Schelălei

Falsificarea istoriei la care au contribuit masiv păltinișenii constă în minciuna potrivit căreia drama românească începe abia în 1946. În realitate, am fost mereu niște nemernici.

Vă mirați că Academia Română este, încă, o colecție de dinozauri? Că Armata Română este protectoarea dosarelor preoților Bisericii Române? N-ar trebui. Și ultimele barometre ale opiniei publice ne aduc aminte că românii au maximă încredere în Biserică, Armată și Academie.

Adevărata religie a românilor este naționalismul. Rădăcinile problemei trebuie căutate nu în interbelic, ci în generația lui Urechia, Nenițescu și Nicolae Niculescu (aka Nifon Ploieșteanul).

„Deși numai prefect de Tulcea, Ioan Nenițescu a știut să se facă la un moment dat reprezentantul tuturor românilor dobrogeni și acțiunea sa hotărîtă împotriva străinilor reflectă toată nedreptatea ce se făcuse pînă atunci elementului românesc. Iar mijloacele violente ce a întrebuințat pentru a face să dispară contrastul dintre românii pînă atunci neglijați și naționalitățile străine favorizate, se explică ușor prin dorința de a cuceri pentru români cît mai curînd locul ce li se cuvenea între celelalte popoare dobrogene… Nu se poate tăgădui că tocmai intențiile lui cele mai bune, cum a fost de pildă colonizarea Deltei cu români, au fost mai puțin susținute de la centru.” Sublinierile sînt ale mele, cuvintele sînt ale lui Spiru Haret – armean, apropo.

Nenițescu este eternul poet al românismului. A scris „Pui de lei” – devenit imn comunist, dar și imn al „Revoluției”. Și „Țara mea” – făcută celebră de preotul românismului, Tudor Gheorghe.

Pe Nenițescu l-au susținut politic și liberalii, și conservatorii. Să nu căutați sfinți în politică.

Urechia – inventatorul românismului în toată slava lui protocronistă („daco-românismul”), antidemocratică, antisemită etc. Invidiosul de Eminescu (și acesta român cam adevărat).

Ortodoxia românească e o făcătură fin-de-siècle. După ce au adoptat, ultimii, grafia latină, preoții au trecut la inventarea unei liturghii proprii, specific românești. S-a căutat standardizarea repertoriului de muzică bisericească și purificarea lui etnică. Creștinismul vechi de două milenii al românilor e de pe la 1900.

Stați să vedeți ce români adevărați erau la Athos! Antimoderni, antisemiți, anticomuniști (adventiștii intrau, apropo, la „comuniști”). Antiortodocși – că detestau adoptarea calendarului gregorian.

Și azi se cîntă în bisericile ortodoxe varianta deiudaizată a psalmului lui Simeon (nunc dimittis) – cu „poporului, poporului Tău” sau „poporului binecredincios” în loc de „poporului Tău Israel”. Dovezile sînt pe YouTube – uneori, din slujbe de la catedrala patriarhală, în direct pe Trinitas.

Apropo, nu doar ortodocșii cîntă imnul ăsta antisemitizat. Nicolae Moldoveanu e foarte îndrăgit și printre neoprotestanți.

Fasciști au fost, fasciști sînt încă.

PS Ioan Vasiliu și-a luat numele Nenițescu de la un unchi călugăr (Ilarion Neniță). Și a fost printre altele ofițer în Armata Română și membru corespondent al Academiei Române.

12 Responses to Schelălei

 1. ibrian says:

  In vreme ce nu stiu daca printre cititori sunt unii carora le darama vreun mit aceste randuri, ma intreb: oare autorul crede ca altii sunt mai breji? Asa gaussian vorbind, daca tot le place unora statistica…

 2. polihronu says:

  Nici vorbă. Alții (nu mulți) se mint mai puțin.

 3. polihronu says:

  Sînt și nu știu eu biserici ortodoxe care și-au cerut iertare pentru antisemitism?

 4. polihronu says:

  Eu am trăit pe pielea mea fascismul ortodox al unor tineri preoți în Oltenia anilor ‘98-‘99.

 5. ibrian says:

  Nu ma indoiesc ca tocmai pielea a smitit. Sa nu uitam si de inconoclasmul (in sens larg) al adventismului, unde toti sunt pagani (pravoslvanicii din Oltenia included), mai putin cei ce idolatrizeaza o femeie din secolul al XIX-lea, care ațâță tradiționaliștii chipurile pentru a-i evangheliza (cu ținerea legii).

 6. polihronu says:

  Iconoclastul de mine s-a dus la biserica păgînilor. L-au dat afară cu tărăboi preoții păgînilor. Niște păgîni mai de treabă și mai în vîrstă și-au cerut apoi scuze pentru zelul preoților lor 🙂

 7. Nu stiu ca intelegea Nenitescu asta prin „natiuni favorizate” dar stiu ca Dobrogea a fost creatia colonistilor germani care au dezvoltat agricultura intensiva si au sistematizat satele inainte sa vina romanii si aromanii. Tot germanilor li se datoreaza si climatul de toleranta etnic-religioasa care deosebeste Dobrogea de ce este peste Dunare. Dobrogenii sunt cei mai putini nationalisti dintre toti romanii. daca romanii se intelg cu aromanii, lipovenii, gagautii, tatarii, si nemtii, trebuie sa starnesti ura ca altfel nu esti patriot.

  Mitul asa zisei scoli de la Paltinis este ca a fost o forma de rezistenta intelectuala. De fapt, paltinisismul a fost privit cu simpatie de securitate pentru ca reprezenta o fata filozofica a protocronismului ceausist. Stiu cum se intra la istoria artei si la filozofie. Adevaratul dizident intelectual nu era cel care vizita manastirile sau il citea pe Nae Ionescu. Pastorel Teodoreanu avea dreptate:

  Capitane, nu fi trist,

  Legiunea supravietuieste,

  In Partidul Comunist.

 8. Ironia este ca nationalismul a renascut in Romania sub pretextul rezistentei anti-panslaviste si ca acum a gasit un nou tatuc la Moscova.

 9. Ibrian, ma indoiesc ca noii corifei ai adventismului romanesc vor sa ii atraga pe pravoslavnici si pe evanghelici la profetismul victorian al Elenei White. Ei vor doar sa fie parte din gasca, mananca faramiturile de sub masa stapanilor si spera un scaun la masa. Daca nu ai aflat inca, adventismul american este MAGA cand nu este woke si este woke cand nu este MAGA, cel de imigratie romana este mai ales MAGA si asteapta acum decretul de la verzi. Coman, Darvasan, Cristescu, Danaiata, sunt in primul rand anti-europeni, anti-iluministi, anti-choice, anti-seculari, antivaxeri, antifeministi, si imbraca aceste „anti” in limbajul fiarelor cu zece sau doua coarne. Nu este nici un conflict in valori fundamentale cu evanghelicii/penticostalii si pravoslavnicii.

 10. ibrian says:

  @Edi clar generatia de acum de adventisti romani nu se califica pentru starnirea revoltei popesti in etapa preliminara pe sate. Unde sunt adventistii pur sange care credeau ca papa este antihristul 🙂 ? Apropos de anti-iluminismul celor de azi, amuzant este ca in sensul transparentei textului si al istoricismului profetic aplicat, pionierii azs erau iluministi.
  Eu vorbeam acolo de mediul in care e posibil ca Poli sa fi simtit pe pielea lui etc

 11. Erau iluministi in sensul in care Alex de Tocqueville spune ca fermierul american e cartezian. William Miller a fost mare maestru in loja Morning Star unde a cunoscut probabil sistemul apocaliptic al lui Newton. Acelasi Newton credea ca nu pot cade pietre din cer, de unde semnul profetic de la 1833. A ramas bibelou de portelan pe maceiasi etajera ca in secolul trecut. Cat despre revolta popeasca…

  Doua jucarii stricate
  Merg tinandu-se de mana

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: