Cernerea

Ce rol are vaccinarea în cernerea aceasta… in politica aceasta?

“Cernerea” are un loc special în scenariul “evenimentelor finale”, de unde interesul pe care mi l-a provocat întrebarea moderatorului. Mai ales cand invitatul este Lucian Cristescu, expert în scenarii apocaliptice și pericolele științei pe nedrept numita astfel.

Incidental, acesta a fost subiectul discuției mele recente cu un medic în holul bisericii. Miscarea evanghelica, spunea el, a făcut un mare serviciu științei oferind un lot martor nevaccinat pentru studiul efectelor vaccinului anti Covid. Ar fi criminal ca guvernul să refuze vaccinul unui segment de populatie pentru a “cerne” efectele. Dar, voila: cobaiul uman. Evanghelicii reprezinta un sfert din populatia US. Un sfert din acest sfert declară că nu se vor vaccina niciodată. Un alt sfert nu declara “niciodată” dar sunt  nevaccinati. 

La data asta, varianta Delta este cea mai rapidă și mai bine adaptata versiune a virusului care provoacă COVID-19. În Statele Unite, care a cunoscut mai multe cazuri și decese de COVID-19 decât orice altă țară, varianta Delta reprezintă aproximativ 83% din noile infecții. Până în prezent, persoanele nevaccinate reprezintă aproape 97% din cazurile severe. Sita se misca. 

Unchiul Lucian știe mai bine. Prin găurile sitei se cern cei vaccinati.  Are “material  informativ“ cum că producătorii vaccinurilor refuză sa garanteze rezultatele, există părinți care refuză să-și vaccineze copii fără “angajamentul ferm” cu privire la efecte, și ca vaccinurile folosesc saruri de mercur și alte ingrediente rele.

Asemenea „materiale informative” am văzut și noi. Lasand la o parte nerozia cu mercurul, noțiunea de “angajament ferm” în limbajul unor astfel de „materiale” implica efecte predictibile 100%. Așa ceva nu exista în viața și nu poate exista în stiintele vietii. Oricine cunoaste cazuri de betivi si fumatori care au trait sanatosi pana la varste venerabile. Nu înseamnă ca Lucian Cristescu nu are dreptate cand recomanda publicului sa respecte legile sanatatii, dacă nu le garantează ca își vor îngropa unchiul betiv. Întrebarea este cati si-au serbat a suta aniversare cu paharul de tărie și cati au murit tineri. 

La sfarsitul anului 2020, după rezultate intermediare lansate de Pfizer, au fost publicate rezultatele complete, supuse la peer-review, ale procesulu de lansare a vaccinuluii în fază 3. Aproximativ 37.000 de persoane au fost incluse în analiza de siguranță a procesului. Jumătate au primit două doze de vaccin, cealaltă jumătate o injecție salină cu placebo.Important, vaccinul a fost testat la persoanele cu risc mai mare de COVID-19. Analiza a peste 36.000 de persoane a fost utilizată pentru a calcula procentul de persoane pe care le-a protejat de boală în condiții controlate. Nouă participanți vaccinați au fost infectați cu virusul, comparativ cu 169 de persoane injectate cu placebo. Aceasta echivala cu 95% eficacitate.

In luna Aprilie, pe baza experienței acumulate și analizate, vaccinul a fost găsit 100% eficient împotriva bolilor severe, așa cum au fost definite de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), și 95,3% eficace împotriva COVID-19 sever, așa cum este definit de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). La data asta, cum am amintit, numai 3% din cazurile severe de infecție cu varianta Delta se găsesc între cei vaccinati. 

Știința medicala nu va face nici un “angajament ferm”. Îți spune care sunt șansele, iar acestea se schimba pe masura ce apar date noi. Însă confuzia lui Cristescu are rădăcini mai adânci. Lucian este un fundamentalist care crede ca Biblia oferă o teologie și reguli de viata în alb și negru. Mai mult, Biblia oferă știința așa cum nu face stiinta, adică fără ipoteze și teorii, adevar factual pur. De aici, refuzul lui de a accepta stiintele moderne ale vieții, care acceptă adevărul cel mai probabil ca adevăr deocamdată și sunt mereu deschise la nou. Dar certitudinile pe care le cauta Cristescu nu se găsesc nici în Biblie, nici in stiinta, nici in viata. 

Ramane o singura sursa de certitudini: teoria conspiratiei. 

Cineva a făcut chiar declarația ca prin vaccin vom putea sa scadem populatia.

La nivel global, au murit deja 4,23 milioane, dintre care 34.246 în România, și au fost administrate 4,16 miliarde doze de vaccin. Costul este de ordinul trilioanelor. Dacă “cineva” vrea sa scada populația lumii vrem sa vedem cel puțin 4,23 milioane morți vaccinati la banii ăștia. Nu ar fi mai ieftin și mai eficient sa lase  virusul să-și facă treaba?  Ori Satana este iarasi impartit? 

Ce poate fi mai rău decat moartea? Viata ca mutant sau amalgamare, ca în vremurile lui Noe, cand oameni și demoni au umblat la ADN. 

Invitatul nu este împotriva vaccinului bun de odinioara, cand “conținutul nucleic (?!) al virusului creea anticorpi”, dar “la ora asta vaccinul nu se face prin tratarea agenților patogeni ci prin inginerie genetică… se umba la ADN iar noi ne jucăm de-a Dumnezeu”. Mi se pare ca cel care se joacă de-a Dumnezeu aici este chiar Lucian Cristescu. Poți sa te joci cu viața oamenilor fără sa te joci de-a Dumnezeu? Poți sa trambitezi o opinie neîntemeiată, în opoziție cu datele observate și analizate în toate laboratoarele și clinicile din lume, știind bine ca oameni vor muri pentru ca te cred, și sa fi sigur ca ești de partea dreapta, cand te consideri un simplu muritor?

In primul rand, mARN nu poate schimba ADN-ul pentru ca nu intra în nucleul celulei. Dacă Lucian vrea sa numeasca sinteza proteinelor inginerie genetică, atunci si virusul face inginerie genetica, diferenta fiind ca virusul se reproduce pe sine în timp ce vaccinul produce doar antigenul. In al doilea rand, este o concepție medievală sa crezi ca stiinta și aplicațiile ei trebuie sa se opreasca la o granița hotarata de oamenii bisericii. Manipularea genomului a devenit posibila și are promisiunea unor progrese care acum doar un deceniu păreau de domeniul fantasticului. Sa lăsăm oamenii sa sufere si sa moara pentru ca predicatorii se tem de ceea ce nu încape în viziunea lor ingusta?

Problema nu este doar filosofică. Oameni au murit și vor murii din cauza ignoranței agresive a predicatorilor. Dar, pana la urma, și alte culte au sfarsit  prin sinucidere în masa. Sita se misca. 

66 Responses to Cernerea

 1. Bogdan Vodita says:

  Orice controversa sau polemica pe tema vaccinarii anti-Covd pacatuieste, in special, daca intra intr-o logica binara/dihotomica (de genul, cei buni si destepti sunt vaccinati, cei rai si prosti antivaxerii)… Lucrurile sunt mult mai complicate in cazul de fata, decat sa fie privite in alb si negru. Sigur ca avem istoria recenta ca martor (ultimul secol) ca vaccinurile si-au dovedit eficienta in tratarea si/sau eradicarea multor maladii (epidemice uneori). Cazul Covid 19 este (destul) de singular, iar argumentele si crticile taberei antivax au uneori consistenta si pertinenta (chiar daca nu ne place). E si normal ca un vaccin (sau orice alt medicament) nou aparut pe piata, sa poata avea efecte secundare (nedorite) a caror corectie poate fi facuta doar in timp (de care nu prea dispunem acum…). E relevant exemplul Israelului, care si-a vaccinat majoritatea populatiei si tot are parte de al 3 sau al 4 lea val cu noua tulpina (fiind discutii despre adm-rea celei de a treia doza de vaccin). Repet , lucrurile nu sunt simple iar secanariul actual nu repeta vechile moele de epidemii/pandemii decat partial. Deocamdata, contagiozitatea e (relativ mica), comparativ cu marile epidemii din istorie (chiar si cea de acum un secol a febrei spaniole).Singura problema grava ar fi (este) suparasolicitarea sistemelor de sanatate publica..

 2. Aurel Ionica says:

  Bogdan Vodita says:
  Covid 19 este (destul) de singular, iar argumentele si crticile taberei antivax au uneori consistenta si pertinenta

  Asa este, dupa ce milioane de oameni au fost vaccinati, s-a dovedit ca le-au cazut miinile si picioare, le-au crescut mai multe capete, si acum se poate vedea ca toti au chip-uri implantate in ei si guvernul stie unde sunt si ce fac. Deci daca inainte oamenii trebuia sa se vaccineze anaul si asta nu era dovada ca vaccinurile nu sunt utile, acum daca trebuie sa te revaccinezi, asta este dovada ca aia care au tipat ca vaccinurile sunt otrava, au avut dreptate si ca atare nu trebuie folosite ca sa moara cit mai multi chiar daca acum exista vaccin si este demonstrat ca sansa ca aia vaccinatii sa mai moara este foarte mica. Dar si eu subscriu ca prostii sa nu se vaccineze si-i tot sugerez lui Edi sa-i invite pe astia care tipa impotriva vaccinurilor sa faca emisiuni cu ei ca sa mai scapam de prosti ca prea este plin pamintul de ei.

 3. Ady says:

  @ Aurel Ionică aveți cerul gurii cam negru. Îmi place că sunteți parabolanul dl. Edi (nu am nimic cu d.voastră, Edi, sunteți un om care știe să păstreze decența în dialog).

 4. Ady says:

  https://evz.ro/record-de-cazuri-in-israel-in-ciuda-celei-de-a-treia-doze-de-pfizer-se-introduce-codul-violet.html

  @ Edi care sunt motivele ptr evoluția dezastruoasă din Israel? Dacă acest scenariu se întâmplă în România, antivacciniștii erau puși la zid.

 5. Aurel Ionica says:

  Ady says:
  @ Aurel Ionică aveți cerul gurii cam negru.

  De ceea ce iese din gura mea nu a murit nimeni dar de ce iese din gura mata au murit si mor milioane de oameni (a se citi prosti).

  @ Edi care sunt motivele ptr evoluția dezastruoasă din Israel?

  In Israel nu este nici o evolutie “dezastruoasa,” acolo oamenii nu mai mor dar daca mai sunt si citeva infectii, este pentru ca si acolo sunt fanatici religiosi care cred ca-i protejeaza miraculos “domnu’” si in plus sunt o multime de fanatici care se duc pe acolo pe la “locurile sfinte” si astia in mod sigur sunt nevaccinati si plini de virus. Ca evreii au fost aia prosti care s-au repezit sa puna ei mina pe vaccinuri si sa se vaccineze primii iar romanii ca mata sunt aia “desteptii” care au inteles ca vaccinurile fac miinile si picioarele sa cada arata cit de destept esti. Ia du-te si spune-le evreilor ca ei sunt prosti ca continua sa vaccineze populatia in loc sa-i puna la zid pe aia care vaccineaza populatia. Pai degeaba sunt romanii celebri prin prostia lor iar evreii sunt plini de premii Nobel?

 6. Ianis says:

  Israel a fost în topul vaccinărilor pe la inceputul campaniei. Acum e la 63% vaccinati complet. E loc suficient pentru ca purtătorii de barbi, zulufi, izmene și pălării sa-si răspândească credința in noile tulpini de Covid.
  Mama proștilor nu doar că e mereu gravidă dar pare a fi o iepuroaica. Scoate progenituri de mai multe ori pe an.

 7. Aurel Ionica says:

  Ianis,
  Da, dar sursa virusului in Israel nu sunt doar aia care nu se vaccineaza pentru ca sa nu-si contamineze cu vaccinuri genele alea pure pe care le au de la Avraam, ci prostalaii de crestini care nu cred in vaccinuri dar cred in „locuri sfinte” care, cum le-ai vizitat, imediat te-ai calificat pentru „cer,” adica pentru „sinul lui Avraam.” Or Israel nu are sa inchida granitele la prostalaii de crestini care cred in „locuri sfinte” deindata ce ei cred ca Isus a fost un sarlatan, deoarece prostalaii aduc bani or banii sunt buni chiar daca sunt plini de virusi ca ii speli cu niste tuica mai tare si i-ai facut „sfinti.” Evreii au inteles ca aia desteptii totdeauna traiesc bine mersi pe spinarea alora prosti or nici o religie nu a fost transformata in asa reusit misjoc de timpenie cum este crestinismul. Acum s-ar putea folosi ca zicala: „Spune-mi cit de crestin esti si-ti spun cit de timpit eisti.”

 8. Ady says:

  Încă un studiu „fakenews” (că tot sunt acuzat că postez doar fakenews) care demonstrează că cei vaccinați sunt transportori de virus de 251 ori mai mult decât cei nevaccinați.

  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3897733

 9. polihronu says:

  „cei vaccinați sunt transportori de virus de 251 ori mai mult decât cei nevaccinați”

  Bullshit. Comparatia este intre tulpini ale virusului, nu intre vaccinati si nevaccinati. Iar rezultatul nu e deloc surprinzator – vezi de pilda https://www.nature.com/articles/d41586-021-01986-w

 10. Ady says:

  Israel și Australia anunță că 85-99% dintre persoanele spitalizate cu Covid sunt complet vaccinate anti-Covid:

  Dailymail a ajuns să publice fakenews uri:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9928939/BBC-presenter-Lisa-Shaw-died-complications-caused-AstraZeneca-covid-jab-coroner-rules.html?ito=push-notification&ci=jFEMjla4kN&si=38764909&ai=9928939

  Ministrul științei din Israel s a infectat cu covid după a 3 a doză:

  https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/science-minister-farkash-hacohen-diagnosed-with-covid/

  Alt post cu știri fakenews:

  https://www.cnbc.com/2021/07/30/cdc-study-shows-74percent-of-people-infected-in-massachusetts-covid-outbreak-were-fully-vaccinated.html

  Israelul afirmă că vaccinul Pfizer are o eficientă de doar 39%:

  https://www.ynetnews.com/health_science/article/s19okqv0u

  Caz șocant:

  https://www.dailyveracity.com/2021/08/19/covid-vaccine-causes-womans-skin-to-rot-according-to-doctors/

  https://www.ynetnews.com/health_science/article/s19okqv0u

 11. Daniel Cucu says:

  Ady, referitor la comparatiile dvs:

  Israel :”the efficacy of Pfizer’s coronavirus vaccine in preventing infection has dropped to 39% but the effectiveness in preventing severe illness still remains relatively high”. Ei zic 39%, dar ati omis sa ziceti ca tot ei afirma ca e f. eficient in prevenirea cazurilor grave. Deci ar merita chiar si-asa dupa mine. Iar preventia scazuta se poate explica prin faptul ca ei au fost primii vaccinati, inca de la inceputul anului (de unde un nou rapel). Ar fi interesant de comparat titrurile de anticorpi dupa vaccinare cu cele de dupa 6 luni, sa vedem ce protectie mai e.

  Adaug ca daca la vaccinati (tot in Israel) virusul ii atinge in continuare in principal pe cei batrani si cu comorbiditati, la nevaccinati sunt cel mai grav affectati tinerii:
  https://www.reuters.com/world/middle-east/israeli-doctors-find-severe-covid-19-breakthrough-cases-mostly-older-sicker-2021-08-20/. Nu e interesanta informatia asta?

  Adaug ca desi rata infectarilor creste, totusi numarul mortilor este mult mai mic!!! Uite Islanda, are cel mai mare procentaj de vaccinati de pe planeta: 80% daca nu si mai mult. Si au enorm de multi infectati. E un bun exemplu daca vreti sa demonstrati ineficacitatea vaccinurilor. Dar bizar, in 2020, nevaccinati fiind, au avut 29 de morti Covid. In 2021, pana acum, doar 1. Sa fie o legatura cu vaccinarea? Vi se pare ca avem acelasi numar de morti in general raportat la 2020? Ce ziceti de asta?

  Fara comentarii in ce priveste efectele adverse. Da exista! Din fericire procentajul celor grave si confirmate in legatura cu vaccinul e f.mic raportat la numarul de vaccinati. Si aceste efecte secundare sunt cunoscute (aproape toate) si mentionate de mult timp (de exemplu paralizia faciala tranzitorie e posibila si la multe alte vaccinuri). Nu am auzit de nici un studiu care sa afirme ca mentionarea cancerului pe pachetele de tigari a diminuat consumul acestora :)). Personal cred ca ar fi fost binevenita, dar inca de la inceput, o campanie antivaccinare in care sa se spuna ca exista risc de 0.xx% de a avea complicatii. Cu afise mari, sa le vada tot poporanul, de la badica la opinca. Ar fi mai oke ptr dvs? Ati fi mai putin mirat de decesele de dupa vaccinare? Sau vreti certitudini absolute, medicamentul cu 0 efecte secundare?

  O mica adaugire: si comparatiile facute de dvs, si cele facute de mine sunt cantitativ-ochiometrice si au putin de-a face cu rigoarea stiintifica. Sunt aprecieri. Exista tari cu 0 decese post vaccinare si tari cu x decese dupa. Variabilele de luat in considerare sunt mult mai complexe chiar decat cele din meteorologie …si cand o facem asa de prin ziare…sunt doar numere :).

 12. Ady says:

  @ Daniel Cucu, situația o văd puțin diferită față de tine. Dacă Islanda are un număr f. mare de infectări cu toate ca are un procent de 73.8 % vaccinați, care ar fi problema infectării tinerilor nevaccinați din Israel atât timp cât nu sunt cazuri grave? Oare nu se îmbolnăvesc și tineri vaccinați din alte țări?

  Exemplu cu țigările este de f. aiurea deoarece pe pachet scrie f. clar că tutunul poate ucide și nimeni nu este șantajat, forțat sau să-i fie limitate drepturile ptr că nu fumează.

  În altă ordine de idei, mi se pare absurd că vaccinul anti-Covid este singurul care nu are contraindicații (nu efecte adverse). Aproape orice medicament are și contraindicații dar aici nu există.

  Toate cele bune!

 13. Daniel Cucu says:

  – mmm…poate mai recititi o data ce am scris / eventual articolul: tocmai asta e problema, tinerii nevaccinati AU PROBLEME MAI GRAVE!!!
  „In contrast, „the unvaccinated COVID patients we see are young, healthy, working people and their condition deteriorates rapidly,” she said. „Suddenly they’re being put on oxygen or on a respirator.”

  – exemplul cu tigarile . Vorbeam, de efecte secundare existente ale vaccinului si de a le face sau nu campanie publica. De aici si comparatia cu tigarile. Discutia cu obligativitatea e o alta chestiune.

  – nu inteleg neam de ce dvs si alte zeci de mii asemenea tot vehiculati informatii false? Si daca va zic ca raspanditi fake newsuri… deveniti un piculet ironic, parca asa va simt :)) ….Ati putea sa imi indicati contextul afirmatiei cum ca ”vaccinul anti-Covid este singurul care nu are contraindicații (nu efecte adverse). Aproape orice medicament are și contraindicații dar aici nu există”. Nu e asa ca pe facebook ati citit-o? :)) Da, aveti dreptate, cred ca si eu v-am repetat-o mai sus in alta postare, absolut ORICE produs farmaceutic care iese pe piata are efecte secundare si / sau contraindicatii. Si din nou, ORICE produs ce iese, are fise tehnice, monografii de produs verificari birocratice cat sa umple cu hartii tot parlamentul si o gramada de alte cele. Uneori vedem numa juma’ de pagina (pentru a incapea in cutiuta prospectul medicametului). In realitate fiecare produs are zeci/sute de pagini cu informatii tehnice ce decurg in urma unor rapoarte de testare si evaluare de sute / mii de pagini. Dvs ce ati citit din toate acestea? Va dau un link ptr fisa Pfizerului, iesita in Decembrie 2021, INAINTE de inceperea vaccinarii. Binenteles ca socuri anafilactice sau trombopenii si probleme de coagulare sau paralizii si etc sunt trecute pe acolo, dar ce facebookul citeste dastea? E mai interesant de zis ca soferul care transporta vacinul avea permisul suspendat :))

  Scz, e in fr dar asa ceva la repezeala. Gasiti asemenea fise ptr ORICE vaccin in x limbi!

  Dă clic pentru a accesa comirnaty-epar-product-information_fr.pdf

  Respecte 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: