Domesticirea lui H. sapiens

7 Responses to Domesticirea lui H. sapiens

 1. Reinholz Nik says:

  Domnule Edmond,
  Eu îl consider pe Cain ca fiind un simbol al societății ce începuse să se dezvolte datorită domesticirii plantelor. Culturile agricole pe scară largă au permis creșterea unor populații numeroase. Supraaglomerarea masivă va produce stresuri și tensiuni sociale care riscă să ne spulbere organizarea socială cu mult înainte de a ne face să murim de foame. Credeți, că într-un astfel de context, o soluție de a evita haosul social, ar putea fi perfecționarea controlului intelectual asupra agresivității?

 2. E o alta linie de argumente. Harari are ceva de spus aici. In ce ma priveste, observ ca cetatile sumeriene sau socitatea egipteana erau mult mia putin agresive decat triburile de pastori semiti care au cucerit Sumerul.

  Cu privire la intrebare, exista o tendinta de a controla agresivitatea plecand de la premisa impartirii etnice/sexuale in opresori si victime si de a controla limbajul (cazul Coltescu). Daca Lorenz are dreptate (eu cred ca are) avem nevoie mai degraba de controlul inmultirii populatiei. Un alt aspect este ca societatile care se autoconduc conroleaza agresivitatea mai bine, dar democrtatia nu merge fara oameni educati si aici avem o problema.

 3. niciunanicialta says:

  Salut Edi
  Va sugerez sa dedicați o emisiune pentru „Christ mith theory”. La momentul actual exista o literatura bogata pe acest subiect. E fascinant ce spun experți ca Robert Price și Richard Carrier.

 4. Reinholz Nik says:

  ,, democratia nu merge fara oameni educati si aici avem o problema.,,

  Așa este. Lipsa educației, este una dintre cele mai grave probleme cu care se poate confrunta societatea umană.De aici izvoresc cele mai multe neajunsuri. Interesant este că Isus a avut și un rol de educator al ucenicilor săi(al întregii omeniri de-a lungul timpului), pentru a putea demara proiectul său cu privire la eklesia. Eklesia nu poate funcționa în lipsa oamenilor educați.
  În psalmul 82(Biblia Cornilescu),este descris Dumnezeu stând în mijlocul adunării zeilor educându-i.
  Domnule Edmond,credeți că această scenă ar putea fi o descriere simbolică a eklesiei?Isus dorește ca omenirea să se autoconducă prin acest mod,cred eu. O societate ce funcționează pe principiul egalității în drepturi,unde fiecare contribuie pentru binele comun în funcție de posibilitățile sale mentale.

 5. Reinholz Nik says:

  ,,democratia nu merge fara oameni educati si aici avem o problema,,

  Așa este. Lipsa educației este una din marile probleme ale societății umane.Din ea izvoresc cele mai multe neajunsuri cu care ne confruntăm.
  În psalmul 82(Biblia Cornilescu),ne este prezentat Dumnezeu, stând în mijlocul unei adunări a zeilor,educându-i.
  Domnule Edmond,credeți că această scenă, ar putea simboliza eklesia,pe care Isus dorește să o instaureze în societatea umană? Isus are un important rol și de educator al omenirii. O societate care să se autoconducă după principiul egalității în drepturi al oamenilor,în care fiecare contribuie după posibilitățile sale mentale pentru binele comun,nu poate exista fără oameni educați în acest sens.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: