Coloanele lui Hercule

4 Responses to Coloanele lui Hercule

  1. adabnerth says:

    O emisiune foarge bine prezentata.Ramane totushi o intrebare legata de metoda stiintifica,”the elphant in the room”,cum spun americanii..Care sunt limitele metodei stiintifice?Intreb pentru ca recent mi-a atras atentia un fenomen cam ciudat ..fenomenele paranormale.Lasand la o parte sarlatanii care pretind ca pot indoi obiecte sau fac alte trucuri ..care este punctul tau de vedere cu privire la fenomenele paranormale?Sunt ele o limita a metodei stiintifice?Mai precis ,fenomenele ozn ,sunt fenomene paranormale?
    Intreb pt ca recent un castigator al premiului Nobel (vezi primul link) s-a apucat de ceea ce multi oameni de stiinta de renume din trecut ,cum ar fi Pierre si Marie Curie au facut –au studiat fenomenele paranormale.Ca de obicei,multi oameni de stiinta se opun unor astfel de experimente controversate pentru ca aleg sa merga in aproape toate cazurile pe explicatia tipica , simplista, numita briciul lui Ockham care chipurile,ar merge in aproape toate situatiile (in realitate de nu exista nici o evidenta ca s-ar aplica in toate situatiile–vezi ultimul link).
    https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/uk/2001/sep/30/robinmckie.theobserver
    https://blogs.scientificamerican.com/cross-check/brilliant-scientists-are-open-minded-about-paranormal-stuff-so-why-not-you/#
    https://www.theatlantic.com/science/archive/2016/08/occams-razor/495332/

  2. Adevarul stiintific este „deocamdata”. Ce ramane este metoda stiintifica, observatie, experiment, modelare fizico-matematica, falsificabilitate. Ultimele doua din urma lipsesc deocamdata din observatiile si experimentele cu fenomene paranormale. Intrebarea este cu privire la criteriul de falsificabilitate. Exista deasemenea prea multe notiuni vagi cum ar fi „energii”, definite la fel de vag ca „bune/rele” si multe extrapolari fanteziste din fizica cuantica. Au existat studii stiintifice, mai ales in timpul razboiului rece, de ambele parti, dar rezultatele au fost neconclusive.

    Orice este posibil, insa probabilitatile sunt deocamdata impotriva.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: