Precum și înfrîngeri

Coleg de promoție cu unchiu’ Nelu și bunul Dezső, pastorul adventist Ștefan Faur a murit acum două decenii, la 76 de ani. În necrologul publicat la data aceea de Conferința Banat, un mai tînăr coleg spunea despre el că ar fi avut „biruințe, precum și înfrîngeri dureroase”. Ca oricare dintre noi, nu?

În presa de scandal din aceeași perioadă, dar și de mai tîrziu, un anumit om de televiziune adventist e descris ca entuziast al scobitului în nas și promotor de tinere talente. Azi, vomită superior peste amintirea pastorului Faur. Ca oricare dintre noi, nu?

Iacob Coman are la activ nu doar indigeste volume de poezie, ci și penibile ”seminarii” în care, deloc poetic, își exhibă apetențele sexuale. Ca să nu mai vorbim de flirturile, uneori poetice, cu tinere talente. Ca oricare dintre noi, nu?

Rememorez un episod de acum douăzeci de ani, avînd grijă să nu mă împroprietăresc peste povestea altcuiva. Omul de televiziune adventist, director de fan club “Iacob Coman”, simte miros de sînge. Ca oricare dintre noi, nu?

8 Responses to Precum și înfrîngeri

 1. Ne dai si noua un link pentru cestia cu vomitatul?

 2. polihronu says:

  Nu. Ajunge să spun că procurorul comunist, etichetat chiar de omul nostru de televiziune “un torționar”, e lăudat pentru că a făcut lucrarea Domnului (deși divulga ilegal probe dintr-o anchetă), spre deosebire de pastorul F., care era “unealta Satanei”.

 3. polihronu says:

  Tot pentru context, omu’ nost’ s-a arătat “șocat” că un fost seminarist adventist știe de Rerum novarum 🙂

 4. F. a fost un caz tragic. O victima a conceptiilor simpliste despre pacat si biruinta si a ignorantei bisericesti cu privire la sexualitatea umana. Din cate am auzit, un om de treba si un pastor bun in relatii umane. Cred ca sunt ape mai tulburi dedesubt. De regula, puterea se facea ca nu vede pana avea nevoie pentru santaj sau razbunare si biserica era sluga puterii. In Sibiu, orice tip street smart stia cine si ce este asa ca era imposibil ca secu sa nu stie. De fapt, vorbeam cu tatal tau, cand aveam doar 16 ani, despre un pastor ultraconservator si amandoi eram de acord ca tipul a schimbat intrebunintarea fireasca a femeii cel putin in fantezie.

 5. polihronu says:

  E perfect posibil ca povestea lui F sa nu fi fost deloc despre el sau despre BAZS, implicarea acestora fiind colaterala. E insa clar ca etica Securitatii se intersecta si se intersecteaza inca cu etica unor adventisti. “Tortionari” sint si in biserici.

 6. polihronu says:

  Iar N mi-a povestit de un seminarist de atunci care facea experimente homosexuale nu doar in fantezie. Si care n-a avut niciodata probleme cu Securitatea. Dimpotriva.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: