Cei care au facut America „mare” s-au inchinat altui Dumnezeu

Trumpismul implica dubla redimensionare a Americii: Make America small again. O redimensionare geopolitica, in care America abandoneaza pozitia de conducator al lumii libere in favoarea „interesului national”, asa cum este inteles de un redneck. O redimensionare teologica, in care One nation under God devine One nation under Santa-Claus. Siti, cel care implineste dorintele copiilor.

Problema cu MAGA este ca cei care au facut America mare s-au inchinat unui alt Dumnezeu decat cireada evangelica-penticostala.

Am citit prima data despre Thomas Paine in tr-o carte numita „Daruri Spirituale”. Am aflat ca Paine fusese „ghost writer” pentru Satana. Cum suna un vechi imn metodist:

„Satan, the world, and Tom Paine, fought the metodists in vain…”

Apoi am citit „The Age of Reason” si am constatat ca Satana e mai coerent decat John Wesley.

Am petrecut adolescenta strivit intre doua totalisme: biserica si statul comunist/national-ceausist. Am fost luat de mana si condus la o libertate launtrica inconfortabila de marii scriitori americani. Incepand cu parintele literaturii americane, Mark Twain, si terminand cu primul laureat american al premiului Nobel pentru literatura, Sinclair Lewis (autorul lui Elmer Gantry), numitorul comun al clasicilor americani a fost respingerea hotarata a sintagmei give me the old time religion.

Generatia mea a fost leganata in legenda lui Winnetou. Legenda origineaza in experienta coloniei germane din Fredericksburg, numit asa ca un tribut la Iluminismul prusac, care a avut curajul sa experimenteze fratia intre albi, indieni, si negri, intr-u Texas bigot. In timpul razboiului civil, cand cetatenii valizi din Fredericksburg luptau de partea Uniunii, orasul a fost victima unui pogrom al celor din vecinul Waco, Harvartul southern-baptist care i-a daruit omenirii pe David Koresh si G.W. Bush.

Am privit cu ochii lipiti de ecranul televizorului pasul urias pentru omenire facut de Neil Amstrong. Peste o ora voi urmarii amartizarea lui Perseverence. Exista un secret inconfortabil in spatele programului spatial NASA: s-a nascut din Thelemism. E de la Satana. La fel ca tot ce a fost mare in stiinta, literatura, politica, rock-and-roll, film, in America.

Mesajul meu catre gloata MAGA: dumnezeul vostru este prea mic. Oane small nation under a small god. Exista cativa intre voi care au pariat in secret pe Diavolul. Cu acestia putem negocia.

6 Responses to Cei care au facut America „mare” s-au inchinat altui Dumnezeu

 1. polihronu says:

  „Am petrecut adolescenta strivit intre doua totali[tari]sme”

  Asta a fost tragedia comunismului in Romania – ca a facut ateismul irespirabil.

 2. Sau, cum ar spune Maxim, de la Ibrian parafrazare, materialismul dialectic este pierderea trasparentei ateismului.

  Ti-am trimis un email pe adresa de pe yahoo.

 3. polihronu says:

  “pierderea trasparentei ateismului”

  Antologic! 🙂

 4. Sorin Săndulache says:

  Aș vrea să te rog ceva. Personal. Edi are adresa mea (mail) și tel (eventual WhatsAp). Mulțumesc! Mult! Sorin S

 5. polihronu says:

  Am urmarit, cum am promis, Vector-ul de ieri. Foarte buna emisiune. Nu cred sa-l fi stiut pina acum pe Igor, dar mi-a placut.

  Ca “robul” lui “Isaia” nu este o profetie despre Isus e clar la cea mai simpla lectura a cartii (am mai discutat tema in trecut): nu exista niciun indiciu in text (indiferent cind il datam) ca orizontul de anticipatie vizeaza istorie post-persana (in context VT, asta inseamna ca nu prevede imperiul lui Macedon). Ai sugerat insa o lectura interesanta, construind pe remarca lui Igor cu privire la progresia hermeneutica din interiorul “cartii” – si anume ca Isus se situeaza in acest parcurs intelectual, oferind o noua interpretare a lui Cirus, Hristosul. In acest sens, Isus este “robul Domnului” din “Isaia” – desi profetia nu-l priveste.

  Banuiesc ca intr-o emisiune viitoare vei merge pina la capat, vazind ce mai este tenabil din interpretarea NT cu privire la Uns si imperiul lui. Apocalipsa, de pilda, nu pare sa depaseasca cu succes modelul VT – vrea sa inlocuiasca Roma cu un Ierusalim mai luxos si cam atit. Neamurile inca vin sa doneze in vistieria Mielului, necuratia inca e posibila in afara cetatii imposibile a Noului Ierusalim etc. Isaia (trito-) &co atirna greu in constiinta morala a vizionarului.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: