului privind cotele de imigranti pe tari UE. Noi romanii, in schimb, suntem bine altoiti cu *nationalitatile conlocuitoare* care ne-au tinut sus IQ-ul… 🙂

 8. De fapt cei care au visat cai verzi, geometrie si astronomie, au fost preotii-scribi din Sumer si Egipt. Agricultorul a visat sa ajunga in rai pentru ca muncea de isi rupea oasele pentru preot si nobil. „Religia, o fraza de dansii inventata,/Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug”. Asi spune ca a fost un rau necesar desi putea fi mai echitabil. Nici nu sunt un primitivist dar este un fallacy sa consideri ca ce este bine este si adevarat. Legile naturii sunt amorale si nu tin cont de binele nostru. Orice specie care a existat in istoria vietii a avut o perioada de succes urmata de regres si extinctie. Suntem intr-adevar super-avansati tehnologic si orice copil stie sa foloseasca un smart-phone dar tot mai multi cred ca nu exista virusi si ca pamantul e plat.

 9. Cehii sunt OK dar polonezii si ungurii nu au nevoie de imigratie sa se prosteasca.

  Prin ’80 stateam de vorba cu un neamt gras si obsedat la Mamaia, care imi spunea ca vine in Romania pentru ca fetele noastre sunt frumoase. I-am spus: sunt frumoase pentru ca sunt flamande. Cand nu vor mai fi vor arata ca ale voastre. In US am fost socat sa vad cat de prost si ignorant este americanul de rand si am inteles ca limitarea intelectuala a AZS RO nu se datoreste balcanismului ci este made in America, ca sa nu vorbesc de obezitatea a peste 70% din anglo si negrii. Asiaticii nu sunt doar mai fit dar si mult mai inteligenti decat nativii. Cu siguranta ca imigratia islamica este un pericol pentru cultura europeana dar asta se datoreste si slabiciunii politicienilor. Insa pana si Adolf recunoaste in Marea Lupta ca diversitatea genetica ar fi mai buna pentru germani insa homogenitatea rasiala ii face mai usor de manipulat.

  Edit: romii sunt amorali dar in nci un caz prosti.

 10. Cu privire la nationalitati conlocuitoare, am locuit in Dobrogea unde influenta colonistilor germani adusi de sultan este inca resimtita si diversitatea etnic-culturala face ca taranul roman sa fie mai putin traditional si bigot decat peste Dunare. Nu mai vorbesc de Sibiu, care era o enclava apuseana. Ardealul este altceva decat restul Romaniei si banatenii din Romania si Iugoslavia au visat chiar o Elevetie care nu a fost aprobata la Paris. Daca nu era nationalismul roman si ungur Transilvania ar fi devenit un stat european in 1848.

 11. De ce l-au otrăvit pe Lin Qi?

 12. Emma Soares says:

  Edi da-mi voie sa-ti spun „ hast echt keinerlei Ahnung „ „Merkel avea nevoie de influx de gene „ mai exact avea nevoie de gena pastorului de capre din Afganistan care confunda deseori nevestele cu caprele, si cind a ajuns in Germania ii pune Burka anglosaxonei sau daca nu e de acord, o face cu un cap mai scurta. Omu nu le-avea cu cititul da le-avea cu caprele. Femeile nu muncesc, pe ele nu le poti integra, si nici nu le lasa Pastoru se se integreze, Omu vrea sa aiba toate caprele acasa. Agenda politica a prevazut o destabilizare, drept dovada ca 82% nu s-au integrat, stau pe bani publici si fumeaza SHISHA. Cei care au avut o gena cu un IQ mai de doamneajuta au plecat inapoi la ei in tara, ca „ prea multa ordine, disciplina , punktualitate si munca strica. Hai sa fim seriosi Edi…..amestec de IQ de caprari afganistani cu IQ anglosaxon.
  Cred ca ai nimerit o traducere inexacta a lui Ernst Haeckel. Apropo Haeckel in caz ca nu stiai a infiintat si revolutionat Masoneria Monista.

 13. Nu-mi amintesc sa il fi mentionat pe Heckel. Rata cresterii populatie in Germania este -0,19 %. Nu ca ar fi o catastrofa scaderea populatie dar asta insemana si scaderea diversitatii genetice. Imigratia musulmana este o problema culturala dar pot fi integrati.

 14. In ce priveste IQ, Germania are media de 107 iar Romania 91. Esti de parere ca Germania trebuie sa opreasca imigratia Romana? Sau sa reintroduca legile din Nuremberg?

 15. adabnerth says:

  Edi..imi dau si eu cu parerea ca unu care a fost interesat atat in istoria culturala cat si stiinta.Ai mentionat cateva puncte de vedere care merita dezbatute.

  1. Exemplul cu albii anglo-saxoni din Sudul statelor unite…Adevarul este ca redneckii din Sud au fost mereu batuti in cap.De fapt majoritatea stramosilor lor provin din zone izolate din scotia sau Nordul Angliei unde existau de sute de ani clanuri de Scotieni cu fustite care se bateau pe teritoriu.Emigrand in America de Nord, ei au adus cu ei inapoierea culturala si ethnocentrismul din taramurile natale.Si in prezent ei sun t renumiti pentru exact acelasi lucru.Faptul ca ei continua sa traiasca intr-o economie in care agriculturala a jucat si inca joaca un rol important in economie, nu ii ajuta prea mult (la fel ca si „colegii” lor romani est europeni).De fapt redneckii scotieni din sud s-au cam corcit cu alti europeni in ultimele secole si asta ar trebuit sa le mai ridice IQ cateva puncte..Insa asta nu prea sa intamplat.IN schimb in Japonia si Korea de SUD unde exista inca societati aproape omogene rasial ( coreeni si japonezii sunt foarte etnocentrici) coeficientul de inteligenta e cel mai mare din lume (la fel si in China).Cum explici situatia asta?

  2.Legat de Merkel si primirea refugiatilor….Merkel a deschis portile Germaniei probabil la insistentele marilor corporatii germane care au nevoie de forta de munca ieftina .De fapt,ascensiunea unuia Friedrich Merz explica influenta crescada a afaceristilor germani in paritdul ei explica multe .
  Vezi articolul asta:
  https://foreignpolicy.com/2020/02/11/friedrich-merz-angela-merkel-akk-germany-chancellor/

 16. Amaranthine Sophia says:

  Cred ca se vor integra, ca doar si tiganii se integrează beton 🙂

 17. Emma Soares says:

  Edi te astepti sa raspund cu da sau nu ? Este o intrebare manipulativa, si-ti voi raspunde ca oricine are un IQ de 91 dar este pregatit sa se integreze cit de cit in societatea germana va fi asimilat. Cei care nu vor sa se integreze desi traiesc de 50 de ani aici si nici macar limba nu o vorbesc au format asa zisa Societate Paralela (Parallelgesellschaft ) cum ar fi musulmanii si rusii ( ma refer la cei in virsta ) cei mai tineri se integreaza bine. Cunosc romani care sau integrat cu foarte mare succes dar si romani system IQ 91 inadaptabil care au spus ca stiu mai bine si mai mult ca germanii si nu vor sa invete aici nimic.

 18. Emma Soares says:

  Te referi la Legile de Protejare a Rasei si a Singelui German ? Sorry daca nu existau Evolutionisti atit de inversunati ca Darwin si Heckel nu existau nici Legile Nürnberg.

 19. Good points. Multi scotieni se cred urmasii celor 10 triburi. Cu privire la asiatici cu siguranta ca au IQ superior dar sunt si multi deci diversi genetic chiar daca noi ii stereotimpizam pe toti la fel. Cred ca exista populatii mai inteligenete decat altele, insa cand o populatie intra in declin numeric se inmulteste porcentul de mutatii rele. Intr-o populatie care creste se fixeaza mutatiile bune. Nu e un secret ca nemtii nu prea mai fac copii.

  Sibienii aveau o vorba: sasul e dastept cat zece romani dar si cand e prost… Saxonii au IQ superior insa in conditiile de inbreeding din satele sasesti izolate (fiecare sat are dialectul lui) vezi multi care iti aduc aminte de rednecii sin Sud.

 20. Faptul ca IQ mediu este 91 in Romania nu inseamna ca toti romanii au IQ scazut. La fel, IQ mediu in Afganistan este 80 dar exista afgani foarte inteleigenti. Populatia germana are IQ inalt dar este in declin. Orice populatie in declin degenereaza din cauza ca se fixeaza mutatiile rele. Tigrii nu sunt amenintati cu extinctia din cauza ca sunt prea putini ci din cauza ca numarul in scadere mareste denistatea mutatiilor rele in genom.

  Nu vad cum populatia musulmana needucata se poate integra intr-o economie tot mai automatizata si mai dependenta de calificare inalta. Insa exista un procent care se educa si se integreaza si acestia sunt viitorul Germaniei. Sunt de acord ca imigratia care nu se integreaza este un pericol pentru cultura europeana dar asta nu este de nerezolvat. Ce lipseste este o atitudine mai ferma.

  Nici tu nu pari foarte integrata intelectual in Germania, avand in vedere ca respingi stiinta si imbratisezi teorii conspirative care circula in imigratia romana si in zonele fringe ale populatiei germane needucate. Asa ca de ce sa-i judecam pe afgani care nu au avut scolile si bibliotecile noastre din Romania. Pot spune acelasi lucru despre imigratia romana din US, inclusiv cei care au absolvit o facultate. Au imbratisat cele mai absurde teorii conspirative si cred ca oamenii au convietuit cu dinosaurii. In schimb, prietenul meu sirian are capul pe umeri si e un musulman cultural care bea bere si citeste Schopenhauer.

  Conceptiiile unui adventist conservator nu difera de ale unui musulman conservator decat in faptul ca musulmanul nu are dublul standard.

 21. Alta teorie conspirativa de la imigratia romana neintegrata.

  Legile pentru protejarea rasei au fost importate din US si origineaza in protestantismul american. Ori nu a existat rasism in America pana in 1859? Darwin a publicat originea speciilor si Sudul a devnit o slavocratie rasista peste noapte pentru ca i-a citit cartea. Motivul secesiunii Sudului a fost biblic, asta o stie orice redneck si a fost si motivul pentru care southern baptists a sustinut sclavia si rasismul pe fata in toata istoria lor pana la desegregare (dar nu si-au schimbat convingerile secrete). ORICE LITERALIST BIBLIC E RASIST SI PRO-SCLAVIA NEGRILOR IMPLICIT.

  „Procesul maimutelor” a avut loc in Sudul segregat si dominat de KKK. America l-a respins pe Darwin la nivel popular si a fost cea mai rasista tara din lume la acelasi nivel. Chiar si Jesse Owens a fost tratat mai bine in Berlin, 1936, decat la el acasa unde a intrat pe usa din spate la receptia in cinstea lui si nu a fost primit de Rosevelt dupa olimpiada.

  Chiar si idea pe care ai scris-o vine de la lunatici ca Ken Ham si altii ca el, si sunt vehiculate intre suprematisti albi si bigoti evanghelici care isi trimit fata la avort daca ramane gravida cu un negru dar voteaza pro-life. Parintele creationismului „stiintific”, adventistul McReady Price, spune ca negrii sunt urmasii degenerati ai lui Ham, si destui adventistii conservatori albi din US cred in teoria amalgamarilor intre om si animal ca origine a raselor „inferioare”.

  Evolutionismul modern nu este Heckel ci sinteza moderna a lui Fisher si Dobansky care nu au exprimat niciodata interes pentru puritatea rasei. Conceptiile rasiste „stiintifice” din perioada interbelica se bazeaza pe vitalism nu pe Darwin. Heckel a fost vitalist. Si… Ellen White a fost vitalista, reforma sanitara se bazeaza pe vitalism si pe idea ca trasaturile cultivate se transmit ereditar. Orice creationist este un vitalist implicit. Asa ca, lasa paiul din ochiul lui Darwin si scoate barna creationista din ochi.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: