Crimestop

Crimestop (traducere in limba romana): “Facultatea de a te opri imediat, aproape instinctiv, pe pragul oricarui gand primejdios. Include puterea de a nu intelege analogii, de a nu sesiza erori in logica, de a intelege gresit cele mai simple argumente atunci cand sunt impotriva Ingsoc, de a fi plictisit sau a respinge orice tendinta in gandire care poate duce intr-o directie eretica. Pe scurt… stupiditate protectiva.

Aceasta este definitia pe care George Orwell o da temenului crimestop din vocabularul newspeak. Daca situatii si persoane cunoscute va vin in minte, asemanarea nu este accidentala.

Cei care au citit 1984 stiu la ce ma refer. Orwell imagineaza totalitarianismul secolului XX impins la perfectiune intr-o lume distopica care combina URSS, Germania Nazista si conformismul anglo-american. Sistemul Ingsoc (English Socialism) nu va fi distrus niciodata pentru ca elementul de coerciune nu vine dinafara, ca in nazism sau stalinism, ci dinlauntru. Societatea nu criminalizeaza faptele sau vorbirea, ci gandurile.

Instrumentul principal de control al gandirii este newspeak, o engleza dezbracata de geniul lui Shakespeare si redusa la minimum de semnificatie. Big Brother, newthink, thoughtcrime, thoughtpolice sunt cuvinte din dictionarul newspeak intrate in vernacularul politic. Institutiile rapunzatoare pentru implementarea controlului mintii sunt Ministerul Adevarului (raspunzator cu falsificarea realitatii), Ministerul Iubirii (adica inchizitia politica) si politia gandurilor. Un regim de “razboaie si vesti de razboaie” combinat cu o alimentatie saraca in proteine confera mediul psihologic in care infloreste sistemul.

Baza unui astfel de sistem nu este forta bruta ci un mecanism de reprimare launtrica a gandirii numit crimestop. Politia gandurilor vaneaza pe cei care dau semne ca nu poseda crimestop. Acestia sunt preluati de Ministerul Iubirii pentru a fi reeducati. Desi vor fi executati in ultima instanta, ministerul iubirii mai inatai reformeaza mintea criminalilor care parasesc camera de tortura fericiti ca il pot iubii sincer pe Big Brother si ca vor murii purificati.

De unde a imprumutat Orwell sinistra lui idee? Comentatorii spun ca de la Stalin si Hitler. Semnificativ este si eseul sau despre limba engleza in politica pe care trebuie sa il cititi inainte de a inchide internetul. In contextul globalizarii in limba engleza eseul ne spune ce se intampla in secolul XXI cu toata lumea. Imi permit insa sa nu fiu de acord cu cei care vad in ideologiile totalitare inspiratia lui 1984. Orwell a avut un alt model, atat de familiar incat nimeni nu l-a observat.

Intrucat afirmatia mea va fi privita ca stranie, voi incepe cu informatia pe care ma bazez. Orewll este autorul unui roman neterminat care nu se gaseste in majoritatea listelor de titluri atribuite lui. Cartea se numeste ”A Clergy Daughter”. Orwell analizeaza cu multa finete mecanismul prin care fica nefericita a unui pastor protestant isi auto-reprima gandirea si sintamintele pentru a nu-si pierde ortodoxia. Procesul este exact cel descris in definitia termenului crimestop.

In roman, tanara are o criza de amnezie care este de fapt un mecanism de autoprotectie a psihicului in contextul disonantei cognitive ajunsa la masa critica. Dupa ce isi recapata memoria, se angajeaza ca profesoara la o scoala particulara frecventata de copii baptisti si metodisti. Cea care a predat inaintea ei dicta fraze siropoase de kitch victorian pentru invatarea ortografiei. Urmeaza un episod de precara libertate in care fica clericului devine favorita elevelor a caror minte o stimuleaza. Trezirea mintilor tinere creiaza suspiciunea administratiei, parintilor si bineninteles a bisericii. Este reinstaurata ordinea, cu relatia de frica si ura intre eleve si profesoara, care este obligata sa predea nonsensurile predecesoarei ei.

Romanul se intrerupe brusc dupa intoarcerea acasa a ficei risipitoare. Orwell ne lasa insa sa intelegem ca fata nu va avea nici o sansa.

Cred ca Orwell a abandonat proiectul pentru ca gasise ceea ce cauta pentru 1984: baza totalitarianismului perfect. Winston Smith este construit in principiu pe scheletul ficei de cleric. Orewll s-a inspirat pentru sistemul de crima si politie de ganduri, Ministerul Iubirii, Ministerul Adevarului, crimestop, nu de la Stalin si Hitler care erau novici, ci de la o institutie cu doua milenii de experienta.

4 Responses to Crimestop

 1. eddieconst says:

  Yeah, we got to get serious bro. We got things to do. Dangerous things. Very dangerous… Let’s roll…

 2. Anubis says:

  Edi all I can say is that ppl like you make this world better ! Nicole and I wish you all the best and keep up the good work.

  2 a better world !!!

 3. lelitza la portitza says:

  Decat sa traiesc cu frica cunoasterii, mai bine traiesc cu consecintele ei 🙂

  Super articolul „limba engleza in politica”. Da, cuvintele trebuiesc mestecate usor, savurate, sa evitam falsa valoare nutritiva data de fast food-ul limbajului prefabricat care anesteziaza gandirea libera (oare asta nu-i pleonasm? poate fi gandirea altfel decat libera?)

 4. phil says:

  Tulburator si impresionant.
  Ma intreb, Edi, cum ar arata biserica fara acest fenomen?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: