Ecce Homo 04 – Arta Razboiului
1 iulie 2010 3 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
1 iulie 2010 de Edmond Constantinescu 3 comentarii
Filed under Video
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Oamenii au suferit de anxietate din toate timpurile. Crearea de panica, inducerea starii de teama, avand ca efect pierderea autocontrolului, este un atac pus la cale cu minutiozitate de cel rau. Anxietatea este un fenomen contagios: un anxios pus in mijlocul unui grup de oameni linistiti dar cu dispozitie pentru anxietate, le va induce acestora in scurt timp simptomul respectiv. Dar ce inseamna „dispozitie” pt anxietate? Psihologii interpreteaza religiozitatea maselor ca proiectii in exterior a fricilor interioare. Explicatia consta in faptul ca plasandu-le in exterior le poti identifica si te poti apara de ele mai usor.
In societatea actuala, anxietatea a luat amploare, e „la moda” sa zic asa. Tot mai multi oameni se prezinta la cabinetele de consiliere psihologica acuzand acest simptom. Exista terapii al caror punct de plecare il reprezinta gandirea negativa, considerandu-se ca aceasta este factorul declansator al anxietatii. Combaterea gandurilor negative prin argumente logice si inlocuirea lor cu ganduri realiste este linia terapeutica a acestui demers. Numai ca acesta este un proces indelungat si foarte asemanator cu a bandaja o rana fara a o dezinfecta. Procedeul este ori ineficient ori cu rezultate bune dar de scurta durata, multi pacienti recidivand. Cred ca gandirea negativa este doar o veriga intr-un lant de factori ce se determina unul pe altul, adica o faza intermediara a unui mecanism ofensiv complex a carui initiere este declansata, cum spuneti, de catre procesele biochimice din creier in conditii de stres modificandu-se compozitia chimica a sangelui prin interventia unor hormoni. Este prima reactie de raspuns la stres. Odata cunoscute aceste mecanisme, pot fi modificate si tinute constient sub control prin diferite metode, ca cele enumerate de dv. Imi amintesc de o postare alui a lui Alter Ego in care afirma ca observand mecanismul, il poti controla. Altfel, te controleaza el pe tine. Adica anxietatea se instaleaza daca-i permiti sa se instaleze.
Dar sa ne intoarcem putin la David… Ce avea David deosebit fata de israeliti? David avea o relatie profunda, reala, „organica”, cu Dumnezeu. Diferenta intre David si israeliti este diferenta intre ascultarea din iubire si ascultarea din teama. David era un credincios in mijlocul unor religiosi. El a inteles ca iubirea te poate conduce mai bine decat teama.
Ceea ce altii obtin (sau nu) prin lungi sedinte de terapie, se poate obtine printr-o relatie reala cu Dumnezeu si prin exercitiu. Sa folosesti cu intelepciune ceea ce primesti prin iubire. Acesta este un exercitiu de-o viata in care tonusul psihic bun si gandirea pozitiva sunt urmari firesti. A te concentra pe propria persoana, observandu-i mecanismele, intelegandu-le si intervenind, cred ca asta inseamna mai degraba sa traiesti decat sa existi. Cand poti face aceasta diferenta, „razboiul” devine arta, iar polemicile, dialectica de dragul adevarului.
Gasesc aceste expuneri foarte intetesante si utile. Le astept cu mare interes pe urmatoarele!
Salut mintile luminate care poposesc pe acest forum!
Carmen.
Dle Constantinescu, imi plac sfaturile date si gasesc informatiile foarte utile. Cu un lucru insa nu sunt de acord: cel enuntat la minutul 12:40; esti la malul unei ape reci dimineata, tremuri, dar te arunci si inoti, ceilalti se tem sa nu faci infarct…(stiti despre ce zic). Am 2 obiectii:
1. Inima este afectata de o schimbare brusca de ritm. Adica, nu e bine ca in primele 1-2 ore dupa ce te-ai trezit dimineata sa faci exercitii fizice de intensitate maxima. Pe de alta parte, orice sportiv chibzuit isi incepe activitatea cu incalzire, nu numai pt sistemele muscular si articular, dar si pt o „incalzire” aparatului cardio-respirator; acelasi lucru, o rupere brusca de ritm afecteaza inima care este de fapt un muschi. Desigur aceasta obiectie este relativa intrucat nu ati detaliat exemplul, insa…
2. In fata apei reci nu este implicat numai cortizolul asupra caruia putem avea control mai usor. Mai este puternic implicat si sistemul nervos vegetativ, mai precis parasimpaticul care nu se afla sub control voluntar. Mecanismul este simplu: apa rece (ma refer la o scufundare totala brusca in apa foarte rece) stimuleaza receptorii corespuzatori care prin intermediul nervului vag stimuleaza parasimpaticul, care la randul lui inerveaza sistemul cardio-vascular. Adica, o stimulare puternica a parasimpatcului duce la inhibarea muschilor respiratori, insa, cel mai rau, la oprirea completa a inimii. Intr-adevar, la mijloc sunt mai multi factori: conditie fizica, momentul zilei (mai periculos dimineata imediat ce te-ai trezit cand metabolismul are inca activitate bazala), sex (o fata trebuie sa se fereasca de un asemenea exercitiu, deoarece apa rece determina constrictia vaselor ce iriga ovarul si acesta poate fi afectat). In sfarsit, trebuie sa fim chibzuiti si daca vrem sa ne balacim intr-o apa rece sa facem o mica incalzire si sa pregatim inima pt acest stres care, pe de alta parte poate avea si aspecte pozitive, cum ar fi intarirea vointei si a rezistentei organismului.
Prin ce am spus nu am vrut sa argumentez impotriva unei bai in apa rece. Apropo, un an in urma m-am scufundat complet in cateva lacuri din Carpati situate la peste 2000 m altitudine. Insa nu recomand cuiva cu o conditie fizica slaba sa faca brusc lucrul acesta!
Multa sanatate si astept urmatoarele emisiuni!
Buna Carmen,
Mi-a placut afirmatia ta. De multe ori confundam ascultarea din teama cu ascultarea din iubire. Cand iti este teama nu indraznesti, asa cum ne-a invitat Isus, pe cand iubirea iti da acel imbold de a „muta muntii” .