De la lume adunate

Nu doar Teresa de Ávila s-a nuntit vizionar cu iubitul Isus. Și Bernardo de Hoyos, iezuit de secol XVIII, a devenit Bernardo de Jesús. Și cică nu creștinismul a inventat corectitudinea politică.

Cu adevărat spectaculos în alegoreza lui Pavel din Galateni 4 e faptul că pare să știe de tradiția iudaică, surprinsă de Filon alexandrinul, potrivit căreia Sara a născut „vizitată” de Domnul (Gen 21:1), ba chiar cu verguria reconstituită supranatural. Spectaculos, pentru că trage de poveste pentru a include, pe modelul lui Ițic, și „născuții din Duh” în Israel, deși nu-i trece prin cap (precum lui Luca mai tîrziu) că și Isus s-ar fi putut naște din fecioară.

Augustin, într-un pasaj din De doctrina christiana, îndeamnă la revoluție: zice că creștinii n-au a se teme de filozofie, pentru că tot ce-i adevărat și bun a fost deținut ilegal de către greci. Logos-ul trebuie să-și recupereze averea ab iniustis possessoribus și s-o împartă bogaților cu Duhul.

„Societatea deschisă” e de fapt invenția lui Bergson – în Les deux sources de la morale et de la religion (1932). Zice evreul că doar o morală dinamică (era să zic progresistă) poate întemeia o societate deschisă. Și găsește resurse pentru dinamitarea moralei în mistica catolică. Nici nu mai trebuie să spun că volumul se închide cu cea mai bună definiție a universului: «une machine à faire des dieux».

Pe vremea cînd România încă nu exista, un oarecare Iancu Nicola publica la Iași un Manual de patriotizm (1829). Era, firește, o traducere – pentru că românul fură pînă și patriotismul de la alții. Pe contrapagina de titlu, traducătorul rezuma: „Afi cineva Patriot bun, este tot una afi și Hristian bun, și prin urmare și împlinitori poruncii cei mai mari alui Hristos, ce este iubirea cătră aproapele.” În mizeria asta încă ne scăldăm. Și da, patrioții români din epocă nu erau creștini, ci „hristiani” – principatele intrau în același an sub protectorat rusesc.

8 Responses to De la lume adunate

 1. Ianis says:

  Te-a vizitat Logosul și te-a trimis să propovăduiești chiar înainte de sărbătoarea Imaculatei Concepțiuni.
  Apropo de șpagatul lui Augustin, asta îmi aduce aminte de un curs de istoria bisericii cu Vali Danaiata, care incerca sa explice de ce păgânii, cu secole înainte de Isus, aveau salvatori născuți din fecioare chiar pe 25 decembrie: Satana a anticipat planul divin și l-a pervertit avant la lettre ca sa creeze confuzie. Asadar dom’ profesor îl plagia pe african.

 2. polihronu says:

  Trăiesc după un calendar foarte idiosincratic. Probabil că știe Duhul ce face dacă îl potrivește altor ore astrale.

 3. adabnerth says:

  „Si cica, nu Crestinismul a inventat corectitudinea politica.”
  Sigur ca a inventat si alte lucruri ,printre care si egalitarianismul asta utopic postmodern ca nu „mai e nici iudeu ,nici grec in Hristos”.Se pare ca rabinul Pavel cu obsesia lui pentru egalitarianism a deschis o conserva cu viermi pe care p(r)ost-modernismul o exploateaza acum in beneficiul propriu.In realitate e clar ca grecul nu va deveni niciodata iudeu si nici iudeul grec.

 4. polihronu says:

  Eu știu destui greci mai evrei decît Moise și destui evrei mai greci decît Solon.

 5. adabnerth says:

  Poli,cum faci domne sinteza asta intre gandirea greaca si ebraica?Pentru ca mie nu mi-a reusit.Tot timpul cand incerc sa le imperechez ies numai struto-camile🤣:Iudaismul elenistic,crestinismul,creationismul stiintific (care nu e nici creationism nici stiintific),etc.Toate struto camilele astea au in comun faptul ca rationalismul sceptic al Atenei se bate cap in cap cu fanatismul religios al Ierusalismului.

 6. polihronu says:

  Toți sîntem struțocămile.

 7. polihronu says:

  Cel mai bun banc teologic – in primele 75 de secunde ale acestui clip.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: