Aceasta este intrebarea

8 Responses to Aceasta este intrebarea

  1. polihronu says:

    Mihai Demetriade si Madalin Hodor

    Fapte:

    – în anul 2006 MAPN pretinde că a predat tot ce avea de predat în materia arhivelor Securității pe care le deține în custodie, în opinia mea, ilegal („ilegal” încă din 2006, pentru că există obligația legală să le trimită integral la CNSAS. N-a făcut-o). A predat dar cu o excepție: dosarele care „pot aduce atingere siguranței naționale”.

    – nu e deloc clar cum stabilește MAPN ce este de siguranță națională, atunci când vorbim de documente pe care nu le-a emis și care se referă la o instituție fundamental represivă (Securitatea). Ce criterii aplică? Este MAPN specialist în represiune? Aș aminti MAPN că „siguranța națională” post-decembristă (definită în cuprinsul art. 1/Legea 51/1991) se referă la „o stare de legalitate” menită (printre altele) să asigure „climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”.

    Pe cale de consecință, refuzul de a elibera arhivele represive este o amenințare la adresa securității naționale, pentru că pune în pericol „climatul” de mai sus.

    – încă din 2006 MAPN și CNSAS trebuiau să constituie o comisie mixtă pentru dosarele care „fac obiectul siguranței naționale”. Comisia nu există nici în momentul de față. 15 ani de tăcere.

    – Am descoperit că Hotărârile CSAT nr. 60/17.04.2006 și nr. 130/28.08.2006, invocate de MAPN în răspunsul adresat scrisorii deschise semnate de subsemnatul și Andrei Ursu și Mădălin Hodor, ascund o surpriză majoră.

    – mai exact Hotărârea CSAT nr. 130/28.08.2006, care se referă la dosarele privind „ierarhii și șefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum și asimilații lor de la parohiile din țară și din străinătate”.

    – pe scurt:

    1. 15 ani MAPN nu a solicitat constituirea unei comisii mixte, conform obligației legale (cf. Hotărârii CSAT nr. 60/17.04.2006), cu CNSAS. Au stat la apă mică, în tăcere. Pe principiul: lasă, că reflectoarele sunt pe SRI, noi putem sta liniștiți. Obligațiile legale inechivoce au fost trecute cu vederea. S-au trezit abia ca urmare a demersurilor noastre din 2017 (scrisoarea deschisă adresată Președintelui) și la implicarea Administrației Prezidențiale.

    2. printre dosarele sechestrate de MAPN se află și dosarele „ierarhilor și șefilor cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv”.

    Solicităm public MAPN să constituie rapid comisia mixtă și să predea integral toate dosarele Securității pe care le deține.

  2. CTP ignora faptul ca securitatea nu a fost doar represie ci si intelligence. Stim ca preotii si pastorii si-au vandut turmele si ca au erau agenti sub acoperire cand calatoreau in Apus, dar nimeni nu vrea sa pescuiasca in apele tulburi ale religiei in timpul razboiului rece, si cand spun „nimeni” nu ma refer doar la securitatea nationala.

  3. polihronu says:

    Cristian Presură, magistral:

    Azi implinesc 50 de ani. O jumatate de secol. Despre materie si viata (partea I). Ma uit in jos si vad cu ochii mintii atomii pamantului pe care calc. Nu stiu nimic din ce se ascunde in spatele existentei lor. Cred ca viata se traieste intr-un abis al necunoasterii si existenta pluteste pe un ocean de incertitudine. Din fericire, putem descrie valurile de pe suprafata acestui ocean si de aici ies particulele elementare, atomii si stelele. Putinul asta de certitudine ne ajuta sa construim aparate care ne fac viata mai usoara, dar adevarul din spatele realitatii nu-l pot vedea si nu-l pot cunoaste. Oricat imi afund capul in oceanul existentei, dincolo de valurile pe care le formeaza la suprafata, azi nu mai vad nimic din adancul lui, desi in tinerete parea ca plonjez in apele sale. Adeseori privesc pisica si nu sunt sigur ca eu inteleg existenta cu mult mai mult decat o face ea. Si eu si ea intelegem lumea in masura in care intelegerea aceasta ne ajuta sa vaslim in barca existentei noatre zilnice, fiecare in felul lui. Traiesc si eu teatrul care se joaca pe suprafata oceanului, dar, in ultimii ani, actorii au inceput sa se scufunde. Generatia parintilor mei se duce. Oameni care, ca si mine, au dansat pe scena plutitoare, au iubit si au suferit, acum nu au ramas decat afise pe holuri. Era o vreme cand credeam ca afisele acestea sunt felul lor a trai in continuare. Dar viata este atat de personala, atat de apropiata de pielea noastra, ca nu se poate impregna in lucrurile din jur. Noi nu am cunoscut niciodata viata lor asa cum au cunoscut-o ei. Niciodata nu le-am cunoscut suferinta asa cum a cunoscut-o ei, din centrul acelei suferinte. Imi aduc aminte de profesorii de la clasa. Povestile lor sunt cele care mi-au imbogatit teatrul mintii si care m-au facut sa fiu cine sunt acum. Incerc sa duc mai departe munca lor, intr-o lume care este astazi ametitor de schimbatoare si fluida. Pentru ca, in fiecare zi, se nasc copii care, mai tarziu, isi vor pune aceleasi intrebari existentiale ca si noi.

  4. „Time is out of joints.” „That is the question.” Asa se intampla cand vorbesti cu fantomele parintilor.

  5. polihronu says:

    Știu că sînt o moară stricată, dar subtitlul acestui nou documentar m-a făcut să zîmbesc 🙂

    https://amp.theguardian.com/film/2021/may/26/stranger-than-anything-dreamed-up-by-sci-fi-will-we-ever-understand-black-holes

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: