Antihristul este prizonier in pivnitele Vaticanului

Romanul satiric al lui André Gide, Pivnitele Vaticanului, graviteaza in jurul unei teorii conspirative de la inceputul secolului XX.

Se zvonea printre catolicii conservatori ca Papa Leon XIII, autorul enciclicei Rerum Novarum, este un papa fals, asezat de masoni pe scaunul pontifical. Adevaratul papa ar fi prizoneir in “pivnitele Vaticanului”.

In alta ordine, enciclica lui Leon XIII a generat o teorie conspirativa si intre evanghelicii din US, cu privire la relatia intre socialism si catolicism, in particular, revelatii noi cu privire la relatia intre sindicate si semnul fiarei.

In romanul lui Gide, un grup de escroci opereaza o schema internationala de finantare a unei cruciade pentru eliberarea papei. Catolicul francez Amédée Fleurissoire pleaca la Roma sa se alature cruciadei. Prezenta lui devine o problema pentru autorii schemei.

Conducatorul lor, Protos, alias Parintele Cave, decide sa il converteasca pe Fleurissoire folosind urmatorul rationament. Autoritatea Papei este criteriul adevarului. Daca Papa nu este Papa, pe baza carei autoritati vei decide ca nu este Papa? De unde stii care este adevaratul Papa? Doar nu vei apela la autoritatea ratiunii.

Mai mult, in absenta autoritatii pontificale, nu mai exista nici o diferenta intre adevar si minciuna, intre bine si rau. (Ratiunea nu intra in discutie). Fleurissoire, pentru care adevarul si binele sunt o problema de autoritate, va imbratisa nihilismul si va deveni parte din schema lui Protos.

Declaratia lui Francis I cu privire la absenta Iadului reprezinta ultima versiune a dilemei lui Fleurissoire. Daca Antichristul spune adevarul, inseamna ca adevarul este minciuna, si daca Papa minte, inseamna ca minciuna este adevar.

Sau, poate, adevaratul Antihrist trebuie salvat din pivnitele Vaticanului pentru ca Ramasita sa poate ramane inchisa in ale ei.

In mod sigur, Protos conduce o schema financiara lucrativa si, pentru Fleurissoire, de la sancta simplicitas la nihilism drumul e scurt.

8 Responses to Antihristul este prizonier in pivnitele Vaticanului

 1. ge2oana says:

  Edi,

  Ce faci, incerci un preludiu la SS de trimestrul asta !?

  Adica sa ma pregatesc (deja !!??) pentru ultimile evenimente, alea finale !?

  Mai, mai-mai, mai……

  Apropos, lu´ cufuritu´ asta de TW cine-i contesta autoritatea ?

  Aaaaa , am uitat , el e ala care semneaza shtatele de plata la slujitori, adica la putori / doritori de viata buna.

  In rest, sula lui, il doare-n sula…..
  Si nu doar pe el, si putorile-s la fel.

  Doamne-ajuta !

 2. Vom avea un SS interesant.

 3. Capu-Varzã says:

  „Declaratia lui Francis I cu privire la absenta Iadului…”

  Sunt curios s-o vad si pe asta. Poate cineva sa dea un link la ceva material cu declaratia papei despre iad?

 4. daimonel says:

  Situatia crestinilor obsedati de Antihrist este foarte sugestiv descrisa de lupta in ilegalitate a lui nea Nicu: se ascundea in case conspirative, dar nu l cauta , de fapt, nimeni…
  Mecanismul psihologic este cel al autovalorizarii prin inventarea unui Dusman Global care i vizeaza direct.
  Ceea ce rezulta este relevanta/importanta lor globala. Fara acel Dusman ei ar fi redusi la conditia anonimitatii, ceea ce ar fi o grea lovitura ptr niste orgolii ascunse sau reprimate.
  Asa ca angajarea acestor nefericiti intr o Mare Lupta, incearca , in cele mai multe cazuri, sa umple Marele Gol al vietii lor- lipsa de performante sociale !
  In rest,ramane cum am stabilit- sa lasam mortii sa si ingroape mortii…

 5. polihronu says:

  In the meantime, niste apocalipsa reala si curenta.

 6. Exista mai multi teologi catolici care contesta metafizica dualista si iadul. Catolicismul e mult mai complex decat apare in Marea Lupta. In privinta lui Francis, recomdand filmul Stare de Urgenta cu Yves Montand. Ironia este ca l-am vazut in Romania in timp ce era interzis in US (prin ’70). E vorba de zama in care s-a scaldat Francis in tinerete. FWIW, am mai multa apreciere pentru iezuitii de stanga din America de Sud decat pentru misionarii protestanti vanduti coprporatiilor si orchestrati de agenturi oculte, mai ales cand e vorba de piloti misionari carora le da Dumnezeu avioane prin credinta.

 7. anonymous says:

  La unii le da avioane, altora le umple rezervoarele cu benzina si vize pentru Florida!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: