Cacialma evanghelica

8 Responses to Cacialma evanghelica

 1. polihronu says:

  Stavrocentric 🙂

 2. adabnerth says:

  EDI..am citit din curiozitate o parte din The Fundamentals..este de fapt o colectie de eseuri de diferiti autori de la diferite denominatiuni protestante conservatoare…pe diferite teme cum ar fi ineranta Bibliei sau alte chestii..Ce este surprinzator este faptul ca autorii nu sunt neaparat teologi ci mai multe profesii cum ar fi de exemplu afaceristi in industria petrolului,avocati,doctori,etc
  Majoritatea sunt practic sustinatori ai darwinismului social exprimat in capitalism..desinpe fata resping teoria evolutiei… ..semn ca inca de la sfarsitul secolului 19 Capitalismul a inceput ,treptat, sa inlocuiasca Protestantismul ca „religie” a Americii..Ma refer aici la lucrarea lui Daniel Bell (fost profesor de istoria culturii, la Harvard)”The Cultural Contradictions Of Capitalism”,in care explica cum Capitalismul a distrus Protestantismul.

  Am cateva intrebari:

  1).Cand crezi ca fuziunea asta capitalism-protestantism s-a definitivat in America?Exista o speranta ca sa se decupleze cele doua din nou?

  2)Sunt religiile evanghelice un mod de inginerie sociala ,prin care oligarchii americani tin saracii Americii sub control?
  3)In contextul expansiunii capitalismului in restul lumii, se observa un fenomen de raspandire a sectelor evanghelice in tari in care in trecut nu erau atat de prezente,cum ar fi China,Africa sau America Latina.Recent,Balsonaro,Trump-ul brazilian a fost ales de brazilienii evanghelicii conservatori in proportie foarte mare.

  Nu numai asta ,dar si religiile traditionale (ortodoxa,catolica) incep sa imprumute din „spiritul „capitalismului-protestantsmului.De exemplu catolicii germani vorbesc acum de idei din lumea corporatiilor progresiste, cum ar fi ,hirotonisirea femeilor si casatoriile Gay in biserica.In Romania ,preotii ortodocsi sunt la fel de interesati in a construi mega-church-uri ca si pastorii evanghelici americani .Ca sa nu mai spun ca si in Romania politicienii se ingramadesc la biserica atunci cand vor voturi.Practic capitalismul a uniformizat si manifestarile religioase ( cel putin cand e vorba de bani).

  Cum vezi noile tendinte in relatia dintre religie si capitalism?Va invinge Capitalismul religia definitiv uniformizand crezurile ,reducandu-le la un set de axiome menite in a oferi justificari modului de actiune al capitalului?

  https://newrepublic.com/article/121564/gods-and-profits-how-capitalism-and-christianity-aligned-america

 3. adabnerth says:

  E interesant cum corporatiile americane au inventat si finantat Evanghelicanism-ul in America-mai ales sponsorizand revival meetings din secolul 19 si „cruciadele pt Hristos” ale lui Billie Graham.Si adventistii au fost invitati, in anii 60, sa devina parte a cruciadelor pt Hristos .In Romania ,Lucian Cristescu ,printre adventisti era un admirator al lui Jerry Falwell ,un promotor al „cruciadelor” si chiar a incercat sa devina un Falwell roman,desi ideile lui Falwell nu prea au prins la romani.
  Exista o lucrare a unui istoric american care ilustreaza cum corporate america a finantat evanghelicii–o strategie menita sa creasca sustinerea pt oligarchii americani in randul populatiei americane.
  Ai aici link ul la cartea respectiva:

 4. Aurel Ionica says:

  Interesant este ca Edi a predicat toata viata ca America este fiara care va gitui biserica, si acum a ajuns la concluzia ca biserica este fiara care gituie America. Ceea ce el nu realizeaza este ca dracu’ le gituie pe amindoua deoarece au fost dintotdeauna in cirdasie.

 5. Ianis says:

  AI
  Aici este taina ascunsa de veacuri: America si protestantismul evanghelic una sunt. Nu conteaza pozitia in care se iubesc; cea (e)scatologica cica e cea mai productiva pentru impuiere.

  Stiu ca nu crezi in draci altfel as zice ca ne servesti o eroare logica de reducere la o singura cauza. Dracii nascuti din femeie par a fi mult mai perversi decat ala nascut din vesnicie.

 6. Ganduri Bune says:

  Ar putea cineva sa imi dea sursa in care IC o face cu_rva pe tanara imbracata in rosu? Multumesc!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: