Nebunia tarului Alexandru – atunci si acum

40 Responses to Nebunia tarului Alexandru – atunci si acum

 1. OPaul says:

  O lecție genială de istorie cu aplicațiile ei pentru astăzi. Felicitări și multumiri!

 2. polihronu says:

  D-aia insist pe triada antimodern – antidemocrat – antisemit, pe care o au în comun călugării de la Athos și un Gottlob Frege. Noi, din est, încă nu pricepem că Europa are o puternică tradiție antidemocratică. Că toți guriștii rădăcinilor creștine ale Europei tind să îi aparțină. Că Ellen White și Putin au aceeași filozofie politică.

 3. polihronu says:

  Nașpa – nu? – să te treacă gîndul că Putin e un Becali cu acces la arme nucleare. Sau că Stalin a salvat Europa de ea însăși.

 4. Criticul metamodernist says:

  „Nașpa – nu? – să te treacă gîndul că Putin e un Becali cu acces la arme nucleare. ”

  Asta nu e chiar asa.L-am ascultat pe Putin si omul are o cultura generala mult deasupra lui Becali sau Trump.Din interviul de mai jos se poate deduce foarte clar ca Putin intelege rolul individualismului in America.In acelasi timp respinge cultura vestica–in mod constient.Nu este nici un fanatic religios, intrucat este un pragmatist din fire.Mai curand , Putin este un oportunist „machavelic” care se foloseste de religie pentru a-si lasa „amprenta” in istorie, ca liderul care a refacut puterea Rusiei.Cei drept, in cazul de fata si Vestul i-a inconjurat tara cu baze militare Nato si acum omul se simte pus la colt –ca un sobolan pe care Putin il punea la colt in copilarie in apartamentul in care locuia in copilarie si care reactiona sarind sa isi muste atacatorul.
  Gandeste-te cum te-ai simti, ca presedinte american, daca America ar fi inconjurata de baze rusesti , in special in nordul Mexicului.Sau daca rusii i-ar aproviziona pe mexicani cu arme/training de ultima generatie pentru a lupta contra Americii.Cam asa se simte si Putin fara de alianta americano-ucrainiana.
  Normal , Ukraina trebuia sa ramana tara neutra si sa nu accepte mana spurcata de profit neoliberal a „military industrial complex „american ,care are interesul sa faca bani gasind noi clienti in Europa de est.E clar ca nici americanii nu sunt ingeri cand incearca sa raspandeasca ” democratia de spectacol” , „cu forta”.Imi pare rau pentru ukrainieni ca au acceptat sa fie serviti ca un fel de „carne de tun”, pe masa „democratiei” oligarhice americane.

 5. Ca tot vorbim de histoaria, s(c)lavii de la rasarit au cerut piratilor din nord sa le fie stapani pentru ca aveau alergie la libertate. Piratul Vladimir I a oscilat intre dreptul la harem si dreptul la alcool si a ales alcoolul asa le-a ordonat supusilor s(c)lavi sa fie crestini de rit bizantin, Daca le ordona sa ia calea Profetului s(c)lavii faceau revolutie pentru ca nu puteau renunta la alcool. Daca nu era Votka noul Vladimir facea jihad, asa face doar cruciada. Frati crestini, ceasul eliberarii se apropie, Putin va da voie sa taiati porcul si sa bateti sotia fara anestezie.

 6. Poli, cand compar piatra aia ciopilita din desert cu Venus din Brassempouy, 15 milenii mai veche, https://en.wikipedia.org/wiki/Venus_of_Brassempouy#/media/File:Venus_de_Brassempouy.jpg inteleg ca H sapiens a mers la vale din Paleolitic si ca mai bine ramaneam in pesteri.

 7. Nu sunt fanul lui Hillary dar subscriu:

  Russian President Vladimir Putin pines for the old Russian empire and takes Ukraine’s independence as a personal affront. But the invasion of Ukraine is not a limited regional dispute between neighbors. Putin is also motivated by a deep opposition to democracy more broadly. That is why he has waged a long-running shadow war to destabilize free societies and discredit democratic institutions in the United States and around the world. Ukraine is one flash point in a larger global struggle between democracy and autocracy—one that stretches from the steppes of Eastern Europe to the waters of the Indo-Pacific to the halls of the U.S. Capitol.

  The scope of that wider struggle was on vivid display on February 4. In Beijing, the world’s two most powerful autocrats—Putin and China’s Xi Jinping—cemented their deepening alliance. In the United States, where American leaders should have been unified in championing democracy against these aggressive adversaries, the opposite happened: The Republican National Committee formally declared the violent insurrection of January 6, 2021, to be “legitimate political discourse.”

 8. polihronu says:

  Îmi place cînd propagandiștii de catifea ai lui Putin ne servesc dovezile becalismului șobolanului lui Putin 🙂

 9. polihronu says:

  ”mai bine ramaneam in pesteri”

  Reacționarule! 🙂 Life finds a way – inclusiv ca să ne facă mai proști, mai răi, mai absurzi. Motorul decăderii e însă și motorul măririi noastre. Toate aceste lucruri le face unul și același duh.

 10. Criticul metamodernist says:

  „Îmi place cînd propagandiștii de catifea ai lui Putin ne servesc dovezile becalismului șobolanului lui Putin 🙂”

  Povestea cu putin care incoltea sobolani in apartamentul lui ne-o spune chiar Putin (nu stiu cat e de reala,insa explica mentalitatea lui):

  https://www.gbnews.uk/news/vladimir-putin-declared-war-on-rats-in-frank-admission-i-learnt-meaning-of-word-cornered/233425

  Nu ti se pare mai demn sa respingi atat cizma americana cat si aia ruseasca?Pentru europeni,nici una nu este prea placuta.In cazul de fata, totusi, Putin are si un pic dreptate (nu ca ar fi o persoana morala/etica) cand se plange ca Nato ii pune baze militare in coasta (nu ca Rusia nu ar face la fel cu tarile Nato).Problema este cu bietii ucrainieni, care sufera datorita jocurilor murdare ruso-americane.Faptul ca ,nu doar Rusia , ci si Vestul a contribuit la creerea premiselor conflictului actual ne-au spus-o de mult timp chiar expertii americani recunoscuti in domeniu,nu doar propagandistii Kremlinului:

 11. polihronu says:

  Amuzant cînd boții de propagandă cad testul Turing.

 12. Criticul metamodernist says:

  Piretene,nu este cazul sa te agiti vazand peste tot conspiratii putiniste.Daca te ducea capul intelegeai ca lumea nu se imparte in „the good guys” si „the bad guys”.Americanii nu sunt „the good guys” iar rusii nu sunt ” the bad guys”.Ambii sunt the „bad guys” pentru ca se folosesc de milioane de vieti omenesti pentru a-si regla conturile.Putin, este un autocrat , fara indoiala (desi un autocrat foarte capabil) ,insa asta nu scuza politica americana in a se folosi de bietii ucrainieni care nu au nici o vina , pentru a-si regla ei conturile cu rusii, in Eurasia.A-i pune pe ucrainieni sa lupte cpntra Rusiei, ca ulterior sa nu ii apare de atacurile rusesti este nu doar inuman, ci o pagina de istorie deja cunoscuta ,din istoria americana.Au facut asa si cu georgienii, in 2008 ,cand l-au instigat pe Saakashvili sa lupte contra rusilor,rezultand in ciopartirea Georgiei in 3 tarisoare.Acum ucrainienii vor vedea cum dictatorul Putin le va ciopartii tara iar pe americani ii va durea undeva ca majoritatea ukrainienilor vor fi sub bocanc rusesc .Cum i-a durut (pe americani) si de romani si alti est-europeni, la Ialta, in 1945, cand si-au impartit sferele de influenta cu rusii.

 13. polihronu says:

  🙂 https://niklashageback.com/2020/03/23/why-so-many-humans-would-fail-the-turing-test/

  Mai explică-mi, te rog, cum se văd lucrurile din fotoliul tău californian.

 14. polihronu says:

  „un autocrat foarte capabil”

  If only Trump ar fi fost și el un autocrat foarte capabil.

 15. Ianis says:

  Poli

  „…Ukraina trebuia sa ramana tara neutra si sa nu accepte mana spurcata de profit neoliberal…”

  Asta nu e propaganda de catifea ci de cacat. Catifeaua implica un pic de stil, ce vezi mai sus e marlanie.

  Scatofilii putinisti au doua discuri uzate pe care le freaca in media.
  Cel mai vechi e asta cu Putin vs America. Expirat rau. Rusia e doar o mare benzinarie cu un patron hidos de bogat si angajati cu hainele rupte in cur (salariul minim pe economie e aprox 150 Euro…).
  Al doilea disc, mai nou, e asta cu Ucraina care ne-a furat bucati din Romania Mare.
  Lasand la o parte istoria mistificata, apelul la argumentul asta, acum cand Ucraina e calcata de senilele tancurilor rusesti e ceva de genul: a luat foc casa vecinului, da-l dracu, e un nemernic, si asa nu ducea gunoiul la tomberonul ecologic, si-o merita.

  Nici trolii nu mai sunt ce au fost odata.

 16. Criticul metamodernist says:

  „Mai explică-mi, te rog, cum se văd lucrurile din fotoliul tău californian.”
  Parca pana acum eram un propagandist rus😉Modelul turing implica fie un computer/robot, incapabil sa inteleaga ambiguitatile limbajului uman ,fie un om care sufera de probleme mentale (retardat) dar si un autist cu iq ridicat dar incapabil sa vada „emotiile” din spatele limbajului uman.
  Capacitatea de a te ridica deasupra propagandei ideologice cu care suntem bombardati zilnic (din toate partile), a vedea dincolo de propaganda, suferinta oamenilor (care platesc pentru efectele propagandei) , este ,in opinia mea ,o dovada ca societatea trebuie reorganizata in jurul unui sistem etic in care empatia devine valoarea suprema.
  Povestea asta ca trebuie luptat pentru a „exporta democratia ” in Ucraina (sau mai stiu americanii unde) , este un gunoi neoconservator promovat atat de catre republicani cat si de democrati.Un gunoi, ce aminteste de un „born again” Bush care a invadat Iraq-ul din aceleasi motive.In realitate, ce vor americanii este gasirea unor noi piete de desfacere a marfurilor pentru multinationalele americane in Europa de Est.Binenteles, in dauna competitorilor rusi .

 17. Criticul metamodernist says:

  „Asta nu e propaganda de catifea ci de cacat. Catifeaua implica un pic de stil, ce vezi mai sus e marlanie.”

  Exagerezi.Aici nu este vorba de sustinerea cacatului rusesc.Mai curand de evitarea unui razboi absurd ,care se stia de la inceput ca va fi pierdut de catre ucrainieni.Solutia,pentru ucrainieni ,ar fi fost sa devina o tara neutra si democratica,ca Finlanda–o tara care nu ii provoca nici pe rusi ,invitand trupe americane pe teritoriul ei dar nici nu respinge democratia.Ucrainienii stiau foarte bine ca nu au nici o sansa sa devina membru Nato.La fel de bine stiau ca nu au sanse sa invinga Rusia .Si totus, au inceput sa vorbeasca de Nato ,invitand trupe Nato pe teritoriul ei ,cumparand arme de atac,etc–provocandu-i inutil,pe rusi.Nici macar nu au sustinerea tuturor puterilor occidentale (Germania ezita ,inca, in a-i sanctiona pe rusi suficient de mult).Asta e dovada de prostie/lipsa de experienta in diplomatie ,din partea ucrainiana.

 18. polihronu says:

  „Parca pana acum eram un propagandist rus”

  Faptul că ai probleme în a sesiza joaca nonliterală a cuvintelor, mai ales cînd e intens colorată emoțional (ca în sarcasm), ar trebui să te facă să recitești într-o cheie introspectivă interacțiunea noastră de pînă acum.

  „societatea trebuie reorganizata in jurul unui sistem etic in care empatia devine valoarea suprema”

  Bănuiesc că nu sugerezi că Putin e agentul acestei reorganizări. Și mă întreb dacă ești conștient că această reorganizare ar însemna distrugerea capitalismului.

  „Solutia,pentru ucrainieni ,ar fi fost sa devina o tara neutra si democratica”

  Finlanda face exerciții militare cu NATO. Și n-a fost niciodată în URSS. Neutralitatea Ucrainei este visul mincinos al propagandei rusești din zilele astea. Sau – uneori – iluzia mai veche a occidentalilor pe care îi critici.

 19. polihronu says:

  Mai scurt: Putin vrea neutralitate și în Ucraina ca în Belarus, nu ca în Finlanda.

 20. Ianis says:

  Exagerez, desigur.
  Nu știam că Ucraina trăiește în secolul XVIII și trebuie să pupe vreun papuc in Fanar ca să își obțină „neutralitatea” și „democrația” (ce gluma sadică).
  E o mare mârlănie să decizi tu, Putin, troll,whatever ce drepturi poate să aibă poporul ucrainean. Uite că și le apără cu arma în mână. Așa cum ar face-o orice popor cu un pic de demnitate.

  Oricum, impresia mea e că, după aventura asta in Ucraina, idiotul de la Kremlin s-ar putea să se trezească nu doar cu Ucraina în NATO ci și cu Republica Moldova.

 21. Ianis says:

  Poli, sigura neutralitate plăcută lui Putin e aia din mormânt.Cand o pica Lucașenco, cu mare zgomot, tiranul de la Kremlin o să procedeze ca în Georgia.
  Un golan nu știe altceva decât să agreseze,sa fure și să urle că el este adevărată victimă.

 22. polihronu says:

  Geniul de la Cremlin nu se teme de nimic mai tare decît de Rusia.

 23. Ianis says:

  Parerea mea e ca, daca „blitzkrieg”-ul lui se intinde mai mult de o luna, nu mai apuca sa isi mai faca concediul la palatul din Soci, pe locul unui mai vechi genocid rus, unde traia natiunea ubîhă.

 24. Ianis says:

  Apropo, asa arata clubul criticilor metamodernisti in Romania.

 25. polihronu says:

  Ok. Hai să le aducem aminte tuturor la ce ne referim: https://en.wikipedia.org/wiki/Circassian_genocide

  Și da, știm bine cine sînt putiniștii de la București. Mie îmi pasă mai mult de președintele Academiei.

 26. Ianis says:

  Pentru actiuni ca cele ale Rusiei, s-a inventat termenul mai cuprinzator „democide

 27. Criticul metamodernist says:

  „Mai scurt: Putin vrea neutralitate și în Ucraina ca în Belarus, nu ca în Finlanda.”

  Vad ca ai prins gustul razboiului si iti plac aliantele ideologice,acum.Belarus nu a fost niciodata o tara neutra (a fost mereu parte a statului comun Rusia-Belarus).Aici, nu ceea ceea ce doreste Putin conteaza, ci daca admiterea Ucrainei in Nato este de fapt pe placul aliantei Nato.Daca Nato ii dorea, ii admitea pe Ukrainieni inca din anii 90, sau cel putin din 2008, de la sumitul de la Bicuresti.Nu au dorit asta pentru ca Germania si alte tari europene s-au opus constant.Daca Nato chiar ii dorea, ei erau deja in Nato PANA ACUM.Ucrainienii au stiut si stiu acest lucru, ceea ce ridica o intrebare fireasca: de ce sa continui sa vorbesti de aderarea la Nato si sa provoci Rusia cu asta, mai ales cand sti ca nu ai nici o sansa sa devi membru Nato?Nu are nici o logica.Mult mai bine ar fi fost ca ucrainienii sa caute sa aiba relatii bune atat cu Rusia cat si cu Nato.Sa devina ca o Elvetie a Estului, Sa se dezvolte destul de bine economic si sa isi eradicheze coruptia.Erau o tara suficient de mare incat sa devina cat mai independenta ideologic,politic militar–independenta fata de ambele blocuri militare.Ceea ce ucrainienii NU au facut .In schimb au continuat sa ramana o tara saraca , corupta si nedezvoltata dar plina de mandrie militarista patriotica ( ca deh,patriotismul/nationalismul se poarta atunci cand politicienii sunt corupti/ incompetenti,nu-i asa Ianis?).

  Cat priveste politicienii AUR, acestia sunt niste nationalisti cu simpatii putiniste.Niste habotnici care au niste vise umede cu privire la instaurarea unui Putin ortodox romanesc.Sunt sustinuti si de unii neoprotestanti ,nu doar de ortodocsi,stai linistit (care nu sunt departe de ortodocsi atunci cand e vorba de sustinerea unui sistem politic ortodox „bizantin”-putinist).

  Ianis,
  Metamodernismul nu are nimic de-a face cu fascismul .Din contra, este o sinteaza a ideilor moderniste si postmoderne–nu este o ideologie.

 28. polihronu says:

  ”mereu parte a statului comun Rusia-Belarus”

  Uite cum literalismul te induce în eroare. The Union State nu e, în pofida numelui, un stat.

  Hai să te-ajut: cînd zic că mă interesează opiniile fotoliului tău confortabil comit o antifrază.

  Să nu mă înțelegi greșit. E loc căcălău de metamoderni pe aici. Și înțeleg tentația radicalismelor pentru iubitorii literei. Dar aici e non-stop sezon de vînătoare cînd vine vorba de idei.

 29. Ianis says:

  Eu aștept ziua când Erdogan va cere înapoi Dobrogea, eventual va pretinde tributul pe ultimii 150 de ani pentru Principate
  Și Anglia sa ceară înapoi părți din Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda. Și, de ce nu, Spania sa ceară înapoi Americile. Să mă ierte restul colonialiștilor, fara intentie

 30. polihronu says:

  Și Vaticanul Statele Papale.

 31. polihronu says:

  Cred că și Mexico merită cîte ceva – ca să dăm dreptate propagandei rusești 🙂

 32. Ianis says:

  Apropo de propaganda, cica Putin sta inchis in bunker, înconjurat de oligarhii mai influenți. Asta a inceput războiul de unde l-a lasat Hitler. Mai rămâne să le împartă dozele de cianură. Bănuiala mea e că oligarhii sunt cam ostateci acolo, ăștia l-ar trada la primul semn de slăbiciune. La urma urmei, copiii, amantele, cluburile de fotbal din UK nu ii așteaptă la nesfârșit

 33. polihronu says:

  Cluburile de fotbal au început deja să se evapore din portofolii.

 34. Ianis says:

  Am văzut. Abramovici pare că își face testamentul ori că șterge putina.

  Una peste alta, in urma agresiunii rusești e posibil sa se nască o noua Europă cu Putin drept catalizator și Ucraina pe post de Master Chef.

 35. Bogdan Vodita says:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: